Výčitky, že idem od dieťaťa skôr do práce
Ste tu niektoré , ktoré ste išli od ročného dieťatka do práce ? Naskytla sa mi dobrá pracovná ponuka, tak ju zvažujem. Práca je od 8 do 16. Mám doma ročne dievčatko a 4 ročného chlapca. On chodí do školky, ona by musela ísť do jasli. Zmena by mi padla vhod, popravde už mi dosť šibe doma, cítim sa dosť frustrovaná a niekedy zbytočne kričím po deťoch, rýchlo sa nazlostim. Viem , že je to preto, lebo som nespokojná. Som človek , ktorý potrebuje niečo robiť, mať nejaký cieľ. Viem, že by som si mala užívať materskú atď, ale potrebovala by som aj zmenu. Táto práca by mi k tomu pomohla nazbierať skúsenosti k niečomu, v čom by som chcela v budúcnosti sama podnikať. Na druhej strane mám ale výčitky, že so starším synom som bola doma do jeho 3 rokov a dcérku takú malú dám do jaslí.
@katarinaba no ja by som sa pri 3 deťoch asi nevedela nudiť 😅 to máš obdiv u mna
Baby tie co tu píšete ze deti boli s babkami, vašimi mamami tak ony nemuseli/nemusia chodiť do práce? Ci robili len poobede keď vy ste sa vrátili z prace resp naopak?
@ptvw Už boli na dôchodku. A mali sme to len istý čas, max. polroka a na striedačku s manželom a potom jasle, MŠ od 2/2,5 roka.
@zuzanockamt tak jedine tak potom, moja mama robí ešte normálne a plus víkendy sviatky a ešte vyše 4 roky robiť bude kým jej vyjde dôchodkový vek a to už bude mať malý 7 vtedy takže už bude môcť bývať aj sam v takom veku nastastie
Autorka
Je to úplne normálne ísť skôr ako po 3 rokoch do práce. Ja som mala plán hneď po MD, žiaľ nevyšlo to a musela som byť ešte doma až kým nemalo dieťa rok. Potom som išla. Urobila by som to znova rovnako, ideálne hneď po MD nastúpiť, ak to zdravotný stav dieťaťa dovoľuje. Netreba si všímať názory druhých, oni nech si riešia seba a svoje deti a životy.
@ptvw Potom sa to rieši opatrovateľkou, mala som vybavenú pani, keďže som chcela do práce hneď po MD.
@zuzanockamt cudzieho v byte si ja neviem predstaviť tak toto pre mňa nie je ale áno chápem niekto aj toto berie keď musi
@ptvw U nás v byte by nikto cudzí nebol.
@vespertine presne tak a koľko žien čo žijú v zahraničí povedia, že jasle, opatrovateľka stoja 3/4 vyplaty
Ja osobne si neviem predstaviť prísť k tak malým deťom o piatej. Čo domácnosť, nejaké ihrisko. Mne by to bolo veľa. Ale každý je iný. Moje majú 4,5 a 6,5 a robím do pol druhej od pmj deviatej.
Mne to stačí. Ja chcem aj pre seba čas keď prídem aj s deťmi ešte vonku, alebo tak. V lete sa stihne aj kúpalisko. Finančne mi to stačí. Mam ale dobre platenú prácu, plus moje deti sú v škôlke radi, ale neviem si predstaviť ich tam mat dennodenne do 17 hodiny.
@zuzanockamt no ja nepoznám žiadnu opatrovateľku čiže človeka co absolútne nepoznám je cudzí pre mňa minimálne pol roka kým ako tak zistím co je zac, alebo si myslela ze si male vodila k nej domov 😁
@anjelicek26 Stačí si preštudovať ontogenetickú psychológiu. Je vidieť, že o nej nemáte šajnu, inak by ste z úst nevypustili, že ročné dieťa si skôr zvykne. Dieťa do troch rokov nie je schopné byť v kolektíve, v zmysle, vidieť význam v spoločnosti iných detí. Z ich pohľadu: nechápe, prečo sú tu iné deti, čo s nimi robiť. Laicky povedané. Samozrejme im to opatrovateľky ochotne ukážu. Až od troch rokov plus mínus mesiac dva, sú deti schopné chápať význam kolektívu a existovať v ňom. Dieťa do troch rokov potrebuje bezpečnú osobu, osobu, pri ktorej sa cíti bezpečne, osobu, s ktorou je väčšinu svojho doterajšieho života. To, že dieťa po troch rokoch života robí cirkus a akože si nevie zvyknúť, je len herectvo z jeho strany, vypočítavosť, rozmaznanosť, kalkul, vedomá hra na city rodičov, manipulácia s rodičmi, ktorí sa z neho idú pokakať a ono to vie. Vyberte si. No psychológiu neoblbne žiadna múdra matka, to dieťa do troch rokov jednoducho nie je pripravené na kolektív, lenže je príliš malé na to, aby to vyjadrilo hore spomínanými prejavmi už trojročných detí.
