Odchod z Unionu po prevode do Dôvery: Je to dobrý krok?
Zdravím, som dlhoročný poistenec Unionu kde som bol vždy spokojný. V posledných dňoch ma znepokojila správa, že Union predáva poistný kmeň Dôvere. Celé mi to príde veľmi zle odkomunikované nakoľko my - poistenci Unionu sme boli postavený pred hotovú vec. Neviem ako vy ostatní, ktorí ste tiež poistenci Unionu ale ja využijem možnosť dať sa prepojistiť do VŠZP. Už len z pricípu samotného. Myslím, že prepojistiť sa dá do 30.9. Aký máte na to názor - ak ste boli dlhoroční poistenci Unionu ako ja?
Otázka: Čo ak môj lekár nemá zmluvu s Dôverou?
V tejto chvíli nemusíte svojho lekára meniť, v nasledujúcich mesiacoch budete mať ošetrenia uhrádzané tak, ako doteraz. Do budúcna poisťovňa Dôvera nevylučuje, ž zmluvní práve vášho ošetrujúceho lekára = ALE NEMUSÍ LOGICKY, ČIŽE JE DOSŤ MOŽNÉ, ŽE BUDEME BEZ LEKÁRA
Benefity, ach boze. Ale ze tymto sa vyleju zo zdravotnictva nase peniaze do ruk akcionarom okamzite pri predaji, to akosi nikoho netrapi. Platime odvody, maju byt vracane naspat do sluzieb a naraz bum, spravim predaj a vyplacam z nich akcionarov. Nadhera. Uz teraz ma Penta prilis velke postavenie v nasom zdravotnictve. Si uvedomujete, co to bude bez konkurencie? Aky vytlak budu mat na nase zakony a cele zdravotnictvo? Ja dufam, ze to EU zastavi, ked uz my mame uplne podplateny a bezzuby system. Lejeme nase peniaze do vreciek oligarchov a este sa potlapkavame po pleci, ze sme dostali par eur na okuliare. Cisty predvolebny gulas a pivo. A co sa tyka sluzieb, su aj veci, ktore nevidite. Napriklad aky rozsah biopsie a laboriek mate v dovere a aky vo VsZP.
@herda_adam bola som vo Všzp a odišla som po roku. Išla by som okamžite do Dôvery, ale moja lekárka nemala zmluvu.
@procrastique Predstav si situáciu. Ako učiteľku s 20 žiakmi ťa pošle škola do ZOO. Dostaneš 250 €. Vstupné do ZOO stojí 10 € a zmrzlina 5 €. Vstupné zaplatíš všetkým deťom, ale čo keď deti budú chcieť zmrzlinu? Ako to vyriešiš? Jedine tak, že 10 kúpiš a desiatim nie.
Rovnaké je to aj v zdravotných poisťovniach. Legislatíva presne predpisuje, čo je a čo nie je hradené z verejného zdravotníctva. To, čo nie je hradené z verejného zdravotníctva, to zdravotné poisťovne nie sú povinné hradiť. Ale majú určitý limit, do ktorého vedia schváliť aj starostlivosť nad rámec zákona. Nie je možné schváliť všetky žiadosti o neštandardnú liečbu, na to poisťovňa nemá peniaze. Je ťažké rozhodovať, komu schváliť a komu nie. Rozhoduje tam veľa premenných. Takže je ľahké obviňovať poisťovňu od stola, že niekomu zamietla uhradiť zdravotnú starostlivosť nad rámec zákonných povinností. Doprial by som ti, aby si bola v komisii a musela rozhodnúť, komu ten balík peňazí, čo má poisťovňa, schváliš a komu nie.
A je jedno, či je to VšZP, či Dôvera alebo Union. Všetky poisťovne čelia tomuto problému.
@anonym_940d28 Nejdem sa s tebou dohadovať, moja každodenná skúsenosť a zároveň skúsenosť naj.kamarátky, ktorá je v labáku je absolútne odlišná než tvrdíš ty.
Čo je absolútne v poriadku, nemusíme sa zhodnúť.
Vszp ta necha skapat ako prasiveho psa ked pride na vaznesjsiu chorobu to jedine ti garantuje.
@anonym_8a762c dobre blbosti pises. Je to naopak. Ked sukromna poistovna neschvali drahu liecbu, tak sa lidia rychlo prepoistuju do VsZP. Kazdy sedlak sa necha nalakat na "benefity", zubnu kefku zadarmo a 2 vitaminy. Ale nevidite, ze Dovera ma zazmluvnenych malo lekarov a menej vykonov. Mna sa na Mr hned pytali na poistovnu. Ak by som mala Doveru, tak dostanem neskorsi termin. Dovera ti napise, ze ma zazmluvnenych lekarov. Ano ma, ale nenapise ze malo. Takisto detsky Orl mal uz v polovici mesiaca napis, ze tento mesiac uz Dovera vycerpala pocet vysetreni.
