Životná úroveň
Ahojte maminy,potrebovala by som nestranny nazor a vas pohlad na vec.Kazda viete aky zivot je na slovensku a mna by zaujimalo ktorou cestou by ste sa vybrali ak by ste si mohli vybrat.Predstavte si ze mate 2 male deti,manzela,jeden obycajny slovensky plat a vedeli by ste ze dlhsie budete zit len z toho 1 platu.Kde by ste radsej byvali:
1. V DOME- vo vlastnorucne postavenom dome na dedine bez obcianskej vybavenosti,kde by malo kazde dieta svoju izbu,kde by bolo ticho a bezpecne,kde by ste mohli mat zahradku a robit grilovacky ale museli by ste splacat hypoteku ktora by vam zozrala tretinu toho obycajneho platu,museli by ste mat 2 auta,dochadzat do prace 50km tam a spet,vozit deti do skoly 22km tam a spet a financne by ste kvoli hypo mleli z posledneho takze by nehrozili vylety,kruzky pre deti a ine zaujmy,nebola by ziadna financna rezerva na necakane vydavky....alebo
2. V MENSOM BYTE- v malom meste s dobrou obc.vybavenostou,kde by mali deti izbu spolu,kde by bolo vsetko blizko,deti by mohli casom same chodit do skoly,stacilo by vam 1auto,dochadzat do prace by stacilo 30km,nemali by ste hypo takze by bol priestor aj na zaujmy ale nebol by tam taky klud a bezpecie a zivotny priestor by bol o dost mensi...
Ktorou cestou by ste sa vydali s ohladom aj na buducnost deti a stastie vasej rodiny.Dakujem za kazdy nazor... 🙂
@rumkolka , musite sa rozhodnut teraz? Nedalo by sa nejaky cas, kym sa vam zlepsi financna situacia, byvat v byte a neskor si postavit domcek niekde blizsie k mestu? viem, ze je to narocne rozhodnutie, chapem ta. Ale ked teraz vidim tie vyhody byvania v dome, uz by som sa nechcela vratit do bytu, hoci som v byte vyrastla a prezila aj ako mlada zienka stastne roky.
Teraz som si precitala, ze vy ten domcek uz mate, hm, o to tazsie rozhodovanie...
Mne z toho tiez vychadza ten byt. ALE nemusi to byt navzdy. Ak by ste neskor mali 2 platy, pripadne by ste mali bud obaja alebo jeden lepsie platenu pracu, mohli by ste si zacat stavat dom a postupne sa dopracovat k bodu 1. Sice by to trvalo mozno aj 10r., ale stale lepsie nez nikdy.
Alebo popracovat na tom a najst lepsiu lokalitu pre domcek. Najlepsie taku kde je obc. vybavenost a velmi blizko mesta.
@rumkolka v com je vlastne problem? Iba vo financiach? Mate monost v blizkej buducnosti na zlepsenie financnej situacie?
Alebo ste tam aj nespokojni? Chyba vam obcianska vybavenost priamo v dedine tak velmi, ze to zavazi ako dovod na stahovanie? Je pre vas logistika taka narocna, ze to nezvladate? Je tam moznost vo vyssom veku deti dochadzania autobusom? Drzat sa silou mocou niecoho, co nazyvas zivorenie... Aky to ma zmysel?
@rumkolka ja by som radsej vzala moznost 1, chceli by sme dom, ale teraz to nejde, keby sa nam to ale nejako podarilo, tak by deti chodili do skolky, skoly v tej dedinke (kedze som tam vyrastala, aj chodila do skoly viem, ze tam su dobrí - kvalitní ucitelia), MM by musel dochadzat cca. 35 km do prace, ale na druhej strane robi vodica a soferuje rad a do prace dochadzat aj teraz i ked len zo 20 km, ja by som po materskej musela tiez do prace dochadzat, kedze sa v dedine velmi zamestnat neda....ale stalo by mi to zato, najma ta zahrada,. deti by sa mohli cely den jasit vonku, miluju prechadzky, ale na tychto meststkych detskych ihriskach sa viac nemozu hrat ako mozu, vsade sklo od flias, cigarety a o psoch a mackach vykonavajucich svoju potrebu v pieskoviskach ani nevravim, v meste mas par metrov stvorcovych, v dome mas priestor, zahradu, pre mna je to vacsie zazemie nez zivot v byte a obetovala by som preto aj vsetky peniaze...ja aj MM sme vyrastali v rodinnych domoch, byt nam obom strasne prekaza, ale inej moznosti pred tym nebolo, a teraz zasa potrebujeme splatit jeden uver a potom mozme premyslat....ale vidim, ako sa deti tesia zo zahrady u mojej mamy, behaju, hraju sa, a cez leto sa maly vyhral aj v bazene - co zasa v meste nehrozi....
