icon

Nízky plat a zrušenie daňového bonusu. Ako ďalej?

20. sep 2024

Ahojte,

som odborny referent vo verejnej sprave a mam strach ako prezijem po novom roku, vedenie je skupe a zarabam 780 e v cistom, som tam skoro 10 rokov, pridem o chvilu o cely bonus 140 eur, kedze moj student na strednej uz dovrsi 18 rokov, chcem sa vas opytat nizkoprijmovych zivitelov, co planujete, ako si privyrobit.

Chodim velmi unavena z prace, pracujem s ludmi a prace je vyse hlavy, kedze sa ludia poprepustali a doma uz nemam energiu,a by som niekde este po nociach robila😔

mircalla
21. sep 2024

Inak pre vsetkych volicov Fica (nehovorim, ze si to ty).....opat Vas 4. krat oklamal a opat ho budete volit...Najrv si treba vytvorit legalne podmienky ako beztresne kradnut, potom nakumulovat balik penazi od obcanov, ktory mozem rozkradnut....Zatial co my sme si zvysili platy a schvalili dozivotne renty. Takze dakujeme Vam ako vzdy

mircalla
21. sep 2024

Este som zabudla....a zrusit institucie, ktore mi mozu zabranit kradnut
No bude len horsie....toto je len zaciatok a nielen ekonomicky.

jarka212
21. sep 2024

@dzulli1980 presne tak, ja som tiež brigádovala a vo fabrike od 16tich rokov, neskôr aj nočné, samozrejme pomocné práce ako balenie, pieskovanie, odkladanie, ako nechcem byť zlá, ale keď mama nemá peniaze, nechodím do posilovne, ale na brigádu

tamitamitami
21. sep 2024

Tiež som názoru že syn by si mohol nájsť prácu aspoň na pár hodín týždenne.... obchody, fastfoody neustále hľadajú brigádnikov a vie sa dohodnúť aj na menej hodín týždenne.
Ty si hľadaj lepšiu robotu aj v Lidli ti zaplatia viac ako v tvojej súčasnej robote.

majka010689
21. sep 2024

Ja som mala este dva roky dozadu 540€ v čistom a výživné 170€. A a to bývam v Žiline. Kedze syn je na zakladnej musela som prispôsobiť prác. Cas jemu aby som si ho davala a aj vyzdvihovala zo skoly. Platim najom a vsetko s tym spojene. A ked som bola na strednej skole tak som brigádovala od 16. Aj pocas tyzdna vzdy raz aby mi rodicia neplatili veci. TakE nemyslím,ze v Košiciach je problem si nájsť daku brigádu. Aj ked len na vikend.

doriiis
21. sep 2024

@buberova ....ale dôležité je,čo dostane na účet.A to je teda žalostne malo

doriiis
21. sep 2024

Áno,autorka....niekedy bolo všetko lacnejšie a všetko išlo hore,len tvoj plat nie.A to už malo byť pre teba dávno znamenie,že tvoj zamestnávateľ dlabe na teba.
Lebo hore ide všetko už nejaký rok/ dva. V súkromnom sektore mnoho veľkých firiem podvihalo platy sami od seba,lebo vedia,že bez ľudí sú v prdeli.
Vzchop sa trošku a vykasaj si rukávy.Do začiatku roku je ešte pár mesiacov.Hladaj si aktívne druhú prácu.Nielen kvôli synovi,ale aj kvôli sebe.
Len ty sa furt vyjadrujes,ako keby si v tejto práci musela ostať už navždy.A to je to,čo nechápem.Kym ste ochotne robiť za tak málo peňazí,jednoducho vám viac nedajú

janinah
21. sep 2024

"Keby takáto situácia padla Španielom,že majú žiť z 300 - 400 eur,tak asi zapália krajinu.Ale naši ľudia žijú a idú ďalej.A to je naša prednosť."
Autor výroku a nielen tohto je tu..tak si urobte nazor
https://fb.watch/uK5I8DYuGP/

mircalla
21. sep 2024

@janinah Nasi ludia este zajasaju a podakuju, dakujeme pan Fico, ste najlepsi, ze @doriiis?
Ale daco zeby sa setrilo u nich - ako platy, verejny sektor a kopec zbytocny preplatenych zametnancov, kopec zbytocnych davok, to nie. Namiesto toho mame zbytocne ministerstvo pre Andreja aby bol happy a dozivotne renty. A esteze sme opat zvalorizovali dochodky a vyplacame nezmyselny 13. dochodok, na ktory nemame

doriiis
21. sep 2024

@mircalla ...ja na rozdiel od teba a janinah aspoň sa snažím autorke reálne poradiť.A nielen si tu vybíjať svoju frustráciu.Vase pindanie autorke aj pomôže.Kludne pindaj a označuj ma ďalej.Nebudem reagovat

mircalla
21. sep 2024

@doriiis Ano, ano nech si najde dalsiu pracu, vsak treba mat aspon 3 aby clovek vyzil.
Mna sa tieto Ficove sracky nejako moc nedotknu, ale ti, co ho volili a budu sa mat este horsie, nuz tak Vam treba. To, ze ty si najvacsi fanusik tejto bandy na MK je zname, tak vsak nech vedia, aj ti, co nevedia.

