icon

Pijete mlieko pre posilnenie kostí alebo užívate vápnik?

janka_naturamed
20. apr 2017

Už od detstva nám hovorili, že treba piť mlieko pre silné kosti a zdravé zuby. Pamätáte si to? Áno, mlieko je celkom slušným zdrojom vápnika, no ten sa sám do kostí nedostane. Preto je nevyhnutný vitamín K2, ktorý zabezpečuje presun vápnika do kostí a tým ich posilňuje.
Vitamín K2 od NaturaMedu je dokonca ešte efektívnejší– obsahuje totiž aj vitamín D3. Vitamín D3 podporuje a spevňuje štruktúru kostí. Významne tiež prispieva k vstrebávaniu vápnika a fosforu v tele. Vápnik a fosfor sú minerály, ktoré sú dôležité pre normálnu funkciu kostry a pevné zuby. Vďaka tejto kombinácii je produkt Vitamín K2 veľmi účinným pomocníkom v prevencii proti zlomeninám, ale tiež pomáha zachovať silu zubov, svalov a podporuje funkcie imunitného systému.

Pijete mlieko pre posilnenie kostí alebo užívate vápnik?
janka_naturamed
autor
21. apr 2017

@amoremio26 presne tak som to aj ja myslela v mojich príspevkoch, lebo naozaj všetkého veľa škodí aj toho dobrého, a toto by si mali uvedomiť všetky matky

tweetinka.co
21. apr 2017

@janka_naturamed pytali ste sa. Odpovedala som.
Pili by ste materske mlieko s mierou? Materske - Od cloveka...

lorela
21. apr 2017

@janka_naturamed Vsak o tom som pisala.

dhaarma
21. apr 2017

Nepijem mlieko, uzivam makovy olej, ktory si uz aj doma lisujeme. Nejem ani nic mliecne a vapnika mam napriek tomu dostatok °;)

babatkoo
21. apr 2017

Mam osteopeniu a k tomu dobrovolne este dojcim syna uz 24 mesiacov. Tak sa musim dopovat kvalitnym vapnikom a D vit. Pouzivam bud od Jamieson vapnik + D (velmi dobre vysledky s nim mam) alebo ak nezozeniem tak Caltrate vapnik. Okrem toho este aj makovy olej. Ziadne mliecne vyrobky (krava, koza, ovca, tava, ...) nepijem/nejem. Nechutia mi a okrem toho je tam toho vapniku velmi malo.

lorela
21. apr 2017

@dhaarma
@babatkoo Nechcem vas sklamat, damy, ale makovy olej ako zdroj vapnika je temer nulovy.

prevenar
21. apr 2017

zivocisne mlieka su brutalne zly zdroj vapnika a zaroven je to obrovsky alergen pre mnoho ludi. resp. ludia by vobec nemali pit materske mlieko zvierat . dalsi problem je pitie materneho zvieracieho mlieka mimo kojeneckeho veku. je to obrovska provokacia na autoimunitne ochorenia rozneho charakteru.

detailom kontaminacie mlieka - steroidmi, antibiotikami, krvou (pri strojovom dojeni) ..stravou zvierat a celym cyklom spracovania mlieka sa radsej ani nezaoberajme. ^^

prevenar
21. apr 2017

@dhaarma tiez si myslim ,ze olej zrovna vela vapnika - ak vobec nejaky nebude obsahovat. pi makove mlieko. mak namocis na noc, vymixujes , precedis ..mixovanie a precedenie zopakujes 4x a mas kopec rastlinneho mlieka plneho vapnika.

lorela
21. apr 2017

Mlieko a mliecne vyrobky s A2 kazeinom je dostat v niektorych farmarskych obchodoch a trzniciach.

janka_naturamed
autor
22. apr 2017

@babatkoo telo si vždy pýta to čo potrebuje, a pokiaľ ti nechutí mlieko a mliečne výrobky, tak vie prečo. Ak máš pestrú stravu tak je to všetko OK,

janka_naturamed
autor
22. apr 2017

@dhaarma nemyslím si, že v makovom oleji je dostatok vápnika, treba ho dopĺňať aj z iných zdrojov. A netreba zabúdať ani na D a K2, ktoré pomáhajú vápniku dostať sa do kostí

sykorkauhliarka
22. apr 2017

@teegreen ale vsak autizmus sposobuje len MMR ? to o tom nevies?

