Je možné prežiť s rozpočtom na jedlo 180 EUR mesačne?
Raňajky: ovsené/ryžové vločky 100g (19/25 centov), mlieko 250ml (18 centov, bezlaktozove 30 centov), 1 banán alebo iné ovocie (do 50 centov).
Celkovo za raňajky - do 1 eura.
Obed: ryža 100g (20 centov), mäso v akcii 250g (1,5€ pri cene 6€/kg) + nejaké omáčky/zelenina. Možné pridať slepačiu/hovädziu pečeň a o vitamíny je postarané. (veľmi lacné).
Celkovo za obed do 3 eur.
Večera: 4 vajcia (1€ pri cene 25 centov/kus), chlieb 100g (20 centov), syr 50g (40 centov) + zelenina.
Celkovo za večeru - do 2 eur.
Takže v pohode sa dá vyžiť do 180€/osoba na celý mesiac. Len ľudia si neodoprú sladkosti, čipsy, čokolády a reštaurácie.
Súhlasíte, alebo odpovedzte, prečo nesúhlasíte.
Ceny potravín za posledné 2 roky raketovo stúpli vďaka nezmyselnými konsolidačnými opatreniami, ktoré dokázali zvýšiť deficit, nie znížiť, hovädzie mäso už nie je možné jesť, keď chcete žiť zo 180€ na mesiac. Ale stále sa dá vyžiť aj iba z tých 180€ bez toho, aby chýbali živiny.
@anonym_autor celkom nechápem pointe príspevku. To akože páni nevedia čo od dobroty, tak máme držať hubu, lebo ešte stále vieme čarovať v kuchyni? A to má človek jest 365 dní, či máš viac typov na jedlá. Mňa by napr. po tomto jedálničku rovno odviezla záchranka, lebo na 70% potravín v jedálničku tvojjom mám alergiu.
@laskonkaa1 500-600€ na stravu miniete 3, tj. 166,67-200€ na osobu, to je cca tolko co pise autor diskusie a mas ten jedalnicek pestrejsi. 😀
@tykat ano, ved to bola pointa príspevku. Ze zdravo a pestro jest neznamená jest monotónne 4 vajcia na veceru
kde je olovrant a desiata ? jesť sa má 5x denne a pitný režim tiež chýba
@anonym_aa1317 aký pitný režim? Voda z vodovodu
@mateson2004 voda z vodovodu sa tiež platí a dlhodobo sa tiež piť nedá občas treba aj niečo iné
@anonym_autor Veľmi dobrá kalkulácia na krátkodobé stravovanie.Dlhodobo nie,lebo chyba pestrosť a nie vždy bude človek jesť akciovo.Pisete o cipsoch a sladkostiach, ze tie nie sú potrebné, zabúdate na potrebné potravíny ako su ine druhy mäsa, než kura, zabúdate na ovocie, zabúdate na ryby... zabúdate aj na kvalitné pečivo a chlieb
@mateson2004 voda z vodovodu sa tiež platí a dlhodobo sa tiež piť nedá občas treba aj niečo iné
@anonym_aa1317 neblbni plebs predsa môže byť rád že vôbec môže piť vodu z vodovodu 😂😂😂
@mateson2004 Tebe čo je?Platíš aj za vodu z vodovodu😂
Mňa vždy udivuje, keď niekto napíše, že deti majú obed v škole. To už potom doma nič varené/ teplé nepripravujete? Lebo moji dvaja, keď prídu zo školy (kde majú obed)domov, tak obedujú, večerajú a starší si dá ďalšiu večeru aj pred deviatou...
Mňa vždy udivuje, keď niekto napíše, že deti majú obed v škole. To už potom doma nič varené/ teplé nepripravujete? Lebo moji dvaja, keď prídu zo školy (kde majú obed)domov, tak obedujú, večerajú a starší si dá ďalšiu večeru aj pred deviatou...
@darkai Mňa to zarazí tiež a hlavne chalani puberťáci, čo by zjedli aj tri duple naraz...