@rumkolka, tazka dilema. Teraz byvate v tom byte? Ste tam spokojni? Pokial ano, ostala by som v tom byte. My mame dom, ale chvalabohu do prace to mam 20 minut, a dcerka do skolky kusok autom. Predtym sme ju vozili do skolky 45 minut, nikdy viac. My v poodstate byvame v meste ale akoby na lazoch, mesto mame 3 minuty a sme v podstate v centre. Ale viac odtrhnuta od sveta by som byt nechcela. Nie je nic horsie ako cestovat do skolky. Vdaka tomu nemam na vysku dobre spomienky. Dichadzala som v podstate do kazdej skoly lebo sme byvali na dedine. Ano dom je super, ale..... Pokial sa extra netlacite, mozno casom budete mat lepsiu moznost. Vezmi si, ze je niekto z rodiny chory a utekaj kilometre k lekarovi. Beznsim bude stale drahsi a drahsi, aj cestovne, to su brutalne naklady. Spocitaj si naklady. Mate teraz hypoteku alebo nie? Zrataj si ako sa vam bude zit s takym rozpoctom. Neviem ake velke mas deti. Budu chodit na nejake kruzky? Budete ich vozit? Spocitaj si terajsie naklady, buduce naklady, terajsie vyhody, a vyhody ktore budes mat potom. Jedine asi takto sa rozhodnut. Ano byvanie na dome je naj, ale za aku cenu? Ak vam to zato stoji, tak je rozhodnute.
@bipsy hlavny problem su financie a s tym suvisia problemy dalsie...logistiku mam zmaknutu dobre ale niekedy je to o drzku...dochadzanie deti busom najblizsich 6rokov nehrozi a zlepsenie fin.situacie...no co ja viem,aj zazraky sa mozno deju ale tento stav zial nieje len momentalny ale trva uz 2roky a zatial aj napriek velkej snahe k zlepseniu neprislo.
@rumkolka ťažké rozhodovanie veru 😒 z domu do bytu... neviem či ste niekedy v byte bývali... my sme sa rozhodli tento rok pre zmenu, predali sme byt a kupili si dom 10 km od hlavného mesta..... pritom manžel mal prácu cez cestu od domu, školku a školu skoro pod oknom.. ale v byte sme sa tlačili... mame 6 ročny vekový rozdiel medzi deťmi dievča-chlapec... teraz by to možno spolu vydržali v jednej izbe... ale časom pubertiačka neviem ako by svojho brata brala... Náklady v byte po zateplení domu a výmene stupačiek boli cez 200€ mesačne čo v dome máme menšie... stúpli nám náklady na benzín takže nam to vyjde zhruba rovnako ako keby sme byvali v byte... Krúžky má dcéra v škole, takže nie je žiadny problém s vozením... a neviem teda, či nie je lepšie deti vychovávať v "prírode" na dedine ako v meste, kde poznaju iba nákupné centrá, Mc Donaldy, ak je nejaka aj akcia v meste je tam 100 000 ludí... 🤐 a peňazí v meste minieš určite viac ako ked byvaš mimo mesta... ved lákadiel naokolo na mínanie máš neúrekom... Ked sme byt predávali, rozmýšlali sme ešte aj o možnosti väčšieho bytu, ale ceny takýchto bytov, ktoré mali aspon 90-100m2 /ostatné pod túto metráž boli ako izbietky pre služobníctvo/ boli neskutočné drahe, to ten dom nás vyšiel určite lacnejšie. Možno je to aj vekom, že už máme dosť zhonu velkomesta, radšej sme zvolili vidiek. Ak by som mala peňazí nazvyš, riešila by som to zrejme vidieckym domčekom a byt by sme si v meste nechali....