@anjelicek26 Nie že si skôr zvykne, skôr rezignuje. Následky si nesiem celý život. “Ďakujem” za jasle, aj ku nám tam boli perfektné, vtedy zdravotné sestry, jednu som dokonca volala “mama”, lebo som ju do r… POTREBOVALA, a keďže nebola pri mne moja, bola mi ňou ona. Nikdy nezabudnem na ten nešťastný a zlomený pohľad v jej očiach.
@ptvw ja mam deti dost od seba 8 rokov 1-2 a 6 rokov 2-3. Dve deti po sebe by som nedala, tri uz vobec, to by bola cesta na psychiatriu 🤣🤣🤣🤣
@asia83 presne, tie deti sa ani spolu nehrajú, mám dieťa 2 roky 4 mesiace, to len ako taký asteroid vo vesmire, nevie sa zaradiť. A aj tie okolo troch rokov nie sú vôbec kontaktné, jedine odstrčiť druhé dieťa, ale inak tá často vyhľadávaná " socializácia" je riadna blbosť, možno tak v piatich rokoch.
Ja som sla, ale uz 2x by som to nespravila. Ten cas doma bol na nezaplatenie. Ale ak mas pocit, ze ti doma sibe, skus. Odist sa da vzdy, ked zistis, ze je toho na teba vela.
Podla mna by si sa nemala zameriavat na otazku ci je to spravne alebo nie.
Skor na to ci mas v okoli jasle, kde sa bude tvoje dieta dostatocne rozvijat v milujucom prostredi. Ci ta praca nevycerpa natolko, ze sa uz nebudes moct malemu doma venovat, alebo ta naopak nacerpa energiou a budes mat chut sa hrat. A dalsiu dolezitu otazku si zodpovies az po nejakom case...a to, ze ci novy rezim zvladas ako ty, tak aj dietatko.
Pozri, ak ta to laka, chod. Pocas troch mesiacov si to mozes rozmysliet a vratit sa domov. Ja som sla do prace presne po roku. Doma som bola nervozna, nesvoja, nudila som sa ako ja, tak aj maly. Nestacila som mu. Som introvert a maly tuzil po spolocnosti inych deticiek. Nedokazala som mu to dat. Nebavilo ho robit dokola to iste, snazila som sa hladat nove aktivity, ale nebolo to dost. Ked zacal chodit do jasli (sukromne a vtedy tam bolo iba jedno babatko), vsetko sa celej nasej rodine zlepsilo. Nebola som kopka nervov, tesila som sa na cas s malym, zacala som kojit (dovtedy nam to neslo spolu), maly sa zacal viac mojkat, zlepsil sa vztah s manzelom, vzduch sa vycistil. Maly po mesiaci prestal plakat po ceste do jasli. Teraz sme uz rok v tomto kolotoci a sme spokojni. Ja sa tesim aj do prace, aj domov, maly sa rozvija bleskurychle, su aktivity, ktore nevedia niektore 3 rocne deti...ak sme doma na predlzenom vikende, musime ist niekam na vylet alebo na navstevu, lebo maly sa proste nudi.
Btw. mamickuje a tatinkuje sa uplne rovnako ako ine deti, vsetky milniky/vzdory/obdobia ma velmi podobne ine detom...tzn. ze mu nic nechyba a vyvija sa uplne rovnako ako ine deti. Nehlad na to, co hovoria ini. Hlad na seba, svoje dieta a svoju rodinu. To jedine je dolezite. 😉
Vsetky vsetky deticky, ktore som vo svojom okoli poznala, ktore navstevovali jasle, boli v reali viac doma chore ako zdrave v jasliach. Za mna jasle urcite nie.
Urobila som to isté pri prvom synovi a ľutovala som to. Už by som to nikdy neurobila. Výčitky boli ešte väčšie, ale preto, že som bola v robote namiesto so synčekom. Pri druhom som už bola doma 3,5 roka a rada na to spomínam. Keby som mohla vrátiť dobu, keď som sa rozhodovala pri prvom a uprednostnila som pracu. Hneď by som to vrátila a bola aj s ním celé tri roky. Uži si to, už sa to nezopakuje! Deti, ktoré majú matku pri sebe keď treba, sú istejšie a sebavedomejšie aj počas dospievania. Dieťa sa od teba učí, "zapisuje" vzorce. Potrebuje ťa.