@anonym_8a762c dobre blbosti pises. Je to naopak. Ked sukromna poistovna neschvali drahu liecbu, tak sa lidia rychlo prepoistuju do VsZP. Kazdy sedlak sa necha nalakat na "benefity", zubnu kefku zadarmo a 2 vitaminy. Ale nevidite, ze Dovera ma zazmluvnenych malo lekarov a menej vykonov. Mna sa na Mr hned pytali na poistovnu. Ak by som mala Doveru, tak dostanem neskorsi termin. Dovera ti napise, ze ma zazmluvnenych lekarov. Ano ma, ale nenapise ze malo. Takisto detsky Orl mal uz v polovici mesiaca napis, ze tento mesiac uz Dovera vycerpala pocet vysetreni.
@anonym_e364e4 presne tak. Môj muž má dôveru a keď potreboval MR, tak pri objednávaní pani povedala, že keby mal VšZP, dá mi termín ešte v ten mesiac, keďže je Dôvera, tak až budúci.
@anonym_2cbc52 Nemôže sa to stať. To je názor laika, ktorý nepozná detilnejšie, ako funguje nákup zdravotného poistenia. Musela by si vedieť, že existuje legislatíva (Vyhláška) o minimálnej sieti poskytovateľov zdravotného poistenia, teraz sa to volá optimálna sieť poskytovateľov. Nákup, t.j. zazmluvňovanie nefunguje tak, že generálny riaditeľ dôvery dnes povie, že ukončíme zmluvy so všetkými, ktorí nie sú v skupine Penta.
Zdravotné poisťovne musia mať zmluvy s nasledovnými poskytovateľmi:
- všetkými všeobecnými lekármi, všetkými detskými lekármi a všetkými gynokológmi, pokiaľ títo majú aspoň jediného pacienta poisteného v danej poisťovni.
- všetkými štátnymi nemocnicami
- v postate všetkými nemocnicami regionálnej úrovne (to zaradenie nemocníc do určitej úrovne je oveľa komplikovanejšie), ale v podstate poisťovne majú zmluvy so všetkými nemocnicami
- so všetkými lekárňami
- všetkými záchrannými službami (vrátane leteckej záchrannej služby)
- musia v danom regióne mať zazmluvnený daný počet špecializovaných ambulantných poskytovateľov, tento počet je závislý od počtu poistencov v danom regióne.
A potom, je v záujme poisťovne mať zazmluvnených čo najviac poskytovateľov, aby mali dostatočnú sieť pre svojich poistencov.
Takže obavy v tomto smere nie sú opodstatnené. To, že nejaký proktológ v Šamoríne nebude zazmluvnený, lebo poisťovňa má zmluvy s ďalšími 2 proktológmi v danom okrese je zanedbateľné. Aj tak veľa špecializovaných ambulancií prechádza na priamu formu platby a ani nemajú záujem o zmluvy s poisťovňami. Dopoadne to ako so zubármi - nasekajú si vlastné ceny za výkony, ktoré budú pre nich výhodnejšie, než keby sa mali doprosovať o ceny a limity od poisťovní.
@anonym_940d28 je to pravda len čiastočne. Musia zazmluvniť lekára v každom okrese, ale to neznamená, že napríklad zazmluvnia toho môjho len preto, že som ich poistenec. Rovnako môžu zazmluvniť lekára 40 minút autom od môjho miesta bydliska, však je stále v tom istom okrese napríklad. Viem o gynekologicke, ktorá napríklad s dôverou zmluvu vôbec nemá. Viem o XY zubaroch, ktorí nemajú zmluvy. Takže áno, ono to síce na papieri vyzerá pekne, ale realita býva často iná a odvolávať sa na zákony je smiešne, keďže už pár rokov žijeme v bezpravnom štáte.
A ako to mali podľa teba odkomunikovať? Veď jedine, že to oznámia. Hádam si nemyslis, že sa budú poistencov pýtať, či im je po vôli aby sa poisťovňa predala. To si kde videla? A ďalšia vec, ešte to nebolo neprešlo cez príslušné úrady (aj keď im to bude absolútne jedno). Ale k veci. Tiež som v Union a vyberať medzi dôverou a VšZP je prast jak úvod. Jedno je Penta, druhé je štátna čierna diera. Ja tým, že mám nejaké diagnozy a potrebujem lieky a aj operácie, zrejme sa poradím aj so svojím lekárom, čo je prijateľnejšia voľba.
