icon

Pomáhajú vám rodičia alebo svokrovci finančne?

26. nov 2023

Ahoj , chcem sa spýtať , či Vám finančne občas pomôžu rodičia alebo svokrovci ? Moje kamarátky , ktoré majú takisto už založenú rodinu ako ja , úplne bežné dostávajú od rodičov peniaze len tak navyše , napr na opravu auta , pri prerábke nehnuteľnosti , nejde o veľké sumy ale pri neočakávanej situácii mi vždy povedia že im to zaplatili rodičia alebo svokrovci , my s manželom si platíme všetko sami ... minule kamoške nabúrali auto, samozrejme vinníka nenašli, a auto mala o mesiac spravené , škoda cca 1000€ , zaplatili svokrovci... preto chcem vedieť , čo aj u Vás je to bežné ? Ja som takúto pomoc v živote nezažila a to moji rodičia aj svokrovci si na tom finančne veľmi dobre.Všetko si platíme sami a potom mi je občas ľúto že aj ja by som rada chodila na nejakú dovolenku alebo výlet , keby za mňa niekto platil takéto vysoké položky .

Strana
z4
katulienkax
27. nov 2023

vobec to nie je pravidlo, ale poznam kopec rodin, kde musia pomahat deti rodicom, kedze zdravotne uz nevladzu, bud rada ze zatial nemate take problemy

petka552
27. nov 2023

Rodicia nie su povinny prispievat svojim detom na chod rodiny, dovolenky, vylety, opravy auta atd… a ti uz vobec nie dospelym zarabajucim ozenenym vydatym detom… Nehovorim o darcekoch pre vnucata co sa tyka Vianoc, menin, narodenin to je snad samozrejne ze ano. Alebo pomoc s mensim nakupom. Lebo moze sa stat ze clovek nevyjde z vyplaty do vyplaty. Ale zeby mi mala mama zaplatit opravu auta? Dovolenku? Na to si ma urobit clovek zeleznu rezervu a nie prijmat takuto pomoc. Tie prniaze nech si rodicia radsej odlozia na horsie casy. Ja by som sa hanbila take sumy prijat.

tiezjedna
27. nov 2023

@autorka ešte takto, nie vždy je to o tom, že si mladí o pomoc povedia, alebo sú na ňu reálne odkázaní. Niekedy rodičia dajú jednoducho len preto, že môžu a chcú.

sasa1310
27. nov 2023

Nepomáhajú resp. ani nechcem, aby pomáhali. Sme zdraví, produktívni ľudia. Nevidím dôvod, aby nám niekto pomáhal. Ty aký dôvod vidíš, aby ti pomáhali? Že chceš ísť na výlet? Alebo že kamoške dávajú?

denden77
27. nov 2023

nepomahaju.. ze daju na meniny, narodeniny, Vianoce, to ako pomoc nevnimam.. maju ma za ufrflanu, co sa tyka darcekov, tak daju radsej obalku 😁 dcere na meniny, narodeniny, Vianoce, Mikulasa daju darcek a + obalku (na handry, kruzok alebo daco).. svokrovcov nemam 🤷‍♀️😊

iwesska
27. nov 2023

Nechapem,naco je vam pomoc,ked pises,ze to vobec nepotrebujes,lebo ste na tom financne dobre. No ja by som tiez detom dospelym nedavala peniaze,keby som videla,ze si uzivaju aj bez nich. Podla mna su skor divne kamosky,ktore take velke peniaze prijimaju a nechaju sa od rodicov vydrziavat, aby mohli machrovat,kde vsade boli. Ja vratim mame este aj ked ju poprosim,aby mi nieco kupila - priklad maso za 10e a ona povie,ze nic mi nedavaj. Ale mne je to blbe, ona to tiez nenasla na chodniku. Asi je to aj o povahe,su ludia,co su zvyknuti brat a potom ti,ktorym to svedomie nedovoli.

vevapeto
27. nov 2023

Vidíš autorka, sama môžeš čítať, že nie je bežné, keď rodičia pomaly na dôchodku dotujú svojim dospelým a zarábajúcim deťom dovolenky . Nemusí ti byť ľúto, že teba nikto nedotuje, skôr buď na seba hrdá, že všetko dokážete zvládnuť sami bez pomoci.

