Ako vám ide šetrenie?
Mala by som taku otazku. Koľko eur mesačne odkladate bokom ? Lebo mne sa nedari ani euro odložiť ☹
@79viktoria79 netusim o com pisrs. Ja som dala 220. Presne tolko, kolko hovori jej chlap, ze je povinny davat.
Máte rozdelené hospodárenie, tomu celkom nerozumiem ako môže fungovať v rodine. U nás sa nikdy nestalo, že ja už nemám z materskej... veď keď miniem mám muža, ktorému vychovávam dieťa, tak kúpi on.
Čo sa týka toho sporenia ideál je 10% mesačne. Čiže si odložíš aspoň 30€ bokom a proste na ne už nesiahneš, jednoducho priateľovi povieš, že už nemáš... a bolo by fajn keby on odkladal aspoň 70€, skús mu navrhnúť že by to mohla byt rezerva na horšie časy, alebo pre dieťa, alebo keď náhodou stratí robotu a pod. niečo by ho možno presvedčilo. Ale treba určite odložiť hneď po výplate, nie “čo zostane” na konci mesiaca. Inak neušetríte. Ani nám sa to nedarilo.
Materskú/rodičovskú máš prečo takú zvláštnu sumu? Veď teraz je to 270 alebo 370 + prídavky 🤔
Počuj, ako to ze máš 319€ ako materskú? Véd keď máš nižšiu ako 370€ treba žiadať úrad práce o doplatok na dorovnanie do výšky vyššieho rodičovského príspevku. + prídavok na deti, každé jedno.
Si sa nepomylila? Alebo vieš o tejto moznosti
Nech ti neutekaju peniaze.. 🙂
Vsak mate spolu deti tak aj peniaze maju byt spolocne cize vsetko spolu a nie moje tvoje ale nase
Tak podstatny je prijem. Pri tom prijme, ktory mate dat 100 eur na cigatety, je tazky luxus. Aj priatela trapi, ze nic neusetrite? Ci mu to je fuk. Ak ano, sadnite si, pero, papier, zapisat prijmy a vydavky. Rozmyslat, kde sa da ubrat. Peniaze dokopy, odlozit na nevyhnutne vydavky, odlozit hned, ako peniaze pridu aspin 20 eur a nesiahnut na ne. Ostatne je na stravu a bezne vydavky, ale vela priestoru na setrenie tu nie je.
pomaly ale ide....podla dinancnych moznosti
Tie poistky pre deti su hlupost, poistit treba zivitela rodiny, aj ked neviem, ci pri jeho plate a jeho postoji sa da o zivitelovi hovorit. Ty sa snaz vratit co najskor do prace, viem, je to teraz narocne, ale mozno niekde v obchode by si pracu nasla. Pises, ze mas skolkara a zaroven, ze mas rodicak. Uz je zapusany do skolky alebo? Usetrit usetris len tak, ze pojdes do prace, a donutis partnera davat do domacnosti viac, ako 220 eur plus 100 na benzin. A nezabudni, ak zacnes pracovat si kazdy mesiac odlozit 100 eur, to, co on prefajci, ty odlozis. Nie na to, aby bolo na spolocnu dovolenku, aby si mala rezervu.
@lenkakravcova
@nikiki29 no veď asi ma 270+ prídavky, proste jej príjem dokopy, aspoň ja to tak chápem
Autorke: prepáč, ale s takým dilinom neušetríš zrejme nikdy nič, lebo on žije aj naďalej ako slobodný chlap, keď si rieši len svoje výdavky (bývanie by musel platiť, aj keby žil sám). A ty sa budeš musieť starať o zvyšok rodiny. Mne sa paradoxne vždy darí šetriť najlepšie, keď som bez chlapa 😁
Z takej sumy je normalne pre 4 osoby je normalne, ze neusetrite.To staci, ze treba zaplatit poistky za auto, pneumatiky detom poplatky do skoly, oblecenie vy si tiez nieco obcas kupujete...ideal by bolo, keby Ti hned dal 100 eur, ktore budes odkladat.Z tvojich penazi ani nerataj, ze usetris...vies po spravnosti to, co on prefajci by si si mala aj ty zobrat pre seba taku istu sumu...pises, ze mu zostanu pekne peniaze ja tam vidim par eur, ktore dava tebe, lebo Ti chyba...jeden mesiac si zapisujte uplne vsetko co platite...nemate nedoplatky za byvanie?
