icon

Som zhrozená z drahého prenájmu

nikaleo17
23. feb 2023

Ahojte ľudia,

Chcela by som vedieť hlavne od tých, ktorí sú v prenájme a maju detičky ako to vnímajú.
Stíhate platiť účty a byt k tomu ? V Humennom co je stale diera a vychode slovenska stojí 3 izbový byt 500eur niekoho celá výplata za mesiac.
Nechápem prečo tak dvíhajú nájmy. Viem ze energie išli hore ale toto ? Som z toho naozaj zhrozená.

majkakvet
23. feb 2023

@tamararogerko7 zarabas = mas prostriedky na hypo.

hankab
23. feb 2023

@dzina007 a ak k tomu majitel ma hypo na 3-izbak a teraz nedavno refinancoval, tak je mozne ze sa mu splatka navysila aj o 200 a viac € (narast urokov z 0,33 na 3,33% a viac)

helena1982
23. feb 2023

zhrozena mozes byt ako chces, v niektorych mestach by za taky najom boli este aj vdacny. ved aj majitel ma vydavky s bytom a musi na nom nieco aj zarobit. kolki maju na take byty hypo, takze neviem, ale nie je to len tak, ze si ceny davaju ako sa im zachce

zuzanaete
23. feb 2023

@aylinn Existuju aj stare byty, kde su ceny nizsie akov novostavbach.

mima1608
23. feb 2023

My sme boli v podnájme do predminulého roku. Už vtedy sme platili 400 eur mesačne a to bolo pred vojnou, Covid len začínal. Žijeme v malom meste, pod 10 000 obyvateľov a jediná robota, ktorú si tu vieš zohnať je u kórejcov. Viem, že majitelia teraz ten byt (2 izb) prenajímajú za 550 eur, takže tie ceny išli hore rapídne. A čo teda viem od otca, ktorý vlastní byt, tak poistka, ktorú platia sa im dvihla o 100 percent (je to nejaká kolektívna, na celý činžiak) plus aj fond opráv im dvihli o 100 percent.
A teda mať hypotéku tiež nie je o nič lacnejšie. Nám náklady prakticky ani nešli dole po presťahovaní sa do vlastného (akurát, že už neplatim za cudzie).

slecnazkosic
23. feb 2023

@nikaleo17 prenajímam 1 izb.zariadený byt, v slušnom stave. Zdvihli mi zálohové platby o 80€ tak musela som aj ja zvihnuť nájom, bohužiaľ. Takže teraz to vychádza za 430€ čo je dosť veľa za 1 izbák ale nič sa nedá robiť. Našťastie nájomníčka nemala s tým problém.

tanyag
23. feb 2023

Košice jednoizbový 420€ najmenej 😂 tak nechápem nad čím sa rozčuluješ...

bolarazjedna
23. feb 2023

U nás v LV prenajímame byt 45m dvojgarzonku a platia 460 eur mesačne. Takže za 3izbak 500 nevnímam ako strašne veľa. Čistý zisk mame iba polovicu, však okrem bytového družstva, plynu, elektriny treba zaplatiť aj daň za nehnutelnost, smeti, poistenie bývania, plus daň z príjmu.

Ale chápem na druhej strane, že je to veľa pre cieľovú skupinu - v nájme bývajú väčšinou tí, čo zarábajú menej a tak si nemôžu dovoliť hypotéku. A ak zaplatia nájom, tak v živote im neostane toľko, aby si zarobili na vlastné bývanie. Ťažké časy. Som rada, že ja som mala možnosť zobrať si ešte 100%nu hypotéku.

tamararogerko7
23. feb 2023

@majkakvet áno ale nie som matka tereza že budem platiť hypo aby tam niekto cudzí mohol bývať...tiež sa tá nehnutelnosť opotrebováva

sarita510
23. feb 2023

no my platime hypoteku za velky dom ako stoji prenajom izboveho bytu niekde

aylinn
23. feb 2023

@zuzanaete nekúpim starý 3 izbový byt za 200 tisíc keď doňho treba vraziť dalších 100 za kompletnú prerabku. To je pre takých čo majú na to čas a vedia si to aj svojpomocne prerobiť, bývajú u rodičov a nemusia platiť nájom a postupne si to prerábajú. Neviem si predstaviť platiť nájom 520€ už hypotéku za kúpený byt 600-700€ a plus ešte prerábať.. nereálne

lenka.25
23. feb 2023

500 € je úplná pohoda za prenájom 3 izbového bytu . Veď nikto ti nedá svoj byt čisto iba za jeho náklady , to by bol aký hlupák . Treba si zobrať hypo + platiť náklady na bývanie a potom sa ti až hlava zatočí , ale aspoň si budeš splácať svoje

vevapeto
23. feb 2023

@nikaleo17 trojizbovy za takú sumu je naozaj dobrá cena, za predpokladu, že tam nebývaš sama, ale s partnerom. Ak bývaš sama s deťmi , chod do menšieho.

