Oplatí sa kúpa investičného bytu na hypotéku?
Ahojte, pri dnešných úrokoch cca 4% a pri cenách nehnuteľnosti si myslím, ze investičný byt sa neoplatí ale rodina tvrdí opak. Uvediem príklad 10 rokov dozadu stal 2 izbak 35 tis, teraz stojí 90 a úroky išli z 0,9 na 4%. Takže keď aj teraz kúpim byt na hypotéku to je aký biznis? Ja tomu nerozumiem.. ved kým ho nájomníci splatia, to bude už opotrebovaných vybyvaný byt, ktorý ani nepredám za toľko co ma stal. Vysvetli mi to niekto, aký zisk by som mala z investičného bytu ak kúpim 2 izbak za 90 tis neprerobeny na úrok 4%. Neprerobeny asi neprenajmem, takze možno ešte menší byt 1 izb.za 75 tis. Ďakujem. Mam v hotovosti 35 tis.
@slniecko5 chceš mi povedať, že banky dajú Ukrajincov so štatútom utečenca hypotéku len vďaka tomu, že majú dobrý príjem?
@jaroslav81 spotrebak. Napísala som to.
Prvy byt novostavbu som kupovala za 53 tisic, dnes ma hodnotu 100+. Co myslis oplatilo sa mi to? Aktualne ho prenajimam, ale kedykolvek ho mozem predat ked budem potrebovat €.
@jaroslav81 ono, vojna-nevojna, svet sa točí ďalej a ekonomika je ziva vec. Napríklad Užhorod zaživa momentálne rozmach, veľa Ukrajincov tam prišlo zit z východu a stavia sa tam ostošesť a prichádzajú investori.
Tak ono...lepsie ako ked tie peniaze žerie inflacia. A byvat bude stale niekto chciet
@iv007 podľa mňa je to preto, ze si kúpila lacno, lebo nehnuteľnosti klesli a vtedy treba kupovať, nie keď sú drahé.
@slniecko5 ale nevrav mi, že Ukrajinec dostane spotrebný úver od Slovenskej banky. Podmienka pre získanie úveru je slovenské občianstvo. Určite banka nepožičia Ukrajincovi, a ešte spotrebãk , čo nieje ničím zabezpečený. Prestane platiť a banka si môže pískať.
Ak mas deti chod do toho raz sa ti podakuju.. casom bude vlastne byvanie pre strednu triedu velmi tazko dosiahnutelne.
@saxana000 ale ak to chce nechávať pre deti, tak už by som nešiel do 50 ročného paneláku, skôr novostavbu...ani Boh je je čo bude s tými panelákmi o 30 -40 rokov
@jaroslav81 pozri, ak ta zaujíma na investíciu konkrétna ponuka, napis mi. Nebudem sa tu doťahovať na tom, ako to kupujú Ukrajinci. Kupujú.
@jaroslav81 občianstvo je podmienkou úveru? Som na SK 35 rokov, občianstvo nemám a hypo mám. Mám tu TP a pracujem tu.
Skromne za 25tisic?Ja som 3izbovy skromne prerobila za 7tis. A býva tam rodina s detmi.
@mihula no v dnešnej dobe za 7 000€ 3 izbový byt asi ťažko...buď ste to rekonštruovali v roku pána alebo nešlo o kompletnú rekonštrukciu, ale len veľmi čiastočnú...dať laminátové podlahy, vymeniť linku a vymaľovať nie je rekonštrukcia.
@mihula súhlasím s @jaroslav81.. za 7 tisíc nám teraz nevyšla ani nová kuchynská linka (5m, bez spotrebičov).. pred 9r kompletná rekonštrukcia 2i bytu vyšla na 17 tisíc 🙂 -kúpeľňa, elektrika, podlahy, stierky, stropy, nabytok - robil to manžel. Takže za 7 možno tak nábytok z Ikei pri dnešných cenách
@mihula ja som dávala za linku so spotrebičmi 6 tis a to nemám taliansky mramor..
Jasne pre seba som dala 11 tisíc za kuchyňu ,ale pre cudzích ľudí ?A to mám bohaté skúsenosti z prenájmom.Nik si nič neváži “však to nieje moje”
Veru, v dnešnej dobe to tak rýchlo nebude mať zisk, ale stále sa to oplatí. Treba len kúpiť extrémne výhodne to je cele.