icon

Aké sú podmienky na zrušenie účtu v banke?

thunderdome
11. jan 2025

Keďže je víkend, pobočky v menších mestách (ako naše) zatvorené, na zákazníckej podpore len umelé inteligencie, ktoré nevedia odpovedať na špecifické otázky, google ma odkazuje len na 50 stranové PDF súbory s obchodnými podmienkami… Takže sa spýtam či náhodou nevie niekto. Ak nie tak nevadí, len som skúsil. Mám 3 osobné účty v troch rôznych bankách. Keby som ich chcel zrušiť aké sú tam podmienky? Ide o Tatrabanku, 365 banku, a Fio banku. Akože jednu by som si nechal a dve zvyšné by som zrušil. Čo sa týka 365-ky tam som už roky dlho, tam by sa nečudovali. Ale čo sa týka Fia, ten nemám tak dávno, a ani som ho nejak extra nevyužíval, vystavili aj kartu k tomu, a teraz zrazu odídem. To je také viete. Tatrabanka detto. Tú som si zakladal len kvôli zamestnávateľovi aby mi výplata a zálohy chodili načas. Ale pred pár dňami začali fungovať rýchle platby tak je to už zbytočné. A tatrabanka je vraj najdrahšia banka, a ja ako nový klient som dostal na 12 mesiacov zadarmo ich služby. Aj kartu vystavili. A teraz len tak zo dňa na deň zruším a tiež som ich nejako extra vela nevyužíval. Došla mi tam raz jedna menšia výplata a to bolo všetko. Zatial mám všetky 3 zdarma takže ľudovo povedané jesť to nepýta. Ale nebolo by férové aj voči tým bankám používať ich aspoň rok a potom zrušiť?
Alebo existujú nejaké podmienky že počul som také že zákazním má 7 či kolko dní aby sa rozhodol či je spokojný a keď nie tak to môže vrátiť bez zbytočných otázok? Proste poviem že mi produkt nevyhovuje a rozmyslel som si to?

janulik2008
12. jan 2025

@maranco mne sa zda ze on uz stale dokola "toci" tu istu pesnicku 🫣 ako keby my sme vsetci boli milionari 🫣

thunderdome
autor
Autor odpoveď zmazal
janulik2008
12. jan 2025

@thunderdome nvm ako to funguje trz na urade ale nedostavas ziadny prispevok? A aj ludia co chodia do prace su taki co nemaju peniazky bohuzial.

gab1sol
12. jan 2025

@thunderdome a preto si naotváraš úcty v bankách a podpíšeš zmluvy z viacerými operátormi? Však, keď nemám peniaze, nepotrebujem hodiny vyvolávať, či presedieť celé dni na dátach. Zmeň svoje nastavenie, prestaň tu vyplakávať, aká si “chudobná socka”, zober svoj život do vlastných rúk a začni niečo robiť.

janulik2008
12. jan 2025

@gab1sol presne. Ved aj data vezmem operatora ktory mi najviac vyhovuje a nie ze som u troch. To iste aj banka. Len kvoli tomu ze u jedneho zamestnavatela maju inu banku a pride o den skor vyplata 🫣

thunderdome
autor
Autor odpoveď zmazal
thunderdome
autor
Autor odpoveď zmazal
maranco
12. jan 2025

e) Zobrazenie zostatku v bankomate Fio banky v SR a ČR zadarmo
f) Zobrazenie zostatku v bankomate inej siete v SR alebo v zahraničí 0,30 €

Kedysi mali v cenníku, že prvé zobrazenie zostatku ktoré použiješ na aktiváciu karty je bezplatné, teraz to tam nevidím.
Ak si chcel ušetriť tých 0.30€ tak si mal počkať kým budeš mať peniaze na účte a potom vybrať z ľubovolného bankomatu 10€. Nemusel si sa ponáhľať s aktiváciou karty.

Tam sa preto aktivácia robí v bankomate lebo FIO neprideľuje ani nezapisuje PIN na kartu, ale ty si ho nastavíš aký chceš mať. A aby sa zapísal ten tvoj PIN na kartu treba použiť bankomat. Ešte by to mohlo fungovať aj na predajni ale musíš zasunúť kartu, bezkontaktne to nejde a predajňa musí používať online napojenie, nie offline.

Tak máš za 0.30€ plastovú kartu platnú 4 roky, raz ju využiješ na výber z cudzieho bankomatu bez poplatku keď budeš potrebovať narýchlo vybrať z najbližšieho bankomatu a ušetríš 5 € poplatok ktorý by si platil v 365.bank

thunderdome
autor
Autor odpoveď zmazal
thunderdome
autor
Autor odpoveď zmazal
maranco
12. jan 2025

@thunderdome dobrý tip/"hack" ani som o tom nevedel

2. Ako mám uskutočniť prvú transakciu po nastavení vlastného PINu v Internetbankingu?
c) pokus o výber, ktorý je vyšší ako Váš disponibilný zostatok na účte.

mohol si dať vybrať 10€, bankomat by to zamietol že nemáš toľko na účte a zároveň by zapísal na kartu tvoj PIN a neplatil by si žiaden poplatok 🙂