No ja som dieťa, ktoré bolo od roka v jasliach a vôbec z toho nie som nadšená. Na jasle aj škôlku mám samé zle spomienky. Až so školou sa to zlepšilo. Bola som živé dieťa a pamätám si, že tam furt dakto na mňa kričal…. Teraz keď som videla svoje deti, stále som sa samej seba pýtala, ako to mama mohla urobiť? A myslím, že aj jej to je teraz ľúto. Život jej prešiel, vkuse robila ťažkú robotu …. Nič by jej neušlo, keby bola ešte rok-dva dlhšie doma. Pri bratovi už ostala 3 roky. Ale taká bola doba 🤷♀️. A zen druhý rok dieťaťa je taký pekny, už chodí, dzavoce, rýchlo sa vyvíja, každý deň je niečím nový, pekny…. Nehovorím, že to je ľahké. Ale ísť na fulltime od ročného dieťatka mi príde strašne veľa. Hlavne pre to malé. Celý deň je s cudzími ľuďmi a oni chce vlastne len tu mamu. Od 2-ročného už to je iné. Alebo na 4 hodiny, ok. Básnicky a pesničky mu neujdú, všetko sa ešte naučí. Mama je preň celý svet a dať ho na celý deň preč, to je pre to malé hrozne. … Ale na druhej strane ja chapem aj tu potrebu sebarozvoja matky… hľadala by som nejaké iné možnosti. Opatrovateľky na kratší čas, jasličky na kratší čas, práca na živnosť s benevolentnejším pracovným časom….
@anjelicek26 6. dieta?😀
@vespertine áno, žial to je prevda.Ts posledná veta
Ja som doma 11 rokov. Mám 5 detí. Užívam si to. Som rada, že môžem byť s nimi. Dostala som atraktívne ponuky práce a možno už také nedostanem. Odmietla som to. Deti sú malé len raz a som rada, že môzem byť s nimi. V kolektíve budú celý život a myslím si, že radi budú spomínať, na tie chvíle, keď sme boli boli doma hrali sme sa, tancovali, chodili na vychádzky, užívali si jeden druheho a nemuseli sa naháňať do práce, škôlky, potom rýchlo večeru, upratovanie. Každý sme iný a niekto ide skôr do práce a deti dá do jaslí, škôlky, ale mne by to bolo ľúto.
@beronsche presne toto napadlo pri citani prispevkov aj mna..bez akejkolvek zavisti ci nenavisti obdivujem ako to tie mamy zvladaju..praca na plny uvazok v zamestnani, kde som iba zamestnanec, nie spolumajitel alebo majitel firmy a malicke deti k tomu..klobuk dole..ja mam 7 rocnu , pracujem ako ucitelka, v praci som priemerne 5.5 hodiny a poobede som total vyflusnuta a to mam podporu celej rodiny a uz dospelych starsich deti..tiez mam pocit ze s nou travim malo casu aj ked som s nou v podstate stale okrem práce a jej krúžkov..priala by som si pokojnejsi zivot a dni, kedy by sme si slobidne mohli uzivat pritomnost jedna druhej, pretoze vyrastie velmi rychlo a uz bude mat manzela a nikdy sa tento cas uz nevrati..viem to z vlastnej skusenosti..uz mam jednu dceru vydatu
Ja son skusila dat dvojrocnu do jasli, no po tyzdni, co kazde jedno rano zo stresu komplet ovracala pristupovu cestu som to vzdala a pochopila, ze nie moja sebarealizacia ale jej pocit bezpecia a spokojnost su prvorade...a som vdacna za tuto lekciu, materstvo nie je o tom ze mam dieta a to sa musi prisposobit, ale v prvom rade sa na par rokov musim prisposobit ja...to je ale iba moja skusenost, neda sa pausalizovat
@veselo_neveselo nemas pravdu..napriklad v najbohatsej krajine Europy Svajciarsku je uplne bezne byt doma s detmi do.ich 18.rokov..poznam to tam velmi dobre..zeny pracuju max na niekolko hodin do tyzdna po veceroch ked je muz doma..muzi tam pracuju do vecera. Zabezpecia rodinu komplet financne..zeny varia obed na 12 hodinu, muz prichadza z prace a deti zo skoly domov na obed..ten nemaju v skole, ziadna druzina..potom sa vracaju naspat do skoly na poobednajsie vyucovanie co su vlastne zaujmy..zivot je tam iny, predvidatelnejsi..tu musia ist zeny najma kvoli financiam skor do prace, co je smutne, ze muzi maju male vyplaty, aby rodinu potiahli v citlivom obdobi
Jaaj, tak neznasam vetu: “vsade vo svete idu deti po x mesiacoch od mam”…to je totalna kravina. Toto funguje tak v tych nasich zapadnych a “vyspelych” krajinach…v ktorych je aj najvyssia miera depresie…ci by som sa tymto riadila? Asi nie. Ako tu uz bolo napisane, dieta potrebuje byt aspon do 3 rokov s matkou.

Neboj sa. Je to úplne bežná vec. Ja som šla do prace keď mal malý pol roka. Bol doma s mamou a od roka jasličky. A chodil tam rad 🙂. Keď šiel do škôlky aspoň som nemusela riešiť problém ktoré majú mnohé mamičky a to je plač dieťatka ktoré po dlhom čase bude odlucene od maminy.