icon

Aké sú šance na tehotenstvo po potrate u 46-ročnej?

beri2505
13. feb 2025

Ahojte..chcela by som sa opytat na vase nazory pripadne skusenosti od tych ktore si nieco podobne prezili..o par mesiacov mam 46rokov a mam za sebou cerstvy potrat v 7tyzdni..vyplavilo sa vsetko samo tak nebola nutna ziadna operacia. Moj gynekolog mi odporucil skusat hned znova..nedal mi ziadne odporucenie na IVF..ze to nie je potrebne kedze som bola schopna otehotniet. Aky mate nazor? Mam strach ze sa potrat znova zopakuje alebo ze bude nejaka chromozomova chyba vo vyssom stadiu kedze sme uz obaja vo vyssom veku..manzel ma 47 rokov a 2 zdrave deti z predchadzajuceho manzelstva. Poradili by ste mi skusit to znova prirodzene tak ako mi to odporucil lekar alebo si myslite ze su vyssie sance pri IVF ? Aka vysoka je moznost dalsieho potratu? Dakujem

Strana
z5
deti95060810
13. feb 2025

ja už by som do tehu nešla vôbec v tomto veku. ani prirodzene, ani IVF.
jednoducho vek nepustí.

lucia13022023
13. feb 2025

Taktiež by som do ďalšieho tehotenstva v tvojom veku nešla. Moja mama mala 45 na mojej stužkovej.. Nerozmýšľala si nad adopciou možno staršieho dieťaťa?

ivik4
13. feb 2025

Dalsie tehotenstvo za mna uz nie

kiki68
13. feb 2025

Kamoska mala v 45 dieta, po ivf a uplne oki, ja by som sa tak nebala. Proste skusit prirodzene a uvidis.

rebi789
13. feb 2025

@beri2505 skôr to IVF

krasneleto
13. feb 2025

@beri2505 pisem iba moj nazor... keby som dieta nemala, urcite by som posuvala hranicu... dokedy by som mala za to, ze by to este slo.. so sesternicou sme rodili pol roka po sebe.. ona mala 45... nevyzera, neposobi, je tehu po 15 rokoch... je absolutne super mama... chapem tomu postoju... za seba hovorim , ale ze nie.. a to mam 42 ... dieta mam... ale 45 je pre mna uz vek, ktory je kritickejsi a to ovela viac na rozne anomalie a nezdrave dietatko... ano, nemusi to znamenat nic... je to len statisticky vacsia pravdepodobnost. diskusia o tom, ze aj 17 rocna moze porodit nezdrave dietatko , tu nemusi byt... otazka je, co chces ponuknut... ja sa napriklad stale bojim, co bude s dcerou, keby sa mi nieco stalo... ked teraz otehotnies... a donosis... otazkou ostava, kolko budes v zivote toho dietatka... kym dostuduje... atd... zazijes svadbu? odstahovanie sa? neviem... mne to pride nezodpovedne... manzel este starsi... ja by som to uz nechala tak... ale ak ste o tom presvedceni vy dvaja, drzim palce... nech je vsetko v poriadku a coskoro otehotnies...

janinah
13. feb 2025

Nevidim,ze by sa pytala na nazor ano ci nie...
Tvoj gynekolog ta pozna,asi by som skusala pol roka prirodzene ak by to nevyslo tak ivf. A nedaj sa odradit,nie si o nic horsia ako Benova ci Skrucaneho zena.Akurat tam o prirodzenom nemoze byt ani reč.

barka1
13. feb 2025

Ak este nemáš dieta, tak by som skusala skor prirodzene než ivf. Hormonálna stimulacia pred ivf vraj častokrát stimuluje aj to, co by nemala, ale vela sa o tom nehovori...
Ak už svoje dieta máš, do dalšieho tehu by som v tomto veku v ziadnom pripade nešla.

nin12345
13. feb 2025

@beri2505 a to by bolo tvoje prve dieta? Ak ano tak chapem ze po nom tuzis ja sama za seba poviem ze v tomto veku by som uz urcite do toho z mnohych hladisk nesla

nikola81
13. feb 2025

Mam 44 rokov a uz by som do toho nesla. Mam syna po IVF, ale podla mna toto je uz dost vysoky vek aj z hladiska buducnosti. Skolka, skola, zvladanie vsetkeho okolo toho aj fyzicky.