@anonym_940d28 je to pravda len čiastočne. Musia zazmluvniť lekára v každom okrese, ale to neznamená, že napríklad zazmluvnia toho môjho len preto, že som ich poistenec. Rovnako môžu zazmluvniť lekára 40 minút autom od môjho miesta bydliska, však je stále v tom istom okrese napríklad. Viem o gynekologicke, ktorá napríklad s dôverou zmluvu vôbec nemá. Viem o XY zubaroch, ktorí nemajú zmluvy. Takže áno, ono to síce na papieri vyzerá pekne, ale realita býva často iná a odvolávať sa na zákony je smiešne, keďže už pár rokov žijeme v bezpravnom štáte.
@anonym_2cbc52 Keď gynekologyčka nemá zmluvu so ZP, tak jedine preto, lebo nechcela a radšej inkasuje od pacientiek priame platby. Keby chcela, tak ZP ju musí zazmluvniť.
A zubári - to je kapitola sama o sebe. Väčšina ani nechce zmluvu s poisťovňou, im vyhovuje, že berú od pacientov peniaze, dokonca niektorí iba cash! Ani len platbu kartou neumožňujú.
@anonym_2cbc52 Keď gynekologyčka nemá zmluvu so ZP, tak jedine preto, lebo nechcela a radšej inkasuje od pacientiek priame platby. Keby chcela, tak ZP ju musí zazmluvniť.
A zubári - to je kapitola sama o sebe. Väčšina ani nechce zmluvu s poisťovňou, im vyhovuje, že berú od pacientov peniaze, dokonca niektorí iba cash! Ani len platbu kartou neumožňujú.
@anonym_940d28 zaujímavé, lebo 2 roky dozadu, keď som bola trhať spodnú osmičku, mal dotyčný stomatochirurg zmluvu s Union, ale Dôveru a VŠZP zazmluvnené nemal (mal to hneď pri vstupe do čakárne vyvesené). Takže to nie je celkom tak, ako hovoríš. Poisťovne jednoducho nie sú ochotné v prospech pacienta robiť ani len minimálne ústupky.
@anonym_940d28 presne, zubári sú kapitola sama o sebe. Tam by mali robiť daňové kontroly a nie len riešiť mäkčeň na úctenke. Pekne sedieť v čakárni, výjde pacient, žiadať on neho daňový doklad. Niektorí ešte aj farbu majú zaschnutú v pokladni obrazne povedané.
Mile moje,obidvaja rodicia boli poistencami tej vasej vszp a obidvom bola zamietnuta liecba,keby nemali peniaze umru hned prvy rok rakoviny.Takze vlastna dvojnasobna skusenost.Ale vsak na kazdeho raz pride.
Mile moje,obidvaja rodicia boli poistencami tej vasej vszp a obidvom bola zamietnuta liecba,keby nemali peniaze umru hned prvy rok rakoviny.Takze vlastna dvojnasobna skusenost.Ale vsak na kazdeho raz pride.
@anonym_8a762c ... Svokra má podobnú skúsenosť. Veľmi rýchlo ju odporúčali do dôvery, aby dostala liečbu.
Ako človek, ktorý denne vidí ako neschvaľuje Dôvera výkony rôzneho druhu by som od nich utekala na míle ďaleko.
Bohužiaľ to zdravotníci a ľudia denne pracujúci s poisťovňami nepovedia pod svojím menom a nahlas, pretože riskujú trestné oznámenie od Penty, čo nik nechce.
@procrastique ako zdravotnik, ktory denno denne pracuje s poistovnami mam odlisny nazor
( nie nepracujem pre pentu ani pre sukromny sektor)
@herda_adam ani lem nevies ake benefity ti daju ale typicka slovac - z principu…..
To co je toto za pristup
🤨
@procrastique Predstav si situáciu. Ako učiteľku s 20 žiakmi ťa pošle škola do ZOO. Dostaneš 250 €. Vstupné do ZOO stojí 10 € a zmrzlina 5 €. Vstupné zaplatíš všetkým deťom, ale čo keď deti budú chcieť zmrzlinu? Ako to vyriešiš? Jedine tak, že 10 kúpiš a desiatim nie.
