icon

Dávate deti do škôlky cez prázdniny?

bubinko83
17. feb 2012

Davate deti do školky cez prazdniny pokial nieste v praci? Nemam na mysli to že sa ich chcete zbavit ako skor to že je vonku škarede počasie a v školke maju predsa len lepši program a kolektiv. Dakujem

Strana
z5
spachtos
18. feb 2012

@kvetinqa ja viem, ze som sa nevyjadrila najlepsie, ale nechala som sa vyprovokovat, ked niekto nazve ucitelky husami a uraza, tak ma to proste hneva.

stardust
Odpoveď bola odstránená
kvetinqa
18. feb 2012

@spachtos myslim si, ze v niektorych prispevkoch hladas to, co tam nie je. Ja som ucitelka tiez, aj ked nie v MS, ucim na SS a nic v prispevkoch @stardust ma neurazilo. Poznam nazory ludi na ucitelov, ale tak isto si uvedomujem, ze mam vela kolegyn, ktore tuto pracu robia, lebo nemaju na vyber a su naozaj vyhorete a ako povedala @stardust, zasivaju sa. Je tu samozrejme aj druha skupina ucitelov, ktori tu pracu beru ako poslanie. Bavi ich a robia ju s laskou a odhodlanim, ze chcu z tych deti nieco, resp. niekoho vychovat. V kazdom jednom zamestnani, vsade najdes aj flakacov, nie su to len ucitelia.. A suhlasim s tym, ze ucitelka sa nema co starat do toho, ci je matka doma alebo nie, kazde jedno dieta ma pravo byt v skolke, ci uz su jeho rodicia doma alebo nie. Ucitel nema absolutne ziadne pravo riesit dovody toho, preco si dieta nenechali doma...

zase na druhej strane poznam situaciu s prazdninami. Mnoho ludi vidi to, kolko mame dovolenky a koncime o druhej a podobne. Ak ucitel robi svoju pracu poriadne, je to riadna makacka a urcite sa nekonci o druhej poobede. Prazdniny, resp. nutena dovolenka pocas prazdnin je skor nevyhodna pre ucitela, pretoze aj ja by som rada isla na dovolenku mimo hlavnej sezony a podobne. My sme mali mimo prazdnin povolene cerpat len 3 dni dovolenky.. Myslim si ale ze v skolkach by prazdniny byt nemali tak isto ako v skolach. Je fakt, ze aj ucitelky v skolkach si potrebuju oddychnut, ale to uz je na vedeni, aby si to zariadili tak, ze tam niekto proste bude a ze sa ucitelky prestriedaju... Skolak pocas prazdnin moze byt aj sam, kdezto 3-4rocne dieta rodic tazko necha same doma.. A vacsina pracujucich ludi si nemoze brat dovolenku zakazdym, ked su prazdniny...

sorciera24
18. feb 2012

@kvetinqa uplne s tebou suhlasim......tiez som ucitelka na SS a preto vidim tento problem aj zo strany rodica, aj ucitela....ale vyborny prispevok...takto nejako to myslim;)

