Máte okolo domu stále niečo na práci?
Dobré ráno. Som človek, ktorému maximálne vyhovuje život v bytovke 😁 máme malý dvojizbák, sme minimalisti, je to upratané raz dva a môžeme sa venovať čomu chceme.
Ale všímam si, že ľudia, ktorí žijú v dome majú stále nejaké projekty a kde sa človek obzrie tak tam vidí niečo, čo by bolo treba robiť. Nehovoriac o nekonečnom kolobehu kosenia, záhradkarčenia, chystania dreva.. a potom tu máme rôzne dielničky, kôlničky, šopy kde je ozaj všetko a často neporiadok. A veľmi by ma zaujímalo či mám iba ja zlú vzorku alebo či to proste majú takto všetci, ktorí žijú v dome.
Alebo je tu aj niekto kto má nizkoudržbový minimalistický dom, kde je iba o kúsok viac povinností ako v byte?
Ďakujem a prajem pekný deň ☺️
@anonym_7ab340 dochadzanie do prace ci na kruzky s detmi robis aj v meste a sadas do auta vo vacsine pripadov. Alebo sadas do mhd a cesta trva raz tolko. Zahradu si uzijeme nasobne viac ako len 30dni v roku. Vidno, ze si v dome so zahradou nikdy nezila. Je to asi pol roka, co ju aktivne vyuzivame na oddych, grilovacky atd.
A ja neviem, co ty mas za predstavu o zivote mimo mesta, ale to tak nefunguje, ze tu alebo vo velmi blizkom okoli nic neni 😆. Predstav si,ze aj tu su kaviarne, pekarne a restauracie.
Sa trochu zobud z toho sna.
Kazdy, kto ma deti, si nevie vynachvalit, ze dieta moze behat po zahrade a nie v nakupnom centre
@anonym_1a70ed Kazdy naozaj nie. Moje dieta napriklad dvor a zahrada nezaujimali a nezaujimaju vobec, takze aj tak sme boli stale mimo domu. A aj ty zachadzas do extremu, ked ako protiklad k zahrade davas nakupne centrum, kedze medzitym je x inych moznosti. Zajdi niekedy do bratislavskych parkov, su plne hrajucich sa deti.
@anonym_7ab340 dochadzanie do prace ci na kruzky s detmi robis aj v meste a sadas do auta vo vacsine pripadov. Alebo sadas do mhd a cesta trva raz tolko. Zahradu si uzijeme nasobne viac ako len 30dni v roku. Vidno, ze si v dome so zahradou nikdy nezila. Je to asi pol roka, co ju aktivne vyuzivame na oddych, grilovacky atd.
A ja neviem, co ty mas za predstavu o zivote mimo mesta, ale to tak nefunguje, ze tu alebo vo velmi blizkom okoli nic neni 😆. Predstav si,ze aj tu su kaviarne, pekarne a restauracie.
Kazdy, kto ma deti, si nevie vynachvalit, ze dieta moze behat po zahrade a nie v nakupnom centre
@anonym_1a70ed Ale toto sa vobec takto neda pausalizovat...zila som 20 rokov v obrovskom dome s este vacsou zahradov, na dvore sme mali so segrou ihrisko a aj tak sme sa tam nudili a zavideli deckam z panelakov, ktore sa stretavali kazdy den pred bytovkami a my sme tvrdli dve na zahrade 😏.
Mna zivot v dome nikdy nenaplnal...takze kazdy podla preferencii. Ja som rada v centre diania, vysedavat kazdy den v zahrade pod tym istym altankom, sadit kvety a kmitat okolo domu naozaj nie je pre kazdeho.
@anonym_1a70ed my máme dom v okrajovej časti mesta, ale využívame ho len víkendovo, pretože byt máme na veľmi dobrom mieste, deti samé do školy od malička keďže športujeme celá rodina a športovisko je tiež na dosah, je nám lepšie v byte, z terasy máme krajší výhľad ako z terasy domu, v okolí sú nádherné ihriská a kopu detí čo pri dome nie je, víkendy hrajú dosť zápasy takže do domu chcú ísť najmä vtedy keď majú dohodnuté s kamarátmi že tam u nás prespia, neviem kde si prišla na to že deti chodia rovno do nákupných centier, ale asi máš také skúsenosti, v meste je veľmi veľa iných možností
@anonym_1a70ed Ale toto sa vobec takto neda pausalizovat...zila som 20 rokov v obrovskom dome s este vacsou zahradov, na dvore sme mali so segrou ihrisko a aj tak sme sa tam nudili a zavideli deckam z panelakov, ktore sa stretavali kazdy den pred bytovkami a my sme tvrdli dve na zahrade 😏.
