Kamarát chce, aby som mu ručil na hypotéku
Dobrý deň chcel by som sa poradiť, kamarát si berie hypotéku a chce aby som mu išiel ručiť ale ze iba na jeden rok a potom by zmenil ručiteľa na jeho manželku je to možné?
Nepoznám jeden prípad zo svojho okolia, kde ručiteľ nemal problémy. A mali sme to aj v rodine.
rucitela zmenit moze ak bude banka suhlasit ale ma mamzelku ho nezmeni ta uz totiz spolu dlznickou bude a ruci sa celou sumou
rucenie ta znacne obmedzi ak by si chcel vziat si ty hypo alebo nejaky uver tak sa automaticky berie ze ty uz uver mas a znizije sa tvoja bonita
rucitelstvo je velmi zly napad
Predpokladam, že jeho manželka ma nepostačujuci príjem ako spolurucitel na hypoteku. Bude ho mat o rok? Zavolaj si do banky a spýtaj sa na podmienky. Ja robim personalistku, ale kolko exekucii riesim, kde rucitel za "kamarata" splaca jeho dlhy, to by si sa divil.
Nie, na toto by som sa teda nikdy nenechala nahovoriť. Nevieš kedy a či sa kamarátstvo neskončí, či sa proste niečo nestane, neprestane platiť. Toto by bolo teda veľmi zlý nápad
... a tymto skonci aj vase priatelstvo. Co si sialenec, aby si siel rucit niekomu za statisice? Ak kupi predrazeny nekvalitny byt v zlej lokalite. Bublina, ked sa preda vsetko, skonci, prestane splacat, co urobis ...?
ako pardón, kamarát nekamarát, neručila by som. už sa veľa ľudí takto popálilo, neriskovala by som.
Odpoviem len na otázky - musíš byť na celkom úver ručiteľ, teda nedá sa len polovicu zobrať na seba. Zmena sa spraviť dá, musí s tým súhlasiť banka
@mson nesla by som moj brat bol takto rucit a zienka neplatila. Brat zomrel. Musela som vyplatit za neho dlh ktory znikol kvoli nej aby mi vyplatili jeho zivotnu poistku. Ale nedala som sa len tak odradit dala som ju na sud peniaze mi musela vratit a aj zaplatit sudne trovy. Musela si zobrat dalsiu pozicku aby ma vyplatila. Ja by som nesla nikomu rucit. Rucit sa da aj nehnutelnostou.
Aj kamarat bol rucit kamaratke. Pred 20timi rokmi. Ona zacala neskor pit, syn im ochorel, nabrali dalsie pozicky a jemu teraz chodi exekucia. Takze len do toho ... Je to odvaha
ani by som to nenazývala odvahou, ale proste životnou chybou, ktorá sa ti pravdepodobne časom vypomstí. neviem, ale ani tomu najlepšiemu priateľovi / priateľke by som teda ručiť nešla
Mali sme taky pripad ked otec rucil znamym davno davno a prestali splacat dlh. Skoro to islo na paste lebo otca to neskutocne dopalilo. Chvalabohu sa to vyriesilo.
Poviem ti, ze uz teraz to zavana spekulanstvom. Pod mi rucit na rok a po roku to zrusime....akoby banka bola akysi trhaci kalendar s ktorym si mozes robit co chces.
Pomoc kamaratom je na mieste, o tom po tom, ale rucitelstvo je velmi vazna vec ktora vie mat aj velmi vazne nasledky v pripade neplnenia si povinnosti.
Ak by sa uver nesplacal, banka ti pojde po krku akoby si ty bol ziadatelom o uver. Tam sa nebude prihliadat na fakt " ved on je len rucitel". Banka chce spat svoje peniaze a oni sa maznat nebudu s nikym.
Ked uz maju dvaja manzelia problém dostat uver a treba tam tretieho cloveka, uz toto by mi zaplo kontrolku nad hlavou, ze tam je evidentne mala bonita a maly príjem...
Na manzelku neprenesie nic, kedze ona ako manzelka uz je v uvere pripojena automaticky ako dlznik
Toto smrdí problemami uz teraz a uver este ani nie je...a dalsia vec, ich uver by sa tebe ako rucitelovi automaticky pocital ako dlh, cize v budúcnosti by si mohol mať problémy ziskat vlastný uver,hoci aj malý...
Pred rokmi som v banke pracovala a veru mali sme klientov, ktori splatili byt/dom niekomu druhemu a nakoniec sami prisli o vlastné byvanie, aby sa cudzieho dlhu cim skor zbavili...
Kamarátovi by som odporučila pockat, kym jeho manzelka bude mat postacujuci prijem a potom nech si berie uver ( ten jeden rok sa da vydržať)
V žiadnom prípade!
@mson kamarát je dnes kamarát.. Zajtra môže byť všetko inak.. Jednoducho sa rozhodne ze platiť nebude a platíš ty.... Medzi tým môžeš mať priateľku.. Budete chcieť riešiš svoje veci a zle rozhodnutie sa s tebou bude ťahať celý život... Nerob to?! Ma rodičov.. Súrodencov.. Bud nech mu ručia oni alebo keď nechcú tak asi vedia prečo.
@mson že my sme naivné😀🤔🤦♀️
@mson.... Ale... choď do toho👍
Moja rada - nerucit! Akykolvek dobry kamarat to je, toto je velke susto. Ano, rucitel sa da zmenit ale len ak bude kamarat suhlasit a samozrejme musi mat niekoho druheho, kto to za teba prevezme. A co potom, ak by kamarat nechcel alebo nemohol splacat? Bude to na tebe. Ak chces vediet vsetky informacie na 100%, zavolaj si do konkretnej banky a zisti si.
neblázni !!!!!!!! NIKDY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
On si možno myslí, ze do zmluvy mu napisu, ze bude rucitelom len rok, potom to automaticky "zanikne".... 😅
Tiez mam zlu skusenost. Ja som iba pozicala kamosovi par tisic na mesiac, dva a uz je to 10 rokov co ich neviem dostat spat 😏 A to sme boli naozaj dobry kamarati. Takze radim, nerucit 😏
jasne ze sa to da...inak kludne vydrz este tak 7 rokov, dovtedy skoncim pravo a chystam sa na drahu exekutorky...z takych "dobrakov" predsa my zijeme. Neboj sa, aj o gate prides, len treba aby dozrel spravny cas a si moj :D :D
@mson hovorí sa, že "požičaj len toľko, koľko ti nikdy nebude chýbať". Ak mu požičiaš 100€, a nevráti, čert to zober (pokiaľ nie si "soc.prípad"). Ale ak máš "ručiť", čo znamená niečo ako "požičať svoj potencialny dlh" 100.000€ ? ...ak si niekto ako Gates alebo Musk, a nechýbali by ti, tak v poho..... Ale ak to má negatívne ovplyvniť tvoj zivot...pre mňa "NO GO"!
@lubkavargova1 moja,snivaj dalej. Asi nevies,ze nemas sancu spravit skusky 🤣🤣🤣🤣

@mson ručiteľ sa zmeniť dá ale čo keď zrazu kamarát nebude môcť splácať?