icon

Je spravodlivé rozdelenie peňazí v domácnosti?

27. jún 2024

Možno trošku neštandardná téma ale idem si sem po nezaujatý názor.

Mám partnera s ktorým sme spolu 2 roky. Ja mám 25 on má 27. Bývame spolu plus mínus od januára a mne príde, že je so mnou lebo mu to finančne vyhovuje. Keď sa sem sťahoval dohodli sme sa, že pôjdeme 50/50. Prišlo mi to fér, nakoľko sme mali porovnateľné príjmy (obaja robíme v IT). Dohodli sme sa, že si budeme zapisovať do tabuľky kto čo platil a potom sa vyrovnáme. Hneď na začiatku bolo povedané, čo sú spoločné výdavky. Nájom, strava, drogéria, ... Trvalo to však len chvíľočku kým do spomínanej tabuľky začali pribúdať položky, ktoré rozhodne neboli spoločné. Nechcela som to riešiť, lebo to boli "malé sumy" (do 20 eur) ale minulý týždeň sme strážili psa priateľových rodičov a bolo s ním akútne treba ísť k veterinárovi. Nechali sme tam asi 200 eur (nechce sa mi to rozpisovať ale bola to primeraná suma za to, čo mu robili) a zrazu sa tých 200 eur objavilo v spoločných výdavkoch. Ešte vo februári priateľovi zvýšili plat a teraz už nemáme plus mínus porovnateľné platy. Zarába asi o 20% viac ako ja. Zobrala som tieto dve informácie a prišla som za ním, že teda náklady na veterinu psa jeho rodičov nie sú spoločné výdavky. Keby to bol náš pes alebo by to bola relatívne malá položka tak neriešim ale že sa mi to nepáči. Tak isto som mu povedala, že sa mi nepáči, že ideme 50/50 pričom jemu sa zvýšil plat a začal viac rozhadzovať. Napr. kupuje veci, ktoré sme nikdy nekupovali na "spoločný účet". Zrazu chodíme jesť do drahších reštaurácii, čo ako okej ale keď mám z toho platiť polovicu chcem ísť radšej inde. Tak isto, on je diabetik a má preukaz ZŤP, takže kamkoľvek ideme tak on zaplatí väčšinou o 50% menej ako ja. Áno nevyhovuje mi to chodiť stále niekam keď ja za dopravu zaplatím 20 eur on 7. Nehovoriac o tom, že drvivá väčšina práce v domácnosti je na mne. Niečo občas urobí ale tak 80% varenia, prania všetkého robím ja.
Keď som ho konfrontovala totálne sa na mňa osopil, že ho chcem vyciciavať z peňazí, že však každý platíme polovicu a je to spravodlivé.

Som ja tá divná alebo toto fakt nie je v poriadku?

doriiis
27. jún 2024

Kto prišiel s týmto nápadom 50/ 50?

zltalienka
27. jún 2024

Autorka: komunikácia, komunikácia, komunikácia. Inak sa vo vzťahu ďalej nepohnete.
Malá rada do budúcnosti: chlapovi (a vlastne komukoľvek) komunikuj jednu vec, ktorú chceš vyriešiť a nie 2-3-4 veci naraz. Ak si chcela vyriešiť 200€ za psa jeho rodičov, mala si riešiť iba to. Nič viac.

alickapusinka
27. jún 2024

@deti95060810 ježiš čistý debil

nichole
27. jún 2024

Fuha , posledné asi čo riešime sú peniaze .... má vlastný účet (zarába o dosť viac ako ja) z jeho príjmu sa platia účty , niečo si nechá, absolútne neriešim na čo to míňa , nech si dopraje, kým je to s rozumom..... zbytok prepošle na môj účet , kde chodí môj príjem , z toho sa platí strava , nábytok ak treba, výlety, dovolenky a z toho si aj odkladáme , ale ako absolútne nesledujeme , koho sú to práve peniaze, kto koľko dal za mesiac, máme spoločný život , všetko je predsa naše spoločné , no a čo sa týka restaurácií , tak by sa cítil dosť na hovno ako muž, keby sme si tam rozrátávali účet 😅

ivana11155
27. jún 2024

Cele zle a hlavne ked on vydavok 200e za psa povazuje ako spolocny. Ako sorry ale on s tebou spolocnu buducnost neplanuje, on je s tebou lebo mu to vyhovuje. Ma navarene, oprate, sex a este polovicu vydavkov zaplatis ty - ma motivaciu byvat sam? No asi nie...

