Zobrať 4-ročné dieťa na pohreb dedka?
Ahojte maminky, chcem sa vas opytat, zomrel nam svokor, bude pohreb a teraz sa mi naskyta otazka ci je vhodne, aby som zobrala svoju 4-rocnu dcerku na pohreb svojho dedka?Viem je to predsa jej dedko, ale mne osobne sa to zda nevhodne , nakolko vobec netusi co sa deje a na druhej strane to moze na nej zanechat dost zle psychicke nasledky, ked tam bude kazdy iba plakat. Ja som v 8.mesiaci tehotenstva a sama zvazujem ci tam vobec ist, lebo tiez mi to nerobi dobre...co poradite?aby som tiez nevyzerala ze som "zla " nevesta.... 😒
Já bych dítě na pohřeb nevzala - nemá tam co dělat, může z toho mít trauma.. ☹
Určite nie.
urcite nie.Su veci na ktore ma rozhodne este cas.Na mrtveho pribuzneho , huf placucich ludi a negativnu energiu ma cas.Na tvojom mieste by som tiez nesla.
išla by si s malou na pohreb , kebyže ti zomrel otec ????
ja len , či by si tiež bola v pochybnostiach : ísť , či nie ???? alebo by to bolo samozrejmé ............
ja nechcem odpoved - odpovedz si sama - sebe
smrť musíme brať ako fakt , je súčasťou nášho života , či sa to niekomu páči , alebo nie
ked je malá kľudná a vydržala by všetky tie obrady - prečo nie , zobrala by som ju
a to , že si tehotná...... hmm však to nieje choroba , tú hodinu a pol určite by si vydržala - pokial nemáš nejaké vážnejšie problémy ..........................................môj názor 😉
isla by som,smrt patri k zivotu,no len z dialky by som sa s nou prizerala a vysvetlila jej,ze dedko je odteraz anielik,pozera sa z hora a ked mu nieco chceme povedat,toto miesto je ako telefon,preto tam budeme chodit....na cintorin...urcite by som jej ale neukazala telo v truhle,koli traume a zlym snom
Ahoj, ja by som na Tvojom mieste nikam nesla, s malym uz vobec nie. Ja osobne si pamatam takyto pohreb,ked som bola mala a doteraz mam z toho zly pocit. Kazdy rozumny clovek pochopi, ked tam neprides, urcite Ti nikto nebude vycitat, ze si zla nevesta. Ved na cintorin sa mozes s dedkom ist rozlucit aj sama a kedykolvek bez inych ludi.
Ja si pamatam, ako nasi raz vzali asi 5-rocneho bratranca na pohreb. Videl tam huf ludi v ciernom, este ani obrad nezacal a on uz revaaaaal. Museli s nim ist prec. Odvtedy dobrych par rokov, mal stres, ked uz videl, co len malu skupinku v ciernom alebo sa spomenulo slovo pohreb.
Ja som bola ako 7 rocna na pohrebe svojej starkej, ale nic si nepamatam. Vobec. Zato moja sestra, kt. mala vtedy 4, si z neho vela pamata. Asi to na nu zaposobilo dost silno, ked je to ostalo v mysli.
Takze si myslim, ze skolkarske deti na pohreb nepatria. Nerozumeju tomu, necitia to, ako dospeli, takze ich to moze poznacit.
Najlepsie si poznas svoje dieta,nakolko je silne a schopne takuto vec pochopit.Aj ked je smrt sucastou zivota,niektore deti mavaju po pohreboch nocne mory a problemy s pomocovanim.Ved podla mna aj dospely ma co robit,aby sa s takouto vecou vyrovnal,zvlast ked je to blizka osoba.Ale naozaj je to len na tebe,ako sa rozhodnes,ci neni lepsie dietatu vysvetlit,ze dedko uz medzi vami neni,pretoze je z neho anjelik.Drzim palce a prajem uprimnu sustrast.
hm ... tazka otazka veru. Je pravda , ze smrt je sucastou zivota, ale ja by som sa rozhodla skor pre nie ... deti taketo zalezitosti uplne inak chapu ako dospelaci a nikdy nevies, ako by tvoje dieta zareagovalo ... mohlo by to zobrat v pohode, ale mohlo by sa stat, ze z toho bude mat zle sny ☹
nie, ostante spolu mimo pohrebu, to bude pre Vas urcite lepsie
Nie.
jednoznacne nie. pre dobro dietata, nevies ako to spracuje a ake budu potom sny.a ak by si tam dieta zobrala, co by mu to dalo? rozlucku s dedkom tatkto urcite nevnima, skor by som o nom hovorila a spominala..
