Nevychádza mi to po finančnej stránke
Ahojte zienky... Moj problem? Hm... Ako a kde zacat... Peniaze, peniaze a peniaze...
Vobec mi to nevychadza... Byt platim 340 eur, skolka okolo 30-35eur, jedlo, odev, drogeria...
A moj prijem: plat 40 eur, vyzivne 70 eur, urad prace na maleho 22 eur...
Neviem kde to mam brat...a uz nevladzem...nema mi kto poziciat a som
z toho taka unavena... Hladam dobru dusu ktora mi poradi co mam robit
pripadne kto by mi vedel pomoct financne. Momentalne mi chyba 100 eur
na byt... Ktory mal byt zaplateny uz 20.8.2012.... Som asi zla matka ked
sa neviem postarat financne o dieta... ☹
@lenkaniky v prvom rade sa nepodceňuj - škaredá, tučná, nevzdelená. vieš, koľko žien má v dnešnej dobe nadváhu? ani ja už nemám tú sexi postavičku, ako pred 10 rokmi, ale preto sa nebudem deptať - buď s tým niečo urobím - že budem poctivo cvičiť a nejaké kilá dám dole, alebo sa s tým zmierim, zvolím vhodné oblečenie, a zakryjem to, čo ukazovať nechcem, zvýrazním to, čo je na mne pekné. škaredá... každá žena môže byť krásna, nemusíš mať každý deň komplexný make-up, ale keď ideš niekam na pohovor, tak sa trošku uprav, vlasy, oči.. nie každý zamestnávateľ hľadá babu s mierami 90-60-90, s dvojcentrimetrovými nalakovanými nechtami, a "maľovkou" na tvári, ktorá opadáva. dôležité je to, čo z teba vyžaruje, ak je to depresia, úzkosť, neustála beználada, tak šance na úspech klesajú.
a s tou školou - veď si môžeš dorobiť nejaké kurzy, poprípade maturitu.... len nehádž flintu do žita. teraz sa práve cítiš zle, myslíš, že sa ti nič nedarí, si naplnená negatívnou energiou, ale veď už zajtra sa môže všetko zmeniť... skús myslieť pozitívnejšie, veď všetky tieto negatíva vníma aj tvoj synček - potom sa nečuduj, že je samotársky, že nechce hovoriť básničky...
@lenkaniky ja som tu nikoho neodsudzovala ale mam zle skusenosti osobne ja som jednym známym požičala peniaze vtedy to bolo 10 000sk a ešte su mi dlžny 3500sk bolo to ešte za eri slovenskych penazi dnes tiež pekny peniaz a vobec ich to neštve že su mi niečo dlžny, druha kamaratka mi dlži 1870e to už je v E a je tomu už 3 roky a vobec ju neserie že mi je tie peniaze dlžna ešte ma tolk odrzosti sa mne vyhražať a tak spolu nekomunikujeme skoro cez 2 roky lebo vidim že to nema vyznam a ano bola som taka dobra až som bola sprosta, lebo som chcela pomocť znamy v nudzi až som na to doplatila len ja a boli to znamy ktorích som poznala preto som trošku citlivejšia na taketo temy.
dnes každy potrebuje nejaku korunku navyše tiež by sa mi to páčilo keby mi niekto niečo posall na učet len tak vieš ako by nám to polepšilo a mohla by som konečne s malou niekam isť ale viem že na to nemam tak nejdem a viem sa uskromniť. teiž žijeme od vyplaty do vyplaty hypoteka na krku ale snažime sa už len koli malej, naučila som sa šetriť a variť len z toho čo dom da a hlavne teraz využivam každu situáciu čo prinesie leto cukety, patizony, tekvice, zemiaky, rozne ovocie a zeleninu a to ulachči aj penaženku a ulachči varenie je to velmi vhodna doba a do mrazničky si dám čo možem v zime využiť aby som nemusela kupovať, zavarim čo sa da - a to susedia daju, niečo ma mam na zahrade niečo sme si mi vypestovali kedže neni zahrada tak ako by mala byť tak si pestujeme v truhlikoch dnes sa da aj tak niečo dosiahnuť.