ono to musis vediet len ty sama..pretoze nikto uplne nevidi do vasej financnej situacie, do vasich vyhliadok do buducna, do vasich pocitov...kazdy ma inde svoje priority..niekto dokaze vyzit z mala, ale ma svoje "stastie" nasobene inak, niekto iny potrebuje mat vacsie istoty a to ho urobi stastnym..vsetko je velmi relativne..
Ja som z mesta a zila som stale v mestach...Odkedy som s manzelom, tak sme 7 rokov zili v mestach..byvali sme stale v podnajmoch, v bytoch, nedaleko do prace...Ale ked sa mi narodil syn, vsetky priority sa mi zmenili...Odstahovali sme sa ne vidiek ked mal maly pol roka a to sa nedalo porovnat s tym co bolo v meste...Mesto je super pre mladych, slobodnych, co potrebuju socialne zit, stretavat sa, studuju, zacinaju sa ostamostatnovat..Pripadne pre take rodiny - kde som uz zas pri prioritach, ktore si velmi zakladaju na kulturnom vyziti, potrebuju mat vsetko blizko...My sme taki nikdy neboli...Radsej budeme grilovat v zahrad, pozveme priatelov, ideme my na navstevu, chodime do prirody...
Zial, kvoli praci sme sa docasne museli prestahovat do mesta.....a situacia je taka, ze sice fajn, detske ihrisko za panelakom, kruzky, bazeny, interierove ihriska - co na dedine nemame, ale manzel dochadza do prace 35 km tak ci tak, mame 2 auta, lebo aj ja musim vozit maleho do skolky a to trva asi tak 20 minut tam a 20 minut spat..rano, poobede..lebo skolka je na druhom konci mesta...kedze sme si dali zalezat aj na tom, aka ta skolka bude, nielen na tom, ze ho dam do tej, ktora je za nasim panelakom, ale nema najlepsiu povest....V dedine kde sme byvali a kde sa vratime akonahle to bude mozne mame skolku v dedine a od mensieho mesta sme 3 km kde je dostatok dobrych skolok..v dedine mame ZS, stoja tu rychliky a skvela infrastruktura..vsetko ostatne je v meste 3 km odtialto, vsetky obchody, pediater..vacsie mesto je 20 km..dom je na konci dediny na kopci, bozsky klud, velka zahrada..na ulici nasej 6 deti vo veku mojho syna...ja, co som 30 rokov zila v mestach na toto tu nedam dopustit...chodime sem stale ked je to mozne a napriklad aj teraz, ked ma syn sople, pridem ho preliecit na vidiek..aj ked je to 250 km dalej a moj syn sa sem stale velmi tesi...v meste sa ma po takom tyzdni co sa nabazi ihrisk a lanovych centier stale pyta, kedy uz pojdeme zasa "k nam domov" ...
Mne ked nevadi syna vozit na druhy koniec mesta za dobrou skolkou a inam zas na iny kruzok, tak mi nebude vadit ho vozit ani do mestecka par minut od nas, pripadne aj 20 km kazdy den..
Dost zalezi samozrejme aj od dediny, od ludi okolo, od susedov......a teda ako mame kazdy ine pocity a priority, tak tazko ti poradime co je najlepsie pre vas..ale urcite by som spolocnu izbu nevidela ako problem..my napriklad aj v dome budeme mat spolocnu izbu pre deti ak by mal syn raz surodenca..tiez tu velmi naviac izieb nemame aj ked dom je priestranny....