0silvia0
21. sep 2024

@doriiis akoze hladaj si druhu pracu v tvojom podani znamena inu pracu alebo dalsiu pracu k tejto slabo platenej praci?
Myslim, ze autorka vie, ze potrebuje mat lepsie platenu pracu, ide tu o to, ako moze vlada podvihat sebe platy a makacujich zamestnancov vo verejnej sprave nechat s tabulkovymi platmi z roku neviem akeho.

doriiis
21. sep 2024

@mircalla ...možno keby si čítala s porozumením,tak by si zistila,že jej neradim,aby si našla ďalšiu prácu,ale novú prácu,kde ju adekvátne ohodnotia.
Slovo ďalšia práca som nespomenula ani raz.🙂Ale hlavne,že si si rypla.Najprv sa nauč čítať a chápať zároveň.

doriiis
21. sep 2024

@0silvia0 ...akože novú prácu a starú,kde jej 10 rokov kašlu na hlavu úplne opustiť.Som to napísala az tak komplikovane?

0silvia0
21. sep 2024

@doriiis slovo "druha" praca sa da vysvetlit tak aj onak. Jednoznacnejsie by bolo napisat novu pracu. Ale uz si vysvetlila, ok.

la_dolce_vita
21. sep 2024

@nerko dakujem za info, som si to teraz pozrela a mas pravdu.

mircalla
21. sep 2024

@doriiis Inak tu frustraciu mam kvoli ludom ako si ty, nepoucitelnuych. Akurat vyhanate mladych ludi z tejto krajiny. Nemaju byt totiz na co hrdi. Alebo zeby na to, ze si maju do nemocnice nosit toaletny papier?

K tej druhej praci, citujem ta:

Hladaj si aktívne druhú prácu.Nielen kvôli synovi,ale aj kvôli sebe

Mozno by sa mala naucit vyjadrovat a pouzivat spravne slova, aby ti ludia rozumeli. Pretoze druha praca a ina praca ju dve rozne veci.
Druha praca aj dalsia praca popri tej, co uz mam. Ina praca je nova praca.

doriiis
21. sep 2024

@0silvia0 ....možno preto,že vidíš.Maly plat ale stále sú ľudia ochotní tam pracovať.Neviem,čo je také úžasné na tom štátnom sektore natoľko,že niekto 10 rokov maka za bagatel.

mircalla
21. sep 2024

@doriiis Statny sektor ma kopec zbytocnych preplatenych uradnickov na ministerstvach, ktorych nie je treba, akurat napriklad platy ucitelov su na minime
Dokonca mame nove zbytocne ministerstvo, na ktore nemame s kopec zbytocnych uradnickov za iba 200 mil.

doriiis
21. sep 2024

@mircalla ....takže jednoduchšie sa vyjadrovať,aby si chápala aj ty.Chapem.Vykonam.
K tomu ostatnému sa ani nebudem vyjadrovať.To,že ja som Ficovolic si si zaumienila ty.Ja som nikdy nič také nepovedala.Ja som v posledných parlamentných voľbách volila SAS.Tam je tiež dosť veľké sklamanie,ale to už je iná téma.
Takže ta láskavo prosím.Prestan si na mne ventilovať svoju frustráciu,iba preto,že mám iný názor na veci ako ty.Peknu sobotu😊

mandzula
21. sep 2024

@autor A co otec dietata? Ten sa tu tusim nikde nespomina.

andrejka1974
21. sep 2024

Jednoducho syn si ma už od 16 zarábať na brigáde môže robiť po škole počas víkendov a ty si nájdi lepšiu prácu ak ti nevyhovuje dá sa nájsť brigáda počas víkendov

mircalla
21. sep 2024

@andrejka1974 Dieta sa ma v 16 rokoch venovat primarne SKOLE a nie brigadam, aby uzivil rodinu. U nas v skole prave kritizovali, ze x deciek ma brigady a nevenuje sa skole na potrebnej urovni kvoli brigadam a to je gympel. Chore zmyslanie srat na skolu, ktora je narocna a posielat 16rocne dieta na brigady. Fakt uz sme totalna bananova republika.
Dieta ma mat bridagy ako extra zdroj prijmu ci vreckove, ak ma na to priestor. Dieta nema financovat domacnost v 16 rokoch na urok skoly

eeffka
21. sep 2024

Dievcata chapem autorku ze to ma ako samozivitelka tazke, ale...
Si z KE preboha nie zo zapadakova. Tu je roboty kopec.
Vidim 2 problemy. Ofukujes mladeho, ked vladze xhodit do posilky, moze chodit aj na brigady. Moja dcera chodila od 16 z vychovnych dovodov ( ano pocas strednej na 4hod na 1 den, aby pochopila hodnotu penazi). Tak nech mlady pohne zadkom.nie primarne aby tebe doniesol peniaze ale aby pomohol nie len sa viezol.
A druhy problem je statna sprava. Uprimne takych zamestnancov vyradujeme z pohovorov, realne nepouzitelni ludia v komercnej sfere. Uz davno si mala byt odtial prec. Slimacie tempo, nulova ochota sa posuvat, cim dlhsie su tam, tym horsie.