treba si pomocť ako sa da lebo dnešna doba je ozaj ťažka a finančne naročne a je velmi vela takychto rodin čo su na tom podobne alebo rovnako a nevzdavaju to už len preto že sa oplati žiť pre tie naše zaltička a pre ne urobiť všetko!!!
a čo sa tyka maturity moja mama si robila maturitu v 50tke a bolo to u nás na peteške dali taku ponuku že kto si chce dorobiť maturitu a podla toho kolko sa ludi prihlasilo tak otvorili triedu mali to na dva roky a boli len jedna trieda a veru boli tam aj mlady aj starši a nepamätám si žeby niečo platila, a keby aj ano tak to nebude nejaky velky peniaz treba sa opytať na škole alebo si dať do googlu či v tvojom okolo nejaka škola niečo take neponuka lebo dnes to robia niektore školy a mam to nerobila preto lebo by potrebovala lešpie miesto ale pre seba lebo chcela si uroibť maturitu,
nás otec opustil ked sme boli mali a mama nás vychovavala sama rodina sa jej otočila vtedy chrbtom vtedy ked potrebovala najviac pomocť - sestra išla akorát do školy a brat na strednu ja som navštevovala zakladnu školu a nemal to lahke a zvladla to a som na nu velmi pyšna a hrda že nás vychovala a obdivuje ju že to zvladla s 3detmi sama, vyhovany sme podla mna velmi dobre a možno aj preto že sme nemali všetko čo by sme chceli vedeli sme sa uskromniť a podeliť od malička a to z nás urobilo to čo sme, vieš kolkokrát som mamu počula plakať povečeroch ale trapila sa lebo ozaj tei peniažky jej chybali ale nikdy neprosila ani vlastnu rodinu o pomoc neviem prečo asi jej to hrdosť neda a my sme s mužom taky isty, aj my kamošky nukali že mi pomožu ked sme mali taku horšiu chviločku ale ja som radčej odmietla lebo nechcem byť nikomu dlžna, v strachu či budem mať na to aby som vratila a ver že je lahko si požičať ale potom velmi ťažko je to vratiť a dnes sa malokto najde že ti niečo len tak da, doba je ťažka a každy potrebuje každu korunu .....
ale to neni odsudzovanie teba to su pravdive fakty ktore okolo teba su a ty sa musiš ktomu postaviť a nie uražať sa za to že ti niekto niečo napiše čo s tebe nepači - nemožeš čakať že ty napišeš a hnes si každa bude od teba pytať adresu a učet kam ti pošlu peniaze dnes to tak nefunguje - dnes su ludia opatrny a ver ked ma dokazali oklamať kamaratky tak nedokážem veriť niekomu koho ani nepoznam a po dvoch zlych skusenostiach čo sa tyka penazi neverim už ani kamaratom - mne tiež nikto nič len tak neda a ja som sa vždy podelila aj s tym malom čo som mala ale už som sa ponaučila a davam si pozor už len rpeto že mám dceru a premna je teraz ona ta doležita a je na prvom mieste a ked niekto niečo chce požičať tak ma smolu radčej dam svojej dcerke - sebe odtrhnem od usť mne to nevadi ale jej nie ...
skus pozrieť tei adresi možno sa ti pošťasti najdeš si podnajom menej plateny, najdeš si robotu a všetko sa na dobre obrati, maly chodi do školky možeš využiť čas na to aby si chodila do roboty a budeš mať peniažky a treba aby si to riešila hned pokial nechodi do školy lebo tam budeš potrebovať skoro každu korunku .... 😒
moja babka hovorievala jednu vetu, ale čím som staršia, tým sa mi viacej potvrdzuje, že mala svatu pravdu ...
hovorila: "KOMU NIET RADY, TOMU NIET POMOCI" ....
opúšťam túto diskusiu, lebo nevedie nikam ... aj ked som mala snahu pomôcť, poradiť, usmerniť, na 100 argumentov a tipov k pomoci som si prečítala 101 dôvodov, prečo sa čo nedá, nemám už energiu riešiť to ďalej ...