alex2018
27. nov 2023

Jedine na sviatky a vianoce - svokrovci 25 eur na dieta, dospelym nie a moji rodicia 50 eur na dieta, dospelym tiez nie 🤷‍♀️

majlo1234
27. nov 2023

Nie, davaju nam peniaze na sviatky a mama mi dala aj par tisic, ked som si brala hyposku, ale inak si naozaj neviem predstavit, ze by mama dosla za mnou a dala mi desat tisic na nove auto😃

majlo1234
27. nov 2023

@iwesska ja napriklad nie som zvyknuta rodicom vracat, ak mi nieco kupia. Ked sne u nich, idem na velky nakup a nevzala by som soat od mamy ani korunu. Ale tak sme celkovo nastaveni aj so surodencami medzi sebou, jw to asi zvyk. Keby som vedela, ze tru biedu, urcite vsak vratim

minenkak
27. nov 2023

Nie ,ešte ja posielam peniaze,ale musím sa s nimi asi porozprávať,že niečo zle robíme.Inak mojej mamy rodičia mojim fotrovcom pomáhali a dosť

nikijezikova
27. nov 2023

Nie ,nemajú aki

kristinapetronela
28. nov 2023

Pomáhajú veľmi ...a nechcem ale zas oni chcú aby sme sa mali lepšie

nepic
28. nov 2023

@autor
Buď rada,že si zdravá a že si dokážeš na seba zarobiť. A vždy si povedz,že rodičia pomáhajú a starajú sa o tie neschopné deti,tie schopné sa vedia o seba postarať.!
A nie,ani ja som nikdy nič nedostal. Už keď som mal 15 a potreboval som nový plášť(pneu) na bicykel,tak som išiel na brigádu si zarobiť. Aj napr vodičský som si robil za svoje,od rodičov som odchádzal s jednou igelitkou a so ženou keď sme sa išli brať,tak sme predali auto(mali sme dve) aby sme mali na svadbu. A nesťažujem sa,som rád že som zdravý a že mám zdravé, slušné a múdre deti. 😀

autor
28. nov 2023

@nepic tak to aj ja som si vodičák robila za vlastné ... ale sú veci ktoré ma troška mrzia ...keď som urobila vodičák tak som si kúpila staré auto na splátky , moji rodičia sú na tom finančne veľmi dobre , mohli mi požičiať ale oni vkľude súhlasili s tým nech si požičiam a preplatím to zbytočne ...nechcela som aby dali , ale ani nepožičiali😔😔

atinkaa
28. nov 2023

@autorka asi ti to moze byt jedno, komu pomahaju. Asi si dospela a tak vies, ze je to nenarokovatelne. Ano su rodicia, co sa rozdaju. A nemuseli by. A dokonca za to casto nemaju ani vdaku. A mohli by na dovolenku oni.
Ak mas dobry vztah s rodicmi, tak to komunikuj. Nie, ze ocakavas prachy ale, ze ti je luto, ze nemas to, co maju ostatni okolo. Mozno je dobre vediet, co si na to mysli druha strana. Mozno by ich vo sne nenapadlo, ze to chces a potrebujes alebo ze o to stojis. Mozno si tvoja mama planuje cestu okolo sveta a tiez o tom nevies, ze by si sa na tom mohla podielat ty.
Je cudne porovnavat sa este aj v tomto. Nehnevaj sa, ako snazim sa vnimat, ze mozes byt sklamana, ale to je tak max. co mozes. Este potom ako babka to mozes sama zacat riesit inak.

katka700
28. nov 2023

Taký malý postreh, je to aj o výchove, opicie mamky čo dieťatu znesú aj modré z neba, urobia z neho stred svojho malého vesmíru v ktorom sa všetko točí okolo potrieb a prianí dieťaťa vychovaju sebestrednych dospelých ktorých treba dotovať pomaly do 60tky. Samostatný zarábajúci dospelý človek sa zakrýva takou perinou akú má a nevyžaduje pravidelné dotácie od rodičov.

kikushaa
29. nov 2023

Mama je na dochodku, svokra je na dochodku, peniaze necakam-nedrankam-nechcem.