Možnoť číslo 2 podľa mňa..a neskôr sa uvidí.-)
@rumkolka hm,to sa niekedy tazko vysvetluje,vsak?
nie kazde byvanie na dedine je rovnake,nie kazdy mame rovnake problemy 😒
my sme si uz aj byt nasli-nastastie mame "cas",lebo ho nepotrebuju predat hned....lenze trapime sa tiez..vzdy je potrebne nieco opravit,nieco dokupit atd....ked je dom novucky je to mozno lepsie,ked je dom starsi,su potrebne vacsie investicie,atd....niektore veci sa vysvetlit nedaju,preto mozno riesenie je jasne,ale kazdy mame to svoje,preco sa to riesit vzdy jednoducho ani neda 😒
Baby dakujem...ani mi neslo o to ziskat radu co mam robit ja ale som chcela vediet co by ste robili vy,chybal mi taky nestranny nazor na vec,trocha nadhladu a tak...vpodstate mi najviac zalezi na detoch a ich spokojnom usmeve a aj na manzelovej spokojnosti,nechcem ho hnat z prace do prace len aby mali deti svoje izby...domov totiz podla mna nieje tam kde je nehnutelnost ale tam kde je radost a smiech a vseobecna spokojnost takze si svoj domov viem predstavit aj v malom byte kedze zit sa dnes bez penazi neda.Netusim ako nas pribeh dopadne ale verim v stastny koniec 🙂
@rumkolka a sadli ste si a realne prepocitali moznosti? Za kolko mate sancu predat dom, kolko vam ostane po splateni hypo, za kolko cca kupite byt, v akom stave, za kolko sa zabvite druheho auta, odratat dnesne naklady a cca si spocitat tie buduce, ci mas moznost od niekoho dostavat alebo kupovat kvalitne domace suroviny, ku akym mas teraz pristup atd...
Keby je na mne, ja som za možnosť číslo 2. Takto sme to aj riešili. Možno by sme si vedeli dovoliť domček na dedine niekde hodne ďaleko, ale za cenu že by sme každý cent obracali 3x. A stále by to neriešilo situáciu že čo ak by manžel prišiel o prácu (nedajbože by sa niečo stalo) a podobne. Radšej sme sa uskromnili s bytom a dúfame, že keď sa vrátim časom do práce, zlepší sa naša finančná situácia natoľko, aby sme sa presťahovali do domčeka. To je môj sen, malý domček s veľkou záhradou 😵 Ale ani bývanie v byte nie je zlé a má svoje výhody, a je nám tu dobre 🙂
Ale verím, že ak už domček máte je to rozhodovanie náročnejšie a ja by som sa asi posnažila spraviť všetko aby sme v ňom mohli ostať 🙂
@rumkolka
Ja osobne som za 2.možnosť.Tiež riešime niečo podobné,ale pre nás to bude aktuálne až cca.o 2 roky.Ale,k tvojmu problému.Je jasné,že domček má neporovnateľné pozitíva oproti bytu.Ale,na druhej strane domček je ako bezodná studňa čo sa financií týka,keďže okolo domčeka stále niečo treba,a všetko stojí nemalé peniaze.Ak máte hotovosť,že nemusíte ísť do hypo,tak som jednoznačne za kúpu bytu.Medzitým si niečo opäť ušetríte,aj platy už budú dva,časom môžete začať stavať a byt predať 🙂 Držím palce 😉
@rumkolka - a na ako dlho je perspektiva, ze budete mat len 1 prijem? Nevsimla som si, ze by si pisala, ake stare su deticky (ale mozno som to prehliadla) - tak predpokladam, ze si na materskej (alebo rodicovskej) dovolenke. Vies, ci by ste este 2-3 roky zvladali sucasnu tazku situaciusituaciu, a keby ste mali neskor 2 prijmy, uz by to nebolo take zlozite v dome. Predsa len, vzdat sa vlastnorucne postaveneho domu... jednak to asi ani psychicky nie je jednoduche sa s tym vyrovnat, a asi by ste prisli o nejake peniaze.