Mna zivot v dome nikdy nenaplnal...takze kazdy podla preferencii. Ja som rada v centre diania, vysedavat kazdy den v zahrade pod tym istym altankom, sadit kvety a kmitat okolo domu naozaj nie je pre kazdeho.
@oceanahory ja ani o deckach neviem,hlavne cele leto su vonku,pridu sa len na jest a opät s kamosmi behaju po dedine,do lesa tam si stavaju bunkre.Zoberu aj najmensieho idu do skolky na preliezky,ten areal je pre vsetky deti z dediny.Alebo sadnu na vlak a idu do mesta za kamosmi.Alebo do auta,a idu sa vozit kade tade.
Kazdemu vyhovuje nieco ine, my sme introverti a odkedy mame dom, tak sa nepotrebujem trepat na drink do nejakejo baru, sme stale akoby na dovolenke, este ked sa natrieme opalovacim kremom, tak sa uplne prenesiem tou vôňou do nejakeho rezortu. Ale zahradu mame tiez na taky moderny minimalisticky styl, lezadla, bazen, my sme si to urobili, aby to vyhovovalo nam a mali co najmenej starosti a zahrada bola vyuzivana niekolko mesiacov v roku, bazen mame vyhrievany a kryty, takze muz plava uz aj od konca aprila do konca septembra. Ja tak jun az august. Ale tiez poznam ludi, co radsej byt. Pre nas uz byt bol velmi nudny. Nic sa tam nedalo zveladovat a vylepsovat. Ale popri byte sme mali aj zahradu, manzel chodil kosit, starat sa o stromy a mali sme tam nadzemny bazen pre deti, oslavy sme robievali tam.
@anonym_autor záleží od ľudí, my sme 50 tnici a kým boli deti menšie, tak sme neriešili doom,ale výlety a aktivity s deťmi.Teraz keď pozriem na nás dom, tak my sme si všetko nechali na ‘potom’, keď deti vyrastú a robíme svojpomocne!! A zase poznám mladých ľudí 30+, dokončené všetko lebo majú financie a teraz si užívajú.My to už asi nikdy nedorobime, všetko drahé a nemame dlažbu, chodníky..ale to je aj naša lenivost!! A závidím minimalizmus! Môj muz je zberateľ všetkého a ja opak, cize ja vyhodim -on nájde a prinesie domov🫣
@oceanahory ja ani o deckach neviem,hlavne cele leto su vonku,pridu sa len na jest a opät s kamosmi behaju po dedine,do lesa tam si stavaju bunkre.Zoberu aj najmensieho idu do skolky na preliezky,ten areal je pre vsetky deti z dediny.Alebo sadnu na vlak a idu do mesta za kamosmi.Alebo do auta,a idu sa vozit kade tade.
@anonym_4df11e No super, tvojim deckam to vyhovuje a ja tomu aj verim...mne prekaza to pausalizovanie, ze vsak "Kazdy, kto ma deti, si nevie vynachvalit, ze dieta moze behat po zahrade a nie v nakupnom centre"
No nie, nie je to tak...ludia su rozni. Poznam mnohych co olutovali byvanie v dome a rovako poznam ludi, pre ktorych bola spasa konecne sa prestahovat z bytu do domu. Ja uplne rozumiem obom stranam, ale tvrdit, ze zivot v dome nie je narocnejsi je blbost. Okolo domu bude vzdy viacej roboty, ja naozaj nepoznam cloveka, co byva v dome a nie je nuteny obetovat aspon kazdy druhy vikend na prace okolo domu (za mna je to praca, pre ineho relax a hobby 🤷)...lebo vsak tu treba nieco zmontovat, tam rozmotova, tu nasadit, hentam obrezat, poskladat novy zahradny nabytok, cistit bazen, hnojit travu a ked uz si myslia, ze maju pokoj, tak si vsimnu, ze zase treba vytrhat tu burinu, ktora vyrasta v skarach zamkovej dlazby a pod. Kym ludia v byte maju pohodu...A ja aj plne chapem, ze to ludi naozaj naplna a robia tieto veci s radostou, ale mna by to zabilo, jednoducho nic pre mna. Viem co obnasa zivot na dome a mne to jednoducho nestoji za to. Vychutnavat si "klud na zahrade" mi nestoji za vsetko ostatne okolo toho. Ked chcem byt v prirode, tak mi aj tak nejaka zahrada jednoducho nestaci, takze z bytu idem rovno do prirody von, ked chcem grilovacku, idem k jazeru, prenajmeme si niekte v lese altanok a ja osobne si to uzivam v tomto prostredi ovela viacej, ako v dome na zahrade.