@lenkaniky obávam sa, že ti niet pomoci, pokiaľ sama nebudeš chcieť, ostatné s tým nič neurobia, aj keď sme ti chceli v najlepšej viere a svedomí pomôcť, poradiť a usmerniť ťa ... hold, pevné nervy ti želám a veľa šťastia ...
@lenkaniky lenze ty mas dieta... ja tiez snivam o praci, ktora by ma bavila, viem, presne, co chcem, ale bohuzial, veci sa maju inak a vysnivanu pracu budem robit inokedy, neskor, az si poriesim elementarne veci a to je mat vzdy strechu nad hlavou, nakrmene a oblecene deti. a toto vsetko musi byt ihned. nie vtedy, az najdem taku pracu, aku JA chcem. robim to, co som robit nikdy nechcela. ale som vdacna aj za to.
prave som nad tebou rozmyslala pri upratovani. ty sa stazujes - nemas na najomne. kolko mas deti? jedno? v 3 izbaku. ja som s dvomi v jednoizbaku. mam sice nie namakanu kupelnu, ale mam, vieme sa umyt, vieme sa osprchovat, aj wc nam splachuje. deti maju izbu svoju a ja mam gauc v tej velkej kuchyni. a cuduj sa svete, zmestili sme sa. stol jedalensky mam asi 30 rocny po starych rodicoch, gauc je jedine moj, deti maju valendy, nabytok, pisaci stol, hracky. povedz mi, naco by mi bol, ked som sama 3izbak? nechyba nam absolutne nic. teda chyba, ale nie su to veci, bez ktorych sa neda zit. a vies co? mesacne usetrim oproti 3izbaku 100 eur. od uradov som nedostala jedinu davku v nudzi, jednu jedinu. a to, ze byvam, ze som, ze existujem, to je len vdaka mne. iste, mohla som fnukat, ako je vsetko nahovno, ale nepoddala som sa tomu. a nie som tu jedina. x mamin poznam, co ziju s jednym dietatom v garzonke. poznam mlade rodiny, ktore ziju v garsonke. lebo by si velky byt nemohli dovolit. a nie vsade chcu dva najmy vopred. ked som hladala, som si zapodmienkovala, ze v ziadnom pripade neplatim dva najmy vopred. lebo som sama mama s detmi. a cuduj sa svete, problem s tym nebol. staci pozerat sukromnu inzerciu, nie realitky.
a podnikanie? nerob to. v tvojej situacii to nerob. pretoze sama mas problem, dostanes sa do platobnej neschopnosti /ci tovar, ci najom za priestory, atd, ani nevies ako/ a skoncis, vyhoris ako fakla a velkou hanbou. a viem, o com pisem... zacnes robit fatalne preslapy a pojde to s tebou dolu z kopca. nespekuluj, pokry si nasjkor zakladne potreby.
bohužiaľ musím súhlasiť s ostatnými, kto chce hľadá možnosti, kto nechce, hľadá výhovorky...
čo sa týka roboty, daj si skontrolovať životopis, niekedy tam človek naozaj urobí úplne hlúpe chyby pre ktoré sa zamestnávateľ neozve...kľudne ti ho skontrolujem aj ja....
pred materskou som pracovala pre jednu obchodnú sieť a robila som aj výber zamestnancov - predavačov. Ani jeden jediný krát som sa nikoho nespýtala či má alebo nemá maturitu a už duplom som sa nikdy nepozerala na to ako človek vyzerá - jedine tak na čistotu a hygienu...dôležitejšie boli vždy skúsenosti, ale hlavne, a to naozaj chcem zdôrazniť... prístup!!!