@rumkolka - my malu vozime tych 21 km do skoly tam a nazad a ver mi je to desne, dva krat do tyzdna ma este kruzky a tak letime z vyplazenym jazykom :( Takze urcite moznost dva.Zit z ruky do ust kvoli kusu travnika ci grilovacke sa neoplati. To skor prenajat nejaky mini pozemok - ako zahradu a vybehnut tam na vikend v lete pogrilovat, postanovat, vylozit nohy...
@katrinka8 vzhladom na trvalo zly zdravotny stav jedneho z deti to moze trvat dlho kym sa dopracujem k trvalemu normalne platenemu miestu...na brigady obcas chodim,no trvalu pracu si nemozem kvoli tomu najst...takze tazko povedat co prinesie buducnost.
@anjelicek26 no ved toto...vozievala som ju aj do skolky sice nie az tak daleko ale ked mi mladsie dieta ochorelo musela som aj jeho tahat autom v horuckach pre dceru alebo som ju musela nechat doma...no v skole sa to takto lepit neda.Sama som zvedava ako toto zvladneme...a kruzky,mne je luto ze nemam peniaze na to aby dcera rozvijala svoj talent-krasne kresli...tazko sa jej vysvetluje ze nemoze chodit na klavir alebo na kone aj ked viem ze by strasne chcela...toto mna ako mamu dost skrie,lebo ani ja ako dieta som sa nemohla venovat veciam ktore ma bavili kvoli peniazom a viem ako velmi ma to trapilo☹
@rumkolka - ja si to uvedomujem u malej, ona chodi na tie kone, na klavir, balet a jiu jitsu a teda mesacne to stoji dost peniazky, Max zacina teraz futbal a o rok-dva to uz bude tiez viacej a kazdy kruzok niekde inde a my to nase babuliatko 3 mesacne tiez teraz vozime hore dolu kazducky den a zacina byt zima a ho taham x-krat denne z tepluckej postielky, lebo musime niekam ist 😝 Radsej mat vsetko blizsie, Saska ma v skole este tanec a hrnciarstvo, takze nuda jej rozhodne nie je a aspon tam ju vozit nemusim. Ja by som fakt volila byt. Aj lekari blizsie, kruzky blizsie, vsetko..o par rokov sa uvidi, ono mozno prijdes na nejake zamestnanie, co sa da sklbit s pobytom doma. Drzim palceky.
@rumkolka podla toho ako si to napisala tak moznost 2, ale iba DOCASNE!!! My sme sa tiez zadlzili, ale splnili sme si sen a mame vlastne byvanie, kde mame pokoj, nerusia nas sudedia, netreba platit ziadne poplatky pre veci co sa robia pre cely panelak, mame svoje sukromie. Teraz sme na tom tiez tak, ze iba manzel pracuje, ja som doma na RD, mame hypo a dalsie dve pozicky ale sme stastni. Nechodime po vyletoch, nechodime k moru, neminame na somariny... staci nam ze sme spolu a ze mame tento dom, mozeme si vyjst na dvor hrat sa s psikmi, zjest hrozno alebo vecer urobit grilovacku s priatelmi, je to uplne o inom ako v byte 🙂
@rumkolka necitala som diskusiu, ale presne toto som riesila asi dva roky dozadu...
u mna vyhral byt v centre mesta - skolka tri minuty, na namesti som aj s obutim tiez za tri minuty, skola je bud za dve alebo za pat minut z domu, obchod tu oproti.... bytovka ma dvor s vlastnou preliezkou, pieskoviskom - proste u mna totalny ideal 🙂 tiez od rozhodovania vhupla vec ze co je lahsie predatelne, pretoze pocas hypo sa moze naozaj stat cokolvek.... a dom len tak lahko nepredas - takze aj preto sme my sli do bytu 🙂
uz aj to, ze ides k lekarke a nemusis tahat auto zakazdym, alebo mozes ist aj s malym na nakup, lebo v dedine nie su potraviny, pripadne su, ale chleba iba na objednavku.... aj tak som zila, s malymi detmi katastrofa - dedina proste je na jednej strane fajn, ze mas ten vybeh, ale rovnaku, aj ked obmedzenu sluzbu ti spravi vacsi balkon ci teresa v byte...... a zahrada, ak je na nu cas, ale to tiez - ak budes mat zahradu pri dome, nebude to iba relax, budu to aj povinnosti...