Chapem ludi, ktori sa velmi viazu k svojej nehnutelnosti, ale su ludia, ktori o to naozaj nestoja.
@anonym_4df11e No super, tvojim deckam to vyhovuje a ja tomu aj verim...mne prekaza to pausalizovanie, ze vsak "Kazdy, kto ma deti, si nevie vynachvalit, ze dieta moze behat po zahrade a nie v nakupnom centre"
No nie, nie je to tak...ludia su rozni. Poznam mnohych co olutovali byvanie v dome a rovako poznam ludi, pre ktorych bola spasa konecne sa prestahovat z bytu do domu. Ja uplne rozumiem obom stranam, ale tvrdit, ze zivot v dome nie je narocnejsi je blbost. Okolo domu bude vzdy viacej roboty, ja naozaj nepoznam cloveka, co byva v dome a nie je nuteny obetovat aspon kazdy druhy vikend na prace okolo domu (za mna je to praca, pre ineho relax a hobby 🤷)...lebo vsak tu treba nieco zmontovat, tam rozmotova, tu nasadit, hentam obrezat, poskladat novy zahradny nabytok, cistit bazen, hnojit travu a ked uz si myslia, ze maju pokoj, tak si vsimnu, ze zase treba vytrhat tu burinu, ktora vyrasta v skarach zamkovej dlazby a pod. Kym ludia v byte maju pohodu...A ja aj plne chapem, ze to ludi naozaj naplna a robia tieto veci s radostou, ale mna by to zabilo, jednoducho nic pre mna. Viem co obnasa zivot na dome a mne to jednoducho nestoji za to. Vychutnavat si "klud na zahrade" mi nestoji za vsetko ostatne okolo toho. Ked chcem byt v prirode, tak mi aj tak nejaka zahrada jednoducho nestaci, takze z bytu idem rovno do prirody von, ked chcem grilovacku, idem k jazeru, prenajmeme si niekte v lese altanok a ja osobne si to uzivam v tomto prostredi ovela viacej, ako v dome na zahrade.
Chapem ludi, ktori sa velmi viazu k svojej nehnutelnosti, ale su ludia, ktori o to naozaj nestoja.
@oceanahory ano to je pravda,preto vzdy aj pisem,ze dom nie je pre kazdeho.Nevedia si ho uzivat na plno a vidia len robotu,preto je lepsie pre mnohych len ten byt.
A ono to casto krat byva aj tak,ze ty si bola v dome ako dieta,preto ho neznasas a je pre teba lepsi byt ako aj pre nas,co sme zase v tom nudnom byte cely zivot vyrastali tak o to si viac uzivame dom.
@oceanahory ano to je pravda,preto vzdy aj pisem,ze dom nie je pre kazdeho.Nevedia si ho uzivat na plno a vidia len robotu,preto je lepsie pre mnohych len ten byt.
A ono to casto krat byva aj tak,ze ty si bola v dome ako dieta,preto ho neznasas a je pre teba lepsi byt ako aj pre nas,co sme zase v tom nudnom byte cely zivot vyrastali tak o to si viac uzivame dom.
@anonym_4df11e Skor je to o preferenciach, moj manzel vyrastal v byte a pri predstave ist byvat do domu ma husiu kozu 😅...Nasim snom je ist skoro do dochodku, byt vitalni a zdravi, zbavit sa aj tohto bytu, kupit si karavan a brazdit svetom 😁.
@anonym_autor tiež patríme k tým, pre ktorých je práca okolo domu relax. Ja milujem záhradu, na jar sa neviem dočkať, kedy strcim ruky do hliny 😅😅 Baví ma pestovať si zeleninu, ovocie, neberiem to ako prácu, ale ako totálne vypnutie hlavy. Nepozeráme TV, ani ju nemáme. Sme vkuse vonku a niečo robíme. Zároveň ja nie som otrokom domu a záhrady, nemám ju ako z časopisu, keď niečo nestíham, nechce sa mi, tak to kľudne nechám nespravene. Muž tak isto, ani za svet by sme nešli do paneláku, drblo by nás tam 😅😁
@anonym_4df11e Skor je to o preferenciach, moj manzel vyrastal v byte a pri predstave ist byvat do domu ma husiu kozu 😅...Nasim snom je ist skoro do dochodku, byt vitalni a zdravi, zbavit sa aj tohto bytu, kupit si karavan a brazdit svetom 😁.
