icon

Prečo sa niektoré matky chcú zbaviť detí?

29. jún 2024

Taká rečnícka otázka, prečo niektoré matky nevydržia doma so svojimi deťmi? Prečo sa ich chcú hneď zbaviť sa?
Ledva začali prázdniny a už niektoré moje kamošky a známe hneď dnes ráno odniesli deti k starým rodičom. Ony išli domov aby si oddýchli od detí, aby mohli ísť do mesta na nákupy na kávičky a proste oddýchnuť si.
Možno ma budete hejtovat no nechápem to.
Ja som ten typ človeka čo chce čo najviac času tráviť s deťmi. Aby sme spoznávali spolu okolie chodili na výlety alebo aj hrali doma spoločenské hry.
Moje deti idú do táborov a keď budem mať ja dovolenku pôjdeme k starým rodičom. Majú do 70 rokov a už nevládzu toľko zdravotne. Tak im určite nesupnem deti a nezáujem.
Ako to máte vy?

danica2711
30. jún 2024

na hlúpu otázku jednoduchá odpoveď: pretože každý nie je taký ako ty. Tráv si so svojimi deťmi toľko času, koľko chceš a nechaj iné matky, aby to robili po svojom. Nestaraj sa do ich života

luccija
30. jún 2024

Žena ty musíš mať diagnózu.Barskam, barskedy toto slovné spojenie tu používa jedna žena, ktorá odpovedá presne tým istým štýlom ako ty.Nonstop opakovane píše o nevydarených výletoch s mužom, ktorý frfle v aute, nechce postrážiť deti, keď chce ísť do záhrady, muž chce byť iba doma, lebo je unavený všetky práce doma má robiť žena, lebo je matka a žena... začínam mať pocit, že aj téma o žene,ktorá pracuje vo fabrike a chce zostať doma, aby mohla navariť a upratať je tvoja atď...tie isté gramatické chyby ...to isté autisticke opakovanie iba svojej pravdy a svojich problémov.Obcas zmení vek detí, ale stále o tom istom.Daj sa do poriadku

lavender94
30. jún 2024

Ty si uvedomuješ vôbec, že všetci maju úplne iné podmienky? Ty máš starších rodičov, robíš nine to five. Niektorí robia dvanastky, krátky dlhy a denný tábor by im bol ma dve veci, lebo potrebuju vykryť víkendy, poobedia. Nie vzdy rodičia pracujú tak aby sa doma striedali. A to by som ani nechcela. Keď jeden robí druhy je doma a opačne, dovolenky každý zvlášť…. A spoločný čas sa zúži tak akurát na spanie. Alebo keď maju rodičov okolo 50ky, ktorí nemajú žiadne zdravotne znevýhodnenie? Veď nie každý starý rodič je chorý a neberie za igelitku liekov každý deň. Su deti, čo by v tábore nevydržali. Reálne existujú deti, ktoré vydržia u možno piatich ľudí a nikoho iného neberú, su z toho nervózne, smutne. Take dieta do tábora asi nedáš. Alebo deti, ktoré maju nezvyčajne potreby. Už vidím ako ich idú v tabore napĺňať. Ty si fakt odmietaš pripustiť, že deti ktoré trávia čas so starými rodičmi tam nie su “šupnuté” a nie je to vždy otravovanie starych rodičov na ukor ich pohodlia. Je to často win win situácia. A to, že ty poznáš sestru uja koňa brata čo využíva starú mamu, ktorá zdravotne nie je ok, ešte neznamená, že každý rodič čo dáva deti k rodičom je taký. Väčšina rodičov nedáva deti na cele prázdniny k jedným starkovcom. Väčšinou su dva týždne tam, dva zas tam, potom zasa s rodičmi a tak. Mne napríklad príde viacej hrozne dávať deti z tábora do tábora len aby sa vykryli prázdniny. Ja som si deti nerobila len pre seba, veď by sa so mnou matka a svokra nebavila, keby tam nedam malú ma prázdniny 😂

