icon

Beznádej 26-ročnej ohľadom bývania

19. mar 2025

Vlastne ani neviem, čo som týmto príspevkom chcela povedať, asi sa len potrebujem vyrozprávať.

Mám 26 rokov a som dievča, ktoré je aktuálne samé a veľmi ma trápi, že pravdepodobne nikdy v živote nebudem mať "normálne" vlastné bývanie. Som dva roky po vysokej škole. Už počas VŠ som brigádovala a odkladala si peniaze. Hneď ako som dokončila školu som sa zamestnala. Chvíľu (pár mesiacov) som bývala u rodičov a šetrila. Potom sa našim narodilo druhé dieťa a tak (dosť netaktne) mi povedali, že mám odísť. Teraz bývam v zdieľanom podnájme v Bratislave. Snažím sa šetriť kde sa dá. Som introvertný typ, nechodím piť, moc toho nenakupujem, som skôr na športové aktivity. Proste nemám pocit, že rozhadzujem peniaze. Darí sa mi mesačne odložiť asi 60% mojej výplaty. Bohužial.. To nestačí. Dokopy mám aktuálne odložených nejakých 7 tisíc eur. Na vlastné bývanie potrebujem 20% z vlastných zdrojov. Kým našetrím dosť peňazí ceny už zas budú niekde inde. Ak budem tak ako doteraz šetriť každý cent tak možno za nejaké roky našetrím na garsonku niekde na kraji mesta. Mrzí ma len, že pravdepodobne nikdy nebudem mať na to kúpiť si niečo, čo má viac ako jednu izbu.

Viem, že sú ľudia, ktorí sa majú horšie ako ja, ženy, ktoré ostali samé, ľudia s horšou prácou ako mám ja. Som z toho len smutná. Nechcem tu začať diskusiu "kto to mal horšie", každý sme mali nejaký prekážky, len by som si veľmi želala aby dnes aj mladí ľudia dostali možnosť zadovážiť si dôstojné bývanie.

dadka_bb
21. mar 2025

@bonboniera my sme brali 150 000 a splatka je 530 eur.

sang
21. mar 2025

@dadka_bb Ahoj. Prosim Ta, a to ste brali teraz niekedy ? Ak ano, v akej banke, prosim Ta? To vyzeraju byt velmi dobre podmienky, ani sa mi nechce verit, ze by to mohla byt hypoteka brana teraz niekedy. My mame ukoncenu fixaciu, vo februari preratavali a tych 550 eur splatka vysla na pozicku 80tis... a to som dlhorocny klient banky a zvazili vsetko mozne, o co mi mohli nejako upravit sadzbu

dusika11
21. mar 2025

Ahoj to stačí v prvej stavebnej na úver .neber hypo .

sang
21. mar 2025

@liv1 Ani velmi nie. vela mojich znamych a priatelov byva v tych koncinach a Biskupice nie su odveci. Mozno pre ludi co su nauceni zit v centre mesta... ale okrajova cast ma tiez svoje minusy. Aj ked : mesto by malo aj tam lepsie doriesit dopravu

nyusika
21. mar 2025

@zobaka
Odpoveď "veď si niekoho nájdeš, možno kúpite niečo spoločné" nemyslíš vážne.

Ti saxesre nájdu ženy, ktoré považujú za NORMU spoliehať sa na muža, keď niečo chcú dosiahnuť ??

renesance80
21. mar 2025

na garzonku ti staci okolo 20 000 a to vieš doklepnut aj bezucelovym uverom +hypo , na tvojom mieste idem za financnym poradcom a riesim uz teraz ako platit spolocne zdielanie

mantilka
21. mar 2025

Si super žena. Máš 26 a takto šetriš. Nálaď sa pozitívne a určite to príde, možno po malých krôčíkoch ale bude to. A možno stretneš šikovného muža a spolu postavíte dom. Áno, dnes je to pre mladých veľmi ťažké. Ale ešte som nepočula žeby pri takej usilovnosti mal niekto úplnú smolu a nikdy nemal vlastné bývanie. Držím palce, len sa nevzdávaj.

liv1
21. mar 2025

@sang clovek nemusi byt nauceny zit v centre mesta a biskupice nemusi. Blizko Slovnaftu, zapchy, daleko.. fakt zle.

katulienkax
21. mar 2025

@yoge hlúposti hovoríš , je veľa príbehov keď vlastne deti odzubali rodičov pri ručení . Ja by som nerucila nikomu ani vlastným deťom .

