Je investícia do ďalšieho bytu výhodná?
Ahoj, len ma zaujíma názor nezainteresovaných... Som vydatá, 2deti , máme nový dom splácame hypotéku ešte ostáva cca 60k doplatit, zdedila som byt ktorý prenajimam, mám z neho zisk 400e mes z toho potom ešte daň ročná dole.. zvažujem že kúpim ešte 1 investičný byt tiež na prenájom.. prvý je bez hypotéky, prerobený, museli by sme však navýšiť hypo 100k na kúpu druhého, išli by ste do toho ? Ja počítam a stále mi vychádza že to je dobrá myšlienka, že ten prvý je taká istota že aj potiahne financne ten druhý keby náhodou nemám ľudí alebo čo., aj z prvého by išla doplatiť časť hypo, aj keď bude v prenájme podľa lokality a veľkosti viem ako idú byty, čiže cca 100e by išlo z prvého na druhu hypo. Ale vždy som v pluse 300e mesačne z prvého 🤔.. Len mám nejaký rešpekt s tou hypo navýšit alebo čo.. keby ho nekúpim mám aj 1 byt aj cca 4k ročne zisk za pár rokov celkom slušne , ale nechať prachy na účte viem že je blbosť keďže inflácia atď. Tak len kto má chuť napísať názor , možno mi pomôže v rozhodovaní 😀 dik
tak je to otazne, pretoze premyslam ci peniaze uzit alebo ponechat. zial umreli mi ludia co z penazi, co makali cely zivot, videli hovno. s prepacenim
umreli mladi/mladsi
vobec sa pytam o com je cely zivot , ked robis 20-30rokov a bum, smrt. nas dochodkovy system a vobec socialny system...je najvacsie nestabilno, co existuje
plat plat a nicota
@lenkakravcova z toho čo si zatiaľ napísala mi príde , že teda naše deti aby sa o seba starali samé nech si berú hypotéku aj keď všetci vieme že lacné to nebude a už dnes sú to nenormálne pálky a záväzky na celý život, proste nech sa o seba postarajú ako vedia my s tým nič.a potom zas máš názor že týraná žena je JEDNO kam pôjde, aha.. to ozaj zaujímavý pohľad. 99% žien práve preto nikde nejde lebo nemá ozaj kde alebo nechcú byť na hlave súrodencom alebo ešte rodičom tak radšej sami trpia kde nikto nevidí čo sa tam deje.. úplne odveci názor prepáč,. Ja nehovorím o rozvode z rozmaru že sa nudím nájdem mladšiu a lepšieho. Ale tvoj príklad prepáč to je cez... Konkrétne práve aj moja mamina, síce týraná nebola ale môj otec ukážkový manžel nebol robil si čo chcel , nič si nevazil. A preto že nemala kam ísť a našetrené peniaze tak to trpela 20rokov, a postupne šetrila a nakoniec si kúpila malý bytik a tak sme odišli,.. keby ho mala skôr ,ide skor..takže viem o čom píšem úplne že presne .. niekomu to možno príde že tým deťom dám na tacke všetko bohatstvo sveta , ale v dnešnej dobe resp tých 20r aj ten 1i byt nebude bohviečo.. to by bolo jediné čo by dostali. Väčšinou každý dáva peniaze, dat na 1 svadbu 15k pre 100 ľudí je úplne pohode pre niekoho za jeden deň 😀🫣 to tiež len príklad. Opäť nepresvedčiam máš svoj názor ok, ja píšem tiež len svoj..
@balerina2025 mne zomreli obaja rodičia v jednom roku , zdraví z ničoho nič. Viem ...
@portret7 to nie je pravda s tymi bohatymi. Sadla si na lep novinarom a clankom, ze do nehnutelnosti hlavne davaju- ano davaju, ale az po inych veciach, to uz nenapisu.. Povedz co v casopisoch a bulvaroch zaujme pospolity lud, apka, ci screen s cislom kde ma investovanych xy mil. alebo auto, vily, lod, lietadlo, dovolenka. Praveze v nehnutelnostiach ma byt menej. Ich gro je ich biznis( najdrahsi, know-how), potom investicie v akciach a kedze toho maju uz v tom vela, zbytok rozlozia na start-up firmy, vily, zlato, BTC a dopraju si auta, vrtulnik atd.. Preto bohati bohatnu, lebo podnikaju a investuju a nie, ze maju nehnutelnosti. Ich zastupenie zväcsuju az potom a jasne, ze aj oni zväcsia ich imanie, ale malo v pomere ku tym prvym 2 veciam.
Ak nema clovek inv. byt a ma dobry plat, ok je dobre ho zvazit, prenajimat, plus zaroven uz potom treba riesit investovanie.
Ja som to písala bez ohľadu na vojnu alebo situáciu na Slovensku.
to je mi luto to si naozaj neviem predstavit
@portret7 len oni ukladaju prebytok potom, co uz maju hlavne extremny zisk z podnikania a maju aj vela v trhu- akcie. Az potom.