malasandrika
30. jún 2024

@beasy keď budeš mať deti, potom sa ozvi, pred pôrodom mala každá z nás nejaké predstavy, po pôrode sme narazili na realitu …

babulkomale
30. jún 2024

@medda_beda vsak ale v jednom komente sa neda popsat cely pribeh cloveka. Jasne ze tam bolo odmietanie matkou.
Našťastie ona je velmi inteligentna zena, ktora to spracovala, ma deti so zvlastnymi potrebami, ktorym je top mamou a navyse pracuje vo velmi zodpovednej a uzasnej praci s detmi. Takze ona to spracovala vyborne, je to jeden z najuzasnejsich ludi, akych poznam. Nielen vysoko vzdelana, ale aj skutocne mudra.

medda_beda
30. jún 2024

@fantaghiro21 Mňa babka strážila asi keď som mala 4 roky zopár krát.Odkedy sa rodičia rozviedli som starých rodičov nemala.
Ak si myslí, že toto je lepšie nech to začne praktizovať.
Nie je nič lepšie ako mať kompletnú rodinu a mať zažitky, poznatky od starých rodičov.

Ja som ešte len tehotná a po zopár 12stkách aj mimo tehotenstva som mala dosť a to nemám fyzicky náročnú prácu už zopár rokov.Ľudia čo 8/12 hodín stoja, chodia, vláčia veci (aj také prace som robila) musia mať totálne dosť.Veď ja som trpela v bolestiach, migrénou, podbrušie ma neskutočne bolelo, prežierala som sa lebo som mala totálne rozhádzaný režim.Po 5 hodinách spánku mi treba zvracať lebo mi to nestačí a ona napíše, že však pohoda :D

Len otázne je či jej ostáva čas aj na seba alebo len na behanie okolo detí a domácnosti lebo ja mám prioritu aj svoje koníčky a na tie potrebujem mať aj energiu.
Ja nechcem vyzerať ako moje rovesníčky, že by im človek tipol o 10 rokov viac, takže ja nemienim ísť až do extrému.
Človek má viac voľna ak pracuje kombinovane 8/12 a nepravidelne a nie na 3 zmeny.
A je veľmi úsmevné ak si niektoré ženy tu myslia, že sa im nemôže zmeniť situácia a už im práca nebude ladiť s manželom, režimom detí.

A keď už je taká aká je tak nech to tým ženám aj povie do očí.Ja som pri téme ,,3 deti sa dajú v pohode zvládnuť,,kolegyni povedala či by v pohode zvládala aj bez pomoci kedže ja takú možnosť v takej frekvencii mať nebudem.A došli sme k tomu, že by mala čo robiť aby sa obracala.Takže asi stačí len pochopiť situáciu toho druhého a neporovnávať iné matky so sebou.
Ajtak žiadna matka nie je lepšia alebo horšia keď svoje deti ľúbi a jediný kto má právo hodnotiť matku sú jej vlastné deti keď vyrastú lebo nikto iný nevie posúdiť ako sa tie deti cítia.

medda_beda
30. jún 2024

@babulkomale No vidis, takze problem nebol v tom, ze ju niekde nechala, ale ze ju mala neustale na poslednom mieste.

viestta
30. jún 2024

Autorka, dlho som odolavala, ale nakoniec som si povedala, ze napisem ti to. Ty tu odsudzujes ludi, ze daju deti k starym rodicom. A vy? 2 tyzne s tebou, 2 tyzdne s otcom ale viac ako polovicu prazdnin ich das na starost cudzim ludom... No ja neviem...