lenkakravcova
23. feb 2023

@tamararogerko7 Chápem ako to myslíš, ale napísať ze na tom nič nezarabas je trochu klamstvo. Nezarabas možno teraz aktuálne, ale to, že ti ostane "zadarmo" sbyt platený nájomníkmi za 500€ ročný poplatok na daň, je fakt. 😀 Čiže dajme tomu aj keby bola daň 1000€, tak po 30r hypotéke a prenajímanie máš byť za 30tis. To sa oplatí. Preto to prenajíma a nepredáš. A tak to majú mnohí. Je to proste investícia, nie charita, tak sa tak netreba tváriť. 😀

lenkakravcova
23. feb 2023

@nikaleo17 My máme na byt mesačne náklady okolo 500€ (fond oprav a energie) + hypotéka.

sonnenshein
23. feb 2023

@lenkakravcova Investicia s navratnostou 30 a viac rokov. Nebudme naivni.

modrykolibrik
23. feb 2023

Nam zvisili o 40€ takze platime 200 plus 15 elektrika a 10 internet takze mesacne 225€

simca06022011
23. feb 2023

Poviem to tak, kým bude zvyk nechať si platiť hypotéku, energie, služby a všetko komplet od nájomcu, tak nájomné bude vysoké.

lenkakravcova
23. feb 2023

@sonnenshein A - však na dôchodok 🙂 Konzervatívne, dlhodobé investície sú najlepšie. Preto ľudia kupujú zlato, drahé kovy a nehnuteľnosti ako investície.
O 30r byt predá za 500 000 Eur (10 násobná inflácia za 30r. v priemere) a má na pekný dôchodok (na ten štátny sa v budúcnosti, keď počet dôchodcov bude 2x vyšší než dospelých pracujúcih, spoľahne asi už len hlupák).

lidia73
23. feb 2023

vsetko solo hrozne moc hore, bohuzial a muselo sa to odzrkadlit aj takto. vies prenajimatel to berie tak, pokial to ty nezvladas platit najde sa proste niekto iny. no je to velmi zle teraz so vsetkym

katka700
23. feb 2023

@nikaleo17 Energie, fond opráv sa kľudne vyšplhaju na 300. Takže bývaš celý mesiac za 200, čo je super cena. Byt sa opotrebovania, keď tam budete 10 rokov, tak bude treba meniť podlahy, maľovať, možno nový nábytok a to bude stáť podstate viac než to čo majiteľom ostane po zdanení.

lavinis
23. feb 2023

@nikaleo17 500 za 3 izbak? To je super cena!

tamararogerko7
23. feb 2023

@lenkakravcova ja sa tak netvárim ale mnoho ľudí si myslí že tie peniaze sú mojim príjmom a to nie sú je to investícia ako píšeš moja šikovnosť že po 30 rokoch budem mať byt za trochu viac ako dane....asi bude v stave že ho bude treba komplet zrekonštruovať..atď ak je to starší bytový dom možno bude vyžadovať viac investícií takže vyrátať čo na tom získam je dosť odvážne v týchto časoch...nesiem aj určité riziko ale dobrovoľne som do toho šla dokonca 2x takže sa nesťažujem..

misinka0611
23. feb 2023

Prenájom len ak to je nutné, na preklenutie obdobia, alebo pre študentov nejakú izbu si zobrať do prenájmu. Musí byť nutne 3 izbák? Nieje lepšie niečo lacnejšie a menšie? Dá sa žiť aj v takom, len treba byt minimalisticky a neprepchávať ten byt.

Ak sa dá radšej riešiť hypotéku. Síce je človek zadlžený ale spláca si svoje, ktoré potom vie predať, refinancovať, popr. deti zdedia.

athom
Odpoveď bola odstránená
322sima123
23. feb 2023

@nikaleo17 my platime tiez 530e ale za 2-i. byt.. nitra a to je este ze v pohode inak idu aj 600e+ tu v nitre

lienka.7
23. feb 2023

@simca06022011 vies, niektoré by si do toho najradšej zaratali este aj leasing na auto a mobilny paušál 🤦‍♀️ to ze im cudzi clovek splati byt pre dieta sa im v podstate mali, este potrebujú aj zarobiť k tomu. To nehovoriac o ľuďoch, ktorí byty na hypo nemajú a pýtajú preto mensiu cenu? Asi ťažko.
Plus to ze ceny nájmu umelo zdvihli aj Ukrajinci, na to tiež akosi zabudli.

ivka225
23. feb 2023

Mam pocit, ze tvrdenie "v Bratislave je zivot drahy, na vychode lacny" je do znacnej miery nepravdive. Da sa suhlasit s tym, ze v Bratislave sa lahsie najde dobre platena praca ako v Snine, ale ludia s porovnatelnym byvanim a pracou maju takmer rovnake zivotne naklady v Bratislave aj v Snine.

floki1994
23. feb 2023

@nikaleo17 nuž kruta realita a to mate este dobru cenu.. my platime za 2izbak 460 ..kolegyna v BA za 2 izbak 700...z jedneho prijmu tazko vykryt obcas ale tak kamosky to riesia tak ze neostanu doma tri roky, dieta do jasli a oni do prace...bohuzial...a to este zdrazovanie nekonci si myslim 🙂

barbora19911
23. feb 2023

@nikaleo17 Poprad 3 izbak okolo 700 a ešte k tomu neprerobeny ..prerobené sa pohybujú 800-900 už čiže nieje šanca sa odstahovat od našich 🙂 ..aj keď máme na Poprad celkom dobrý príjem nevysli by sme proste a všetko pôjde hore ešte ..