Ja moc nemam rada veci ako vlocky, ryza, zbytocne sacharidy, prazdna energia. Radsej by som bola o hlade, nez kupit si balicek takych potravin. Este by mi aj prospelo schudnut 5kg. Chlieb takisto prazdna energia. To si dam raz za par mesiacov na chut cerstvy, inak to nema vyznam sa tym stopat. Celkovo mi z takych skrobovych jedal byva zle. Na skok k cukrovke. Syr, vajcia, maso, takisto ked to byva pravidelne tak ma to otravuje. Chutovo dost slabe. Ja som nazoru, lepsi hlad nez jedlo, co mi otravuje jazyk. Cize ovocie, zelenina, tam neni problem jedine. Som v podstate otrok svojho tuku, co ma nuti jest a snazim sa aby hlavne ten jedalnicek bol co najmenej ako pises ty. V podstate prezila som obdobie kedy som setrila a mala som 2€ na den na stravu a bola som spokojna ale to som mala take veci ako rozok s paradajkou alebo horcicou do prace, vifonku, jablka, kysle uhorky a schudla som 15kg. Nic mi nechybalo. Rozhodne lepsie nez krmit sa tymto co pises. Ako vyzva dobre ale vsetko co sa opakuje ma omrzi.
Ja moc nemam rada veci ako vlocky, ryza, zbytocne sacharidy, prazdna energia. Radsej by som bola o hlade, nez kupit si balicek takych potravin. Este by mi aj prospelo schudnut 5kg. Chlieb takisto prazdna energia. To si dam raz za par mesiacov na chut cerstvy, inak to nema vyznam sa tym stopat. Celkovo mi z takych skrobovych jedal byva zle. Na skok k cukrovke. Syr, vajcia, maso, takisto ked to byva pravidelne tak ma to otravuje. Chutovo dost slabe. Ja som nazoru, lepsi hlad nez jedlo, co mi otravuje jazyk. Cize ovocie, zelenina, tam neni problem jedine. Som v podstate otrok svojho tuku, co ma nuti jest a snazim sa aby hlavne ten jedalnicek bol co najmenej ako pises ty. V podstate prezila som obdobie kedy som setrila a mala som 2€ na den na stravu a bola som spokojna ale to som mala take veci ako rozok s paradajkou alebo horcicou do prace, vifonku, jablka, kysle uhorky a schudla som 15kg. Nic mi nechybalo. Rozhodne lepsie nez krmit sa tymto co pises. Ako vyzva dobre ale vsetko co sa opakuje ma omrzi.
@leidin tak ryzou a chlebom by si sa nestopala, ale vifonkou a rozkom s horcicou hej.. zaujimavy pristup 😀
@darkai nápodobne 😂😂😂
a ešte si aj duplu daju a je malo
@darkai ja som mala kolegyňu čo cez týždeň nikdy nevarila ,deti mali obed v škole ona v práci
@leidin čo potom vlastne jes?
@anonym_autor všetko sa dá aj polievky sú lacné, v podstate ráno jeme s deťmi kašu, obedy mäsové 80% dni, večera pomazánka,polievka, vajíčka, alebo niečo zapečené brokolica, tofu a gril.zelenuna, ale je rozdiel či by som takto šetrila na mne, ale 2 deťom takýto chabý jedálniček nedám.A minieme veľmi veľa a hlúposti sladkosti, chipsy, džúsy nekupujeme😉ozaj nemám čas zháňať pomaranče po eure kúpila som za 2 eura
Pre mňa za mňa si žer aj granule pre psa, alebo proso ...
Do 180€ sa nevmestim ani na moje 4 ročné dieťa, ktoré je ako vrabček.
1 kg muky pre neho priemerne 12€ (z toho mi vyjdu 2 chlebiky o 8 platkoch)
1 150g "jogurt" 1,99€
Náhradka za asi 10 vajec 6€
Zmes na palacinky/wafle - 300€ 10€ (da sa spraviť aj z tej 10€ muky ale o chutnosti sa da polemizovat)
250g balíček cestovín - 3€
Strúhanka - 500g - 4€
1L "mlieka" 1,70€
......................
@anonym_autor Zila som 5 rokov na internate pocas vysky a drvivu vacsinu casu som mala biednejsi jedalnicek. Normalne som to v zdravi prezila.
No, my máme 6-členná rodina na mesiac na stravovanie bežne niečo medzi 800-900 € (zapisujem si výdavky, takže je to spoľahlivá štatistika) a to je v tom aj nejakých 250 € na mekáče a iné stravovanie vonku. Aby som úplne nezávadzal, tak 3 deti majú školské obedy "zdarma" a štvrtý je ešte dosť malý, tak toho nejako veľa nezje. Ale na druhej strane sú v tom ešte dosť veľké rezervy, nevaríme všetko zo základných surovín a trebárs rôzne hotové bagety a sendviče jeme (teda ja a občas manželka) celkom dosť často.