dai
18. feb 2012

@kvetinqa tiez velky suhlas...
neviem ako si to spachtos predstavujes - vies kolko dovolenky ma normalny pracujuci clovek? ja teda mam cerstvo 33 takze mam 5 tyzdnov dovolenky - a teraz si spocitaj kolko tyzdnov prazdnin je za rok - ked beriem len zakladne sviatky - vianoce, velka noc, letne prazdniny... nemam este skolakov tak presne neviem kedy su jarne a jesenne prazdniny ( nasa skolka ich nema a cez leto ma nastastie len 2 tyzdne - inak ucitelky su super, nadsene pre svoju pracu, dovolenky si nejakym zazrakom vycerpat stihaju...) keby ale ratam cez letne prazdniny 8 tyzdnov tak prichadzam na 10 tyzdnov prazdnin najmenej - co by znamenalo ze normalna rodina nema sancu ist na normalnu rodinnu dovolenku, pretoze 5 tyzdnov je doma s deckami otec a 5 matka - takto si predstavujes fungujucu rodinu?
pravdepodobne zijes niekde kde mas okolo seba celu rodinu, takze ked treba zastupia ta stary rodicia etc. ... predstav si ale ze mnoho ludi tak nezije - nemaju okolo seba nikoho kto by ich zastupil, takze to musia vsetko nejak zvladnut sami...
ja osobne si myslim ze napr. 4-rocne aktivne dieta kolektiv rovnako starych deti potrebuje a ziaden super rodic ho nedokaze kompenzovat. Stat sa rodicom podla mna nie je obeta, ale nadherna vec. Zaroven tym, ze som sa stala matkou som ale neprestala byt zenou a manzelkou. To znamena ze niekedy travime cas s muzom aj sami a chceme ho spolu sami travit, to znamena ze niekedy si chcem ist aj kavickovat s kamaratkami ( aj ked momentalne mi to nevychadza, ale keby sa dalo, rada by som isla ), to znamena ze chcem ist aj do kadernictva a pod. cize chcem mat nejaky cas aj len pre seba - ze sa to niekomu zda sebecke? Uprimne, je mi to jedno - myslim ze moje deti su stastne, viem ze ich milujem najviac na svete a nazor cudzich ludi je mi ukradnuti 😉

a osobne si myslim, ze ucitelky nema co zaujimat ci ja som doma alebo nie - nato naozaj v skolke nie su 😠 ja si teda za skolku platim - je jedno ci je v nej moje dieta 1 den alebo vsetky - ci su prazdniny alebo nie - platim stale rovnaky prispevok a preto myslim ze nikto v skolke nema pravo riesit co robim alebo nie... ucitelky si maju hlavne robit co najlepsie svoju pracu, ak ju robit nechcu, tak radsej nech co najskor odidu - usetria vela deticiek nepeknych spomienok na detstvo 😔

kvetinqa
18. feb 2012

Ani ja ako ucitelka nemam tolko dovolenky,kolko je prazdnin,takze aj moje dieta bude musiep byt v skolke pocas prazdnin...

mateson
19. feb 2012

Vážené, prečítajte si prosím túto debatu od strany 1 než do nej prispejete.
@spachtos do nej prispela až na základe toho, keď stardust nazvala učiteľky husami. TÚTO debatu na TÚTO úroveň dostala stradust svojimi vulgárnymi narážkami. A nie je to po prvné . Ako jej už povedala jedna mamička v jednej debate: ona sem nechodí diskutovať ale rýpať. Navyše nechápem ak žije v Nemecku a má opatrovateľku prečo jej tak strašne ležia na srdci slovenské štátne školky o prázdninách. Vás niektoru trápia tak strašne tie nemecké ?

stardust
19. feb 2012

@kvetinqa presne tak.

stardust
19. feb 2012

@mateson asi preto, ze pochadzam zo Slovenska a na Slovensku mi zalezi. Mudry clovek sa inspiruje dobrymi vecami, blbci si zostanu trvat na svojom. Ak robis v skolke aj so spachtosom, uprimne lutujem rodicov....ked neviete porozumiet jednoduchym textom, ako mozete riesit problemy medzi detmi? Ako sa spravate ku rodicom? Tiez na nich utocite, ohovarate a vymyslate si? Asi ste si prilis iste svojimi pracovnymi miestami, ze si mozete vyryvat do klientov. A otazne je, ake kriteria rozhoduju pri vybere zamestnancov...ktori spolu s rodicmi formuju osobnosti 😒

kvetinqa
19. feb 2012

@mateson ja som diskusiu citala od prvej strany, citala som ju poriadne a aj tak si za svojim prispevkom stojim.

vroni
19. feb 2012

@mateson, jediny, kto v tejto diskusii zacal utocit a bol vulgarny bola tvoja malickost, zasa riesis prispievatelku a nie temu. Nevsimla som si v nadpise, ze by sa niekto pytal vyhradne na slovenske skolky a prispelo sem viac bab, ktore na SK neziju (aj ja napriklad).

stardust
19. feb 2012

@vroni ona je taka utocna vo viacerych temach?