@oceanahory joj nech sa vam to splni.
My sme sa tak minule bavili,ze co by sme robili keby tak vyhrame zopar milionov,jaj aj toto padlo.Ale styl,ze tam si na par dni v hoteli,potom sa zase presunies inam a taketo cestovanie.
@anonym_autor máš zlú vzorku. My máme pomerne veľký barák (je nás 5 + 2 malé zvieratká). Na záhrade terasu, pergolu, letpnú kuchyňu, veľký bazén, veľkú saunu. Zelene tak akurát, skôr menej. Žiadne otroctvo. Pestujem maximále mätu do mojita, bylinky do čaju a cuketu na gril, tráva posekaná za 30 minút robotickou sekačkou 😎 Súkromnie na nezaplatenie👍
@anonym_autor máš zlú vzorku. My máme pomerne veľký barák (je nás 5 + 2 malé zvieratká). Na záhrade terasu, pergolu, letpnú kuchyňu, veľký bazén, veľkú saunu. Zelene tak akurát, skôr menej. Žiadne otroctvo. Pestujem maximále mätu do mojita, bylinky do čaju a cuketu na gril, tráva posekaná za 30 minút robotickou sekačkou 😎 Súkromnie na nezaplatenie👍
@tiezjedna tiez tak, to je taky mestsky styl byvania, ze mas dom, ale zaroven vymozenosti mesta.
@tiezjedna tiez tak, to je taky mestsky styl byvania, ze mas dom, ale zaroven vymozenosti mesta.
@zuzana76 ja hovorím, že sme mestský vidiek 😀 v centre Prahy som za 15 minút autom a za 25 minút vlakom. Pritom mi nikto nečumí do záhrady, ani nebúcha loptou o plot. Nemenila by som ani za zlaté prasa😉
@oceanahory moja spolužiačka s manželom to majú takto, sú v skupine karavanistov a cestujú celý rok po europe a po slovensku, len deti sa sťažujú že vnúčatá nevidia, ale im to nevadí toto im je prednejšie, som bola prekvapená koľko ľudí to praktikuje
Nemam dom nato, aby som ho mal bezudrzbovy. Praca okolo domu, v dielni ci v zahrade je pre mna forma psychohygieny a zivot v dome si bez toho neviem predstavit.
Kazdy den sa ucim nove veci, hladam nove riesenia ci moznosti. Nie je to len vec udrzby, ale skor zlepsovanie ci obohatenie vlastneho skillset-u.
Su ludia, ktori maju domy aj zahrady zanedbane a vobech ich to nepali. Ini zas konstantne na niecom pracuju a tesia sa z toho ked ich niekto pochvali aku maju krasnu udrziavanu zahradu.
Nie je nic lepsie ako pohlad na vysledky vlastnej prace v rozkvitnutej zahrade.
@oceanahory
Nasa babka este aj v devedesiatke stravila niekolko hodin v zahrade okopavat, to inac hodnotila :
" Byty su pre lenincov"
@oceanahory
Nasa babka este aj v devedesiatke stravila niekolko hodin v zahrade okopavat, to inac hodnotila :
" Byty su pre lenincov"
@anonym_20a795 Presne pre mna😊
žiaden dom nie je bezúdržbový ak nehovoríme o panelákoch naležato čo majú pozemok 150m2 a z toho na 140 je dom a 10m2 zámková dlažba. Ale ak máš normálny dom, vždy treba niečo, či kosiť trávnik, trhať burinu, ak aj dáš zámkovú dlažbu nie je tiež bezúdržbová robia sa na nej fľaky a treba to vapkou riadne čistiť raz za čas. A aj vždy sa nájde robota pomimo čo zoberie peniaze alebo čas, raz treba opraviť schody, potom natrieť bránu, potom opraviť plot, potom treba opraviť dvere na garáži, proste je to nekonečný kolotoč.
@anonym_4df11e našim deťom by sa toto nepáčilo sú aktívny športovci, unudili by sa
Všetko závisí od veľkosti pozemku. My máme obrovský. Áno, musíme kosit a starať sa o záhradu (iba okrasnú). Ja by som v byte už nevedela žiť. Keď sa mi chce robím, keď nie tak nerobím.
@anonym_4df11e "je lepsie pre mnohych len ten byt."
