icon

Koľko miniete na stravu?

cicikmicik
29. mar 2022

Ahojte baby koľko miniete na stravu cca mesačne? Cca 2 malé deti plus vy manželia?ďakujem

henka123123
29. mar 2022

500 eur

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
marth16
29. mar 2022

@cicikmicik 1+ jedno dieťa šesť ročné cca. tých 400€

lucinka1988
29. mar 2022

@cicikmicik okolo 600-700€ minimálne

andrejka1974
29. mar 2022

@cicikmicik my do 400 eur dvaja dospelí dve deti

zuzka1117
29. mar 2022

@stanulienkat tiež minieme toľko veľa a nie nekupujeme kaviár, ale lososa, pstruha, kvalitné olivové oleje,syry, ovocie a zeleninu väčšinou bio kvality.nikdy nekupujeme polotovary ani hlúposti, proste kvalitnejšia strava je drahá.a všetci sme štíhli, ziadni ľudia s nadváhou.

stefka33
29. mar 2022

@cicikmicik strašne veľa, pod 30e na 1 den nejdeme nikdy. Je to vyše 1000e mesačne. Kupujem aj dosť bio mäso a zeleninu.

zmrzlinka2021
30. mar 2022

@stanulienkat nebudem pisat za tieto rodiny, ale co poznam par takychto rodin, bezne sa u nich vyhadzuju potraviny, nedojedene jedla. Dieta si otvori nejaku haluz typu pribinacika, da si dve lyzicky a nedoje, atd...

A tiez su skupiny ludi pre ktorych je jedlo polobohom, cely zivot sa toci len o jedle, vypekaju, zavaraju, varia a sprepacenim "zeru" + bezne aj cez tyzden jedia velmi vela masa, co je v podstate karcinogen

nada847
30. mar 2022

@zmrzlinka2021 no tiez mam viacere zname, ktore bezne vyhadzuju a teda osobne je mi to luto, lebo to napriklad aj s obedom, to ked pocujem, ze kamoska navari obed jeden den a na druhy uz to nejedia, ze vari nieco ine, ze to vyhodia, tak akoze nechapem, ja sa snazim vsetko do posledku aby sa spotrebovalo

euka210
30. mar 2022

@cicikmicik 300e a sme 6...2+svokra+3 deti 6-10r...ale mame vlastne domace maso na 90% a vajicka, nasu zeleninku a ovocie v lete. Ale zase peniaze idu potom na naradie okolo domu, pre manzela... stale nieco preraba a vylepsuje

veltraud
30. mar 2022

dvaja dospeli, okolo 500

nerko
30. mar 2022

@cicikmicik cca 400-450€ Aj s drogeriou z potravin (deti 5 a 7 rokov) + obedy v skole, skolke, praci.

zanta3
30. mar 2022

No ked to tak pocitam okolo 300 max 400€. Ako nemam to nejak presne spocitane, kedze nejak som to zatial nepotrebovala, no tak nejak mi to odhadom vychadza. Ako myslim, ze to pojde hore, kedze v poslednu dobu mam neprijemny pocit ked idem do potravin z toho, ako vsetko zdrazieva