alickapusinka
27. jún 2024

Ja len či chceš dalej žiť s takým človekom. Podľa mňa by si mala skončiť aby si neskôr neľutovala. Budú deti budeš ťahať za kratší koniec a budeš mať problém dostať od neho peniaze pre deti.

enmery
27. jún 2024

@alickapusinka Presne. Pred časom tu písala žena, že je na materskej s dieťaťom a muž jej nechce dávať peniaze. Výskedok-vždy si všetko platila sama a išli vždy na polovicu. Toto je dosť silná 🚩. Nie kvôli tomu, že by nemohlo fungovať 50/50, ale kvôli jeho nastaveniu. To sa nezmení. A nakoniec na to doplatí len ona a deti.

sense
27. jún 2024

@vler ono ist na polovicu je v poriadku aj mat každý svoje, ale v poriadku mi nepríde ze pes mojich rodičov ide na polovicu, ale výlet si ja platím cestovné 7 e a ty 20 e.
V poriadku je aj ist na výlet kde bude cestovné 27, obed v restike 33, tak každý da 30, alebo jeden zaplatí cestovné druhý restiku, ale teda excelovska tabuľka a vyrovnávať sa ty mi dáš 15 za cestu a ja tebe 10 za obed.? To už si môžu aj rovno zapisovať ty sa sa sprchová 10min, ja len 5 tak mal. By si dat viac za vodu. Alebo ty viac za elektriku lebo si fukas vlasy a ja mam plesinu

sheila121
Odpoveď bola odstránená
sheila121
Odpoveď bola odstránená
ahhola
27. jún 2024

Lasku nahradilo jednoduche uctovnictvo🤣
Jednoducho chlap chudobny duchom. 💔

paulina291
27. jún 2024

Ono to vie byť ťažké ak spolu dvaja len žijú a nie sú manželia. Najlepší systém za mňa manželstvo a spoločné peniaze. Ale tak rozumiem, že ešte manželia nie ste. Systém 50/50 mi nedáva logiku ani ak dvaja ľudia zarábajú rovnako. V zdravom vzťahu to má fungovať že cca si podelíme výdavky a raz zaplati jeden, raz druhý, cca to vyrovnávame. Je to vzťah s človekom, ktorého milujem, nie s obchodným partnerom. Ako má kto nastavené peniaze je za mna velmi dôležitá otázka pred vstupom do manželstva alebo aj do vzťahu. Koľko tém tu čítame ako muž zarába ťažké peniaze a užíva si a ženu nechá ťahať domácnosť z rodičáku. Rozhodni sa, či s takým človekom chceš byť. Ak vám to inak klape tak sa s ním váže porozprávaj a snaž sa nech to pochopí a zmení. Ale za mňa je toto vrcholne nemužné správanie. Viem že je nová doba, aj keď som mladá tak som na toto stará škola ale chlap by mal byť keď tak ten, kto platí viac, kto sa postará o ženu a rodinu. Momentálne zarába iba muž, pravdepodobne vždy bude mať násobne vyšší príjem ako ja a nikdy neriešime moje tvoje peniaze. Sú naše. A bolo to tak aj pred manželstvom, keď sme mali vážny vzťah. Predtým platil viac on aj keď som v tom čase zarábala viac ja.