mne ked zomrala starka moj syn mal 3 roky. siel s nami na cintorin ale do domu smutku nesiel, cakal von na parkovisku s manzelom. vobec sme mu nevraveli o co tam ide a postupne som ho pripravovala na to ze jeho babka tu uz nie je a dava na neho pozor z nebicka. na kare uz bol ale tam to je uz o inom. drzim palce, urcte sa rozhodnes spravne.
môžeš aj nemusíš, vieš je to skôr o tom, ako sa ty cítiš, pretože si tehotná a najviac by to mohlo ublížiť tomu malému bábu... ale ak by si išla, podla mna tak ako písali niektoré dievčatá, zostaňte niekde v zadu, aby ste to až tak nevnímali, predsa aj tvoj manžel bude asi dost smutný a ak ho dcérka uvidí plakat, tak ju to určite tiež rozcitlivie...
každopádne tvoja a manželova rodina by mali pochopiť, aj keby ste s malou na pohreb nešli...
príjmi moju úprimnú sústrasť 😔
ked mi zomieral otec, tiez som riesila co s detmi, vtedy mali 4r a 6r. najprv som narazila na diskusie mamiciek a vacsina zastava nazor, ze deti na pohreb nebrat. nedalo mi to a zacala som patrat dalej, precitala som zopar clankov, nazory psychologov.. a z toho vsetkeho mi vyslo, ze ano, ze deti tiez patria na pohreb, ze deti rovnako potrebuju akt rozlucky s blizkym clovekom, ktoreho mali radi. rovnako ako dospeli aj deti potrebuju sa vyrovnat so stratou. detom treba vsetko vysvetlit primerane veku, deti chapu ovela lepsie, ako si mnohi dospeli myslia. dokonca pri mojom patrani som nasla aj pripad, kedy dieta nebolo na pohrebe svojho otca, situaciu velmi zle nieslo, ze bolo potrebne koli dietatu urobit fiktivny pohreb, az nasledne bolo dieta schopne sa so stratou vyrovnat. deti teda na pohrebe boli, trpezlivo som odpovedala na vsetky ich otazky, keby som ja ako dieta bola takto pripravena, ovela lepsie by som sa so smrtou vyrovnavala teraz v dospelosti. deti uz chapu smrt ako prirodzenu sucast zivota, vzhladom na ich vysoky intelekt sa otazkou zivota a smrti zaoberaju podstatne skor ako ich rovesnici. tuto oblast netreba zanedbat, nakolko dieta moze mat traumu zo smrti aj bez akejkolvek ucasti na pohrebe.
nie
ze vraj, ovplyvni tato udalost dieta psychicky. Hm to by som chcela vediet ako. Ja som bola na pohrebe mojho starkeho (maminho otca) ked som mala takmer 4 roky. Dokonca si este nieco z toho obradu aj pamätam. A to bolo pred 30. rokmi. Viem, ze mamina strasne plakala. Ale ze by ma to nejak psychicky ovplyvnilo, ze by som mala traumu a podobne nemozem povedat. A hlavne, ked je to najblizsia rodina, co svokor podla mna je, sa patri ist na pohreb, ci tehotna alebo nie. Ved je to rodina. Ako to moze cloveka ovplyvnit? Je to smutne, jasne, ale patri to k kolobehu zivota. A pritomnostou na pohrebe vyslovujem svoju uctu aj po smrti.
ja by som ju nebrala. Ale zalezi to iba na tebe, ako tvoja dcerka vnima smrt a ci ste sa o tom rozpravali. Moja vie, ze ked niekto umrie, ide do nebicka a uz sa k nam nikdy nevrati. Ale aj tak by som ju nevystavovala takemu stresu. Nemusi mat z toho psych. traumy alebo nieco podobne, ale naco ukazovat malinkemu stvoreniu, ktoré vidi este vsetko ruzovo ako vyzera bolest, smutok a pod.
Nie, nebrala. Tam všetci plačú a tak, by bolo chudiatko z toho hotové, a 4ročné deti ešte nechápu čo to je smrť, ťažko by sa to vysvetlovalo. Takže radšej nie. A ja som bola na pohrebe v 7-8 mesiaci tt, a bolo to v pohode.. asi som mala tolko pozitívnych hormonov v tele, že som ani neplakala.
