icon

Kamarát chce, aby som mu ručil na hypotéku

mson
3. feb 2022

Dobrý deň chcel by som sa poradiť, kamarát si berie hypotéku a chce aby som mu išiel ručiť ale ze iba na jeden rok a potom by zmenil ručiteľa na jeho manželku je to možné?

arasidka123
3. feb 2022

@mson ručiteľ sa zmeniť dá ale čo keď zrazu kamarát nebude môcť splácať?

acrobaleno
3. feb 2022

Nepoznám jeden prípad zo svojho okolia, kde ručiteľ nemal problémy. A mali sme to aj v rodine.

loginexistuje
3. feb 2022

rucitela zmenit moze ak bude banka suhlasit ale ma mamzelku ho nezmeni ta uz totiz spolu dlznickou bude a ruci sa celou sumou

rucenie ta znacne obmedzi ak by si chcel vziat si ty hypo alebo nejaky uver tak sa automaticky berie ze ty uz uver mas a znizije sa tvoja bonita

rucitelstvo je velmi zly napad

ivuska027
3. feb 2022

Predpokladam, že jeho manželka ma nepostačujuci príjem ako spolurucitel na hypoteku. Bude ho mat o rok? Zavolaj si do banky a spýtaj sa na podmienky. Ja robim personalistku, ale kolko exekucii riesim, kde rucitel za "kamarata" splaca jeho dlhy, to by si sa divil.

maialeo
3. feb 2022

@mson Pri hypotéke by som si skôr zistila, ako to je v BSM. Ak on berie hypotéku a nesplácal by, dlh prejde na ňu a na Vás ako na ručitela.

Ale to len jedna z hypotetických možností.

fomelka
3. feb 2022

Nie, na toto by som sa teda nikdy nenechala nahovoriť. Nevieš kedy a či sa kamarátstvo neskončí, či sa proste niečo nestane, neprestane platiť. Toto by bolo teda veľmi zlý nápad

petamich
3. feb 2022

@hellwant ano ale autor pise o manzelke - cize predpokladam, ze su manzelia a ak predpokladam zle, tak pripadne doplni informaciu

liljana
3. feb 2022

... a tymto skonci aj vase priatelstvo. Co si sialenec, aby si siel rucit niekomu za statisice? Ak kupi predrazeny nekvalitny byt v zlej lokalite. Bublina, ked sa preda vsetko, skonci, prestane splacat, co urobis ...?

hulica
3. feb 2022

ako pardón, kamarát nekamarát, neručila by som. už sa veľa ľudí takto popálilo, neriskovala by som.

aduskatt
3. feb 2022

Odpoviem len na otázky - musíš byť na celkom úver ručiteľ, teda nedá sa len polovicu zobrať na seba. Zmena sa spraviť dá, musí s tým súhlasiť banka

paciko9
3. feb 2022

@mson nesla by som moj brat bol takto rucit a zienka neplatila. Brat zomrel. Musela som vyplatit za neho dlh ktory znikol kvoli nej aby mi vyplatili jeho zivotnu poistku. Ale nedala som sa len tak odradit dala som ju na sud peniaze mi musela vratit a aj zaplatit sudne trovy. Musela si zobrat dalsiu pozicku aby ma vyplatila. Ja by som nesla nikomu rucit. Rucit sa da aj nehnutelnostou.

zuzana9393
3. feb 2022

Aj kamarat bol rucit kamaratke. Pred 20timi rokmi. Ona zacala neskor pit, syn im ochorel, nabrali dalsie pozicky a jemu teraz chodi exekucia. Takze len do toho ... Je to odvaha

0ria0
3. feb 2022

ani by som to nenazývala odvahou, ale proste životnou chybou, ktorá sa ti pravdepodobne časom vypomstí. neviem, ale ani tomu najlepšiemu priateľovi / priateľke by som teda ručiť nešla

hopsadobrandejsa
3. feb 2022

Mali sme taky pripad ked otec rucil znamym davno davno a prestali splacat dlh. Skoro to islo na paste lebo otca to neskutocne dopalilo. Chvalabohu sa to vyriesilo.

Poviem ti, ze uz teraz to zavana spekulanstvom. Pod mi rucit na rok a po roku to zrusime....akoby banka bola akysi trhaci kalendar s ktorym si mozes robit co chces.

Pomoc kamaratom je na mieste, o tom po tom, ale rucitelstvo je velmi vazna vec ktora vie mat aj velmi vazne nasledky v pripade neplnenia si povinnosti.

