Je investícia do ďalšieho bytu výhodná?
Ahoj, len ma zaujíma názor nezainteresovaných... Som vydatá, 2deti , máme nový dom splácame hypotéku ešte ostáva cca 60k doplatit, zdedila som byt ktorý prenajimam, mám z neho zisk 400e mes z toho potom ešte daň ročná dole.. zvažujem že kúpim ešte 1 investičný byt tiež na prenájom.. prvý je bez hypotéky, prerobený, museli by sme však navýšiť hypo 100k na kúpu druhého, išli by ste do toho ? Ja počítam a stále mi vychádza že to je dobrá myšlienka, že ten prvý je taká istota že aj potiahne financne ten druhý keby náhodou nemám ľudí alebo čo., aj z prvého by išla doplatiť časť hypo, aj keď bude v prenájme podľa lokality a veľkosti viem ako idú byty, čiže cca 100e by išlo z prvého na druhu hypo. Ale vždy som v pluse 300e mesačne z prvého 🤔.. Len mám nejaký rešpekt s tou hypo navýšit alebo čo.. keby ho nekúpim mám aj 1 byt aj cca 4k ročne zisk za pár rokov celkom slušne , ale nechať prachy na účte viem že je blbosť keďže inflácia atď. Tak len kto má chuť napísať názor , možno mi pomôže v rozhodovaní 😀 dik
Kup ak mas moznost...my idem dat po dlhej dobe do prenajmu byt a uvidime ako sa vyvinie situacia tento rok a buduci rok...
@sasa1310 dik
@guiseppinka tiež si toto myslím, že tie podmienky sú také že veľa ľudí bude len v tom podnájme, a ja hovorím o zapade veľké mesto nie niekde juh východ tu dopyt bude určite aj o 20r zas to není 200r dopredu
Áno,a c8m skôr.
ja sa za pojim je lepsie predat ci prerpbit a do podnajmu? mam teraz dilemu tiez
@janinah 😁
@alenamihal ....150 000 a 60 000 je rozdiel.
@sasa1310 ...však ok.
Autorka,mi hypo nemáme.Byvame vo vlastnom.Mame spotrebak na 35 000 na tretinu vášho času.Ostavaju nám 4 roky.Mozno menej,keďže pravidelne dávame mimoriadne splátky.
Ale keď ti to vychádza prečo nie.Ostane detom
@esmey ďakujem za názor , súhlasím, skôr som nechcela byt nemám dlho nejak som toto neriešila po smrti rodičov mala som v ňom rodinu, a som na rodičovskej dovolenke stále ale už mi tento rok končí tak spekulujem ..
@doriiis teraz by som mohla napísať ja tebe spotrebaaaak? Tak to radšej tu hypo po 300e ako vaše uroky. Ale samozrejme ak je na to príjem a ,, nevadí,, vám to nejako kľudne.. my sa tiež riadime podľa príjmu a aby aj žijeme niekde ideme atď nie všetko dávať na hypo .. ale vy ste potom aj iný štandard finančný 🙂
Na tvojom mieste by som spekulovala az v momente, keby som bola opat zamestnana a mala dostatocny prijem. Lebo dva prijmy su vzdy vacsia istota ako jeden. A ani v top lokalitach vo velkych mestach nie vzdy sa podari solidny najomnik, co Ti bude platit nacas, celu dobu a zarobis na tom.
@doriiis prvýkrát počuješ o tom ako funguje hypotéka? 🙂
@bonboniera ....ja viem ako funguje hypotéka.Jednu sme v minulosti mali.😃
@doriiis pri inflacii aka je, si stale s hypo v pluse. To, ze je na 25 rokov neznamena, ze ju musia platit 25 rokov
@nelca84 a este pokial nehnutelnost nie je zatazena inou hypo je dost podstatne. Aj tak moj nazor to nezmeni o par rokov im deti mozu zakyvat ze odchadzaju a dvom takmer seniorom ostanu na krku +2 byty, 2hypo, no neviem ja by som do toho nesla, samozrejme aj predat sa da nehnutelnost ale tak zdedeny dom urcite nebude v novostavbe takze hodnota kazdy rok bude klesat, rovnako aj keby kupili druhy v novostavbe hodnota nepojde tej konkretnej nehnutelnosti z dlhodobeho hladiska hore. A to ani nehovorim o nejakych necakanych vydavkoch alebo ako vyssie som spomenula stratu prace.