janka_naturamed
autor
22. apr 2017

@prevenar
@teegreen
@lorela Dámy o mlieku sa toho napísalo veľa. Komu chutí a kto ho chce konzumovať, prosím, nech si ho dá v rozumnej miere. Myslím si, že mlieko sa konzumuje už dlhú dobu a nikto zatiaľ na jeho konzumáciu "neumrel". A má aj veľa pozitívnych účinkov na naše telo, hlavne kyslomliečne výrobky ("dobré baktérie), syry ( koncentrovaný zdroj vápnika a bielkovín), tvaroh. Moja mamina mlieko nepije už od detstva, no miluje syry a kyslomliečne výrobky. K tomu si dopĺňa vápnik aj z iných zdrojov a kosti má zdravé. Neprejavila sa u nej žiadna choroba. ja aj moja rodina mlieko občas pijeme, jeme jogurty, kefír, syry. Sme zdraví, zuby sa nám nekazia, nie sme prekyslení. Keďže máme pestrú stravu, naše telo si dokáže zobrať všetko čo potrebuje, teda aj vápnik a to nielen z mlieka. my sme mlieko v príspevku uviedli ako jeden z príkladov zdroja vápnika a nie ako jediný, takže ak ho niekto nechce konzumovať, nech ho nepije. Ja tu nikoho nepresviedčam, že musí piť mlieko pre vápnik. Ten si vie zabezpečiť aj z iných zdrojov. Takže ak Vám mlieko nechutí, neveríte mu tak ho nepite. Len nezabúdajte popri vápniku aj na vitamín D a K2, aby sa vápnik dostatočne využil a dostal tam kam má teda do kostí.

janka_naturamed
autor
22. apr 2017

@teegreen ide tu skôr o to, že napríklad o vitamíne C alebo D sa toho už popísalo veľa, sú všeobecne známe, ale vitamín k je u nás stále novinka, preto som ho chcela dať do pozornosti a vyzdvihnúť jeho pozitívna 😉

prevenar
22. apr 2017

@teegreen no ved obrovska. je to vapnik rozpusteny vo vode , tak ako v zivocisnom mlieku + bielkoviny a tuky. neobsahuje ziadne "inhibitory vstrebavania"

mak
Calcium v 100g - 1438 mg https://en.wikipedia.org/wiki/Poppy_seed

mandle
Calcium v 100g - 264 mg https://en.wikipedia.org/wiki/Almond

kravske mlieko
Calcium v 100g -113 mg https://en.wikipedia.org/wiki/Milk

niet o com ...

janka_naturamed
autor
22. apr 2017

@teegreen je to tu hlavne o tom aby si mamicky uvedomili ze vapnik je pre dospelych aj deti podstatny. Len sa zabuda na to ze aby sa zabudoval tam kam ma su potrebne aj vitamin K2 a D

lorela
22. apr 2017

Nie je dolezite kolko vapnika potravina obsahuje, ale kolko ho organizmus je schopny pre seba vyuzit. Na to, aby ho mohol vyuzit potrebuje prijimat vapnik aj spolu s vit. K2 a vit. D. Napriklad co sa tyka mlieka a mliecnych vyrobkov je vyuzitych zhruba 35% vapnika, co sa tyka maku - len 5%.
Priklad jedla s plne vyuzitelnym vapnikom:
- varene vajicko s avokadom,
- avokadova pomazanka s parmezanom,
- bravcova panenka s kyslou kapustou,
- kuracia pecienka (domaca) s ruzickovym kelom.

lorela
22. apr 2017

@janka_naturamed Prepacte, ale vy necitate, co pisem? Pisem o mlieku, a vy ma oznacite v prispevku, kde mi o. i. adresujete vetu "ked vam mlieko nechuti, neverite mu, tak ho nepite..." 😀

janka_naturamed
autor
22. apr 2017

@lorela máte pravdu, v tom príspevku som vás označila omylom 😀 Ďakujem za vaše cenné rady a príspevky a plne súhlasím, že vápnik treba prijímať spolu s vitamínom K2 a déčkom, aby ho telo čo najlepšie využilo.

lorela
22. apr 2017

@janka_naturamed Stane sa, som teda rada, ze len omylom 🙂.

dhaarma
22. apr 2017

@janka_naturamed v maku je ho velmi vela, kazdopadne nie je to ani zadaleka jediny zdroj mojho prijmu vapniku. Prijmam ho vsak len v rastlinnej podobe a vapniku mam podla krvnehu obrazu viac nez dost 🙂

dhaarma
22. apr 2017

@lorela
vychadzas z coho? Mak ma vysoky podiel vapniku. Kazdopadne urcite to netvori jediny prijem mojho vapniku. Len dodavam, ze nejem mlieko ani ziadne vyrobky z neho, no napriek tomu, som nikdy nemala problem s dostatkom vapniku (ani nicoho ineho).

dhaarma
22. apr 2017

@prevenar diky za tip, ale mne mak nechuti. Nepotrebujem ho nejako nasilu do seba dostavat, nemam problem s hladinou vapniku. Makovy olej neuzivam kvoli vapniku, ktory obsahuje tiez, rovnako aj vela inych mineralov (toboz ked si ho vylisujem doma).

lorela
22. apr 2017

@dhaarma Z materialov z prednasok fiozologickej a klinickej vyzivy.

dhaarma
22. apr 2017

@lorela dakujem za info🙂 Nastastie mam rozmanitu stravu, takze ten prijem osobne nepovazujem za nieco zlozite. Mozno sa to meni aj vekom, uvidime.

prevenar
22. apr 2017

@dhaarma v pohode 😵