Ak by sa uver nesplacal, banka ti pojde po krku akoby si ty bol ziadatelom o uver. Tam sa nebude prihliadat na fakt " ved on je len rucitel". Banka chce spat svoje peniaze a oni sa maznat nebudu s nikym.

suzitok
3. feb 2022

Ked uz maju dvaja manzelia problém dostat uver a treba tam tretieho cloveka, uz toto by mi zaplo kontrolku nad hlavou, ze tam je evidentne mala bonita a maly príjem...
Na manzelku neprenesie nic, kedze ona ako manzelka uz je v uvere pripojena automaticky ako dlznik
Toto smrdí problemami uz teraz a uver este ani nie je...a dalsia vec, ich uver by sa tebe ako rucitelovi automaticky pocital ako dlh, cize v budúcnosti by si mohol mať problémy ziskat vlastný uver,hoci aj malý...
Pred rokmi som v banke pracovala a veru mali sme klientov, ktori splatili byt/dom niekomu druhemu a nakoniec sami prisli o vlastné byvanie, aby sa cudzieho dlhu cim skor zbavili...
Kamarátovi by som odporučila pockat, kym jeho manzelka bude mat postacujuci prijem a potom nech si berie uver ( ten jeden rok sa da vydržať)

lasoli
3. feb 2022

@mson nerucit,

martinka13
3. feb 2022

V žiadnom prípade!

akinomel
3. feb 2022

@mson v žiadnom prípade neručiť nikomu. Kamaráti buďme, dlhy si plaťme- svoje!

macekovam
3. feb 2022

@mson kamarát je dnes kamarát.. Zajtra môže byť všetko inak.. Jednoducho sa rozhodne ze platiť nebude a platíš ty.... Medzi tým môžeš mať priateľku.. Budete chcieť riešiš svoje veci a zle rozhodnutie sa s tebou bude ťahať celý život... Nerob to?! Ma rodičov.. Súrodencov.. Bud nech mu ručia oni alebo keď nechcú tak asi vedia prečo.

larazivago
3. feb 2022

@mson že my sme naivné😀🤔🤦‍♀️

larazivago
3. feb 2022

@mson.... Ale... choď do toho👍

hope87
3. feb 2022

Moja rada - nerucit! Akykolvek dobry kamarat to je, toto je velke susto. Ano, rucitel sa da zmenit ale len ak bude kamarat suhlasit a samozrejme musi mat niekoho druheho, kto to za teba prevezme. A co potom, ak by kamarat nechcel alebo nemohol splacat? Bude to na tebe. Ak chces vediet vsetky informacie na 100%, zavolaj si do konkretnej banky a zisti si.

july0
3. feb 2022

neblázni !!!!!!!! NIKDY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

aaliyah2
3. feb 2022

On si možno myslí, ze do zmluvy mu napisu, ze bude rucitelom len rok, potom to automaticky "zanikne".... 😅

sasa1310
3. feb 2022

@mson no pri hypotéke je automaticky spoluručiteľkou manželka resp. spoludlžníčkou, tak nech netrebe blbosti a ty nenaleť.
Okrem toho zakladá sa nehnuteľnosť, takže tvoje ručenie pri hypotéke netreba. Tam je dôležitý príjem

jablkovastrudla
3. feb 2022

Tiez mam zlu skusenost. Ja som iba pozicala kamosovi par tisic na mesiac, dva a uz je to 10 rokov co ich neviem dostat spat 😏 A to sme boli naozaj dobry kamarati. Takze radim, nerucit 😏

lubkavargova1
3. feb 2022

jasne ze sa to da...inak kludne vydrz este tak 7 rokov, dovtedy skoncim pravo a chystam sa na drahu exekutorky...z takych "dobrakov" predsa my zijeme. Neboj sa, aj o gate prides, len treba aby dozrel spravny cas a si moj :D :D

kengurica
4. feb 2022

@mson hovorí sa, že "požičaj len toľko, koľko ti nikdy nebude chýbať". Ak mu požičiaš 100€, a nevráti, čert to zober (pokiaľ nie si "soc.prípad"). Ale ak máš "ručiť", čo znamená niečo ako "požičať svoj potencialny dlh" 100.000€ ? ...ak si niekto ako Gates alebo Musk, a nechýbali by ti, tak v poho..... Ale ak to má negatívne ovplyvniť tvoj zivot...pre mňa "NO GO"!

marca12
4. feb 2022

@mson nikdy by som nesla niekomu rucit a nesprav taku hlupost

marca12
4. feb 2022

@lubkavargova1 moja,snivaj dalej. Asi nevies,ze nemas sancu spravit skusky 🤣🤣🤣🤣