treba sa ísť spýtať priamo, doniesť životopis - pokiaľ uvidia že chceš pracovať skôr ťa uprednostnia pre anonymným životopisom...nájdi si vedúcu, ukáž sa jej, povedz aké máš skúsenosti, zájdi tam aj viac krát - niekedy sa uvoľní voľné miesto a ty tam zrova budeš, a máš ho...alebo budú niekoho hľadať a budú vedieť že si si už tri krát dala žiadosť - a hneď máš väčšiu šancu (ale teda treba zachovať rozumnú mieru, nič sa nemá preháňať)...aj keby to malo byť zo začiatku zamestanie v inej bolasti, alebo len na dohodu - ak sa osvedčíš, môžeš získať aj trvalý pracovný pomer, alebo si časom nájdeš niečo čo chceš robiť - ale kým nemáš robotu, mala by si zobrať čokoľvek, hlavne ak máš dieťa ktoré je na tebe závislé
mimochodom, mám odpozorované, že čím viac sa niekto rečami prezentuje ako veľmi chce robiť prípadne ako je rád že mu dáva človek príležitosť pracovať - tým skôr si nájde výhovorku prečo pracovať nechce (to že v práci pri sebe nemôže mať mobil, pracovné tričko v M veľkosti namiesto S, a iné väčšinou absurdné dôvody 🙄)
a aj sťahovať by sa dalo keby si chcela - keď človek chce, prenesie väčšinu aj ručne, bez sťahovákov, hoci sa musí 30x otočiť tam aj späť - aj my sme tak sťahovali, a to som bola v 5 mesiaci tehotenstva, zaťala som zuby a pomáhala manželovi nosiť čo som vládala...
takže hlavu hore - začni obehávať firmy ktoré by ťa mohli zamestnať (a skús aj tie kde si myslíš že nemáš šancu) a popritom sa pozri aj na možnosti šetrenia (presťahovanie sa do menšieho bytu, ďalej od centra, k rodine...), a pokiaľ naozaj budeš chcieť a spravíš pre to všetko - tak to pôjde
ale ako to tu čítam, tak sa obávam že som môj čas ktorý som venovala písaniu tohto príspevku aj tak len zbytočne premrhala a mohla som ho radšej venovať upratovaniu... 🙄
@zmrzlinkams Ja som necakala, ze si niekto vypyta moju adresu...
Ked som nahodila prispevok hned som vedela, ze mi nikto nepomoze
financne... Len som dufala, ze tu najdem porozumenie... Niekoho
s kym mozem o mojom probleme napisat bez toho aby som
pisala ako sa volam, kde byvam, kde som robola, ako dlho...a pod....
Hladala som dobru dusicku ktora ma mozno taky problem ako ja...
mne sa zda, ze si skor rezignovala... ber co ti padne pod ruku... ak to bude upratovanie, tak upratuj.. ak za pasom, tak chod robit za pas.. pozri sa na stranku uradu prace, casto tam byvaju ponuky prace aj pre nekvalifikovanych... zobrala by som prvu pracu, co sa naskytne - bo 40 eur mesacne nie je prijem, ale zdieranie.. a po druhe, vyspekulovala by som to tak, aby som si dorobila maturitu, bo zial je to asi prvy krok k lepsej financnej situacii...
@lenkaniky
a už len posledná vec, kedže si mi poskytla čiastočné informácie
hovoríš, že máš 31 rokov, skončenú učňovku, predpokladám v 17 rokoch, porodila si 1 dieťa, s ktorým predpokladám si bola 3 roky doma, odrobila si 1 rok aj 4 mesiace, z toho 2x prepustená v skúšobnej dobe (čo je tiež na zváženie, tehotenstvo si oznamovať hned nemusela a ak by si ho aj oznamila - písomne, bola si chránená zákonom až pokiaľ by ti nevypršala zmluva v prípade zmluvy na dobu určitú ...ale to nie je podstatné teraz ...)
Takže minimálne je na uváženie, prečo s tebou rozviazali PP v skúsobnej lehote - zrejme spokojnosť zamestnávatela tam nebola a druhá vec, ked počítam ako počítam, pýtam sa, ČO SI ROBILA 10 ROKOV, KEĎ SI NEPRACOVALA??? lebo presne tolko to vychádza ...