* Ale to neobmedzené výbery kartou z hociktorého bankomatu dúfam platí? *

veď si pozri cenník na obrázku

janulik2008
12. jan 2025

@thunderdome
@maranco napr SLSP to ma tak ze staci dat kartu do bankomatu, zadat PIN a automaticky je karta aktivna alebo platit kartou len teda neprilozis ale das do terminalu a zadas pin. 😀

thunderdome
autor
Autor odpoveď zmazal
abbey1
12. jan 2025

@thunderdome Ja si to už neodpustím.
Ale ty chudobný, koľko toho voľného času máš.
Už si mohol mat obehaných lekárov, mohol si mať správne určenú diagnózu, nastavenú liečbu či terapie, možno nejaké kurzy cez úrad práce, charitu.
To vieš, my bohatí musíme každý deň dvere na terasu otvoriť a pečené holuby nachytať.

janulik2008
12. jan 2025

@abbey1 ne ne musime aj sieť natiahnuť veď nebudú padať na zem 🤣

abbey1
12. jan 2025

@janulik2008 Tak my doma len pár nachytáme. Zvyšok necháme popadať psovi a kocurovi. Nech majú aj tí hody.

gab1sol
12. jan 2025

@thunderdome “Táto zábava je v podstate zadarmo.”
Presne na toto narážam, ty máš extrémne veľa voľného času a využívaš ho na zábavu. Keby mne hrozilo, že neviem, či o mesiac dostanem výplatu a nemám ani halier (obrazne povedané), tak mi je šumafuk, či nejaký operátor poskytuje lacné dáta, alebo lacné dlhé hovory. Namiesto toho surfovania a zábavy by som hľadala možnosti, ako sa z tejto zapeklitej situácie dostať. Ale ty svoj čas evidetne míňaš na sociálne siete, či hľadanie, kde je čo zadarmo, aby si využil na maximum.

thunderdome
autor
Autor odpoveď zmazal
thunderdome
autor
Autor odpoveď zmazal
janulik2008
12. jan 2025

@gab1sol s nim je zbytocne dohadovat a radit. A bude to asi krute ale moja kolegyna nema ruku, ludia maju hocake dg a pracuju a ano ma autizmus ale keby spravil to, co mu radia tak by mal vybavene aspon nieco. Namiesto toho hlada kde su data zadarmo a ktora banka ma najskor vyplatu 🫣
Inak aj my "bohaci" chodime zalohovat ako socky 🫣

Si vezmi len v seriali Dobry doktor ma ten dr dg autizmus ( aj ked je to asi blbe prirovnanie lebo ved serial znesie vela) a pracuje. Opakujem je to serial.

janulik2008
12. jan 2025

@thunderdome tak ptm preco nejdes niekam ako ti tu pisali kde tempo nie je az tak dolezite?

thunderdome
autor
Autor odpoveď zmazal
maranco
12. jan 2025

@thunderdome * Že fio upozorňuje že poplatok môže byť vyrúbený prevádzkovateľom bankomatu! *

Keď dáš kartu na Slovensku do bankomatu nejakej banky od teba bankomat nepýta poplatok = máš to zadarmo

Ak dáš kartu v Česku do bankomatu sporiteľne, bankomat zistí že si cudzinec a pýta od teba poplatok. ak dáš tú istú kartu do bankomatu ČSOB nepýta poplatok aj keď vie že si cudzinec = máš výber zadarmo

Bol som v španielsku, cez ulicu sme mali nejakú banku pri nej bol bankomat, tam som vybral peniaze bez poplatku. Neskôr keď sme boli na benzínke tam bol tiež bankomat (nebol Euronet) tak som šiel vybrať €, nedával som pozor a bankomat chcel odomňa poplatok ktorý si naúčtoval.

V každom prípade bankomat ťa na poplatok ktorý ti chce naúčtovať musí upozorniť vopred a až keď odsúhlasíš dôjde k výberu peňazí aj poplatku.
Aj na slovensku máš bankomaty súkromnej firmy modro-žlté Euronet a tie chcú poplatky od cudzincov, neviem ako je to od SK kariet, neskúšal som.

Ak chceš mať istotu že nebudeš platiť poplatok, vypni si tú možnosť v nastavení karty. Vtedy FIO nedovolí bankomatu vybrať poplatok ale bankomat ti odmietne z neho vybrať

maranco
12. jan 2025

@thunderdome ak by som na tej benzínke vyberal kartou 365.bank tak by som zaplatil poplatok banke 5 € zato že vyberám z cudzieho bankomatu a ešte ďalší poplatok prevádzkovateľovi bankomatu, ktorý si účtuje poplatok ak z neho vyberá cudzinec a nie španiel

thunderdome
autor
Autor odpoveď zmazal
janulik2008
12. jan 2025

@thunderdome nerozumies ze banke je u prdele ci platis alebo nie za vyber? Keby to upozornilo tak plno ludi peniaze nevyberie.

thunderdome
autor
Autor odpoveď zmazal
maranco
12. jan 2025

@thunderdome na Slovensku už nemáš banku kde by väčšinovým vlastníkom bola slovenská firma alebo osoba
SLSP Rakúsko
VÚB Taliansko
ČSOB Belgicko
Tatra banka Rakúsko
365.bank Česko
Unicredit Taliansko
Primabanka Cyprus
mBank Poľsko

tamitamitami
12. jan 2025

Choď do 365ky (ak si ju chceš nechať) a povedz im že chceš "previesť" tieto účty do ich banky. Účty sa ti zrušia a budeš mať iba jeden v 365.

thunderdome
autor
Autor odpoveď zmazal