kiwi3
13. feb 2025

urcite skusaj prirodzene, ked to slo. ivf ta bude stat kopec casu a penazi. nie je to tak, ze hop a hned si tehotna. niektorym zenam to trva roky, kym otehotneju po ivf. je to narocnejsie ako prirodzene otehotniet.
ked tak si daj spravit na vlastne naklady vysetrenia ako hematologia, reprodukcna imunologia, parova genetika a endokrinologia. pripadne, nech ta gynekolog posle, ak je ochotny.

deti95060810
13. feb 2025

@janinah nevidíš že sa pýta na názor? tak prečítaj ešte raz...

Aky mate nazor....
Poradili by ste mi skusit to znova prirodzene tak ako mi to odporucil lekar alebo si myslite ze su vyssie sance pri IVF ? Aka vysoka je moznost dalsieho potratu? Dakujem

janinah
13. feb 2025

@deti95060810 citaj s porozumenim..
Pyta sa ci prirodzene alebo hned ivf,nepyta sa ci ma otehotniet alebo nie

kiwi3
13. feb 2025

@deti95060810 pise o tom, ze sa nepyta na nazor, ci ano alebo nie. pyta sa na nazor ci prirodzene alebo ivf. kdezto zeny jej tu pisu, ze by do toho nesli a ty tiez. na taky nazor sa nepyta.

personality
13. feb 2025

Ja by som skúšala prirodzene. Na čo IVF? Celkovo ja neuznávam "dieťa zo skúmavky". Ak vieš otehotnieť, možno je problém v donoseni a možno nie je. Potratu by som sa nebála, hlavne nie v týchto skorých štádiách, ved telo vie co robí. V podstate každá menštruácia je ako taka premarnena šanca na život.

bejbs123
13. feb 2025

@beri2505 ak este nemate deti,ja by som v tomto vysokom veku sla uz iba do ivf s genetikou embryii

rivini
13. feb 2025

@beri2505 Po 35-ke sa odporuca skusat polroka prirodzene a po pol roku vyhladat CAR. Sucasni gynekologovia vravia, ze kym telo tehotenstvo „pripusti“, je biologicky este schopne. Pri IVF si treba zvazit, ci telu este chces „dozicit“ taky hormonalny koktail. Riziko vyvojovych poruch stupa po 40-ke uz v podstate kazdym dalsim cyklom. Predpokladam, ze rizika tehotenstva po 40-ke mas prestudovane a mas aj premyslene, ze budes v 50-ke behat za ca. trojrocnym dietatom…

ninik2024
13. feb 2025

@beri2505 Sance su podla mna vyssie pri IVF a este vyssie pri KET, ale aby sa predislo percenrualne vyssiemu predpokladu potratu (väčšinou sposobene uz horsou kvalitou vajicok) tak su asi lepsie darovane oocyty od mladšej darkyne. Nemyslim ze byt matkou aj po 45 je problem, ak je žena vo forme. Drzim palce. ❤️

rk123
13. feb 2025

ja by som uz po 40 isla do tehotenstva len cez ivf s tym, ze by som dala pred vkladom geneticky testovat embrya a vkladala len tie “dobre”.
je velmi velke riziko ze po 35ke je vacsina vajicok “zlych”, alebo teda nekvalitnych, vzniknu tym padom defektne embrya, ktore sa v nejakom stadiu prestanu vyvijat a nasleduje potrat.
ale aky mame na to my nazor je asi jedno ☺️

beri2505
autor
13. feb 2025

@barka1 dakujem..dieta nemam preto by som jedno velmi chcela..

luccija
13. feb 2025

@beri2505 išla by som do ivf takto stratis čas a možno je nejaký problém z tvojej či partnerovej strany.