@lenkaniky je tu 6 strán rád čo by si mohla urobiť a ako sa z tejto šlamastiky dostať, ale ty to stále odmietaš .... zamysli sa nad sebou či nie je niekde inde chyba ..... tu je len jedna rada TREBA CHCIEŤ odhodiť všetky predsudky , nadýchnuť sa , popracovať na sebe - neverím, že by Ti sestra, mama nepomohla s výzorom /ostrihať, nafarbiť, nalíčiť/, nájsť si iné lacnejšie bývanie, brať prácu aká príde a nevyberať , ísť na UP zapísať sa na kurzy , požiadať o vyššie výživné a začať od znova. Nikomu nič zadarmo a len tak z neba nespadlo , každý si to musí vydrať ... proste je to tak a s tým nič nenarobíš. A nájsť si nejakú odbornú pomoc , nie je to hanba máš zodpovednosť nie len za seba ale aj za malého , tak sa dvihni a konečne niečo rob....
@lenkaniky no zrovna ja som ti napisala, ze som taky problem mala a de facto este pretrvavaju a nejako si sa nechytila. tak potom co chces, aby ta kazdy lutoval? a ako ti to pomoze? mne pomohlo to, ze som otvorila oci a so sklopenou hlavou priznala sama pred sebou, ze nie okolie je na vine, ale ja som na vine vsetkym tym katastrofam, ktore sa mi udiali. a ked ich spravil niekto iny, aj tak som si mohla sama za to, ze som nebola opatrna, ale spravila som aj sama vela kravin. toto v sebe ries, pozri sa nie na seba, ale do seba. kym to nespravis, neuvidis chyby, ktorych sa dopustas. to, ze deti v afrike nemaju co jest, za to ja nemozem, ale ak by nemali moje deti co jest, tak to je uz moja chyba, nie nikoho ineho.
@lenkaniky
ty si aj čitaš čo píšeš??? nikto od teba nechcel aby si isla s identitou von, ale informacie ake mas skusenosti, kde si robila a co si robila su dost podstatne na to, aby sme ta vedeli usmernit !!! a ked ich konecne poskytnes tak nakoniec zistujeme, ze problem preco sa nevies zamestnat nie je v zamestnavateloch, alebo vtom, ze nie je robota, alebo ze nikde nechcu prijimat, ale problem je v tebe ...
nemam slov, fakt nemam slov ...
@lenkaniky ja som to nemyslela v zlom čo som pisala, snažila som sa porovnať nejake veci a snažila som sa ti napisať medzi riadkami že ked chybaju peniažky daju sa najsť rozne sposoby ako si to všetko ulachčiť 😔
@lenkaniky
su zakonom stanovene dôvody kedy a za akych okolnosti môžu dať výpoved tehotnej prípadne človeku na PNke ... a tá druhá práca ako píšeš, že prepúšťajú len nových, aby nemuseli dávať na TPP - to tiež nie je celkom tak pravda ... po skúsobnej dobe máš na nejakú dobu - spravidla rok - uzatvorenú zmluvu, ktorú ti môže zamestnavatel predlzit znova na dobu urcitu (3x)alebo s tebou ukonci PP ... pocas skúsobnej lehoty ukoncujú PP spravidla len vtedy, ak nie su so zamestnancom spokojni ...
@lenkaniky ešte k tomu sťahovaniu , ak máš kamarátov určite Ti radi pomôžu , máš sestru ktorá má priateľa , tak o čo ide .... stačí len poprosiť nikto nič za to čakať nebude , takže zase len výhovorka, ale na tie si expert mám pocit.... 😢 no nič idem ja radšej po svojej robote držím palce, aby si sa čím skôr naštartovala a prestala sa ľutovať
Ano viem, akurat som predala postele...takze uz mam na byt... len neviem kde budem spat...asi na zemi..
@lenkaniky ako som stahovala ja? vo vytahanych teplakoch s mojimi 8 pneumatikami, v dierkavom tricku s mastnymi vlasmi, v hroznom stave som vybehla na ulicu, ihrisko a chalanov som sa popytala, kto mi pomoze. staci zazvonit aj u susedov. mozno ti nepomozu vsetci, ale dvaja sa najdu aj nezistne ochotni pomoct. a ostatne som pekne v rukach, na chrbate ako vianocny stromcek ovesana a presne ako bolo napisane aj 30 x hore dole. no a co. teraz sa uz na tom smejem. len vtedy som musela konat.
@lenkaniky aké veľké deti máš?

@afrika Nad tym rozmyslam odkedy mam dieta... ☹