Nekúpila som maslo a olej, lebo boli drahé
Kam to už spejeme? Včera som bola na bežný nákup a normálne som si polovicu vecí rozmyslela pri pohľade na ceny. Nekúpila som ani maslo ani olej, o nejakej sladkosti ani nehovorím. Mám rodičák a dve deti a neviem ako mám s tým slušne vyjsť 🤔 Samozrejme, mám aj chlapa, ale tiež nezarába milióny. Och, normálne mám zlý pocit z toho... Mne bolo vždy dať ľúto peniaze za jedlo, ale toto je extrém už. (Prosím vás, nepíšte mi tu, že som si nemala robiť deti, ďakujem)
@liljana a z čoho vyplácajú v Poľsku? Prídavky 200€ na dieťa do jeho 18rokov, každý rok 160€ na školské potreby, 400€ na dovolenku... Dokončené cesty, diaľnice... Tam neexistuje, že ti dieťa nevezmú do škôlky, alebo do jaslí. Jasle stoja 130€ a môžem pokračovať
@pribinak áno strašne vtipné to je 🤦🤦🤢
@dadanu5 potravinová sebestačnosť v našich klimatických podmienkach je chimera, surovinova úplný blud. Ale áno, ak by sa zlepšila poľnohospodárska výroba, nestavali priemyselné parkky ale na tých plochách by sa pestovali kaleraby, tak by sme na tom boli lepšie. Len ci by sa našlo dosť ľudí, čo pôjdu kaleráby okopat. Pretože nám aj dozreje ovocie v sadoch, ale nemá ho kto obrat, lebo... A tak naše zhnije a kupujeme jablká a Polska
Nemam hlboko do vrecka ale pred 3t sme dojedli maslo z vianoc z mrazaka ked bolo v akcii, teraz som kupila opat 8ks ked bola dobra cena. Olej mam tiez este z vianoc a ked zacne dovhadzat opat kupim viac. Proste ked vidim ze je nieco v dobrej cene a je to trvqlive vynalozim viac penazi naraz a v konecnom dosledku usetrim.
Maslo, a oleje sa daju kupit v akcii, chlieb z 0.99na 1.29 nevidim ako tragediu, sunky, jogurty ak nejdes po konkretnej znacke cena stala, smotany a syr detto. Bravcove maso cena rovnaka, jedine co vystrelilo je kuracie. A mozno zemiaky ale to pre mna nie je podstatna polozka. Zaver: treba kupit co je v akcii nieto na co mam chut a cenovo to nebude zavazne. A mlieko 0.69 sa mi nezda vela zasa ho spotrebujem tak 2lmax tyzdenne
K tomu znižovaniu dane potravín, zvažujú to, ale keď sa pozreli na prípad, keď to urobil smer naposledy, veľmi rýchlo tie ceny opäť nadobudli svoju pôvodnú úroveň, proste si nahodili obchodnici vyššiu maržu, či ako sa tomu vravi. Ze to nie je dlhodobo udržateľna cesta
"a z čoho vyplácajú v Poľsku?" Mozno je to tym, ze Polsko ma matersku iba 20 tyzdnov (5mesiacov) a rodicovsku iba 32 tyzdnov (8 mesiacov). My mame rodicovsky prispevok 3 roky. Asi by si nechcela polsky rodicovsky iba 8 mesiacov ... ...
https://www.epravo.sk/top/clanky/rodicovska-dov...
POĽSKO
Pracujúca tehotná žena má nárok na materskú dovolenku (urlop macierzyński) v trvaní 20 týždňov, z toho 6 týždňov si čerpá pre termínom pôrodu. Pri dvoch narodených deťoch sa materská predlžuje na 31 týždňov, pri troch na 33 týždňov atď. Do práce sa môže matka vrátiť už po 14 týždňoch s tým, že zvyšok materskej môže prejsť na otca dieťaťa (detí).
Čerstvý rodič má nárok na rodičovskú dovolenku (urlop rodzicielski) v trvaní 32 týždňov (alebo 34 týždňov v prípade dvojičiek, trojičiek) po skončení materskej dovolenky. Rodičovskú dovolenku, ktorú je možné rozdeliť medzi oboch rodičov, čerpá zamestnanec na základe písomnej žiadosti podanej, najneskôr do 21 dní po narodení dieťaťa.
Lilijana, to tu už povedala, peniaze sa prehajdákali na pandemicke RP, dotácie firmám (česť výnimkám, ktoré to naozaj potrebovali), nezmyselne veľa sa vyplácalo za MOM a pod. Každý si myslel, že sa po covide rozbehneme ale prišla vojna. A zdražovanie ovplyvňujú aj klimatické podmienky, pozrite na posledné roky, celu jar mrznú plodiny, potom sú suchá, záplavy, krúpy… a pod.