elementissa
30. mar 2022

2 dospelí+ jedno dieťa, ktoré sa cez deň stravuje v škôlke do 300€. Sme vegan rodina, odpadajú nám drahé položky (mäso, mliečne, vajcia) ale zasa nevaríme múčne jedlá ani cestoviny, zemiaky či ryžu. Pri varení používame zeleninu, strukoviny, kupujem quinou, kuskus, amaranth, bulgur, pomerne drahé oleje, varíme na avokádovom a sezamovom, také menej fancy jedlá aj na olivovom,do šalátov dávame hroznový, ľanový, konopný. Kupujeme všetky druhy orechov, semienok. Na raňajky jedavame smoothies z ovocia a vegan proteínu, dávame si do toho 100% orechové maslá, jedna fľaštička ma stojí okolo 15€. Stravujeme sa podľa princípov whole food, dosť toho nakupujeme v bioochode, ale zasa drvivú väčšinu toho, čo potrebujem kúpim v Kauflande. Nepotrpím si na lokálnosť, nemusím ísť nakupovať do Yeme, pohodlne nakupim v Kauflande to isté za možno pätinu ceny (lebo na lokálne certifikované výrobky až tak dobre nezarábam, aby som teda nechala za 10 dňový nákup, za ktorý dám v Kaufe 100€ dala 300 alebo 350 v nejako super lokálnom obchode) Nejedavame v restikach, sem-tam donáška (max 2x mesačne), lebo aj tak také jedlo, aké si my chystáme nám reštika nespraví, do práce si berieme jedlo z domu, jeme jedno varené jedlo denne a varíme 2x do týždňa maximálne. Nekupujeme hlúposti bez výživovej hodnoty, jedavame "malé" porcie (hoci to si nemyslím, keď vidím ako si tu ženy fotia svoje jedla -2 mrkvy a 3 kroketky, akože obedová porcia, normálne mám plný tanier, ale teda nejeme 2 chody, buď hustú krémovú polievku v ktorej lyžica stojí alebo druhé, nikdy nie oboje), kupujeme minimum polotovarov, keďže tie nie sú v súlade s našou stravovacou filozofiou. Ale samozrejme ušetríme na veciach, čo bežne ľudia kupujú a sú drahé- jogurty, rôzne krémové dezerty, sladkosti, slané, veľa pečiva (mame strop max 1 kus pečiva denne na osobu, keďže pečivo sú iba zbytočné nafúknuté kalórie), nekupujeme údeniny, sem-tam potrebujem do varenia vegansky syr, ale to je veľmi sporadické, možno jedno balenie za mesiac minimeme, alebo aj menej).... Stále máme plnú chladničku aj mrazák aj špajzu a maximálne sme minuli za mesiac 400€ (aj to bolo asi okolo Vianoc). No máme bezodpadove hospodárenie, čo sa týka varenia. Neexistuje, aby sa u nás vyhodilo jedlo. Neexistuje, aby si niekto niečo naložil, nedojedol a vyhodil. Môj dva a pol ročný syn ak nezje na obed, doje na večeru, ak to ani potom nedoje, tak to dostane dojest na raňajky. Jednoducho sa okrem šupiek nevyhadzuje nič a nakupujeme tak, aby to bolo interkombinovatelne, žiadne krkolomné recepty. Máme v rodine takú domácnosť. Na jedlo minú 5 ľudia 900-1000€, ale oni idú do obchodu, kúpia 50 jogurtov, zjedia 5 a 45 im splesnivie v chladničke a celé to vyhodia. Naložia si plný tanier jedla, zjedia 3 sústa, zvyšok ide do koša. Proste hrozne mrhaju. Keby som to nevidela na vlastné oči, neverila by som ako si niekto dokáže nevážiť jedlo. A deti majú tak vychované, jedia každé 2 hodiny nové jedlo a nikdy nič nezjedia, o polnoci sa staršia zobudí, zje pol jogurtu, zvyšok ide do koša (a to nie je dieťa, to je už 18 ročná dospeláčka) A plačú koľko minú na jedlo, odo mňa minule pýtali nákupný zoznam, že ako to robím, že minimeme tak "málo" na jedlo. Ale to nie je o surovinách a potravinách. To je o celkovom hospodárení a rozmýšľaní. Keď niekto potrebuje každý deň variť niečo nové a to, čo sa z predchádzajúceho dňa nedojedol ide do koša.... Tak takých ľudí mi vôbec nie je ľúto, nech minú aj celú výplatu len na jedlo a nič im nezostane, keď sa nevedia k jedlu správať. Ja som žila v chudobnej rodine ako dieťa a vždy mi bolo vyčítané, že čo by deti v rozvojových krajinách za to dali, aby mali aspoň to, čo my, keď som vymýšľala a nechcela dojest. A keď teraz v dospelosti vidím, že sú plné smetiaky jedla, bolí ma z toho na duši, ako ľudia mrhaju, drancujú zdroje a vyhadzujú úplne bez rozmyslu, len preto, že na "to majú" a môžu si dovoliť dať 1000-2000-3000€ na jedlo, no to, že je to len taká póza a v skutočnosti tým svojím vyhadzovanim iba ukazujú, ako si nevážia peniaze, ktoré svojou prácou zarobili a nevážia si ani zdroje, ktoré majú k dispozícii, tak to im nevadí.... Iné je to pri ľuďoch, čo majú silný enviro postoj a nekúpia nič, čo bolo vyprodukované za hranicou kvôli emisiám a uhlíkovej stope a teda nakupujú iba v Yeme a iba lokálne výrobky s lokálnym certifikátom, tak tam verím, že naozaj to vyjde veľmi draho. Ale takých poznám 2. A ďalších 20 čo míňajú rovnako ako títo super enviro ľudia a rovnako ako ja nakupujú v Kauflande, len vyhadzujú ako šialení.