mateson
19. feb 2012

@kvetinqa podobne

ivett1
21. feb 2012

ahoj, akosi sme sa tu odklonili od témy...zdá sa mi, alebo sa to tu uberá trošku mimo - rodičia vs. učitelia?....veď zakladateľka sa len pýtala, či "dávate deti do škôlky cez prázdniny pokiaľ nie ste v práci?" len to asi trošku skreslila tým doplnením, že "nemá na mysli to, že sa ich chcete zbavit, ako skôr to, že je vonku škaredé počasie a v škôlke majú predsa len lepší program a kolektív"...(s tým posledným tvrdením si dovolím trošku nesúhlasiť)...
Neviem, prečo tu vznikla taká "napätá" situácia...veď, každý rodič sa rozhodne podľa svojich možností a schopností...do tých možností sa dá zahrnúť - či je škôlka otvorená (lebo, ako som sa dozvedela z príspevkov, v niektorých mestách SR nemusí byť, ak to určí zriaďovateľ, budú mať tiež "prázdniny"...), či si môže vziať v tom čase v práci voľno (nie každý šéf je taký chápavý ako ten môj🙂), či je doma napr. na MD, alebo či pracuje doma a iné...je toho dosť a tie schopnosti - myslím tým, či sme schopný zabezpečiť program, zabaviť dieťa, aby mali z toho niečo- aj rodič aj to dieťa... atď.
A, tiež nechápem, prečo by si nemohli v MŠ robiť prieskum, kto má záujem o umiestnenie v MŠ počas prázdnin...nie je to žiadny zásah do súkromia... už som to vysvetľovala aj v mojom príspevku - počas prázdnin na ZŠ (SŠ...?) si rodičia školákov obvykle berú dovolenku a keď majú súrodencov v MŠ, tak ich nedávajú do škôlky...no a podľa počtu detí sa potom určí režim prevádzky - "spájajú" sa triedy, to znamená, že namiesto 7 (ako napr. v našej MŠ) budú len 3, zmiešané (staršie a malé detičky spolu...) a detičky sa nemusia dostať k svojim učiteľkám, ale k zastupujúcim...vtedy, aspoň u nás je to tak, majú deti úplne iný program, nemusia tam mať ani svojich kamarátov a dokonca môžu byť v inej triede...(v našej MŠ majú voľný program, kedy kreslia, alebo sa celý deň hrajú...či idú aj von? to si netrúfam povedať...možno podľa počasia....) ...ja sa, na základe svojich vlastných skúseností s dvoma deťmi, snažím, aby sme boli vtedy s deťmi doma...ale mám preto svoje vlastné dôvody ...1. taký program, ako majú vtedy v MŠ im dokážem zabezpečiť ja - sama, nieto ešte, ak je doma aj ich otec 🙂 ...2. potom, nie každé dieťa dobre znáša zastupovanie (je tu na fóre xy príbehov, čo sa môže stať, počas zastupovania...) a cudzie, staršie deti a 3. v neposlednom rade sa tým trocha chránime pred chorobami, lebo tí moji práve v čase, keď bývajú spojení, si vždy niečo donesú....
ALE
ešte raz pripomínam, že školské prázdniny sa MŠ netýkajú (aspoň podľa vyhlášky ministerstva školstva o organizácii školského roku), čo tu už bolo niekoľkokrát spomenuté...ide vždy len o prevádzku MŠ a obmedzená prevádzka, alebo zastavená prevádzka je v kompetencii zriaďovateľa-obce🙂
A TAK, ak sa to NEDÁ, žeby boli detičky doma (to je jedno z akého dôvodu- či už zdravotného, ste na MD s maličkým bábätkom, alebo si chcete niečo vybaviť, oddýchnuť... je milión subjektívnych a objektívnych dôvodov, ktoré nám ostatným (mne ako aj vám...) neprináleží skúmať ani posudzovať, či dokonca odsudzovať).... tak BUDE DIEŤATKO navštevovať MŠ (pokiaľ bude otvorená) 🙂
ešte som chcela dodať, že u nás má MŠ právo požiadať mamičky, ktoré sú na MD s druhým dieťatkom, aby si nechali doma aj škôlkára, na základe schválených inetrných predpisov alebo vnútorného kódexu (organizačného poriadku...) a svoj súhlas s nimi sme my, rodičia, vyjadrili podpisom (len si už nepamätám, či pri zápise do MŠ, alebo na prvom triednom aktíve...) ...ale tiež tam musia byť zo strany MŠ dodržané určité podmienky...preto sa netreba hneď rozčuľovať, ale zistiť si, či ste náhodou niečo také nepodpisovali aj vy, prípadne vás o tom ústne neinformovali na triednej schôdzke (malo by to byť v zápise...)...a ak nie, tak až potom treba konať...