vanilka83
21. mar 2025

2 roky po skole bez partnera chceš v Bratislave bývať vo vlastnom???no tak potom sa vážne nečudujem ze máš depku,si na seba mega prísna, ved ti stačí pár tisíc dosetrit a budeš mat 20% svojej sumy na hypotéku. Práveže si na tom extra super. Alebo sa odstahuj mimo BA. Si bez záväzkov a introvert tak ak sa ti dá nájdi si ešte pomocné práce po pracovnej dobe a zvysis si tak príjem. Ale naozaj neviem kde sa tak ponáhľať...najprv si väčšina mladých ľudí uziva život,potom hľadajú partnera a až potom sa snažia nájsť si hniezdo.

bonboniera
21. mar 2025

@yoge áno mas pravdu, naozaj nechápem ako môže pricetny človek odporúčať niekomu s platom 1200 aby si zobral hypotéku s mesačnou splátkou 730 (hlavne keď k splátke treba prirátať energie, poistenie, dane a bohvie co všetko - veď ty si expert takže určite vieš ;) aj keď to zázračne opomínas v každom výpočte), ďalej aby si mladej babe ktorá potrebuje každy cent lebo nikdy nevie kedy bude peniaze potrebovať odporučil investovať vsetky uspory do akcii a radiť jej aby jej otec ručil keď autorka explicitne už predtým vysvetlila akí sú jej rodičia … už to treba len doklepnúť zlatou radou “počkaj kým si nájdeš partnera a kúpite spolu 🥰”

sang
21. mar 2025

@liv1 Ludia, a to ze pod polovicou Bratislavy su historicky toxiny z chemickych zavodov... Slovnaft je fakt minimum.. 😉. Ale tie zapchy na ten smer, to je naozajstna katastrofa a hanba tych, co rozhoduju o infrastrukture mesta. Ale poznam vela spokojnych ludi, co inde ani nechcu ist byvat, ked uz raz byvali v Biskupiciach. ma to este stale vyhody mesta a razom je to skoro ako vidiek . Keby sa tam doriesila doprava, tak to nie su zle konciny. Co viem, znami si pochvaluju, ze je to len na skok na hradzu, uticha tam sum mesta. Vrakuna aj Biskupice sa snazia o aktivity pre rodiny s detmi a rozne programy. Moj znamy prisiel pred par rokmi do BA na nejaku navstevu a ocitol sa zrovna v koncinach Biskupic. Vravel mi, ze bol v prijemnom soku, ze keby vedel, ze aj "toto je Bratislava", nebranil by sa ist tam zit. Vsade su plusy a minusy. Liv, Ty byvas blizsie k centru zrejme, kazdemu vyhovuje nieco ine. Napriklad ja by som skor vzdy volila nieco mensie, menej rusne ( ako hovorim ja : Brno skor nez Prahu 😉). NEvravim, ze to musia byt Biskupice a Vrakuna, ale ja som mala vzdy tendencie byt v meste, ale pratat sa cim dalej od centra mesta.. ( su casti v BA ktorym by som sa vyhla kvoli svojim prioritam, ale nebudem tu od nich odhovarat ). Ak autorka hlada financne dostupnejsie riesenie, asi tie okrajove casti vychadzaju lepsie.

petracandle
21. mar 2025

@bonboniera súhlasím so všetkým 👍🏻

Inak, mňa už normálne fascinuje ako je tu na Koni každý investičný mág 😃 investovanie je skvelá vec to bez debát. Ale radiť človeku, ktorý chce v dohľadnej dobe kúpiť byt, aby investovala do akcií na 10 rokov je normálne fascinujúco stupídne😃 halooo, ona chce v krátkom čase kúpiť nehnuteľnosť a doslova každá tisícka sa zíde, tak prečo jej tu píšete nezmysly ako to má dať do fondov...jej tie peniaze "nehnijú" na účte, ona ich chce použiť na kúpu bytu Asap

lenkakravcova
21. mar 2025

Každý vie, že najlepšie sa financie tahaju vo dvojici. 26r je celkom fajn vek na to začať sa obzerať po budúcom manželovi. 🙂
Spolu ušetríte i kúpite viac.

zmrzlinka8
21. mar 2025

@marsmykkok bola som do 43 rokov v prenajatých bytoch, sama s dietatom. až potom som si vzala hypotéku, dosť neskoro. ale mala som na to príjem a stabilitu. na pekný veľký byt. nemusí byť všetko hneď v 25 rokoch. veď bývaj zatiaľ v prenájme a zvyšuj si postupne príjem, pracuj na sebe, kariérne sa posúvaj a všetko bude.
alebo potom nadobudnete spolu s manželom.