elementissa
30. mar 2022

@zmrzlinka2021 presne, aj ja takých poznám

bilancia
30. mar 2022

cca 200€ (ja s partnerom)

a_adamcova
30. mar 2022

My tiež veľa ... okolo 500 - 600€ :( už som z toho na prášky

tana85
30. mar 2022

@stanulienkat a ja zase nechapem ako jedia ti, ktorym staci 600€ pre 4-clennu rodinu

matkahelka
30. mar 2022

@tana85 kuk typ vyssie. tam je to obsiahlo rozpisane. 1ks peciva na den, lebo prazdne kalorie. ziadne mliecne vyrobky, ziadne maso. na obed bud polievka alebo druhe jedlo, nikdy nie oboje. dam vecer precitat svojmu muzovi, ci by z takej stravy vladal fyzicky pracovat.

henka123123
30. mar 2022

@matkahelka na to sa aj ja chystqm

henka123123
30. mar 2022

@elementissa mozem sa spytat co varievas?

loginexistuje
30. mar 2022

@elementissa aj mne pls napis co varievas aspon par jedal dcera sa stravuje vegansky ale nie uplne a teda za mna veganske potraviny su drahsie ako normalne od mliek cez syry atd

sorayaardente
17. jún 2022

@stanulienkat stačí jest syry, mlieko, vajcia, mäso a už sa vyšplhate na takú sumu mesacne..ked mate doma jedakov,co vypijú jedno mlieko pomaly za deň..btw aj kvalitné mäso stojí, keď nechcete žrať to poľské a belgické..

stanulienkat
17. jún 2022

@sorayaardente prepac,v identickej debate si teraz pisala, ze traja miniete mesacne 400e. 4 ludia neminu na stravu nasobne viac, iba o trochu viac, kedze sa vari. Takze v jednej teme ma zhodis a v dalsej pises zhruba to, co ja. Takze ano, 700e za 4 je dost podla mna dat len na stravu. A nekupujem nic polske. Ano, da sa minut aj 1000e. A mnohi musia zit aj z 300e.

alenamihal
Autor odpoveď zmazal
sorayaardente
17. jún 2022

@stanulienkat 4 ľudia vedia v pohode minút 600 e... Sestra sú 4ja..a kupujú a fungujú podobne ako my, akurat je ich o jedného viac a je to rozdiel

sorayaardente
17. jún 2022

@stanulienkat a neviem ako som vás zhodila?

ivana11155
17. jún 2022

@cicikmicik 2+2(16 a 14r) 700eur urcite, mozno aj viac. Varim denne, dcera sa nestravuje v skolskej jedalni kvoli diete. Vela dame aj za bezlepkovy chlieb, maly chlebik stoji 4eur a ma ho tak na max. dva dni.

valeria_h
17. jún 2022

My sme dvaja, bez detí, minieme cca 350€

katie253
17. jún 2022

Tak teraz za apríl a máj nám to vyšlo na cca 370€, takže inflácia, lebo kupujem to čo v januári, februári a marci a vtedy sme minuli 300€/mesiac.... Sme 4 (2+2 rok a dva roky