Len ten byt? Tak tu ale pozor, lebo moj len ten byt moze mat omnoho vyssiu hodnotu ako tvoja len ta chalupe niekde v poli. 🙂, ktora o par desiatok rokov bude proste nepredajna.
žiaden dom nie je bezúdržbový ak nehovoríme o panelákoch naležato čo majú pozemok 150m2 a z toho na 140 je dom a 10m2 zámková dlažba. Ale ak máš normálny dom, vždy treba niečo, či kosiť trávnik, trhať burinu, ak aj dáš zámkovú dlažbu nie je tiež bezúdržbová robia sa na nej fľaky a treba to vapkou riadne čistiť raz za čas. A aj vždy sa nájde robota pomimo čo zoberie peniaze alebo čas, raz treba opraviť schody, potom natrieť bránu, potom opraviť plot, potom treba opraviť dvere na garáži, proste je to nekonečný kolotoč.
@marsmykkok mas pravdu, ale daju sa zvolit sj bezudrzbove veci, napr my mame branu hlinikovu, pergolu atd… dnes su rozne moznosti,
V dome mas len tolko roboty, kolko si urobis 😁. Ak niekto povie, ze ma na dome vela prace je to preto, lebo si to tak zariadil 🤷♀️. A mnohi ludia to robia radi. Aj my nqpr. pestujeme, mame zahony. Keby sme nechceli pestovat, tak s tym nemame ziadnu pracu. Ale tiez ked je burina, ked sa mi nechce trhat netrham ju. Proste sa z toho nejdem zblaznit a naozaj robim na dome len tolko, kolko chcem robit.
@anonym_4df11e "je lepsie pre mnohych len ten byt."
Len ten byt? Tak tu ale pozor, lebo moj len ten byt moze mat omnoho vyssiu hodnotu ako tvoja len ta chalupe niekde v poli. 🙂, ktora o par desiatok rokov bude proste nepredajna.
@anonym_7ab340 tak netreba si ako dom vzdy predstavovat nejaku rekonstruovanu staru chalupu panubohu ta chrbtom
@zuzana76 ja hovorím, že sme mestský vidiek 😀 v centre Prahy som za 15 minút autom a za 25 minút vlakom. Pritom mi nikto nečumí do záhrady, ani nebúcha loptou o plot. Nemenila by som ani za zlaté prasa😉
@tiezjedna Mozem sa spytat, kde mas ten dom v Prahe, z ktoreho si za 15min v centre? A este co chapes pod pojmom centrum konkretne v Prahe? Dakujem.
@anonym_7ab340 tak netreba si ako dom vzdy predstavovat nejaku rekonstruovanu staru chalupu panubohu ta chrbtom
@zuzana76 Ani byt si netreba predstavovat ako 2 garzonku niekde na opustenom sidlisku.
@zuzana76 Ani byt si netreba predstavovat ako 2 garzonku niekde na opustenom sidlisku.
@anonym_7ab340 ale ta uzivatelka predtym nepovedala “len byt” kvoli hodnote domu, ale kvoli tomu, ze pre niektorych ludi je dom viac, lebo im poskytuje viac pohodlia z ich pohladu. Tebe moze poskytovat viac pohodlia byt, ti co sme vyskusali aj aj, tak vieme co je pre nas vyhodnejsie.

Treba si uvedomit aj dalsie faktory. Dom je spojeny so zavislostou na aute, dochadzanie do prace a do skol, vyvazanie na kruzky, k priatelom, na nakupy. Ak susedske vztahy nie su najlepsie dochadzanie za znamymi.
Plus kolko dni v roku si v skutocnosti tu zahradku uzijete? 30 peknych slnecnych dni v roku? A potom zahrada uprsana, rozmocena, zasnezena. Naco?
Ja som zastanca vacsieho bytu s terasou v meste. Zbehnem z bytu, mam pekaren, kavicku, nakup hned pod nosom. V akomkolvek pocasi som hned v nejakej restike a netrcim doma a necumim na zaprsanu zahradu z ktorej nic nemam.
Ano da sa stale sadnut do auta a soferovat cca 20km. Ale ruku na srdce, ked to robite pocas pracovneho tyzdna (dochadzanie do prace, vyvazanie deti) chce sa vam aj cez vikend? Pochybujem. A vidim. Stale vyvolavaju nas ist na dedinu k nim. Mna to tam nudi,
Proste zijete v dome a aute.
Ja zijem v byte a vonku, stale niekde v centre mesta.