animus
29. nov 2023

Moji rodičia nemajú nazvyš, od nich ani nič nečakám. Na deti si však vždy spomenú keď majú sviatok. Svokor ten sa ozve pár krát do roka, nepamätá si ani kedy majú deti narodeniny, darček od neho by ma šokoval. Švagrinej však mesačne na dieťa prispieva, nám nie. Svokra sa má finančne nadštandardne dobre. Švagrinej prispela na kúpu nehnuteľnosti, zaplatila prerábku bytu, kúpila spotrebiče, bicykel, financuje auto, kupuje stále darčeky, oblečenie a potreby pre dieťa. Švagriná je na tom finančne lepšie ako my s manželom, nám však finančne nepomáha. Na jednej strane ma to štve, na druhej som na nás hrdá že sa vieme o rodinu postarať. Určite by nám to pomohlo, ale peniaze a ani dary od nikoho pýtať nejdeme.

stanislavicenka
29. nov 2023

@autorka vzchop sa, preboha. Co ti je luto, ze si dospela, mas rodinu a dokszete sa o nu postarat? Ved nenas 5 rokov🤦‍♀️

summer23456
29. nov 2023

@stanislavicenka tiež nechápem,čo môže byť človeku ľúto na tom,že ako dospelej s vlastnou rodinou mi rodičia nedávajú peniaze? Napr aby som mohla ísť na dovolenku? Mne by bolo ľúto že na tú dovolenku mohli ísť oni? Alebo si dopriať niečo iné. Našťastie ja nečakám peniaze od rodičov a rodičia tiež svoje financie zvládajú sami, našťastie nemusí finančné nikto nikoho dotovať a prispievať mu. Jasné,že keby človek potreboval,tak si pomôžeme,aké brat to ako štandard,tak to je zvláštne...

sisaka
29. nov 2023

Nechápem, ako sa niektorí bez mihnutia oka nechaju sponzorovať svojimi rodičmi v dospelosti a už vôbec nechápem, ako to môže byt niekomu ľúto, keď ten sponzoring nemajú.
Tak ako tu veľa ľudí píše, hanba by ma fackovala, keby moji rodičia prispievali mne, ako dospelej, na živobytie, či na veci ako auto, dovolenka… cítila by som sa ako totálne neschopná, je to urážlivé a také peniaze by som nezobrala.
Milá autorka - nemá ti byť čo ľúto a asi si vyslovene vyberáš príspevky, lebo rozhodne nie si jediná. myslím si, že väčšina tu napísala, že rodičia ich nepodporujú finančne. Žijem v zahraničí a tu je to ešte väčšia rarita a osobne som sa s tým ešte nestretla, aby toto rodičia robili. Ak sú rodičia ešte relatívne mladí a zarábajú, majú tí priemerne zarábajúci čo robiť, aby pokryli svoje náklady a nejaké peniaze si užili. Tí na dôchodku, ak majú len štátny, tak sú radi, ak vyžijú, ak majú aj nejaký iný, tak je to lepšie, ale často krat sa z neho tiež vyskakovať nedá. Bežne tu ľudia robia aj po 65, naša sekretárka išla teraz v 68 na dôchodok a to len čiastočný, stále chodi zaskakovať, bežne v obchodok sú za pokladňami babičky…
Kým človek nevyhrá milióny neviem si predstaviť, že priemerný dôchodca dotuje pracujúce deti. Je jasné, že ak áno, ide to na ich úkor. To sú vyslovene len rodičia, čo by aj v dospelosti za svoje deti dýchali, dopriali im luxus a sami žili striedmo a obracali každé euro.

Takže sa vzchop prestaň sa ľutovať a hlavne prestaň druhým závidieť. Raz čakáš, že prispejú na auto, na opravy, na prerábky, na vaše dovolenky a potom píšeš, že sa máte finančne dobre a nič vám nechýba. Tak keď vám finančne nič nechýba je o to viac nepochopiteľnejšie, že by si chcela byť finačne podporovaná rodičmi. To už je čistá chamtivosť

mamusa123456789
29. nov 2023

U nás aj keď prídu s prázdnou rukou, tak vždy ich zoberú aspoň do obchodu a kúpia im, to co si vyberu

netti87
16. aug 2024

@beata110 Poznám takúto situáciu 🙁

autor
16. aug 2024

@iwesska tak ale to máš potom úplne iného rodiča - mamu. Po prvé mne by nešla ani nakúpiť keby jej peniaze dám , dokonca aj keď som mala silnú chrípku tak som si musela ísť v teplotách nakúpiť sama. A keby nedajbože mne mama kúpi za svoje, tak si vypýta tých 10 eur na cent presne.To ja nepoznám, že nechaj tak.

autor
16. aug 2024

@sisaka ja nečakám na žiadnu finančnú podporu na opravu auta, neviem kde si sa to dočítala.

Strana
z4