nyusika
21. mar 2025

@petracandle no veď si stačí nájst muža 😁😁😁😁

yoge
21. mar 2025

@petracandle ja som predsa spomínal, že do akcií má investovať potom čo si kúpi byt (menší) aby si za 10 rokov mohla kúpiť väčší. Alebo nevieme čítať s porozumením? 🙂

petracandle
21. mar 2025

@yoge nereagovala som konkrétne na teba, tak neviem prečo si "zagágal" 😃 bolo to na iného užívateľa

yoge
21. mar 2025

@bonboniera zasa si si vybrala čo potrebuješ...

Ja som tých 150 tisíc nadhodil vtedy keď spomenula, že jej matka má 44 rokov (myslel som že má viac). A tiež som spomenul, že vzhľadom na to, že sú konzervatívni (to sama spomenula), tak i tak by ich predsa len mohla skúsiť presvedčiť, aby dostala o čosi vyššiu hypo (je to ich dieťa no nie??). Nikde som neuviedol, že si musí nutne brať tých 150 tisíc, kludne keby vytiahne z hypo 110 a k tomu si doloží svojích 17 tisíc, tak už za 130 tisíc si kúpi aspoň tej klasický jednoizbák, ktorý by jej vraj zatiaľ stačil).

A teraz jej poraď ty. Nehnuteľnosti budú rásť, či sa ti to páči alebo nie, takže časom tie byty budú pre ňu možno ešte viac nedostupné

yoge
21. mar 2025

@petracandle a kto tu okrem mňa spomínal investovanie do akcií na 10 rokov? Viem, že sa tu riešili etfka, ale zrovna 10 rokov som to spomínal snáď len ja

sang
21. mar 2025

Vziat si uver v PSS, a kazde euro navyse namiesto investovania davat priebezne na splacanie svojho dlhu ( propri nejakom minime co bude mat pomimo odloziene ako zeleznu rezervu na neocakavane zivotne situacie ). Ked je v situacii, ze pocita kazde euro, investovanie by fakt nebola moja priorita( aj vzhladom na to, ze s investovanim su vzdy spojene rizika). Neviem, ako PSS ma podmienky teraz, ale pred rokmi s kazdym eurom splatenym navyse vramci mesacnej platby, mi zmensovali dlh a dalsi mesiac uz som mala pocitany urok z ten nizsej casti dlhu. Kym v banke sme horko tazko pocitali, ze snad do 25 rokov dlh splatime, v PSS to bolo za 9 rokov, co bol velky rozdiel... Hoci boli %tualne sazdby porovnatelne v tom case s bankami, moznost s kazdym mesiacom vidiet ponizenie dlhu voci PSS a platit menej na urokoch, to bola velka vyhoda...

yoge
21. mar 2025

@dadka_bb áno, ale to ste mali nízky úrok, odhadujem okolo 1,5%? Teraz by mala úrok 3,89% (žial úroky už pod 3% dlhodobo klesať nebudú), takže to vychádza na 730 €. Stále ale platí, že výška splátky jej časom bude len klesať voči mzde, takže prvé roky budú ťažké, ale takisto aj v minulosti mali ludia vysoké splátky voči príjmom, veď 20 - 25 rokov dozadu boli bežné 8 - 10% úroky na hypotéke, takže čo z toho že boli nehnutelnosti lacnejšie, keď boli drahé hypotéky...

Ale ona ani tých 150 tisíc aktuálne nutne nepotrebuje len @bonboniera si zas domýšľa čo potrebuje miesto toho aby jej niečo navrhla

marsmykkok
21. mar 2025

@zmrzlinka8 To bolo asi autorke. Ale ked si ma označila, za mňa je dobré ak žena niečo má svoje hoci aj jednoizbák nie v najlepšej lokalite. Ja ked som randila a čo som stretávala mužov 30 plus, väčšina už bývanie mala vyriešené, dvom kúpili rodičia nech nemajú na krku syna, jeden zdedil dom po starkej ktorú doopatroval, další mal rozvedených rodičov a mama mu umrela pomerne mladá a býval v byte po nej... Teda nech žena nejde do mužovho s tým, že o 15 rokov si napríklad postavia spolu domček a medzitým sa rozvedú a žena ostane s holým zadkom a nemá kde ísť bývať a podnájom nezaplatí a ani ju s deckom nikde nebudú chcieť.

