Ako si zaobstarať rodinný dom?
Baby, prisla som sa asi sem len vypisat. Ide o to, ze ja strasne tuzim po dome. Vsetci bratranci,sesternice uz maju postavene alebo kupene. My sme sa nechali vtiahnut do daru od mojich rodicov, dali nam pozemok, ale zial,4 roky sa to nehybe,nakolko tam nie su IS,aj ked obec to planuje :( ked sme sa spamatali, ze asi z toho nic nebude, tak vzrastli tak na Zapade rodinne domy, ze sa mi chce plakat.viem nasa blbost. Ja kazdemh prajem, ale vnutorne ma to boli, ze nemozem to nijako ovplyvnit :(
píšeš, že máte malé platy, tak za čo ste chceli stavať?
ledva si ho prehovorila, nemáte extra dobré platy, keby ste nedostali pozemok, ostali by ste v byte, muž chytá nervy na teba... prepáč, ale toto sú podľa mňa jasné znaky toho, že to nie je najlepší nápad a že do toho muž pôjde len cez zuby. Podľa mňa ten väčší byt bližšie k práci by bol pre vás oveľa lepším riešením. Aby to nebolo, že okolo domu by si musela všetko vybehávať ty a zariaďovať a nakoniec o ten dom sa musíš aj starať. To nie je len postaviť a mať. A väčšinou aj po postavení a nasťahovaní sa ešte celé roky niečo dorába, kým vyzerá ako v časopisoch...
Ak nemate na dom, tak si kupte zahradnu chatku, na zahradu a vybehanie deti je to tiez fajn moznost. A s takymito pozemkami bez sieti a ciest su starosti na vela rokov, to bude pozemok pre Vase deti a nie pre Vas.. Rovno hladajte iny a na toto zabudnite. Krute ale je to tak. Alebo kupte stary dom a pomaly rekonstruovat.
No dom je ale veľká starosť oproti bytu. Na vašom mieste sa skúsim porozhliadnuť po byte na prizemi s predzahradkou .... Ak ste v okolí BA a TT, tak tma je nehnuteľnosti habadej, určite by sa dalo niečo nájsť. 🙂 Prípadne v radovke nejakej, to ej tiež podľa mňa fajn možnosť 🙂.
Len tka veľmi narýchlo: https://www.nehnutelnosti.sk/4622604/nadstandar...
https://www.1percent.sk/property/3-izbovy-byt-s...
Tak si kúpte chatku prípadne pozemok v okolí, postavte si tam jeden karavan/ príves/ malý domček a máte zábavu na celé leto pre deti... Bazén tam, trampolínu, záhradu. Podľa mňa to je rozumnejšie ako teraz rýchlo sa sťahovať do domu kým sú deti malé a potom naspäť.
preco by obec mala tahat z obecnych penazi siete aby si si ty postavila dom a nebude na skolu skolku to tak malokde robia mozno kanalizaciu max ale inak si siete riesis sama
namiesto vyplakavania a porovnavania sa vyhrnte rukavy a zabezpecte si samy ak nemate na siete ani nestavajte
nie kaudy proste prijmovo dosiahne na dom
Vykašli sa na dom. Ja som tiež veeeeeeelmi chcela a kým sme sa spamätali tak to stúplo neskutočne. Nechceli sme novostavbu na mini pozemku a takých domov veľa v ponuke nie je. Nakoniec sme kúpili byt, ktorý za 5 rokov splatím, mame všetko blízko a veľmi pohodlný život. Ak už teraz musíš všetko riešiť ty, aj stavba bude celá na tebe. No treba ti to?
My s manzelom sme uz mali projekt, stacilo poslat na pozemok robotnikov, tak sme uz boli blizko stavania. Na poslednu chvilu sme to stopli a kupili novostavbu vo velmi dobrej lokalite s rozlohou domu. Vobec nelutujeme, ze nemame dom, dobre sme sa rozhodli a teraz ked pijeme kavicku na balkone sa smejeme, ze uz by sme niekde pobehovali okolo domu, lebo by trebalo nieco opravit. Nechajte to tak, ak na to nemate.
jedna vec je mat sen a druha je stret s realitou tiez sme velmi tuzili po domceku ale ked si clovek vyrata kolko to stoji ba a okolie je to nemozne s nizsimi platmi.. mozno raz na dochodku ked clovek preda byt a pojde zit niekde na dedinu do domceka sa ten sen stane skutocnostou 😃
@zlostitko Tak dom je o volnosti, o tom ze si umyjes auto, uvaris gulas, prejdes sa po travniku ked vybehnes z obyvacky atd. Byt ani zdaleka neposkytuje tolko co dom. Ani byt s terasou. Ale samozrejme zalezi kto co pozaduje, su ludia ktori v byte nebudu byvat ani nahodou (napriklad ja) a su ludia, ktorim staci byt s balkonom. Ja som po 30tke prisiel do zivotnej fazy ze myslienka travenia casu v byte ma absolutne deprimovala a neexistovalo nic co by tento nazor zmenilo a som si isty ze do konca zivota ho uz nic nezmeni.