autor
30. jún 2024

@viestta Nesúdim nikoho, len tomu nechápem prečo niektorý len tak odložia deti aby mali kľud od nich. Písala som vyššie že na pár dní ok ale na týždne alebo celé prázdniny odložiť a nezaujímat sa o ne. Veď leto je práve o tom aby mali spoločné zážitky ako celá rodina aj s deťmi. Čo si budu pamätať deti že ich rodičia odložili preč lebo ich nechceli?
@fantaghiro21 Ani ja som není klebetna ale keď vidím že niekto ma zdraví a chce sa porozprávať, tak ju neodbijem že daj mi pokoj. A odkiaľ beriem energiu a čas? To je o postoji, ja mám energiu zo spoločných zážitkov výletov s rodinou alebo aj s kamarátmi.
@rorino Asi tak to vyzerá u veľa ľudí.
@nekonecna_katastrofa Ja som není hrdinka, pýtala som sa aj zoči-voči veď som písala že chcú mať kľud a už majú dosť deti, preto ich dajú starým rodičom nech si oddýchnu. Jedna mi povedala že bude súca na psychiatriu že nedá tie dva mesiace doma s deťmi. Preto sa pýtam čo sú deti také zlé? Veď celé je to o výchove kto si ako vychová.
@sense Jasné že sa to nepáči matke keď ona chce všetky 3 dať preč naraz aby mala od nich kľud. O tomto píšem.
@rebellefleur Keď budú puberťáci tak uz budú môcť byť sami doma
@medda_beda Aké tri hodiny po nočnej? Skončí sa v práci o 6tej cesta 10 minút autom domov a 5 hodín spánok do 11tej.
@fantaghiro21 Nemám problém pomôcť rodičom nakúpiť im zobrať ich k doktorom. Takisto svokrovcom. Na tri smeny som robila x rokov dozadu keď som ešte nemala deti. Zmenila som prácu po RD aby som stíhala nosiť deti do škôlky.

sense
30. jún 2024

Tak nie je to o tom aby mala kľud od všetkých troch, lebo týmto nemá kľud ani od jedného pretože ostávajú Všetcia doma., pretože podmienka je po jednom max dvaja a keby chce mať kľud tak stupne 2 deti k babke a tretie ku krstnej akože aby sa ich dieťa malo s kým hrať.
A v konečnom dôsledku keby to aj tak je, je to vždy len na každej rodine.
A keby moje dieťa chce. Tiež ho supnem niekam. Na prázdniny. Osobne nevidím dôvod prečo by nemal mať rodič právo oddýchnuť si a par dni neriešiť a kľudne si vyložiť po práci nohy. To ze sa niekto stane rodičom neznamená ze už nemôže myslieť vôbec na sebe a aj na svoje vlastné potreby... A nemať viac právo si oddýchnuť.
Kazdx nech si zariadi podľa seba a ako jemu vyhovuje

luccija
30. jún 2024

Na 3 smeny si robila ako bezdetná tak nekecaj, že je úplná lahoda spať po nočnej 5 hodín, keď by boli deti doma a čakali, kým sa zobudíš.Ty vôbec neberieš do úvahy, že tie deti chcú ísť k tým babkám a nie, že ich rodičia " nechceli" stále točis svoje ako pokazená platna.

nekonecna_katastrofa
30. jún 2024

Nie je to celé len o výchove, ale to ty asi nepochopíš. Pokoru ti treba.
Teraz čítam madam pracovala na 3 smeny, keď deti nemala a jej hypotetické deti by sa samé pohrali do 11. No dovoľ mi zasmiať sa 😂😂😂

akje
30. jún 2024

"Nesúdim nikoho, len tomu nechápem prečo niektorý len tak odložia deti aby mali kľud od nich. Písala som vyššie že na pár dní ok ale na týždne alebo celé prázdniny odložiť a nezaujímat sa o ne. Veď leto je práve o tom aby mali spoločné zážitky ako celá rodina aj s deťmi. Čo si budu pamätať deti že ich rodičia odložili preč lebo ich nechceli?"