Ty si pisala opacne( tak mi to vyznelo), ak mas nazvys( co u nas smrtelnikov😅 je zvysok z prace ci maleho podnikania a nie zvysok az po nahodeni do akcii) nehnutelnosti a az potom do trhu. Nabuduce sa musime narodit lepsie😀
@hellwant zaver a to pidstatne rada pre zakladatelku je rovnaka. Iba blazon vlozi vsetok majetok do akcii, to som tym chcela povedat, bohati investuju, maju vyssie riziko a samozrejme zisky, ale pri strate ich to nezruinuje. Maju aktiva ulozene najskor tak, aby eliminivali likvidne riziko. To som skor pisala na tie rady, ze niekto hovoril, nech to autorka investuje…. Ale ako si pisal, my bezni smrtelnici, musime uvazovat inak😉
@procrastique ty odhadujes na Slovensku az 100 000 bezdomovcov ? Neprehanas trosku ? Keby tvorili mesto, tak by to bolo 3. najvacsie mesto na Slovensku
Rozmyslam aj ja kupit investicny ...ale dako stale menej. Prestavam sa stotoznovat s tou mantrou "pojde to len hore". Co ak nie, teraz, ked hrozi ze sa staneme vychodnou guberniou ?
Beztak uz mame tusim najdrahsie nehnutelnosti voci prijmom, tak extremne Slovaci veria tym nehnutelnostiam.
Alebo pride nieco necakane v ekonomike, k tomu ta demografia ..ja tu vidim aj riziko, ze o nejakych 10 rokov nominalne to ciselko ceny nehnutelnosti vobec nemusi byt nejako vyrazne vyssie
Veď investovať do nehnuteľnosti sa dá celosvetovo, sú etf zamerané na nehnuteľnosti, vieš ich tam mať tisíce, po celom svete. Máš diverzifikáciu čo do množstva aj geograficky. Vieš investovať aj vyberať po malých čiastkach, peniaze za sekundu na účte. Neviem, prečo sa tento národ odmieta finančne vzdelávať a ísť s dobou. Nemám problém ani investíciou do nehnuteľnosti v SR, ale nie všetko. Veď to nedáva zmysel. Každým rokom sa viac a viac stávame krajinou dôchodcov a chudobných ľudí, viac mladých odchádza, viac sa štát zadlžuje, ekonomika nerastie. Momentálne by som ani s cashom, nie že preplatim na hypotéke ďalších 150-t.
@stanulienkat Ja sa vám baby čudujem, že s ňou na túto tému vôbec idete do "názorovej potýčky" 🙈 U nej sa neobhájite, aj keby ste išli dvesto príspevkov..., aj s argumentami...Takže s @lenkakravcova sa nepúšťať do boja, lebo u nej je "pán" (všetci vieme, že kto) na prvom mieste...na druhom je manžel (to je druhý "pán")..potom je dlho...dlho nič...kdesi v pozadí sú deti...No a niekde na chvoste, v Tramtárii, alebo v pivnici je žena!
@11brano11 deti mam. Ale ked vidim ako masovo odchadzaju deti znamych na rozne VS do zahranicia, a uz sa ani nevracaju ... tak je tam riziko, ze priamo by v tom byte uz ani nebyvali.
Potom teda by sa ten byt predaval,
nech maju na start tam ...no a tu nevidim.uz tak uplne garanciu, ze by to bola vyhodna investicia.
Krystalovu gulu nemam, ale pride mi to ako mania, co vidiet aj v tejto diskusii.
@romino nie, to odhadujú organizácie, ktoré sa venujú bezdomovectvu
@vikimed lebo sme národ roľníkov a pastierov 😁 síce už jazdíme na SUV ale slama v topánkach zostala
@11brano11 ale ved ano, zatial vsetko vyslo, je super ak niekto kupil pred 5 rokmi. Uz to vybehlo odvtedy tolko, ze to uz neviem aka katastrofa by musela prist, aby sa to vratilo na tie povodne ceny.
Ja hovorim o tom, uplne aktualne odteraz, uz vidim zvysene riziko ze by to nejako nerastlo od sucasnej hladiny, alebo kvoli inflacii aj klesala hodnota.
Nevravim o nechavani penazi na ucte.
Keby si mala väčšiu hotovosť tak áno inak nie
@procrastique som si narychlo vygooglil, rozne zdroje uvadzaju cislo 71 000. Nie sice 100 000, ale je to vysoke cislo.
Ja daky narast nevidim ... aj v nasom meste vidim roky stare zname tvare.
Asi aj toto je dolezite:
Za prudkým nárastom počtu ľudí bez domova je aj zmena spôsobu ich sčítania.
“Podrobnosti nám ukážu, či čelíme veľkému nárastu, alebo či nám do tej skupiny ľudí bez domova len spadli komunity, ktoré sme možno doteraz nezachytávali,“ dodal Kákoš.
Ide napríklad o ľudí, ktorí prespávajú na ubytovniach alebo ľudí z marginalizovaných rómskych komunít.
Lebo vies ako .... stale by mi to nesedelo do toho ... keby mala byt taka dramaticka chudoba na slovensku, ... ako pises ze vraj az polovica naroda ... ako je mozne ze sa upchavaju autami uz aj male okresne mesta, .. pribudajuce nakupne centra, rastie online nakupovanie, cestovky trhaju rekordy ...
@11brano11 nie, nevedela. Zda sa mi vsetko dako vyspickovane. ETFka, crypto ... mnohi by sice povedali, ze to nic neznamena, ze to bude rast dalej.
Ale inak .. ak by si mal zvladat "len" pokryvat inflaciu - uz aj to je slusne , nie ? 🙂 Sakra .. to uz by bolo naozaj perpetuum mobile, keby kazdy co ma hotovost ... by daco len vyklikal, a jednoducho bezpracne by, s 99.9% istotou, rovno aj zarabal nad inflaciu ..

@bambulka79 dik za kompliment, až taká mladá už nie som haha ..hej chcela som len názor ľudí možno kto má rovnakú skúsenosť a tých je tu teda celkom dosť, čo sú v rovnakej situácii.. a áno mám malé deti praaave preto to riešim,ale však to je jedno ..beriem tvoj názor 😉