Koľko mesačne míňate len na svoje potreby/koníčky?
Ja miniem tak 400 eur mesačne na seba je to ok či už veľa ?
Podla toho kolko mas prijem. Ja ked som mala rodicak 200e tak mi bolo vela aj 20e za nechty mesacne.
A ked sa na to pozriem teraz ako zamestnana,hned si poviem ze to odlozim a pojdem radsej na dlhsiu dovolenku s rodinou ako rozflakat v kaderku a welnes
@banalu bývanie máme svoje našťastie bez hypotéky .. pobavila som sa 😃 ale taká veľká pravda v jednom príspevku 😃
A inak teda ja ako pride. Mam vyclenenych 250, ale tam ratam aj kavicky/obedy v praci, pohar vina po praci s kolegynami. Niektore mesiace skoro nic navyse, ked som vela v praci, alebo je vela roboty doma.
Niekedy vylet, co zahrna obed, kolacik, kavicku, mozno kino, nieco na seba, alebo nova knizka...ale to zriedka.
Setrim ale kazdy mesiac, jedine vynimky su na vianoce a cez letnu dovcu, to neusetrim 🙂
Podla mna je to zbytocne vela. Ono je to v zivote tak. Raz si hore a raz dole. Teraz si hore, ale pamataj na casy ked budes dole.
Je to ok? Ukradla si ich? Kto ti z nás určí a akým právom či to je veľa?
@hladamematku hlavne chcem vedieť ako to majú ostatní aby som sa ja mohla rozhodnúť či to je správne alebo nie 🙂
Autorka, skús porovnávať nie konkrétnu sumu, ale percentuálne, to ti povie viac 🙂 u mňa to nie je úplne takto rozdelené, ale viem, že celkom populárne je pravidlo 50:30:20 - 50% príjmu na nutné výdavky, 30% príjmu na to čo chceš, hobby, zábava a 20% príjmu šetrenie/investovanie
ale takto to nefunguje
Ak to nepocitujes,tak je to ok. Skor ako nejake rovnice kolko ano a kolko nie sa skus zamysliet,kolko minies na inych. Napr. 10% z takychto volnych penazi ked venujes na charitativnejsie ucely ako ty sama(bez urazky),tak budes mat aj lepsi pocit a prestanes riesit,ci vela minas 🤣.
To je veľmi veľa ja na seba miniem tak 30 eur raz za pol roka keď si niečo kúpim a za kaderníčku raz za štyri mesiace tak 40 eur nepotrebujem míňať a na čo prosím toľko minas
To keby som mala míňať 400 za wellnes každý mesiac tak to by som už sa nemohla najesť je to moje míňanie za potraviny
Niekedy 300€ a niekedy aj cez 1000€ (keď si kúpim niečo drahšie napr.)
Kadernicka 60€, kozmetika/drogeria 150€, kavicky a kultura 100€, vylety a wellnessy nie su kazdy mesiac, ale ked to spriemerujem, tak 50€, handry, topanky, kabelky priemerne mesacne 150€…takze suma sumarum je to viac ako ty a to neratam do toho vacsie dovolenky a pobyty, kam chodim s rodinou. Asi by som sa mala nad sebou zamysliet 🙈
Bože 400,- eur 🙄 veď to je skoro môj mesačný plat 483,- 😫
Či to je ok suma, na to si musíš odpovedať sama. Ja som si to nikdy mesačne nepočítala, a po pravde pri malých deťoch a práci, domácnosti čas na utrácanie ani nemám. Jedine kde si dávam strop sú dovolenky a víkendové pobyty, lyžovačky. Ak sa ti to zdá veľa, uber mesačne 100€ a uvidíš, či Ti to bude stačiť. Treba nájsť zdravú rovnováhu medzi šetrením a míňaním. Treba si aj dopriať, v takej miere, aby si nemala výčitky.
Myslim, ze tu takou otazkou akurat naseries ludi co zarabaju 600€ a na seba minu mesacne 20€
@jaroslav81 nikoho nechcem nasrať normálne som sa opýtala otázku chcem vedieť ako sú na tom ostatné maminky 🙂 som mladá mám 20 a keďže svoj život nechcem stráviť tým že budem chodiť len do roboty..ale zase nechcem si len užívať a minat peniaze keďže do teraz som velmi veľa míňala a touto otázkou som chcela vedieť či si užívam až moc alebo nie ...či mám mať výčitky svedomia alebo nie ..