Rovnaké je to aj v zdravotných poisťovniach. Legislatíva presne predpisuje, čo je a čo nie je hradené z verejného zdravotníctva. To, čo nie je hradené z verejného zdravotníctva, to zdravotné poisťovne nie sú povinné hradiť. Ale majú určitý limit, do ktorého vedia schváliť aj starostlivosť nad rámec zákona. Nie je možné schváliť všetky žiadosti o neštandardnú liečbu, na to poisťovňa nemá peniaze. Je ťažké rozhodovať, komu schváliť a komu nie. Rozhoduje tam veľa premenných. Takže je ľahké obviňovať poisťovňu od stola, že niekomu zamietla uhradiť zdravotnú starostlivosť nad rámec zákonných povinností. Doprial by som ti, aby si bola v komisii a musela rozhodnúť, komu ten balík peňazí, čo má poisťovňa, schváliš a komu nie.
A je jedno, či je to VšZP, či Dôvera alebo Union. Všetky poisťovne čelia tomuto problému.
@anonym_940d28 maju- nemaju na zo poistovne 🤷🏻♀️
Mala na to vszp aby si postavili na recepciu v centrale sochy z mramoru? 🤷🏻♀️
Nic nieje dokonale…
@anonym_940d28 zaujímavé, lebo 2 roky dozadu, keď som bola trhať spodnú osmičku, mal dotyčný stomatochirurg zmluvu s Union, ale Dôveru a VŠZP zazmluvnené nemal (mal to hneď pri vstupe do čakárne vyvesené). Takže to nie je celkom tak, ako hovoríš. Poisťovne jednoducho nie sú ochotné v prospech pacienta robiť ani len minimálne ústupky.
@anonym_2cbc52 ja poznam lekara, ltory nie a nie dostat zmluvu s unionom, dalsie dve poistovne mal, union odmietol zmluvu 7x! 🤷🏻♀️
Union poistenci platia ako samoplatcovia
@anonym_940d28 gynekologa? V nasom meste je gynekolog ktory nevie dostat zmluvu s doverou.. opakovane sa odvolaval a nic takze nie “nemusi” poistovna , darmo ze je to gynekolog
Aj ja teraz riešim zmenu poisťovne a celá rodina prechádzame do VšZP.
Benefity sú síce fajn, ale pre mňa je oveľa dôležitejšie ako sa poisťovňa zachová, keď človek potrebuje náročnú liečbu.
Niekto si možno povie, že veď netreba robiť paniku, ale najlepším príkladom sú ľudia, ktorí v rodine nejaké onkologické ochorenie riešili. Mám známu, ktorá odišla z Dôvery práve kvôli tomu. Jej mame zistili onkologické ochorenie a v Dôvere jej zamietli úhradu liečby. Bol to dlhý boj, nakoniec odišla z Dôvery aj ona s manželom, lebo človek sa už potom bojí, aby sa aj jemu niečo také nestalo a čo potom. To je presne to, že človek, aby sa bál aj ochorieť, ale hlavne že bude mať také aj onaké benefity na zuby, ale aby mal šancu vyliečiť sa, tak tu vznikajú kadejaké zbierky.
Treba to hlavne riešiť včas, pretože aj keď si zdravotnú poisťovňu zmeníte už teraz, poistencom novej sa stanete až od 1. januára nasledujúceho roka.
@anonym_940d28 gynekologa? V nasom meste je gynekolog ktory nevie dostat zmluvu s doverou.. opakovane sa odvolaval a nic takze nie “nemusi” poistovna , darmo ze je to gynekolog
Za tým musí byť niečo iné. Buď to nebude všeobecný gynekológ, alebo nespĺňa nejaké podmienky. Neviem, čo je za tým. Daj meno lekára, alebo názov firmy, ak podniká ako s.r.o. a pozriem ti, akú zmluvu má s inými poisťovňami. Keby bol klasický praktický gynekológ, tak zmluvu má vo VšZP automaticky. Také zmluvy sa schvaľujú na pobočkách, centrála to ani neschvaľuje (teda ani nezamieta).
@anonym_940d28 maju- nemaju na zo poistovne 🤷🏻♀️
Mala na to vszp aby si postavili na recepciu v centrale sochy z mramoru? 🤷🏻♀️
Nic nieje dokonale…
@taktotedanie Na centrálu som chodil často, ale žiadne drahé sochy z mramoru si nepamätám. Ak tam aj niečo bolo, tak to nebolo kúpené na aukcii Sotheby´s za milióny.
A teraz má VšZP centrálu na Patrónke a tam na vrátnici žiadne sochy nie sú.

@herda_adam Ja si počkám, ako sa zmení Dôvera, po tom, ako pohltí Union. Ak by mi ostali rovnaké benefity, ako teraz, tak ostanem v Dôvere. Ak sa benefity zmenia na tie, čo má Dovera tak odchádzam budúci rok do VSZP.