Každopádne tých 180 €/osoba/mesiac je teda reálne dosiahnuteľných pri nie až takom veľkom odopieraní si, ale vyžaduje určité "úspory z rozsahu" a nakupovať veci do zásoby v akciách a s určitou rozvahou.
Pre mňa za mňa si žer aj granule pre psa, alebo proso ...
Do 180€ sa nevmestim ani na moje 4 ročné dieťa, ktoré je ako vrabček.
1 kg muky pre neho priemerne 12€ (z toho mi vyjdu 2 chlebiky o 8 platkoch)
1 150g "jogurt" 1,99€
Náhradka za asi 10 vajec 6€
Zmes na palacinky/wafle - 300€ 10€ (da sa spraviť aj z tej 10€ muky ale o chutnosti sa da polemizovat)
250g balíček cestovín - 3€
Strúhanka - 500g - 4€
1L "mlieka" 1,70€
......................
@pink_lady Ak má človek nejaké vážne alergie/intolerancie, tak to samozrejme vychádza o dosť drahšie. Len by to bolo vhodné v príspevku uviesť priamo a nie náznakmi ako "mlieko" v úvodzovkách.
Ale autorka nič také nenaznačovala, tak sa bavíme o nákladoch na stravovanie priemerne zdravých ľudí.
@darkai môjmu stačí co maju v skolke...je strašný nejedak...ale vlastne rozmyslam ze aj ja som dnes mala raňajky, obed neskorsi o 15 a večeru žiadnu...teda iba caj som pila...
škoda, že akákoľvek diskusia o šetrení (aj keď uznávam, niekedy z iných pohľadov "extrémnom") vyvoláva vlnu hejtu a poukazovania na nekvalitu, zlom zložení, gramatických chybách, jednoducho čokoľvek, čo nemá s konštruktívnou diskusiou nič spoločné. Bola som v situácii, kedy som musela mať rapídne nižší rozpočet na stravu. Sledovala som diskusie mamičiek, pretože som chcela zistiť pár rád, ako efektívne hospodáriť s potravinami, ako gazdovať. Paradoxne tu také prostredie asi nikdy nebude. Naučila som sa to ale od západných susediek, kde je atmosféra v diskusiách viac "láskavá" a chápajúca. Čím viac ľudí, tým lepšie sa v kuchyni gazduje. Momentálne mám rozpočet čisto na stravu pre 4 dospelákov maximálne 400 eur mesačne (takže 100/osoba). A sú v tom zahrnuté raňajky, desiaty, obedy, olovranty, večere. Naučila som sa piecť, variť, zavárať, hospodáriť a plánovať. Takže kto chce, hľadá spôsoby, kto nechce hľadá dôvody. PS - nie som odkázaná na to, aby som musela extrémne šetriť, ale doprajem sebe aj svojim blízkym kvalitné potraviny, paradajku, ktorá chutí a vonia ako paradajka, rôznorodosť mäsa, rôzne kuchyne a pestrosť a to niekedy paradoxne náklady na stravu zníži.
@pink_lady Ak má človek nejaké vážne alergie/intolerancie, tak to samozrejme vychádza o dosť drahšie. Len by to bolo vhodné v príspevku uviesť priamo a nie náznakmi ako "mlieko" v úvodzovkách.
Ale autorka nič také nenaznačovala, tak sa bavíme o nákladoch na stravovanie priemerne zdravých ľudí.
@hefo já len autorke píšem že nemôže zovšeobecňovať že to proste ide. A keď bude každý večer žrať 4 vajca a pchať sa ryžou tak si aj ona vypestuje alergie...
Práve u priemerne zdravého človeka, ako píšeš, má byť strava pestrá s vyvážená..
Ja tiež neviem čo máte proti vajciam. Ja si tiež dám radšej na raňajky vajcia každý deň, na rôzny spôsob vždy urobené, ako keby som si mala nasypať nejaký ovsený prášok, teda tie rôzne ovsené a iné kaše. Čo je len dobrý marketing a je to dobrý bordel v zložení. Také vajce je zdravé. Vaječný bielok obsahuje hlavne bielkoviny, žĺtok je skutočným zdrojom cenných vitamínov a minerálov. Nachádzajú sa v ňom vitamíny A, D, E, K a vitamíny skupiny B. Pre mňa na raňajky dobré vajíčka, čo ma zasýtia je 100 krát lepšie ako nejaké presladené müsli, ktoré sa zdravo len tvária.