Urcite by som kupila. Mame ovela ovela vacsiu hypoteku, a kludne keby nam dali, vezmem dalsiu a kupim dalsi byt. Samozrejme v dobrom meste a na dobrom mieste! Ved v kazdom velkom meste je obrovsky dopyt po podnajmoch takze vacsinou sa ten byt sam splaca. A ak by sa nezvladalo, no tak sa byt preda a hypo vyplati. Takze pre mna argument "co ked pridete o pracu?" Je trochu nelogicky. Ak by som aj prisla o pracu a zazracne nenasla podnajomnikov, no tak sa byt preda a vyplati sa hypo.
@doriiis pre teba smiešna,pre nás nie. Ťažko pochopiť pre teba ?? Z našich príjmov, 2 malé deti, a chcieť aj ísť niekde výlet a 1x ročne more to takto vychádza a každý v okoli takto zije.. dik za názory pekný den
@doriiis o to bizarnejši je ten komentár o 60k na 25 rokov
@lenkakravcova konečne tu niekto premýšľa a berie na zreteľ demografické údaje...(politiku do tohoto scenára radšej odignorujem)! Pre Autorku Ad 1/ nikto z nás nemá vešteckú guľu a netuší čo sa stane o hodinu... Ad 2/ najskôr povieš seba a nerieš deti, ktoré pravdepodobne ešte len plienkuješ... Advokát 3/ pravdepodobne nie si sociálny prípad, finančne ste na tom dobre a máš čo potrebuješ, tak nebuď hamižná,pretože sa život môže z minúty na minútu otočiť o 180 stupňov a máš na hrku prúser ako Brno... všetko čo ti teraz píšem myslím v dobrom! Užívaj život a nerieš blbosti...
@guiseppinka ..však to áno.
@sasa1310 ....to je pravda,ale pri predstave 40,50 ročných ľudí,čo majú ešte 10 rokov splácania pred sebou mi nie je všetko jedno.Ja by som to nechcela.Radsej vyťažiť najviac zo života,kým si pri sile ako sa pre 60 000 upisat do dôchodku.Ale to som ja.
Každý podľa seba.
@bonboniera ...ale nebola na 60 000 a neplatila sa 25 rokov.🤷🏻♀️
@doriiis ženy predomnou ti to už vysvetlili, asi zbytočne to riešiť ďalej 🙂
Radšej by som zrýchlila.splacanie starej ak nemáte nízky úrok.este. ak je tam fajn úrok, fixácia ok, kúpte.. však predat môžete vždy... nepôjde to = predáte, príde nejaká rodinná kríza = predáte. Nemyslím, že stratíte na tom.
Nie som zastanca kupovavania nehnuteľnosti deťom, ale to je každého vec a ak to tak chcete, kľudne 😊 popravde u nás to skončilo tak, že starí rodicia nakoniec ziju od jesene do jari v byte. Kto vie, možno aj u vás sa môže situácia meniť.

@sasa1310 Len chudobou, fakt že originál chudobou podľa údajov Štatistického úradu SR bolo v roku 2023 na Slovensku trpí takmer 943-tisíc ľudí...
Potom máš cca 100 000 bezdomovcov, ktorí sa v tejto štatistike nenachádzajú.
Plus potom bežných miziňákov typu jednorodič je cca 150 000 a približne 500 000 je jednodôchodca, ktorí povedzme si na rovinu, tiež nebude boháč storočia.