lienka.7
27. jún 2024

@ahhola podvojné, nie jednoduché. Ma dat a dal 🤣🤣🤣

lienka.7
27. jún 2024

@sheila121 najhoršie na tomto je to, ze ked majú takto nastavený mod od chodenia, potom sa to vo veľa prípadoch tak isto preklopi aj v manželstve. Vsak predtým to tak fungovalo, prečo nie teraz? Si na rodicaku a chceš prachy? No mala si si ušetriť moja drahá... 9 z 10 diskusii je tu takých, kedy to žena potom ťahá z toho co si ona ušetrila predtým. A panko si veselo "odklada".
Ked to ma byt takto tak to potom žiadneho chlapa ani nepotrebujem. Lebo lepšie na tom budem s výživným na mňa a dieta👌

bale1rinka
27. jún 2024

Ja som takto fungovala roky rokuce a mal vyssi plat ako ja,[mali sme 1 dieta,nezobratí]
proste by som do tej restiky nesla,isla by som tam,na co mam financie a ak chce nech ta pozve...
Pokial este nieste manzelia tak preco podla vysky platu mate fungovat?
50/50 to ma byt,je jedno ze ma vyssi plat
Tu je potom ale otazka aku zivotnu uroven z tvojho platu mas a aku ma on a on nemoze od teba chciet aby si tu jeho uroven "doplacala"

Hlavne najom na polovicu/ elektricka energia/internet/ plyn/stravu domacu vratane kozmetiky a prasku na pranie by som tiez dala 50/50 alebo ak si chces kupit obcas make up za 50e tak to do stravy nedaj ale povedz mu to vsak on si mozno bude chciet kupit nieco do auta za 50e...napriklad...

smeti si platis sama on sam/to je raz za rok samozrejme pes rodicov je pes rodicov,mali vam dat tie peniaze...to je fakt. To nevykeca.
Mojho muza to po roku prestalo bavit a uz nehundre a s tymto sme skoncili😂

sheila121
Odpoveď bola odstránená
betulinka1
27. jún 2024

Autorka dobra skusenost. Aspon vidis ako by si skoncila na materskej. Toto neni chlap do zivota. Teda pre mna by nebol. Odisla by som.

sisska96
27. jún 2024

No neviem. My sme nikdy nerozdelili výdavky. Mali sme spoločný účet, kam sme dali nejakú čiastku a s tou sme fungovali a fungujeme doteraz..

peter0123
27. jún 2024

Ach jaj Je ako malé decko , skúša hranice koľko mu dovolíš. Už by bolo na čase ho stopnúť, nabudúce ti napíše do tabuľky napr stovky eur na zubára, hlavne ak zarába viac.

rozculena
Autor odpoveď zmazal
paulina291
27. jún 2024

@rozculena pokial to spravne chapem nehovorí o jedle ale o vstupoch niekam

rozculena
27. jún 2024

@paulina291 ano,znova som si to prečítala

petamich
27. jún 2024

@doriiis my mame tiez oddelene financie a funguje sa nam dobre 🙂 ja by som zasa nikdy nechcela mat financie spolocne

ono ale ziadny extrem nie je dobry a toto extrem je 🤷‍♀️ my s manzelom posielame na spolocny ucet kazdy sumu na akej sme sa dohodli a z toho sa financuje domacnost a ine vydavky ale v zivote sme neriesili, ci on zjedol dva jogurty a ja jeden 😅 ale ano ak by si z toho uctu kupil nove hodinky, tak by som sa ho spytala, ze co je to za vydavok

a naucene z domu to nemame, nasi a svokrovci maju spolocne hospodarenie

ono dvaja to mozu mat nastavene akokolvek ale musi im to vyhovovat OBOM a vy autorka ani nie ste manzelia. ste spolu kratko a nevidim dovod preco by si mala platit veterinara psa jeho rodicov (ja napr. by som to v pohode zaplatila, lebo svokrovcom vdacime za vela a sme spolu s muzom uz nejaky ten piatok ale tam vy podla mna nie ste)

a teda ja osobne ani nevidim dovod preco by on mal platit viac, ked zaraba viac ak teda ty nemas minimalnu mzdu a on 5000€ netto, skratka extremisticky ste si to nastavili