vevesh
13. feb 2025

Ja by som sla do prirodzeneho s tym, ze ak sa podari, otestovala by som poriadne. Ja by som nesla na IVF, ak ste to doteraz neriesili- z casoveho hladiska je to na ovela dlhsie, financne, psychicky a fyzicky viac narocnejsie a vysledok je nijaky, iba co vies otestovat geneticke poruchy a nejaku cast vrodenych vad. Ak sa podari prirodzene, okej, ak nie- nuz tak to malo byt. A ano, riziko potratu sa zvysuje- cize je mozne, ze budete potrebovat mozno viackrat skusat. Drzim palce🙂

luccija
13. feb 2025

@rivini toľko negativizmu.80% mojich kamarátok otehotnelo po 40 tke prirodzene 42, 41, 44 riziko je vždy to áno aj v 32 r .Asi to s tou štatistikou tak zle nebude, keď fakt ich mám 5, ktoré takto otehotneli a už majú školákov.Su ženy, ktoré idú do prechodu v 55r iné v 39 r tak aj od toho záleží či dieťa vynosia a v akom stave sú hormóny.

subartic
13. feb 2025

Ak by som nemala dieťa, išla by som do IFV , už by som nečakala v 45 + na prirodzené , porodila som posledné v 43 rokoch , tehotenstvo a pôrod je to najjednoduchšie , to čo nastane potom je už zložitejšie .

kiwi3
13. feb 2025

@vevesh presne.
ja mam teda osobnu skusenost, ze som si myslela, ze ivf bude rychle a ucinne a velke h. akurat sme minuli fakt vela penazi, ktore sme mohli pouzit lepsie. za ten cas by som mozno otehotnela aj prirodzene.

a autorka, z tych komentov, ze by do toho nesli si nic nerob. to su zeny, co sa im na prvu supu zadarilo niekedy po dvadsiatke a dnes maju velke deti. akoze bodaj by to tak bolo u kazdeho, ale nie kazdy mal to stastie.

nevenka
13. feb 2025

Ja by som Ta podporila skor v tom prirodzenom skusani este. Ak si zdrava, ze nemas napriklad vysoky tlak a taketo veci, tak by som skusila.
Ale ja sa na to pozeram ako geriatricka rodicka 🤭, mala som deti ako 30, 32, 37 a 39 rocna, tesne pred 40 to posledne. A ja som tam mala aj problem s tym tlakom a hypertyreozou po porodoch. No starsia si, to je jasne, ale mladsia uz nebudes a ked dieta ziadne nemas, podla mna by si lutovala, keby si to neskusila. Drzim palce.

veselo_neveselo
13. feb 2025

Pozri, skusajte prirodzene.
Ak sa ti da, chodte do centra na vysetrenia, hlavne spermiogram, ci mate dobry.
Potom podla vysledkov. Ak mate peniaze, IVF je fajn v tom, ze za jeden cyklus si schopna ziskat viacero embryi, lebo v tomto veku uz kazdy mesiac, kazdy cyklus, zavazi.

Ja ti drzim palce. A nemyslim si, ze v 45 je zena stara na dieta.

martul
13. feb 2025

@beri2505 inak autorka, všimla si si, že väčšina žien, čo sa tu vyjadrila asi vôbec nečítali tvoju otázku? Podľa mňa si sa nikde nepýtala, či máš alebo nemáš v tvojom veku otehotnieť.🙂 Skôra sa pýtaš,či IVF alebo skúšať prirodzene...

Ale asi väčšina z nich má problém čítať s porozumením.

elzena2
13. feb 2025

@rivini ved aj naše 50rocne babky nas niekolko týždňov vkuse opatrovali, aj viacerych naraz a nepolozilo ich to. Určite jej niekto pomoze (staršie deti, opatrovatelka, jasle...). Čo si myslis, že bude v 50 behat s nosicom po kopcoch ako premotivovana 25 rocna? Nemusí, nejako sa uz zariadi.

luccija
13. feb 2025

@elzena2 ale veď aj 50 r chodia na turistiku s deťmi.Aj 60 r s odrastenymi.Kto mal dieťa v 25 r a v tom veku má deti na VŠ samozrejme, že si myslí, že je stará.Kazdy má tu energiu inak.Ale určite, že to je ťažšie, ale nie nemožné, keď ovuluje a otehotnela.

Strana
z5