Reagujem rovno na Tvoju otázku. Neverím, že nie si schopná odložiť 10€ mesačne. Ak si chronický míňač do posledného "haliera", tak si to nechaj strhávať priamo z výplaty na sporiaci účet. Alebo je tu ešte možnosť, že si medzi tou skupinou ľudí, ktorí žijú v ubytovni a majú 1€ na deň. Tak potom hľadaj prácu.
Niektorí chlapi vidia len seba 🥵 žena z rodicaku pomaly aby všetko platila. Moj chlap tiež prefajci nemalý peniaz ale cigariet sa nevzdá aj keby sme jesť nemali. Kde by sme došli keby tak aj my robíme dobre idem na nechty, kaderníkovi aj keď viem,že mi to nevyjde 🤬 zeny sa musia vždy uskromniť a už mi to lezie na nervy a celkom dosť sme sa začali preto hádať
Ja na tvojom mieste zrusim poistky pre deti. A s priatelom sa dohodnem, pol na pol. Ak on da 220 eur na byt, tak ty daj tiez 220 na jedlo. Zvysok si odloz a setri. Ak nedochadza, tak nech dolozi priatel. Ved by ti mal prispevat aj na deti a nie ty tahat vsetko z rodicaku
Fu,no mate to zle podelene. On ma skoro celu vyplatu pre seba????? A co deti,nakupy,oblecenie,ovocie,kruzky.... Takeho bezcharakterneho chlapa by som doma netrpela. Nieto deti s nim mala. Mozno je to typ,co by to robil,aj keby mal prijem 2000€.
Citam teraz este raz. Mas prvaka a skolkara a si na materskej. Cize mate 3 deti ci 2? Ci mate 2 deti a dala si mladsie uz do skolky a ty si doma a platis este aj skolku?
A este ma napadlo. Zarobi 700 eur. V tom je aj 100 eur dan.bonus na dve deti. Cize ma plat 600 eur a on si este dovoli 100 eur prefajcit z toho 🤦
@fiafia je to vzdy o tom, ako si to nadstavite. A ak vidis, ze y muza nie je ochota, tak si s nim nerobit deti, inak je zena odsudena na zivorenie.
Neviem no ja ked som bola sama s detmi, vedela som si mesacne vzdy odlozit aspon 30 eur. Nemam vysoky plat,preto ta suma. Ale radsej som cosi usetrila ako minula. Lebo clovek nikdy nevie co sa moze stat. Pride pn,ocr a ucty platit treba. Musis mat aj zadne vratka a mysliet dopredu. Ja osobne by som zrusila poistky a na stravu dala tolko co priatel tych 220 eur pripadne aj menej,kedze on je zivitel rodiny a ma sa postarat o vas. A dieta by som do skolky nedavala ,ak si ty doma a nepracujes. To su dalsie vydavky.
Porozpravaj sa s frajerom o nevhodnosti fajcit, ked ste v takychto financnych srajdach (pardon za vyraz, on nezaraba dobre, ten plat je podpriemerny). Ak to nepomoze, a on si moze dovolit minut 100€ na cigarety, tak tych 100 € vie dat aj tebe. Cize, zo svojho rodicaku odclen 100 € a odloz. Ked sa minu zvysne peniaze, povies, ze uz nemas a vypytas od neho alebo nebude jest, nebude mat oprate proste nic. A takto si pekne poodkladaj sama, Ver, ze to budes casom potrebovat. Dalej treba zrusit poistky, V tejto situaci vyhadzovat do luftu 50 € je silny luxus. Tie mozes odlozit tiez. To uz mas 150€ o ktorych on nemusi vediet. Dalsia vec brigada - po jeho robote sup tu mas deti ja idem zarabat nie su peniaze. Hoc aj keby chodis po veceroch vykladat tovar do tesca.