Nie nebrala by som dieta na pohreb,nieje je to vhodne,ved ono nevie co sa tam deje a ked sa na to necitis tak tak tam nechod ani ty.Normalny clovek to pochopi,zapalte za deduska sviecku a povedz,ze je v nebicku.Rozpravaj jej aky bol a co s nou vyvadzal.Prajem ti uprimnu sustrast 😢
Podla veku dietata. Male dieta do cca 5 rokov si neuvedomuje co znamena zomriet a co znamena smrt blizkeho cloveka. Mentalne nie su este tak zrele, aby to pochopili. Preto myslim, ze tak male deti, ked nemusia ist, tak ich radsej nebrat, nechat ich doma, oni beztak nepochopia poslednu rozlucku... Casom ich mozno bravat na cintrin zapalit sviecku, ked tam nie je vela smutiacich ludi, a vysvetlovat, co sa snaze, ked clovek zomrie, ako to prebieha... Myslim, ze my dospeli mame co robit, aby sme dokazali zvladnut pohreb blizkeho cloveka, nieto este dietatko 😔 .
v žiadnom prípade nie ... pohreby nie sú pre deti ... no a čo sa týka teba - to si musíš zvážiť sama, si vo vysokom štádiu tehotenstva, nemusí ti to 2x dobre prospieť, ale zase pre pokoj v rodine ... to už musím sama najlepšie vedieť, čo bude lepšie v tvojom prípade urobiť, no dieťa by som za žiadnych okolností na pohreby (nech ide o kohokolvek) nebrala ...
nie nebrala by som malu na pohreb urcite nie ...a nesla som ked som bola tehu
Mna z dedkovho pohrebu museli odniest a to som uz mala 17, nebrala by som ju... a ty, podla toho ako to citis... ak si k nemu mala silny citovy vztah a myslis, ze to nezvladnes, tak urcite nechod.
ja som bola ako 4 ročná na pohrebe svojej prababky a dodnes si z neho všetko pamätám.
Asi, nie, nech si dedka pamätá živého. Podľa mňa je to dosť veľký stres pre také malé dieťa. Toľko smutných ľudí a tak celkovo, pre dospelého človeka je to dosť náročné a nie to ešte pre malého človiečika, ktorý nechápe, čo sa to vlastne okolo deje. Určite ti to nikto nebude vyčítať, keď v 8. mesiaci nepôjdeš aj ty. Ja som bola v 4 mesiaci, a skoro som tam odpadla, tak mi prišlo zle.
My mame podobnu cerstvu skusenost, az na to, ze to bol moj dedko. Mala ma 3 a ja tiez uz v 8.mes. Zobrala som ju tam. Pravdaze nie k truhle ani do obradnej miestnosti, chodila s mojou tetou po cintorine a zbierala listy a gastany, nakoniec hodila do hrobu vetvicku, ale myslim, ze si to ani neuvedomovala velmi.. uplakanych ludi nejako prehliadala a asi sa vsetci kvoli nej aj trochu snazili.. bola tam taky maly svetly ruzovy bod 😉 a tou svojou detskou bezstarostnostou yrochu odlahcila situaciu. Jasne, ze najradsej by som ju tam nebrala, ale nemala som ju kde nechat 😅
Môj syn mal 2,5 roka a bola som tehotná s druhým synom keď nám zomrel svokor - dedko. Na pohrebe som bola, vzala som aj svojho syna. Do truhly sme nepozerali, ale vysvetlila som mu že dedo tam spinká, pohladkal truhlu, zakýval autu keď ho viezli preč na kremáciu. Odvtedy vždy keď ideme na cintorín zapáliť sviečku, tak povie že je to ten dedo čo mu kýval keď ležal v truhle a že dedo spinká v nebi. Chápe čo je smrť, vie že ten človek sa už nikdy nevráti. My sme rodina, ktorá je zvyknutá na pohreby, ja ako dieťa som bola tiež často na pohreboch, nezanechalo to vo mne žiadne traumy ani nič podobné. Smrť patrí k životu presne tak ako všetko ostatné.
tiež si myslím že radšej nie :( ak ju máš komu nechať radšej ju neber.

Keď zomrela manželova babka, tak mala dcéra 4 roky a išli sme na pohreb. Vysvetlili sme jej, že starká išla do nebíčka a myslím, že to prijala v pohode a ani pohreb na nej nezanechal žiadne negatívne následky, ale potom ako zomrela moja babka, tak už som ju nebrala. Osobne si myslím, že pohreb nie je pre deti. Nebolo mi príjemné, že tam malá je a musí sa na to pozerať. Vysvetliť jej, že čo smrť znamená a pozerať sa na pohreb je podla mňa rozdiel. Aspom tak to ja po tej skúsenosti cítim a viac by som dieťa na pohreb nevzala.