0silvia0
21. sep 2024

@doriiis ja ti napisem, co je pre zeny take uzasne na statnom sektore. Pre matky s detmi je to stabilita pri malych detoch, mozu si cerpat ocr a chodit s detmi k lekarovi bez hrozby vyhadzovu. Dalej ziadne vikendy a nadcasy, cize stabilna pracovna doba. A menej ambiciozne zeny sa tam zaseknu potom roky, alebo zeny s diagnozami. Niekde robit musia a nema kazdy fyzicku robit v automobilke ako ty.

jajo1
21. sep 2024

autorka tu v pozadí načrtla problém, ktorý je naozaj veľmi vážny - ako je možné, že platové tabuľky štátnych zamestnancov vo verejnej a štátnej správe začínajú hlboko/hlboko pod minimálnou mzdou? Ako je možné, že zamestnanec zaradený do 1. platovej triedy dosiahne minimálnu mzdu od 01. 01. 2025 až po takmer 39 odrobených rokoch? A že napr. v 4. platovej triede, čo môžu byť napr. teda tí referenti, až po cca 16 odrobených rokoch? Ako je toto možné/už dlhé roky, keď je zákonom daná minimálna mzda? Viete si predstaviť v súkromnom sektore, že nevyplatíte svojim zamestnancom minimálnu mzdu? Koľko kontrol a pokút by ste od štátu za to ako zamestnávateľ dostali. A samotný štát to pri svojich zamestnancoch nedodržiava, hoci aj tých referentov na úradoch niekto robiť musí a je to fakt náročná práca. Toto je podľa mňa naozaj veľký problém - úprava platových tabuliek ľudí pracujúcich vo verejnom záujme - upratovačky, kuchárky, školníci na školách, úradníci na bežných úradoch, súdni úradníci, ....

mandzula
21. sep 2024

@eeffka musim sa vyjadrit k tym ludom zo statky, lebo to zovseobecnenie, ktore si sem dala, je velmi neferove. Mozno si sa ty stretla len s takymi ludmi, no ver tomu, ze ked som v tej statke robila, podaval sa tam maximalny vykon, ziadne slimacie tempo, vyzadovalo sa neustale vzdelavanie sa v legislative, flexibilita. Velmi zavisi od toho, o aku statku ide. Ja som robila na priestupkoch a to bol veru zaberak. Statku si mnohi predstavuju ako prehadzovanie papierov a davanie peciatok, no realita je v mnohych pripadoch uplne ina.

mircalla
21. sep 2024

@eeffka Ja by som svoje 16-rocna dieta nikedy neposielala na brigadu, aby na mna zarabalo, co tu navrhuju. Ma na to cas po 18. Je to vzdy na ukor skoly a pre mna je podstatne kvalitne vzdelanie a zameriavat sa na skolu. Syn chodi domov zo skoly 15.30 skoro kazdy den, ma treningy 3 krat do tyzdna, chodi domov o 19.30, jeden den doucko z nemciny. Vysledky ma super a to mi staci. Nebudem ho posielat este aj na brigadu z dovodu, aby prispieval do rozpoctu, do 18 urcite nie. U nas v skole to velmi kritizovali - deti su unavene, nesustredene, maju absencie kvoli brigadam.

mircalla
21. sep 2024

Plus sa venuje dobrovolnictvu v ramci skolskeho projektu. Tak komu na vzdelani nezalezi, tak posle dieta makat na brigady....Teraz sa nebavim o nejake na par hodin ako pises kvoli hodnote penazi (ok, dajme tomu), ale pekne natvrdo na dost hodin. Toto urcite nie je riesenie posielat decko makat, lebo ja nemam peniaze. Po 18 kludne, pripadne cez prazdniny, ak chce, nie pocas skolskeho roka. Len to ukazuje zufalstvo tohto statu, posielat skolopovinne deti zarabat na domacnost pocas skolskeho roka

eeffka
21. sep 2024

@mandzula nevravim ze uplne vsetci ale bohuzial aktivnych ludi je tam mizive percento. Myslim ze kazdy sikovny si zhodnoti, co vie a za kolko sa to da zhodnotit inde a rychlo si to spocita a ide do lepsieho. Pohodlni ostavaju zaseknuti.
Lebo prac doba, klidek ,cas na deti, mozno zdravotny stav mozno financne zabezpecenie od partnera, ja beham ako fredka od 23, robila som uz pocas vysky fulltime, som ten zrychleny typ
Pracovne prichadzam s uradmi do styku casto a to je proste maňana system.
Rozdiel je hlavne v tom ze ak som dobra a prinosna v sukromnej firme vazia si ma a ocenia, v state tabulka a koniec. Dakujem nemam zaujem. Az si budem chciet oddychnut,podam si ziadost na financnu spravu, konkretne colnicu v KE, 😁 a umriem tam nudou