liv1
21. mar 2025

@sang kde a odkial su toxiny pod Bratislavou? Ci myslis prave ten smer Podunajske smerom na madare? Vrakuna? Presne tak, okrem toho ze je blizko slovnaft, este aj zamorena voda a ludia by tam nemali pouzivat ani studne tym padom ani polievat zahradu. Z tohto pohladu su vsetky ostatne lokality ba ovela zdravsie, nieken dostupnejsie

liv1
21. mar 2025

@sang ale zas beriem, ze je to kludnejsie, pokojnejsie miesto. A fakt je ze kazdemu nieco ine vyhovuje. Ale pre mladu kočku by som to asi neodporucala.

bonboniera
21. mar 2025

@yoge ja si absolutne nic nedomyslam, to ty tu vytahujes fantasmagorie o tom ako si autorka MOZE zobrat 150 tisic KEBY KEBY KEBY. tretikrat pisem, ze nechapem naco si to vobec spomenul, nebolo by jednoduchse autorke navrhnut nech si streli do kolena?
dalej "ved je to ich dieta", ano, ich dieta, ktore po narodeni dalsieho dietata vypoklonkovali z domu plus by si o nom mysleli, ze ich chce vystahovat keby im navrhne rucenie. ale ano, rad jej aby rodicov nadalej presviedcala a hlavne ty pis ostatnym, aby citali s porozumenim.
a hned na tretej strane si autorke radil investovat vsetkych 17 tisic do fondov 🙂 takze aspon neklam.

ja jej v prvom rade radim aby neriesila tieto veci na modrom konovi ale isla sa normalne informovat do banky alebo za fin.poradcom, ake ma moznosti a CI vobec hypo dostane (lebo kalkulacka na nete a realita su dve rozne veci, wow) a nenechala si budovat vzdusne zamky s ciframi vycucanymi neviem odkial, nenechala si radit od ludi, ktori kupovali byt v tretohorach, ktori jej radia aby cakala na princa bajaju alebo od ludi, ktori su uplne mimo reality (= radia cloveku, ktory ma s odretymi usami na garsonku a je si toho vedomy, aby nebol nenazrany po velkom byte, ved "staci nieco menie").

zobaka
21. mar 2025

@nyusika to je zivot, netreba panikarit, kym je clovek mlady, ci radsej byt frustrovana, ked to v sr podmienkach nejde? Ja nehovorim, ze sa nema snazit, ale o rok, dva moze stretnut niekoho s kym budu zase vyhliadky na byvanie ine, myslim, ze je to uplne normalne

sang
21. mar 2025

@liv1 skus si zistit 😉 . nedam sa do tohto zatahovat 😉 . ale napoveda : nepisem tu ani o Vrakuni , ani Biskupiciach a ani nie o Slovnafte ( ved to nebol jediny velky podnik v BA.. ) .

kirin95
21. mar 2025

Ako niekto kto byval v Karlovke, Ruzinove, Petrzalke a momentalne siesty rok vo Vrakuni, Vrakuna je jednoznacne naj. Hlavne ospevovany Ruzinov uz davno nie je taka top lokalita akou bol este par rokov dozadu, dnes je to tam uz sama socka a bezdak

yoge
21. mar 2025

@bonboniera Áno 150 tisíc by dostala, ak by mala spoluručitela ktorý zarába viac ako 1000 € to si vieš vyrátať podľa stress levelu, s ktorým pracujú banky, ale zas sa vyjadraduješ k niečomu čomu sa nerozumieš.

Tá kalkulačka sporitelne je síce orientačná, ale ten stress level má už zarátaný, takže si predstav že to čo jej tam výjde jej skutočne cca banka naozaj dá (plus mínus). Takisto sú banky ako mbank, kde poskytujú hypotéky na 40 rokov, takže by jej vyšla aj pri jej príjme vyššia hypo ako 83 tisíc. Tj. to isté čo jej ja tu píšem, jej povie finančný poradca alebo banka, ktoré pracujú s tými istými údajmi ako poskytla ona.

Zároveň som jej ale radil, že nech prípadne ide za finančným poradcom alebo do banky, ale neviem či je fakt tak náročné si dnes tú výslednú sumu vyrátať sám/sama, ak je vzorec známy... Máš problém čítať s porozumením a potom sa zbytočne vyjadruješ k niečomu čomu za prvé nerozumieš a za druhé to už tu aj bolo x krát spomenuté