icon

Panický strach z letu

adalsfjaldsf
17. júl 2023

Ahojte . Neporadili by ste mi prosím kto má skúsenosť s panickým strachom z lietania ako to riešite ? Aké lieky sú na takúto paniku lepšie ? Uvažujem nad xanaxom alebo lexaurinom ? Mám panicky strach z výšky a z toho že z lietadla nemôžem kedykolvek vystúpiť . Skúšala som do lanovky použiť neurol ale prišiel mi dosť slabý . Prosím poraďte mi niekto kto má osobne skúsenosti s utlmovakmi do lietadla . Rady typu ak sa bojis načo chceš letieť nemusíte písať . Dakujem 🙂

simonah73
17. júl 2023

@dadka_bb hm, ja si zase hovorim, ze ak mam zomriet pri pade lietadla tak sa mi to moze stat aj doma a to lietadlo mi padne na hlavu ked bude uz v klesacej zone, kedze sme kusok od BA.
ale let som na pocudovanie zvladla velmi dobre, tam som mala drobne tocenia hlavy a nazad ma pri pristavani chvlu bolelo pri uchu. mala som nachystany anxiolan, co su nejake bylinky na upokojenie, ale nakoniec som si ani to nedala.

muchotrafka298
17. júl 2023

@adalsfjaldsf tie kurzy su pre ludi, ktori sa boja lietania, aby pochopili, ako lietadlo funguje, co sa moze stat, ako postupovat pri nejakych problemoch a podobne. NIe je to len pre tych, co sa boja padu.

dadka_bb
17. júl 2023

@simonah73 ja neviem kde to u mna pramení... ja som lietala strašne vela do 25 ky. Aj sama. Lebo mamina žila pri zurichu. A v podstate do tych 18 tich som za nou chodila roznymi 16 hodinovymi autobusovymi spojmi, potom takymi tymi autodopravcami co vykladali ženy kade tade po ceste co tiez bolo 10-12 hodin., až som k mamine zacala lietat vieden - zurich. Za hodku som bola tam.. ešte lietal nikki vtedy, aj swiss. Cize ziadny 5eurovy ryanair.. uplny pocit bezpecia,luxus. Citila som sa velka ,nezavisla, samostatna proste bomba. ...
A teraz ?? Zastruhany vlas by si mi dozadku nevopchala ak by prišlo na to,ze mam letiet.
Ale ja si myslim že je to 2 zazitkami, raz let do Splitu z blavy. Sračkove lietadlo slovenske nejake danub wings, turbulencie ako prasa. Letisko v splite pri mega skalnatych horach, tam nas fukalo kadetade, triaslo ja ze uz letíme na tie skaly 🙈🙈 a cestou nazad požiare pri letisku. Cize to tiez letiet s ohnom za zadkom.. .
A druhe bolo na trase vieden zurich, ale letela som tehotna uz, cize stres aj kvoli babatku, aj turbulencie boli ... vtedy som letela posledny krat. Od porodu už nikdy vlastne 9 rokov už.. a bojím sa aj s mužom v aute, aj v buse 🙈🤣🤣 mam urcite nejaku poruchu

zojeva
17. júl 2023

@adalsfjaldsf chápem ta 😀 môj brat je pilot 😂 nechápem do dnes, že sme súrodenci 😂

liv1
17. júl 2023

Najvacsiu ucinnost maju lieky tak od 30 minut do x hodin. Takze ja si dam polku 0,5 Neurolu vzdy 30 minut pred letom, nedam na neho dopustit 😂. Kebyze mam stresy aj den pred, kludne si dam. Asi aj zalezi na vahe, mne ta polka ucinkuje vyborne ale mam 50 kg.

mooonika1975
17. júl 2023

@adalsfjaldsf presne, to, že nemôžem vystúpiť je pre mňa koniec sveta 😨

mooonika1975
17. júl 2023

@adalsfjaldsf inak ja sa chystám na to postupne, najprv kratši len , tak do hodiny a potom to predlžovať

liv1
17. júl 2023

Inak vraj clovek skor vyhra loteriu, nez by s nim lietadlo spadlo 😁. Podla pravdepodobnosti.

simonah73
17. júl 2023

@dadka_bb ja som teraz letela po asi 13 letoch, predtym som tiez nikdy nemala ziaden problem, vzdy som lietala cez cestovky, ci uz zo slovenskymi alebo s tureckou leteckou spolocnostou. ani s autom som nemala nikdy problem, na ceste do HR som jednoducho zavrela oci a zaspala, potom dve autonehody, ktorych som bola ucastnikom. jedna na ceste na chalupu a druha v HR kvoli mikrospanku vodica, kedy som trhla volantom aby sme nesli viac do zvodidiel. odvtedy oko veru nezazmurim a par poslednych noci pred vacsou jazdou mam katastroficke predstavy kym zaspim.

