Nízky plat a zrušenie daňového bonusu. Ako ďalej?
Ahojte,
som odborny referent vo verejnej sprave a mam strach ako prezijem po novom roku, vedenie je skupe a zarabam 780 e v cistom, som tam skoro 10 rokov, pridem o chvilu o cely bonus 140 eur, kedze moj student na strednej uz dovrsi 18 rokov, chcem sa vas opytat nizkoprijmovych zivitelov, co planujete, ako si privyrobit.
Chodim velmi unavena z prace, pracujem s ludmi a prace je vyse hlavy, kedze sa ludia poprepustali a doma uz nemam energiu,a by som niekde este po nociach robila😔
@viky7 presne :(
To je dosť od ruky, hľadám asistentku ale som z Liptova. A v Košiciach nie je nič normálne?
@kristinapetronela nic mi neostane, hypoteka, najom jedlo saty, som na nule kazdy mesiac
@deti95060810 ale tak byva v Kosiciach a nie v nejakej malej dedinke zasa... plus je len ona a dospely syn, prestahovat sa mozu, toto je prezivanie... doslova...
Veď brigádu nájsť v Košiciach musí byť podobné ako v Bratislave - Lidl, Kaufland, McDonald's čokoľvek.
Ja som si na seba zarábala od 15, mama bola vdova, peňazí málo a ona robila na denné a nočné ako zdravotná sestra. Celú strednú školu som brigádovala ako čašníčka alebo v potravinách, žiadne také že mama mi platila. Sirotský a vdovský dôchodok bol výsmech. O nejakých daňových bonusoch sa ani nesnívalo.
Ja vidím riešenie, že syn si nájde brigádu a nie že mama si nájde ďalšiu prácu. Určite si hľadaj prácu, kde sa dá viac zarobiť lebo ten plat je žalostný. Treba myslieť aj na dôchodok z takéhoto nízkeho platu.
@deti95060810 ....zaprdene Slovensko je jedna vec.Ale to,že niekto robí 10 rokov za minimálku a furt len čaká,kedy mu kto čo hodí a spolieha sa na štát ozaj v poriadku nie je.Aj na Slovensku sa dá presťahovať za lepšou prácou,nájsť lepšiu prácu.Za 10 rokov mohla byť autorka úplne niekde inde,keby nečakala a niečo preto robila.
@doriiis to je z casti pravda uznavam, ale mam nizky prah energie, liecim sa na depresie, nevladzem ako bezni zdravi jedinci
Beriem autorka....ale 10 rokov je dosť dlhá doba nato,aby si to,čo iným trvá kratšie ty stihla svojim tempom.
Ja ta naozaj nechcem uraziť,ale pred zavedením DB si žila ako?
Si z Košíc.10 rokov pracujes v štátnej správe,kde ti dávajú minimálku. Som presvedčená,že v KE je veľa firiem,závodov v súkromnej sfére,ktoré už dávno neponúkajú minimálnu mzdu.Preco si strávila 10 rokov svojho najproduktívnejšieho života niekde,kde ťa nikdy neocenili?
Jasné.posielajme deti do roboty namiesto do školy a mocipani nech sa na nás vyškierajú v telke a zvyšujú si platy donekonečna.A to ešte len s tzv konsolidacnymi opatreniami začínajú.Vydrzime toto o rok pritvrdila zas.Ved Slovač vydrží aj dereš.mame to v génoch .Namiesto toho,aby sme ich hnali palicami a zobrali späť čo nám ukradli budete naďalej držať hubu a krok .DOKEDY,?
@dzulli1980 ale študent má mať brigádu na prilepšenie, niečo navyše, nie aby zarábal to, čo štát jeho mame zobral...18 ročný má také isté náklady na život ako 15 ročný, tak isto musí chodiť do školy, no na peniaze už nárok nemá...smutné a ešte to obhajujme. Tiež mám syna v tom veku a teda cez týždeň neviem si predstaviť, kedy by brigádoval, keď zo školy chodí o 16.00. Jedine tak cez víkendy, čiže žiadny čas na oddych, koníčky, kamarátov...
@janka1011 suhlasim..
@0silvia0 toto je tu desive v tejto republike
@doriiis potraviny a celkovo naklady na zivot, energie isli hore kvoli roznym "krizam" cize zije sa stale tazsie, ked sa plat nedviha
Hej, platy v statnej sprave stale rovnake, a naklady rastu. Ja som takyto danovy bonus nestihla nikdy, nas vzdy vsetky bonusy obisli, vzdy sme stihli len tie najnizsie z najnizsich. Kedze nase dieta ma 20 rokov, mali sme len ten 50 eurovy, ten 140 eurovy bol tusim schvaleny od roku 2023.
@0silvia0 mna by napriklad zaujimalo kto je zodpovedny za tie sumy v tabulkach, kde mi ukazuje 570 eur hrube, co uz nie je ani minimalka na SK a do takmer minimalnej to len dorovnavaju, to akoze dokedy bude okej toto
Autorka prosim ta vzchop sa trocha. Preco mas depresie? Roky prezivat na hranici, stale ratat kazde euro, ci ti to vyjde, prepracovana v kolektive, ziaden karierny postup, ziadne zlepsenie na dohlad nie teraz a bude horsie, lebo naklady hore...myslis, ze takto sa s tej situacie vymotas, nieco sa zlepsi, bude ti psychicky lepsie? Ty potrebujes situaciu vyriesit a potom - potom zacne zotavovanie a psychicka pohoda...