Mate s priatelom velmi nespravodlivo rozdelene financie.
Mna kolkokrat udivuje uz to ked tu baby pisu ako maju financie rozdelene s muzom pol na pol... aj toto rovnostarstvo je casto nevyhodne pre zenu, ktorej prijem stahuje dole starostlivost o deti a rodinu. ktora sa automaticky povazuje za jej povinnost , pritom ide doslovan neplatenu neuznanu pracu... cudzim ludom za opateru deti, upratovanie, varenie platime - clen rodiny to robi zadarmo.
co je horsie, vy ste sa nedostali este ani tomu rovnostarstvu pol na pol.
On neplati ani polovicu vydavkov zo svojho prijmu. Mate prijmy okolo 1100-1200 eur, skoro vsetko miniete, takze prijmy su zaroven v tej sume aj vydavky... a on povazuje za vybavene ze zaplati najom 200 eur?
ako rodina mate drzat spolu a spolu hospodarit. Mate spolocne deti, spolocnu postel aj stol... tak sa treba so vsetkym rovnocenne delit. vziat prijmy dokopy a nerozmyslat, moje, tvoje... vyclenit z toho nutne vydavky a zvysok usporit. hladat cesty ako aj tie zbytocne poistky, fajcenie ked sa nechce vzdat nech aspon obmedzi.
my mame 4 deti a ziadne poistky im neplatime. v skole platime malicku poistku 3 eur na cely rok a dieta... Raz mal syn uraz v skole a vyplatili mu okolo 260 eur za nalomenu klucnu kost. Inak v tom zmysel nevidim, ved zdravotne poistenie maju a v pripade urazu a choroby osetrene budu. inak su to vyhodene peniaze v pripade porovnania frekvencie nasich urazov a platenych penazi.
a k tvojej otazke ako nam ide setrenie... roky dozadu sme mali horsiu fin. situaciu, ale aj pri malych prijmoch, splacanych dlhoch, nedokoncenej stavby a vela deti /4/ sme sa snazili aspon malicko odlozit , detom sme sporili 17 x 2 eur na stavebne, vtedy este boli vyhodnejsie zmluvy. Potom sme zvysili sumu na 70 eur mesacne, neskor 80 e. Teraz mame vyssie prijmy, splatenu hypo a odkladame asi 400 eur mesacne, ked sa da i viac.
@negymama ono ja nevidim problem v tom, ze maju ludia dva ucty resp. rozdelene financie. Aj my ich mame, ale napriklad ked som bola na rodicaku plus som robila par hodin z domu (aby som si udrzala vedomosti, prax, kontakty...), tak vsetko financne tahal muz. Moj rodicak nebol na financovanie stravy, plienok, oblecenia... Bol na kadernicku, kozmeticku, darceky pre muza, deti k sviatkom, na setrenie, knizky.... Ked som zacala pracovat, ja z mojej vyplaty (lebo je podstatne nizsia ako muzova lebo robim kratsi uväzok kvoli rodine) platim svoje naklady (auto, ucty npr. tel., dane za moje nehnutelnosti atd.) a komplet garderobu pre dieta (oblecenie, obuv). Muz vsetko ostatne. Cize u nas to napriek rozdelenym uctom nie je pol na pol (muz plati viac). Ale je to o charaktere. Ja prispievam viac casom, starostlivostou, on viac financiami. A v pohode by to mohlo byt aj naopak, ak by sme sa tak dohodli.
Jeho povinnost je dat 220?! Nastvala som sa. Jeho povinnost by bola sudne dana kolko ma platit este na deti mimo 220, co plati vodu a inkaso.
Ked to mate takto rozdelene je to na figu, on plati byt (svoj) aj naklady na byvanie, ty stravu a ocividne vsetko pre deti, co neviem ako z 319 eur. Toto rozdelenie platenia je na vas dvoch.