Byt, kde bývate vlastníte? Prečo by si mala mat dom, keď budu deti veľké? Véd montovaný sa dá do 3-6mes.byvat. Ak vlastnis byť...tak peniaze máš. Ale samostatnú hypo bude asi dosť veľká suma/mesačná splátka. Chápem ta...tiež sa každý obuva do mna...ze na co som čakala...no viem, že raz neboli úspory, raz zdravie...a teraz to tak vyletelo, že pozemok by síce aj bol...ale nie som ochotná tak ďaleko denne dochádzať...tak čakám...ze sa to nejako teraz zmení a ceny spadnú aspoň kúsok...
však predaj pozemok a kúp niekde inde dom. A keď na to teraz nemáš, tak nemala by si ani na stavanie domu.
@tomas115 vieš, ale stále nepustí fakt, že keď na to nemáš, tak na to nemáš. Môžeš chcieť tie najlepšie veci na svete, ale stále sa treba prikrývať takou prikrývkou, na akú máš.
@spadnutaslivka To suhlasim, ale zas kde je vola tam je cesta. Nejaky pozemok s mensim 80-90m2 bungalovom sa da mozno vyriesit v ramci budgetu. Nemam s tym skusenost, ale napriklad ten "Dom snov" co chodia reklamy maju u mojej starkej na dedine postaveny asi 2ja ludia. S tym budgetom to ale urcite bude niekde vo vzdialenejsej dedine, lebo neviem si predstavit kde dnes stoji pozemok 40 000 s pripojkami atd.
Nechcem byt zlá, ale keď na to nemáte platy, tak s tým ani nevymyslajte. Nemáte predstavu čo to reálne stojí. My sme kupovali na kľúč menší dom dokončený do holostavby, už len to dozariadovat bol masaker. Stále sú veci ktoré nemame. Na slovensku stavať dom sám a vybaviť všetky povolenia to chce buď dobre kontakty a pevne nervy alebo vieš… robota na 3roky minimalne s rozhádané manželstvo. Keď ti muž navyše nepomôže a máš to zariadit sama tak zabudni. A to nehovorím o situáciách keď sa niečo stihne pokaziť, tu nemáš správcu že ti to zariadi a kúpi sa z fondu opráv ale znasas to celé sama
@tomas115
Ci byt, ci dom ma svoje za a svoje proti. Byt zas poskytuje podstatne viacej casu pre moje zaujmy, pre moju rodinu, priatelov, cvicenie, cestovanie... vyslovne odmietam volny cas travit ako svokrovci, ktori vzdy nieco musia robit okolo domu.
Mam zasadu, ze nehnutelnost ma vzdy sluzit tebe, nie ty jej.
A stale mozem robit obdobne veci, ist do lesa, do prirody, ist si opekat...realne vsak ako casto clovek vari na zahrade gulas? 1-2 krat za leto?
Ja rada pridem na navstevu k tym, co maju dom, k rodine, pogrilvoat, ale starat a o dom a zahradu? To teda nie.
@tomas115 mať dom, ktorý má rozlohu 80-90m2? Veď to je rozloha lepšieho 3-izbového bytu v novostavbe v meste. Taký dom je úplne zbytočný (teda pre rodinu). Ak je človek sám, resp. bezdetný pár, tak ok.
@zmrzlinka2021 súhlas. Ja som vyrastala v dome, teraz žijem v byte, čiže si viem porovnať obe varianty. Úprimne, mňa už dom nejako neláka. Doteraz si pamätám na tú kopu roboty, stále bolo niečo treba robiť v záhrade, nikdy sme nikam nechodili. Nehovoriac o tom, že bývanie v dome je o dosť drahšie ako v byte, keďže všetky náklady si musíš riešiť sama. Ja vidím benefity v tom, že keď má pár malé deti, tak ich môže "vypustiť" do záhrady, prípadne sa môžeš celé leto "čľapkať" vo svojom bazéne, ale inak nič. V puberte ti decká dom ošomrú, obzvlášť ak to bude mimo mesta. Môj manžel je ale snílek, celý život vyrastal v byte a dom by chcel, takže tam možno opäť skončím, ale snáď nie. 😀 Mne sa mimo mesta nechce.
My s manzelom sme cakali na stavebne povolenie, no zial v lokalite,kde sme mali stavat dalo mesto v tom roku na neurcito zakaz stavania. Takze nam ostal pozemok a oci pre plac. Kupili sme byt a sme tu dodnes. Pozemok sa mi podarilo po 10 rokoch snazenia predat, ale dom ktory by nam vyhovoval aj v ramci financii uz nie. Uz to nesilim, treba si to upratat v hlave. Teraz som rada, ze sme bez uveru, aj ked v byte. A peniaze investujeme do predlzenych vikendov, dovoleniek atd.
Dakujem za zaujimavu diskusiu. Uvidime nakoniec co pride
A ti bratranci a sesternice maju domy v rovnakej lokalite ako aj vy byvate? Lebo napr nas svokor porovnava v rozhovoroch s našimi rovesnikmi (my byvame v byte, poukazeje na ostatnych ake maju domy), len akosi opomina, ze my zijeme pri ba a ti druhi v kadejakych hornych dolnych mikro obciach v hladovych dolinach 300km od nas
@evkamotka maju v hladovych dolinach, to je iny zivot zaplatit za dom 150 000 eur. My v TT 450 000 eur :/
No vidis, to je presne ta nasa situacia. My sme z pk. A bratranci zo svokrovych reci kdesi z kysuc, banoviec a spol.

@nelca84 uz aj nad tym sme uvazovali, muz mi navrhol kupot byt so zahradkou malou, ak by to slo, no nic nie je v danej lokalite