Ceny dole nepojdu... bude len horsie... ty potrebujes inu pracu, syn brigadu (kym si ty najdes inu pracu), aby ti to trochu ulahcil (ked chce veci, na ktore proste teraz nemate...), je to docasne. A ano suhlasim, ze deti by mali chodit hlavne do skoly a uzivat si volny cas, ale zivot nie je fer a syn by to mal vediet - a vidiet - ma uz na to vek. Tiez som od 16tich stale pracovala, sestry tiez. Neubudlo z nas. Vsetky sme studovali, mame rodiny, dobru pracu. Lebo rodicia sa prebrali s hypotekou, rozviedli, proste nevydalo... pribehy su ake su, clovek hra s karatami, ktore dostane.
Niekto tu spominal dochodok, ano - to bude uz uplne cele zle pri tych sumach. Prajem odhodlanost tu situaciu riesit, uz kvoli sebe. Otvor dnes web, hladaj aj ine okresy, ine povolania, sikovna si, naucis sa, lebo aj keby na pase sroby do aut budes srobovat na kazdej linke zarobis pomaly 2x tolko, ako ti davaju tam, kde si teraz.
Autorka, trošku vzchopiť sa treba, obaja.
18 ročný je dospelý chalan. V KE máme v pohode možnosti na brigády popri práci a pre študentov je to tiež veľmi super. Všetky obchody majú stále brigádnicke ponuky na dokladanie tovaru či prácu v sklade, denné, nočné aj víkendy (Lidl, Kaufland, Tesco), niektoré posilky ponúkali pred pár týždňami napr brigády upratovanie, čo som si všimla (to môže ísť odcvičiť a potom večer pomôcť upratať a má na vstupy), rozvoz jedla na bicykli, neskôr môže na aute (aj keď neviem či má auto, aký bude šofér a celkovo koľko to vynáša). Nehovoriac o tom, že je výhoda sa snažiť hľadať (a robiť) brigádu vo fachu, to, čo chce robiť v budúcnosti.
Väčšinu 16-20 ročných čo poznám, vravíme I strednej škole, nie výške, pracujú/brigádujú popri škole a to sú na elektrotechnike, gymnázia, obchodnej,... A hlavne ak viem, že na to nemám alebo moji rodičia (rodič), tak nerozhádžem na posilky a vodičák. Posilovať vie aj doma, z Bazoša vie zohnať činky, stroje alebo sa dohodnúť s nejakým kamošom, nech sa zložia a urobia si posilku. Poznám chalanov, čo si v pivniciach bytoviek prerobili posilky, iní to majú rozložené v obývačke.
K tebe.
Ak sa ti nepáči robiť za minimálku v kancli, tiež je viac možností (a Košice ponúkajú naozaj dosť). Len ak nemáš vzdelanie alebo snahu o zvýšenie kvalifikácie, ostávajú ti ponuky ako sklady niekde vo Favrecii za pásom, obchody, pomocné práce, niekoľko benzínok teraz hľadalo, chyžné a recepčné do hotela,... (nedávno som hľadala kamošovi inzeráty, tak kus mám prehľad).
Možnosti sú, ak nie si spokojná. Ale samo sa to nestane. Treba pozerať, hľadať, ísť osobne, skúsiť so zlepšiť kvalifikáciu. A nespoliehať sa na príspevok štátu, lebo ja už pomaly očakávam, že nám zrušia všetky piliere, rodičaky, daňové bonusy, tie bonusy rodičom na dôchodku, proste všetko čo sa dá a budeme sa musieť spoliehať na našu biednu výplatu (čo ak robíš niekde s tabuľkovým platom, s ktorým nepohneš, je to o držku).
:D sice neni na chleba ale posilka musi byt. Nehnevaj sa, tvoj syn je dospely, takze moze zacat pracovat aspon na par hodin a platit si tu posilku sam. A okrem toho cvicit sa da aj bez fitka, sice teraz na zimu to vonku bude tazsie ale da sa.
A ty sa hlavne neopustaj, si v najlepsom veku, pracu si mozes najst uplne v pohode ale ked z teba srsi rezignovanost, tak to fakt nebude vekom, preco ta nechcu…
Autorka, pokial syn bude nadalej studovat, tak neprides o cely DB, budes dostavat 50 Eur, mne syn studuje na vyske a dostavam. Alebo to idu zrusit?
Tak tento bonus 140 eur bol avizovany na 2 roky, to sa skoncilo. Student bude dospely a teda schopny prace. Ty mozes pracu zmenit, pracovat na zmeny, pripadne s vikendami, kde su priplatky.
@la_dolce_vita 18 rocny nedostanu od januara nic.

@kiki68 no chodi do posilky kde nie je recepcia vsetko ide cez elektronicky system cez aplikacie aj pustanie dnu, tam nikto nie je, majitel pride len vecer to zamknut