Nechce sa mi to čítať, ale my sme 3. Muž na obedy chodi (väčšinou), raňajky a desiatu a večera ma doma. Syn ma desiatu a obedy v škole. Ja sa stravujem komplet doma ( som celiaticka). Varím niekedy dvojmo ( s lepkom aj bez). Varím
Každý druhy deň. Máme dost pestrú stravu. Ovocie , zeleninu, mäso. Ak sa da, nakúpim v akcii. Niekde máme chuť na niečo čo v zľave nieje. Čiže iba čisto co kupujem potraviny domov cca 500-700€ kedy ako. Nejako extra to odsledovane nemáme .
Nechce sa mi to čítať, ale my sme 3. Muž na obedy chodi (väčšinou), raňajky a desiatu a večera ma doma. Syn ma desiatu a obedy v škole. Ja sa stravujem komplet doma ( som celiaticka). Varím niekedy dvojmo ( s lepkom aj bez). Varím
Každý druhy deň. Máme dost pestrú stravu. Ovocie , zeleninu, mäso. Ak sa da, nakúpim v akcii. Niekde máme chuť na niečo čo v zľave nieje. Čiže iba čisto co kupujem potraviny domov cca 500-700€ kedy ako. Nejako extra to odsledovane nemáme .
@vvveronikaaa estw dodám že si dame aj keksik, čipsy , džús. Toto je cislo iba čo nakúpim domov
@anonym_autor ja som v marci 2025 rátal úplne všetky výdaje na jedlo s tým, že som chcel čo najviac ušetriť a dokázal som to dať za 100€. Neodporúčam nikomu. Inak úplne v pohode. Nič mi neni, človek sa prispôsobí na všetky podmienky. Dôležité aby si nemal vkuse len polotovary s éčkami, mal reálnu zeleninu s ovocím, obilniny a samozrejme nebol v kalorickom deficite. S bielkovinami úplne na pohodu tvarohy, mäso, vajcia a strukoviny.
škoda, že akákoľvek diskusia o šetrení (aj keď uznávam, niekedy z iných pohľadov "extrémnom") vyvoláva vlnu hejtu a poukazovania na nekvalitu, zlom zložení, gramatických chybách, jednoducho čokoľvek, čo nemá s konštruktívnou diskusiou nič spoločné. Bola som v situácii, kedy som musela mať rapídne nižší rozpočet na stravu. Sledovala som diskusie mamičiek, pretože som chcela zistiť pár rád, ako efektívne hospodáriť s potravinami, ako gazdovať. Paradoxne tu také prostredie asi nikdy nebude. Naučila som sa to ale od západných susediek, kde je atmosféra v diskusiách viac "láskavá" a chápajúca. Čím viac ľudí, tým lepšie sa v kuchyni gazduje. Momentálne mám rozpočet čisto na stravu pre 4 dospelákov maximálne 400 eur mesačne (takže 100/osoba). A sú v tom zahrnuté raňajky, desiaty, obedy, olovranty, večere. Naučila som sa piecť, variť, zavárať, hospodáriť a plánovať. Takže kto chce, hľadá spôsoby, kto nechce hľadá dôvody. PS - nie som odkázaná na to, aby som musela extrémne šetriť, ale doprajem sebe aj svojim blízkym kvalitné potraviny, paradajku, ktorá chutí a vonia ako paradajka, rôznorodosť mäsa, rôzne kuchyne a pestrosť a to niekedy paradoxne náklady na stravu zníži.
@anonym_29d013 verim ti ze sa to da
.ja rovnako kazdy den navareny obed,vela polievok,peciem snad vsetko okrem chleba a rozkov(teda zaviny,babovky,knedlu domacu,moravske kolace atd) neratam nase vydavky,lebo by mi z toho preplo,ale odhadujem tych cca 120 eur na osobu /mesiac
@anonym_autor každý deň jesť to isté? By ma šlahlo. A vajíčka sa na noc jesť nesmú. Sú ťažšie na žalúdok ako mäso. Ja od 5 triedy ZŠ neraňajkujem, ale do 180 -200 sa teda asi vôjdem a jem plno ovocia a zeleniny. A mäso musím mať každý deň, inak by som bola hladná. Sme traja a na stravu mesačne míňam 600-650€. Z toho starší syn má laktozovú a histamínovú intoleranciu a mladší je moc vyberavý, takisto má rád čipsy, pukance, ale to sa snažím eliminovať.

@anonym_autor to je recept na prezitie ci na zivorenie?