A naozaj by bolo dobré, aby sme sa držali témy a vyjadrovali sa k pôvodnému príspevku... 😉 (aby nám to tu náhodou nezamkli...)

ivett1
21. feb 2012

...oprava...malo byť... "či som schopný zabezpečiť program"...

riverparkdanceschool
Odpoveď bola odstránená
clarita
28. feb 2013

To záleží na škôlke alebo jasličkách, či budú otovrené. my máme otvorené stále počas roka a nechávame na rozhodnutí rodičov, kedy chcú mať dieťatko doma. máme aj takých rodičov, ktorý si dajú dieťatko len na 2 dni v týždni do jasličiek a sú s tým veľmi spokojný.

clarita
28. feb 2013

@spachtos nenechajte sa vytočiť, niektoré maminky, radi rýpu a nepochopia, že ako maminy, tak ak zriadovatelia chcú počuť názor maminiek, nakoľko sa im snažia prispôsobiť. No koľko ľudí, toľko chutí. nedá sa vyhovieť každému. 🙂

rodinnevikendy2
26. apr 2013

Ahojte, prazdniny sa blizia, my organizujeme vesele aktivity pre deti nielen pocas prazdnin
Odporúčam rozprávkový animačný víkend pre rodiny s deťmi s plávaním detí
https://www.modrykonik.sk/katalog/firma/rodinne...
🙂

mirinda10
26. apr 2013

Moja dcera v skolke bude nakolko ja ju nemam kde dat, aj ked 2 tyzdne budeme na dovolenke ale zvysok musi byt tam. Dovolenku si musim cerpat aj ked je chora, tak si nemozem zobrat v praci 2 mesiace prazdnin a asi ani moja kolegyna co ma zastupuje a zamestnavatel by neboli nadseni. Zavidim zenam, co si to mozu dovolit. Ja necakam ziadne zazraky v skolke nakolko chapem bude ich menej ale ak sa zahra a bude v kolektive, tak urcite bude spokojna. Teraz he to super chodime do sukromnej skolky kde nemaju prazdniny ale uz dnes mam strach, co bude ked pojde do skoly, asi bude v dennych taboroch viac ako polovicku prazdnin ☹

sandrika1986
28. apr 2013

Moju dcérku do škôlky nedávam cez prázdniny. U nás sa škôlka v auguste vždy zatvára, ale dcérka je doma už od júla, keďže vtedy je u nás v škôlke najmenej detí.

zuzanockamt
28. apr 2013

nie, nedavam, cele dva mesiace budeme doma 🙂

rodinnevikendy2
8. máj 2013

Kto hlada aj pre predskolkarov denny detsky tabor, organizujeme na Kolibe denny zazitkovy tabor Smoulkoviny

clarita
13. máj 2013

Je to len na rozhodnutí rodičov. Niektorý si nemôžu dovoliť zostať doma, tak hľadajú alternatívu, keď majú svoju škôlku zavretú. Dieťatku je určite super medzi rovesníkmi.

rodinnevikendy2
17. máj 2013

Ak by ste premyslali, co s detmi cez prazdniny, organizujeme vesele rodinne animacne vikendy a zazitkove rozpravkove tabory pre najmensie deti 🙂

a ine 🙂

martinhorvath
Odpoveď bola odstránená
martinhorvath
Odpoveď bola odstránená
martinhorvath
Odpoveď bola odstránená
Strana
z5