@autorka stari rodicia nie su rodina? Cez skolsky rok su deti skolopovinne a cez prazdniny, ako pises, si prazdniny konecne mozu uzit ako cela rodina. A ze to je nastriedacku? Ty ich davas do taborov k neznamym ludom, o ktorych nic nevies a platis im za to, aby sa o ne postarali. Hentak su v prirodzene laskavom prostredi, kde sa citia ako doma. Neboj sa. To, ze nie su pri tebe ale su pri starych rodicoch je pre ne velmi prospesne. Prospesnejsie ako na taboroch.

viestta
30. jún 2024

Vsak ani vy nebudete mat zazitky z dovlenky cela rodina, ked sa budete s muzom striedat. Co si budu "odlozene" deti pamatat? Zazitky s babkou a dedkom, so sesternicami a bratrancami, ak sa tam zidu. Kto sa detom stara o zazitky, urobi im ich aj mimo dovolenky, kto sa o to nestara, tak nepomoze ani ked si matka vezme na cele prazdniny neplatene volno... A aby si este mala nad cim rozmyslat, my si chodime na dovolenku alebo vikendovky aj kazdy sam, bez druheho aj bez dietata. Alebo nechame dieta u jednej alebo druhej babky a ideme sami na vikendovku. To uz je vrchol, vsak?
A male jazykove okienko: Nerozumiem TOMU, nechapem TO.

medda_beda
30. jún 2024

Takže si nerobila na 3 zmeny s deťmi :D a sme doma.
No mne cesta netrvá 10 minút totiž môj pohodlný zadok nechodí vždy autom, ešte psa mi treba venčiť a režim 3 zmeny je pre mňa maximálne nevyhovujúci.
5 raniek po sebe a som k.o aj bez 3 zmien.
Trvá mi hodinu až dve kým zaspím v noci a nie ešte cez deň v takom počasí aké je.Mne ani 4 ani 5 hodín spánku nestačí aby som vedela byť celý deň pozorná.

A to čo niekedy matky povedia.Ach keď budeš mať aspoň 3 deti od 20tky sa starať o deti pomaly 30 rokov vkuse bez poriadnej dovolenky, vkuse v robote chlap ti nepomôže v domácnosti, deti ti budú celý deň hučať, naťahovať sa tak potom tu napíš.
Lebo polovica vecí čo matky už od vyčerpania povedia sú len z únavy a vyčerpania.
Koľkokrát moja mama povedala, že radšej pôjde do roboty jak byť doma keď jej dovolenka bola o varení, upratovaní a obskakovaní detí.Keby si čo i len na deň odbehla oddýchnuť si tak by počúvala 2 týždne výčitky.
Či si myslíš, že každý to má doma ideálne, super muž, poslušné deti? A nie nie je to len o výchove.Každé dieťa má svoju povahu.Niektoré deti by som ja nezvládla.

Na základe toho čo zažívala moja mama som sa ja rozhodla, že sa nebudem hanbiť poprosiť o pomoc, vezmem si len chlapa ktorý je naučený podielať sa na domácnosti a aktívneho.A nikdy, nikdy nebudem otrokom vlastných detí a muža.

maminkadeticiek
30. jún 2024

Boha zenske nestarajte sa uz tolko do druhych!Nie je dna aby tu nejaka neriesila zivotny styl inej!

medda_beda
30. jún 2024

A k tomu čo si tie deti budú pamätať.Ja som nebola veľmi zarodičovaná, takže to že som mohla ísť s krstnou na výlety, do tábora, školy v prírode boli perfektné zážitky.
Bohužial rodičia (otčim hlavne) neboli veľmi aktívni a ja by som sa len nudila.Nebolo ani dostatok financií.Na prvú dovolenku pri mori ma vzala teta.Lepsiu dovolenku som asi ani nezažila.Neskutočné spomienky.Sme ako sestry.

Ajtak čo si pamätám mamu boli schopní zavolať do práce a zrušiť jej dovolenku.Každé dieťa je iné.Ja som potrebovala aktivitu a bolo mi jedno s kým a u koho budem pokiaľ to znamenalo zábavu.
Človek sa prispôsobi okolnostiam.