luccija
17. júl 2023

@mooonika1975 ja som už tiež rozmýšľala letieť najprv do Prahy🙂
@dadka_bb každý rok som od jari listovala v katalógoch kde poletime ako som otehotnela prvá úzkosť na lanovkr bola som v 3m tt odvtedy koniec .Potom dcéra velmi ochorela na dovolenke v HR a bola som rada, že sme sadli do auta a odišli o 3 dni skôr a viac som nad lietadlom neurozmyslala.Podla mňa tie strachy prišli dieťaťom a rodicovstvom.Ked si predstavím, že v Tunise sme si zistili vlak išli do mesta tam celý deň a naspäť to bola len opustená zastávka v poli teraz sa bojím všetkého.Ale už sa cítim obmedzená ísť niekam autom max HR, IT ..snáď prekonáme ten strach

simonah73
17. júl 2023

inak minule som videla video, kde Milan bez mapy hovorill, ze proti tomu sa da bojovat kratkymi letmi. bolo to v tom jeho, ze Milan bura myty.

dadka_bb
17. júl 2023

@luccija
@simonah73 no to je druha vec. Cesta autom. Ja uz mam uzkosti aj v aute ked soferuje muz/mama/ svokor... uplne pozeram dolava doprava kam sa ide zaradit, obehnut, pozeram do spatneho...
A ak sme šli na noc do švajcu /nemecka s malou dcerkou, tak muž keroval, malá spala, a ja som nespala, muža som zabavala,atd. A on potom si šiel samozrejme rano lahnut po ceste (ved chudak šofér) a ja 36 hodín hore, lebo veď o malú sa trebalo starať hned po príchode 😀😀😀 ale nezaspala by som v noci v aute. Strach nepustí, a aj mi je zle 😀😀

adalsfjaldsf
autor
17. júl 2023

@zojeva waaaww tak to máš inú výhodu 😂 presne to som si hovorila že kebyže mám rodinného príslušníka pilota aby ma tak vzal niekam 😂 aby som mala pocit že kedykolvek pristane 😂 aj keď viem že to nieje môžme ale určite by som mala príjemnejší pocit . 😂 letela si s ním ?

adalsfjaldsf
autor
17. júl 2023

@mooonika1975 aj takéto úvahy som mala ale keďže mi dovolenka začína o dva a pól týždňa už to nestíham 😭😂 mala som v pláne najprv lety do hodiny 🙈

adalsfjaldsf
autor
17. júl 2023

@simonah73 anooooo pozerala som to aj ja 😂 moja známa je psychiatricka a tiež povedala že na panicky strach pomôže jedine nevyhýbat sa mu a ísť

adalsfjaldsf
autor
17. júl 2023

@liv1 áno určite závisí aj od váhy a asi aj od toho ako často človek užíva neurol . Mne tiež 0,25 zabrala keď som šla do situácii z ktorých som mala strach ale zas lietadlo je masaker tam musím jednoznačne pridať na dávke 😂

liv1
17. júl 2023

@adalsfjaldsf ano ano, kludne pridaj 😂

simonah73
17. júl 2023

@adalsfjaldsf a este tie fasa padajucich lietadiel co medzi tym daval 😂 ako ja mam rada napr letecke katastrofy, co chodievaju v telke, mozno mam aj vsetky pozrete ale teda pred odletom som sa im poctivo vyhybala 😂

adalsfjaldsf
autor
17. júl 2023

@simonah73 inak štatisticky sa fakt podľa mna toho pádu nemusíš bat . Keby som sa bála pádu tak asi idem lebo všade to omieľajú že je to najbezpečnejšie doprava 🙂

simonah73
17. júl 2023

@adalsfjaldsf ved ja viem, len mam problem to vysvetlit mojej hlave 😂

davala som akurat predvcerom spravu do skupiny dovolenka v Turecku a teda nebolo mi na spiatocnej vsetko jedno:

tak vcerajsi nocny let so Smartwings prebehol nasledovne. z hotela sme sa odchadzali o 18:00, pred 21 sme dorazili na letisko, najprv hned za vstupnymi dverami kontrola vsetkej batoziny, vsetko sa ukladalo na pas vratane hodiniek, slnecnych okuliarov, celych obsahov vreciek, prirucna a aj podpalubna batozina. nasledne sa islo na check in, tam sice delegatka povedala ze cely cas bude stat a ak by bol problem riesit ale asi pri tretej odbavovanej rodine sa niekam vybrala a netusim ci sa vratila. nasledne sa islo eskalatormi hore, hned za nimi skenovali ciarove kody na letenkach. hned za nimi bola pasova kontrola, za pasovou kontrolou, kontrola prirucnej batoziny, ludia vyhadzovali rozpite aj male flasky vody, som sa tam spytala jedneho, ci mala pollitrova flasa vody je ok, povedal, ze ano, tak sme si ich nechali. potom uz rozchod do duty free priestoru. v restike sme si chceli kupit kuraci kebab, ale nebol tak nejaky masovy, ale na pocudovanie aj ten mi velmi chutil. Potom sme zistili, ze nas let o 22:50 ma predpokladany odlet o 23:30 s tym, ze cislo Gate bude zverejnene o 22:30, takze dovtedy sme stali niekde v priestoroch letiska, s tym ze chlapi vybiehali hore na terasu fajcit. presne o 22:30 naskocilo cislo gate, ale kedze sme boli o tri poschodia vyssie a kym sme tam zisli, uz bolo vsetko obsadene takze sme znovu stali. nakoniec sme sa dostali do lietadla, kde kapitan hlasil ze meskanie bolo sposobene preplnenym vzdusnym priestorom nad Antalyou a uz aj predchadzajuci prilet do AYT mal meskanie, takze sa to len nabalovalo. Let bol v pohode, aj ked pri vzlete som mala pocit (sedeli sme teraz az na miestach 30 a 31) ze nieco tam hrozne skripe a ze kazdou chvilou ako sa zvysi tlak sa to skratka rozpadne. ale potom to prestalo a stastlivo sme prileteli o 1:27 na letisko v BA. tam nechali par ludi vystupit (mozno viac vpredu ako vzadu) a nechali nas cakat, lebo poslali len jeden autobus a museli sme cakat kym sa tych par metrov otoci aby prisiel pre nas znovu ten isty. Kufre boli pomerne rychlo, akurat den pred dovolenkou mi dorazili domov obaly na kufre a take celkom pevne plastove igelity, dolu na suchy zisp a neviem ci sa niekomu pacili alebo co, ale tu nam vysli dva kufre bez nich a na jednom chybala aj menovka. cestou tam sme sedeli na zaciatku v druhej rade.

zojeva
17. júl 2023

@adalsfjaldsf zatiaľ chvála bohu nie 😂 ale nie verím mu, ale zatiaľ lieta len na malých lietadlách este je v zácviku možno keď budete lietať pre emirates sadnem s ním do lietadla bez alkoholu a lexaurinu 😂

tetapetra
17. júl 2023

@adalsfjaldsf aj ja mám strach z výšok, ale lietadlo dávam v pohode.

adalsfjaldsf
autor
17. júl 2023

@simonah73 veď to že tu hlavu prestaviť je najťažšie 🙈

adalsfjaldsf
autor
17. júl 2023

@zojeva mne by nevadilo aj keby mám navždy lietať s alkoholom alebo lexaurinom len nech lietam hlavne 😂😂😂

adalsfjaldsf
autor
17. júl 2023

@tetapetra v dobrom závidím 🙂

jana_eyre_2
20. júl 2023

Poradiť neviem, ja som nikdy neletela a zatiaľ ani neplánujem.. 😅 ja len že môj manžel má veľmi veľký strach z výšok, keď som bývala na 8mom tak ani nevyšiel na balkón.. avšak kvôli práci letiet musel a potom zhodnotil že v lietadle to vôbec nevnímal.. vôbec nemal paniku, ani nič zle nepociťoval.. odvtedy letel už naozaj veľmi veľa krát (na služobne cesty chodí takmer po celom svete) a tam naozaj strach nepociťuje.. ale napríklad na rebrík môžem vyliezť len ja 😂 tak ja len že možno ani u teba ten let nebude taký strašný.. ja strach chapem, sama sa bojím..

gab1sol
20. júl 2023

@adalsfjaldsf neviem, ako na tom si úplne, ale možno by pomohol psychológ. Môže ti tu byť poradené, ako nakombinovať lieky, čo komu pomohlo, ale ak je tvoj strach väčší, tak ani kvalitný liekový koktail ti nemusí pomôcť a môže to byť viac na škodu, ako na osoh.

moonlight1210
20. júl 2023

@zojeva jedno z nasich deti sa uci tiez lietat, raz chce pilotovat dopravne lietadla.
Ja si z neho zase robim srandu, ze ked sa mu to podari a raz sa pri hlaseni ozve, ze nas vita na palube a jeho meno, tak zacnem v panike balit veci a kricat: "Preboha, pustte ma von, pustte ma von! To je moje dieta, verte mi, viem, o com hovorim!!!" 🙂

madeline1
20. júl 2023

@adalsfjaldsf normalne chod a tes sa. Ved je to uzasne lietat a pozerat z okna...lexaurin si nedavaj, to je navykove...ak tak nieco volno predajne,ak by si mala zavraty...kazdopadne strach prekonas, ak budes lietat castejsie...mozno si este neletela neviem, necitala som celu diskusiu, ale kazdopadne si to uzi a nesnaz sa to prespat...ja si vzdy kupujem letenku k oknu a vzdy sa na let tesim...a praveze ta menej bude boliet hlava, ak budes pri okne, ak sa budes mat kam pozerat ...

sono2
20. júl 2023

@adalsfjaldsf osobne ja teda nejem žiadne lieky, dostala som lexaurin pri operácii viečok aby som sa akože uvoľnila a nula účinok. Takže neviem.