A čo sa týka Poľska, pokial to tak ešte platí, tam nie je RD až do 3r. Ja som tiež za to, aby tu bolo viac miest v škôlkach a aby sa vrátili “štátne jasle” a nech sa ženy vracajú do prace skôr.
@viestta pozri ja len hovorím ze sa tu dlhé roky nic nerobilo peniaze utekali kade tade a nikto nic neriešil a teraz tiez sa ľudia len prizeraju,v niektorých krajinách je aspon niečo vybudované a pozerajú hlavne na svoj ľud tu len čakáme kto nás zachrani no nepríde nikto proste treba ukončiť plytvanie a podporovať veci co maju dlhodobý zmysel....do štátu dávame peniaze všetci tak by nás uz mohlo začať aj viac zaujímať kde končia ale je to aj o myslení ľudí....
@dadanu5 Mozno sa po tomto zdrazovani ludia zacnu zaujimat, z coho Fico plati vylety sukromnym lietadlom do Dubaia (cena letu 80 tis eur), dovolenkuje v apartmanoch (Turecko) v cene 2400 eur za noc a robi odtial protestujuce videa proti chudobe a drazobe "sposobenej" sucasnou vladou. Ale mozno ani potom nie.
@liljana no asi ťažko, keďže moja teta má už veľké deti a dostáva 1000zl mesačne
@daniela1911 lenze deti potrebuju byt s mamou nie v jasliach 🤷🏻♀️
@viestta napríklad rómovia z osady? To by hádam zvládli nie
1000 zlotych = 213 eur. Z toho si teta prilis nevyskoci, ak je doma a ma z toho zit. Si si ista? To su prilis nizke davky, aby to bol rodicovsky prispevok. Skor to budu pridavky a nejake dorovnania detom,...
@liljana áno 1000zl, ale na dve deti, už mi to písala dávno, takže som sa pomýlila. Je to mesačný príspevok až do ich dospelosti plus všelijaké bonusy
@liljana a aj keď nie je dlho materská, tak aspoň nemajú problém umiestniť dieťa do jaslí/škôlok. Tu je s tým obrovský problém a hlavne teraz, keďže majú ukrajinské deti a predškoláci prednosť
Maslo je bezne v akcii pod €2
Slováci jedia hrozne nezdravo (väčšina). Keď sme boli teraz na nákupe, tak pred nami na páse bolo naložených 12 litrov slnečnicového oleja. To čo s tým tí ľudia robia? Čo všetko máčate v oleji či čo? My kúpime 0,5l olivoveho oleja a vždy ho máme 2-3 mesiace. Okrem toho kupujeme malé oleje (0,3l) avokádovy, hroznový, sezamovy, lanovy, konopný, makový... Hroznový a makový iba do studených jedál, ostatné môžu ísť aj do teplých ale to fakt dávame do každého jedla trošku oleja, na veľkosť bruška palca. Tuk sa získava z iných zdrojov- orechy, semená, avokádo. Nie z litrov slnečnicového oleja a kíl masla... Ale však to tak aj vyzerá, dôsledky "slovenskej" fat kitchen - človek príde na kúpalisko a je problém nájsť niekoho vo forme, bez celulitídy až po kolená. Ešte dobre, že tak extrémne stúpli ceny nezdravých potravín. Možno sa ľudia aj naučia trochu zdravšie žiť. Nielen z estetických dôvodov,ale hlavne tých zdravotných
@lejusinka v Rakusku deti nastupujú do zariadení od 2r, podľa mna je to správna veková hranica aby dieťa bolo v kolektíve.
@frota3 my sme na tom ešte dobre, moje deti majú všetko, ale deti v iných rodinách budú možno ozaj len na suchom chlebe. A maslo s olejom za zdravé nepovažujem. Napísala som, že som kúpila batáty a tie náhodou sú zdravé pre deti
@cocolino234 nikto nerieši či majú moje deti čo jesť? Tak si prečítaj komentáre
@daniela1911 zase dalsia co si spravila deti a nevie nic o uch vyvoji 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️
@lejusinka Žena, ktorá chce, nech sedí s deťmi doma koľko chce. Ale od 2 rokov je úplne normálne, aby bolo dieťa v kolektíve. Aj skôr.
Koľko a aké staré máš deti?
@lejusinka 😂😂 prosím ťa, staraj sa o svoje ak vôbec nejaké máš. Diskusia tu je o inom, ale ty chceš byt zaujíma. Držím ti palce v živote, možno si raz spomenieš…
To sa maslom mazete od rana do vecera? Ved si kupte smotanovu natierku, alebo hocico ine.

Veru chcela si sa posťažovať na ceny..ale teda je naozaj zarážajúce a smutné že základné potraviny nekúpiš a šetriť sa dá inde ako na jedle