Mama nemala toľko možností keď som ja bola malá po rozvode až pri súrodencoch.A si myslíš, že oni si to nejak vážia? Haha daj decku všetko a bude to pre neho samozrejmosť.Mám oveľa bližší a lepší vzťah s mamou pretože viem čo všetko obetovala

reanda
30. jún 2024

@fantaghiro21 presne! aj ja by som si radsej postavila 3m plot, ako kavickovat so susedkami, co si o mne myslia, ze som "spina", lebo sa nechovam podla ich predstav 😀

simca06022011
30. jún 2024

Dávam dieťa do táborov a k starým rodičom.. vždy keď sa cez prázdniny dá. Minulý rok okrem spoločnej dovolenky bola doma 3 dní. Nerobím to lebo sa hej chcem zbaviť. Ale aby mala zážitky. So mnou je cely rok.. preteky.kto je väčšia/lepsia/prava matka lebo dieťa sa od nej nepohne sú smiešne. Pre mňa je úspešná mama ta, kt moze povedať, že jej dieťa po maturite je sebestačnosť, sikovne, vzdelané a pracovite. To bude ukážka šikovnosti matky. Ostatne= spôsob akým to.mamy dosiahnu je na nich. Okrem toho každé.dieta je iné. Moja sa.cely jún pakuje už n prázdniny 😂 ze co by s nami pre boha robila 😂 teraz sme boli na predĺžený víkend. Kúpanie, festival a kadečo... A to bolo ako keby sme ju v istých momentoch týrali. Ja napr prvý týždeň júla upratujem, doriešim pracovné veci atď som rada keď sa mi tu nemoce a potom mame fajront.

tiezjedna
30. jún 2024

Pravdepodobne je to preto, že ony nie sú ako ty😉
@beasy gratulujem, že ti život ide stále tak, ako si si pred 10 rokmi (časovo) naplánovala a želám ti, aby ti tak šiel aj v ďalších desiatich rokoch👍 Možno by to stálo za zmienku niekomu kompetentnému, pretože si naprostý unikát😉

nekonecna_katastrofa
30. jún 2024

@medda_beda Presne, niektorým ľuďom chýba aj IQ pochopiť nadsázku. Na začiatku roka tu zas budú diskusie "Nechápem ako niektoré ženy nemajú rady svoje deti a búchajú šampanské, keď idú do školy". Ony si asi predstavujú, že bežne žena pošle dieťa do školy a hneď o 8 ráno mixuje Aperol. Lebo veď to povedala 🤦‍♀️ Veď nevadí, Gaussova krivka nepustí, musia byť aj takí menej chápaví, čo všetko berú doslovne.
Keď si predstavím koľko krát som ja povedala, že skončím na psychiatrii z mojich detí. Lebo áno, mám dosť keď sa im celé dni nezavrú ústa a ani len kávu si na stojáka v kuchyni nevypijem v tichu. Veď ja už ani neviem, čo sú to vlastné myšlienky, vkuse len mami, mami, mami, mami....ale milujem ich nadovšetko. Naštvú ma a aj tak si k nim o 5 min sadnem a hráme sa, robíme aktivity, čo majú rady. A nehrám sa na super matku, ktorá považuje za životné šťastie si 3x zohrievať v mikrovlnke rannú kávu. Lebo ma to štve a keď si tú kávu pomocou starkých môžem vypiť teplú, tak to využijem.

simca06022011
30. jún 2024

A napr ja som najneskôr 30.6. Vždy odišla na prázdniny. Dokonca busom keď už som bola tak 11-12rocna. Odtrajdala sa z bb do NR a do konca prázdnin som domov nepachla 😂 a co si pamätám? Špičkové prázdniny

medda_beda
30. jún 2024

@nekonecna_katastrofa Veď mňa naštvala vlastná mama keď som jej povedala, že poď zoberiem ťa na wellness zaslúžiš si.
Nie nemôže lebo čo deti, čo muž.Prídem domov a nič iné len mamii mamiii čo je na jedenie mamiii.Ja sa k slovu nedostanem keď prehodíme 20 viet tak veľa.
Bohužiaľ je taká obetavá povaha a potom to príde a už jej rachnú nervy a povie aj čo nechce, ale ja sa nečudujem.