Prijmy on 750 (uprostred 700 a 800)
Voda a Inkaso - 220
Cigarety - 100
Tankovanie - 100
Uver - 100
Zostatok 230
Prijmy ty 319
Poistky - 50
Internet - 13
Strava - 250
Zostatok 6
Kto plati drogeriu, televiziu, jeho pausal/kredit, ine veci co sa vyskytnu niektory mesiac?
Rozpis to do excelu alebo na papier, par mesiacov, tri-styri steduj vydavky, aj ake nahodne sa vyskytnu, spis to, ukaz mu to a povedz mu, nech ti posiela tolko a tolko ako to vypocitas.
Oblecenie, hracky, ine potreby detom niekedy kupil? Lebo tie subvase spolocne tak nech plati. Najlepsie by bolo mat spolocny ucet a spolocne vydavky splatit spolu, uver na byvanie nech si plati sam ak je to jeho byt, naklady na byvanie, stravu, drogeriu, deti, veci do domacnosti, poistky/sporenie pre deti, ked zacnes robit by som davala zo spolocneho uctu.
Neviem co on este plati z penazi co mu ostanu, ani ci mate vydavky na nejake lieky, co treba uzivat, tonuz viete vy dvaja. Fakt je ale taky, ze ty sama nic neusetris, ak on nezvysi svoju spoluucast na vydavkoch, ktore hradis ty.
Od začiatku manželstva šetríme ( myslím si že na dnešné pomery dosť slušne odkladame ,, tiež nebudem písať koľko presne lebo je to zbytočné ) . Sme tak nastavený a vyhovuje nám to. Nerozhadzujeme počas mesiaca , platíme a kupujeme veci ktoré momentálne potrebujeme , vždy spoločné riešime kúpu hlavne kde je suma vyššia. Tiež máme malú dcérku a staviame domček, ale aj cez to stále odkladame /šetríme ... A osobne si myslím že človek sa šetriť- dokáže naučiť .. Len treba CHCIEŤ. Netvrdím že treba na začiatok začať odkladat vacsie sumy. Ale 50eur mesačne si myslím že dokáže odložiť každý. A ako bolo písané vyššie , treba prestať minat na hlúposti ( cigarety, alkohol) tam sa väčšinou skrýva presne ta suma ktorú ste schopní mesacne odložiť. A časom určite aj viac 🙂 držím prsty
Dobra tema. Ja som nestastna tiez ze nic. Ja sa utesujem ze sa to hadam zlepsi ked zacnem robit. A to sa nemame zle 😞.
@makova333 aj my mame dve ucty, kvoli zjednoduseniu ich nazyvame moj a tvoj... ale nie je podstatny pocet uctov, nech ich ma rodina aj sedem, ked chce a vyhovuje im to.
podstata tkvie vo vzajomnej pomoci, zdielani zdrojov - aby ziaden clen rodiny nebol ukrateny a zneuzivany, ci pracou ci financne.
@makova333 aj u nas napr. z uctu ktory je na muza, sa platili uhrady za byvanie a hypoteku, ale sme to nenazyvali ze ON plati, platili sme to my, z uctu XY a priklad sporenie islo z "mojho" uctu AB ale sme to brali ze, MY sporime...
proste peniaze mame spolocne bezohladu na to, na ktorom ucte su a z ktoreho odchadzaju. Oddelen ucty mame z praktickych dovodov, ja mam zivnost a musim mat oddeleny ucet. A tiez je tam mala potreba sukromia, aj muz ci ja si obcas kupime malickost , darcek, predtym nejaka ta kava v meste. proste si nezakukujeme do uctov co si kto aku drobnost kupil. Vacsie vydavky spolu preberieme.

No tak to mate veľmi zvláštne rozdelené. Ty platíš všetko okolo VAŠICH detí a seba a on sa stará o seba a byt. U nás chodia všetky peniaze na jeden účet. Po výplate odchádza v prvom rade na šetrenie, potom pravidelne platby a potom sa míňa. Si kúzelník, ze to všetko utiahneš zo svojho príjmu. Určite to chce hodiť reč s partnerom.