Dam ti radu, kym mas 20 a si slobodna a bezdetna, tak si skus viac odkladat, neskor sa ti tie peniaze pri detoch zidu. Poznam pripady, co ako slobodny a bezdetny si z 1000€ platu neodlozili nic, este aj tych 1000€ im bolo malo a poziciavali si a teraz pri detoch poriadne nemaju co jest a ziju jak socky. Nepochopim ludi, ktory absolutne nemaju zaujem si budovat nejaky majetok.
Nikdy som to nerátala ale vždy tak aby som na konci mesiaca nemusela jest len rožky s maslom
Dobre ti radi jaroslav.. Ja keď som mala 20 tiež som si mohla dovoliť minút všetko keby som chcela. Radšej som si ušetrila. Neskôr som bola vďačná za nasetrene peniaze, môj teraz už manžel tiež si šetril.. Nikdy sme si nemuseli nič požičiavať ani od banky ani nikoho, mali sme na byt, aj na prerobenie... Teraz máme už domček.
Autorka, ale ako sa môžeš porovnávať s ostatnými maminkami? Máš dieťa / deti ktoré musíš živiť, šatiť, kupovať im pomôcky do školy, platiť obedy, školské poplatky? Platíš hypotéku a účty?
Porovnávať sa musíš s ľuďmi čo sú v tvojom veku, majú také isté záväzky ako ty, podobné príjmy a výdavky.
Podľa mňa je to veľmi veľa, ale ak nadštandardne zarábaš a máš minimálne každý mesiac 400- 500 eur ešte odložených na horšie časy, tak je to v poriadku. A ak máš vlastné bývanie. Ak minaš posledných 400 eur z každej výplaty, tak to v poriadku nie je. Môže sa ti čokoľvek stať, prídeš o prácu, nebudeš môcť chodiť do práce a nebudeš mať príjem- každý človek potrebuje mať rezervu. Tak ja možnosti sú dve: buď veľmi dobre zarábaš, alebo si len nezodpovedná.
Raz budeš ľutovať že nemaš našetrene. Moja mama hovorila: Odlož si radšej na horšie časy.A mala pravdu. Hoci niekedy až priveľmi šetrim, ale zas nikdy som nešla od vyplaty k vyplate.Moji rovesnici riešia hypoteky , auta ..ja to už mam. Za svoje - žiadne dedenie ... Aj keď viem , že by to mohlo byť ešte lepšie. 😀
na seba? ja miniem tak do 100 eur, a to je este ta najvyssia hranica, 80% platu odkladam na nieco zmysluplnejsie ako novu kolekciu handier. vlasy si inak striham sama, kozmeticku a nechty nepotrebujem, oblecko aj kozmetiku si doprajem, ked potrebujem, ale najviac potesia dobre kvalitne kusky zo sekaca/ outletu. ale uz si dlhsie vsimam, ze slovaci radi ziju nad svoje pomery, len aby si ostatni mysleli, ako sa maju dobre... to casto urcuje ich sebahodnotu. no blbe.
@stanulienkat nezarabam nadštandartne , zarábam 700 eur ..z toho okolo 250 eur šetrím a ostatné mám na míňanie ..niekedy ale miniem menej a odložím viac takúto mzdu mám polroka predtým som pracovala brigadne a muž potiahne ostatné veci ako je nájom strava pohonné hmoty atď..
Pokial ti nechybaju v rodinnom rozpocte a nekrkate,tak si ich uzivaj aj nadalej. Zivot treba zit a uzivat,robit to,co nas bavi.
Tak v podstate muž plati všetko. Veď strava , najom a PH je vlastne všetko doležite.a vlastne všetko. Nuž, tak ty maš muža, ostatne makame 😁
.. len vieš, predstav si že budeš na RD so 400 eurami. A dieta.
Z toho sa bude ťažko učit šetriť.
To by som minulá celý dôchodok,a ďalej čo
tych 250 eur mesacne nie je teda ktovieco. moze sa stat hocico a kolko budes mat nasetrene? to si fakt zijes nad svoje moznosti.

Ak by som nemala vlastne byvanie a vyhadzovala 400€ na seba tak by mi to prislo hlupe... to ako ked Carrie v sex meste precitla, ze ma topanky za 25.000, ale moze skoncit pod mostom 😂
Ale al su to "volne" peniaze tak preco si nedopriat 😊