a dochadzanie - to by ma zabilo.... ja som tak rada, ze malych dam do skolky a som o chvilku doma, to je na nezaplatenie 🙂
brala by som to,čo je lepšie pre deti..a to možnosť č.2....pre babetka by bol lepší ten dom s dvorom,ale akoháhle dieťa bude predškolák a školák,tak krúžky sú nutnosť,či kde sa dieťa naučí plávať,korčuľovať,hudobná...na tom dvore? a je nemysliteľné toľko celé roky dochádzať,nielen kvôli financiám,ale to je únavné.....ideálne by bolo mať nejaký výbeh na víkendy,trebárs u babky dvor a záhradu,my to tak máme,ale len na dedine v dome by som nebývala,aj kvôli sebe,viem,že ak by som došla z práce domov,tak už s aodtiaľ nevyhrabem večer do mesta do divadla,na kávu,ku kamoške......
@rumkolka viem, že je to asi zbytočné sa pýtať- ale prečo ste stavali dom v takto ne/vybavenej dedine? ste mohli predpokladať, že ak prídu deti, bude to o držku
dedina sa stáva znesiteľnou pre mladých vtedy, ak je v nej aspoň základná spoločenská vybavenosť: MŠ, ZŠ, obchody, pošta, lekár -aspoň do 5 km nablízku. a úplne super je, ak je od najbližšieho mesta vzdialená do 10km, blízko je prípoj na diaľnicu - to je už úplne super 🙂
dedina, akú popisuješ ty, by pre mňa bola výhodná na chalupárčenie a naozajstný relax. nie na každodenné žitie, odrezaná od "sveta", kultúry a kde pri zabezpečovaní denných potrieb rodiny by som prevozila kilometre
škoda, teraz je to už pasé
inak, ja mám kamošov, kde muž cestuje denne 110km do práce, ale dom majú na dedine 3 km od napájačky na diaľnicu, takže to má za hodku zmáknuté - to máš ako naprieč Blavou cetovať do/z práce v špičke
preto- moc záleží na polohe domu
asi, ak si vyberiete možnosť 2, budete chcieť predať dom
tu si treba uvedomiť, že jeho cenu dosť ovplyvní práve jeho poloha a vybavenosť obce
takže treba rátať s tým
plus ak vyplatíte hypo, koľko vám zostane - lebo je dosť možné, že nezostane na nejaký väčší byt, aby ste neboli zaskočení, ak nezostane ani na 2 - izbák
a zase aj život v meste je nákladný - inak, ako v dome, ale je
tam ti odpadne pestovanie a chovanie dom. zvierat, takže toto si budeš musieť kupovať
ťažká dilema
ale najmenej, čo by ma trápilo je to, že deti budú v jednej izbe
ja som vyrástla v 2- izbovom byte, síce obrovskom, ale mali sme len spálňu a tam sme spali všetci. rodičia a dve deti a v pohode 🙂 mala som najkrajšie detstvo, aké si viem predstaviť, lebo to nie je o počte izieb, ale...ako si písala 🙂
veľa šťastia 🙂
@anjelicek26, presne tak. My sme si tiez planovali grill party,posedenie na terase, a nestihli sme nic 😀 Ale tak nastastie mala sa uz meni, a bude aj to, ale doteraz nic. A keby sme mali dom na hypo a obmedzovali sa kvoli vidine grilovacky, menime za byt. A cestovanie? To je strasne vycerpavajuce, to by sme nechceli. Ani dom zato nestoji.

@rumkolka ked uz ste v dome, ja by som nazad do bytu nesla. Radsej by som skusila vymysliet nieco, ako znizit naklady alebo zvysit prijem. Napr. snazit sa vypestovat nieco doma, chovat sliepky aspon na vajicka, teda ak mate dostatocne velky pozemok. Skusit si najst nejaku pracu na doma, alebo na par hodin tyzdenne, kym su deti v skole-skolke.