Takže nemusím mať ani vlastné deti aby som chápala, aké je to vyčerpávajúce.Ja keď som sa odsťahovala tak to bol kľud :D
Proste moji súrodenci sú proste presnie tie deti ktoré ťa budú vytáčať do maxima.Toto nepochopí človek čo má doma kľuďasov.

basska_b
30. jún 2024

Vidim, ze je to horuca tema, ani som necitala vsetky tie komenty, ale moj nazor: co robia a nerobia so svojimi detmi druhi, sa ja nestaram... ja si riesim svoje deti a to, aby bolo dobre nam... ja sa tiez pridavam do tabora, ze nie nato som si robila deti, aby som ich šupla starym rodicom a v skolke aby čučali do 16.30... mam pocit, ze su spokojnejsie so mnou... ale je to moja cesta. Tiez ma tu dakto moze sudit, ze sa valam doma na RD, ale ja realne okolo tych deti makam a este aj robim do prace 10hod/tyzdenne. Su aj taki stari rodicia, co vyslovene si vnucata pytaju a tesia sa z nich, tak preco im cez prazdniny branit, ak je to vzajomne obohacujuce

lavender94
30. jún 2024

@simca06022011 podľa autorky by si mala mať minimálne traumu 😂

maciatkolulu
30. jún 2024

@basska_b ono možno si si robila deti ,aby si s a starala,ale ako čítam,máš malé deti,si na RD,takže je dosť logické,že ta nemusia trápiť prázdniny,rovnako ako družina do 16.30. ale teda pokiaľ neostanes doma ako hausfrau,tak ta to začne trápiť. Ono aj tie tábory niečo stoja a x 3,ďakujem pekne🤣alebo teda vynikajúce platy obaja.

pralinka25
30. jún 2024

atorka ale kazdy den ma 24 hodin. ak si pracovala na smeny tvoj den nemal viac. mohla si si ho predlzit len tym ze si spala menej. aj ja spim 5 hodin a je mi to brutalne mao. odnasa si to potom pozoronost a ano potom som hore 19 hodin ale ma to svoju dan. praca na smeny ti kopec casu neprinesie. tych hodin je stale rovnako.

jajanka31
30. jún 2024

Ja len asi tolko ze ty budes zla babka ked nebudes chciet mat u seba vnucata viac nez 3 dni nedaj boze tyzden dva.. a bude ta to otravovat.
Ja som chodila na prazdniny k babke k jednej na 10 dni.. a k druhej v tej istej dedine na tyzden a vobec som nemusela. Otec bol doma ale chceli sme chodit a bolo super..

misiak7777
30. jún 2024

@autorka som vďačná za to, že moja mama bola "špina" a prázdniny som bola so starkou 🙂 tie spomienky na človeka ktorý tu už nie je nikto nezoberie ♥️ pamätám si tie biele strikovane ponožky v sandáloch ( neznášala som ich 🤣), blaznenie v záhrade, na potok čo vzadu tiekol, na vilomeniny čo som vyvádzala 😃😃 a na starkú ♥️♥️

fantaghiro21
30. jún 2024

@jajanka31 nie,ona bude babka ,ktora bude prehnane az chorobne zavisla na detoch
Nieco ako ta,co tu lietala diskusia o svokre(myslim ze to bolo vymyslene,nedocitala som judokonca...ale pri takychto individuach by som to aj verila...) ,ktora sa urazala,ked jej nevesta na navsteve zavrela dvere na spalni a ofucana jej.nemohla robit reviziu v pocte pouzitych kondomov,erotickych pomocok ci pradla....