petamich
27. jún 2024

@enmery vzdy sme s manzelom platili veci viac menej na polovicu a pocas rodicovskej sme fungovali uplne inak a po navrate do prace sme sa opat vratili k povodnemu fungovaniu 🤷‍♀️ nie vsetko sa da generalizovat a nie kazdy chlap je debil

enmery
27. jún 2024

@petamich Slovo debil som nenapísala. Dokonca som tam spomenula, že systém 50/50 môže fungovať. Ale iba pri normálnych ľuďoch. Fakt je ten, že takéto prvotné náznaky od -vulagárnych nadávok(asi z neho nebude neskôr milujúci partner s úctou), vypisovanie iným (asi sa po svadbe zrazu nezmení na zrelého a verného človeka), osopenie sa, keď chcem riešiť financovanie domácnosti asi ukazujú, že tam niečo ok nebude🤷‍♀️Tu vôbec nejde o system 50/50, ale jeho postavenie k tomu a to hovorí strašne veľa o tom, aký je a čo ju asi čaká s ním, keď prídu deti.

petamich
27. jún 2024

@enmery ano to s tebou 100% suhlasim, ze to su naznaky, ktore jednak netreba ignorovat a uz vobec dufat, ze sa zmeni (k lepsiemu) a v tomto pripade autorkinom, to teda naozaj nie je v poriadku a je jasne, ze on by ju vyuctoval do centa, ked ide o jej vydavky ale jeho by rad podelil a to teda ani nahodou nie je ok

katka700
27. jún 2024

Autorka si mladá, nepotrebujes stráviť zvyšok života s takýmto vychcanym hovädom. Fascinujúce že ľudia s chronickými bolesťami čo im znemožňujú plnohodnotne žiť majú problém dostať polovičnú invaliditu a "diabetici" si veselo behajú po svete s plným invalidným a zneužívaju systém kde sa dá.
🙏 Kopni tohto zlatokopa do riti.

vler
27. jún 2024

@sense jasne, ten pes do spoloc vydavkov vobec nepatri a absolutne neschvalujem ani to ako sa partner odvtedy chova; spolocnu buducnost by som silne zvazila

victoriab
27. jún 2024

Suhlasim so @syslik81 vecer do excelu pridaj stlpec: domace prace, to bude radosti 🙂 preco by si 100percent svojjo casu a energie musela minat na vsetky domace prace ty? Preco delit len vydavky a nie aj povinnosti? Ci tie mas len ty? Ale halo, v byte byva aj on, spini aj on, nevidim dovod, preco by sa nemal takto spolupodielat. Ak nema zaujem, nech sa paci - dalsi stlpec: upratovacia sluzba tolko a tolko

nika3136
27. jún 2024

Mate zly system. Nas bol podla mna naj 😃 a dnes by som to odporucala vsetkym

Mali sme kazdy svoj ucet + spolocny

Na spolocny sme posielali obaja percentualne rovnaku sumu (ale u nas to aj bola rovnaka suma, nakolko sme obaja zarabali cca tak isto)

Ja som poslala 400, on 400 /boli to uz roky dozadu/
Vsetko spolocne sme platili z toho. Byt, energie, drogeriu, jedlo.... nas zivot. Tankovanie iba vtedy, ked sme isli na spolocny vylet alebo sem-tam, lebo on chodil do prace autom a ja autobusom /a cestu som si platila sama/, cize svoje vydavky si riesil kazdy sam.

Bolo to super aj preto, ze nam obom este zostala nejaka suma navyse... ci na oblecenie, ci na darceky, kozmetiku, neviem co... toto boli nase osobne peniaze a o tie sme sa nestarali 🙂 mohla som si kupit bez vycitiek co som chcela a on tiez ked mu zvysilo.

Ale nikdy sme zo spolocnych penazi neplatili nic extra. Nic take ze potrebujem denny krem za 50€ a tak. Bezny sprchac, sampon, mydlo.. 😃

No a na konci mesiaca sme si zvysok penazi preposlali na sporenie a zas poslali novu sumu. Zo sporenia sme si za necely rok kupili televiziu a novu pracku 🙂

A nie, veterina rodicov nepatri do spolocnych vydajov.