Aké sú šance na tehotenstvo po potrate u 46-ročnej?
Ahojte..chcela by som sa opytat na vase nazory pripadne skusenosti od tych ktore si nieco podobne prezili..o par mesiacov mam 46rokov a mam za sebou cerstvy potrat v 7tyzdni..vyplavilo sa vsetko samo tak nebola nutna ziadna operacia. Moj gynekolog mi odporucil skusat hned znova..nedal mi ziadne odporucenie na IVF..ze to nie je potrebne kedze som bola schopna otehotniet. Aky mate nazor? Mam strach ze sa potrat znova zopakuje alebo ze bude nejaka chromozomova chyba vo vyssom stadiu kedze sme uz obaja vo vyssom veku..manzel ma 47 rokov a 2 zdrave deti z predchadzajuceho manzelstva. Poradili by ste mi skusit to znova prirodzene tak ako mi to odporucil lekar alebo si myslite ze su vyssie sance pri IVF ? Aka vysoka je moznost dalsieho potratu? Dakujem
@rivini presne
Je velky rozdiel mat doma male dieta a obcas postzit.
@kiki68 pravdepodobnost sa ale tym vekom urcite zvysuje. Mam jednu kamaratku ktoru mali rodicia v tomto veku - samozrejme surodencov logicky nema len jej otec mal uz takmer 30 rocneho syna z predosleho vztahu, ked sa ona narodila ale tak tam surodenecky vztah nie je on by jej mohol byt uplne kludne otcom.. a rodicia pred 70tkou uz pomaly stracaju na sile a ona nema nikoho ineho mlada baba a je jej to velmi luto napriklad.
Ja mam 2. Dieta po 40-ke.
O prve.sme.sa.snazili dlho, boli sme na ivf, mame.z neho dceru.
V.40 som necakane otehotnela prirozdene....asi to tak malo,byt.a.vobec neriesim, ze.mam,po,40 ke.
Tehotenstvo som,si uzila, to prve som polku prelezala. V druhom som sa citila lepsie, mam mladsie kamosky.a.pohybu kazdy den. Postavu krajsiu ako ked som mala.30.
Ale.vela.zavisi od psychiky a.od podpory okolia.
Polku druheho tehotenstva som prerevala, lebo ved ked to roky prirodzene.neslo a.zrazu som ostala.tehotna...bol to sok.
Ale sme spokojni 🙂
Ja mam 32 a úprimne mňa tehotenstva a hlavne rodičovstvo ma tak zničilo že dovi 🤣 v 46 rokoch ak dožijem budem asi o paličke...neviem prečo sa o tomto nehovorí ale tie hormony, stres a všetko spúšťajú rôzne autoimunitne ochorenia. Mne napríklad 1. pôrod celiakiu, druhý pernicioznu anemiu takže tak
Ale obdivujem ľudí ktorí sa na toto rodicovstvo odhodlajú vo vyššom veku 🫣
@choco6 no mne druhy porod spustil hypertyreozu, ja si ale myslim, ze keby som rodila skor, tak ma to svihne skor a trpim od mladsieho veku. Potom som mala klud 5 rokov, same sa to skludnilo, az kym som neporodila tretie dieta. Zase skludnenie, ale bez liekov to uz neslo a po 4. Dietati to iste a ostali mi lieky na tlak. Nastastie, 3x mi zrusili operaciu a som v poriadku, mne tak fyzio povedala, ze ten hormonalny system po porode padne akoby na nulu a musi sa znova nastartovat a ze mne to spusta toto, ze az moc ta stitna ma chce nabudit, alebo co a potom sa mi to zrovna, ze to asi nemam tak primarne tu chorobu. Lebo aj lekari sa divili nad tym. Nie je to zvykom, ze sa to uplne da do normy.
Ale je pravda teda, ze to moze tieto autoimunity spustat, lenze to aj v mladom veku podla mna, ked to mas v sebe, len ten porod a ta burka okolo, tomu prida olej do ohna.
Len ja som si povedala, ze mne za to stoja tie deti a nedam ich prec a keby sa mi aj daco stalo, tak maju krasnu rodinu, jeden druheho. Snazime sa ich vychovavat vo vzajomnej laske. Ale toto si musi kazdy zvazit sam. To je tiez pravda.
Ťažko je posúdiť ci prirodzene alebo ísť ma umelé.
Po akej dlhej dobe sa ti podarilo otehotnieť?
Bolo to tvoje prvé tehotenstvo a potrat?
Ja som si umelým neprešla, takže neviem porovnať, ale zato som 2x (cielene) otehotnela po 40.tke, mam dve zdravé deti, chlapca a dievčatko. Žiaľ tiež som si našla vhodného partnera až vo vyššom veku a sme radi, že to u máš prebehlo v podstate všetko hladko.
Deti si užívame, chodíme na turistiku, lyžovať, na výlety kade tade, nemyslím si ze sú o niečo ukratene...ale tá budúcnosť. To mi je tiež ľúto ze si ich nežijem dlhšie, ale vždy lepšie neskoro ako vôbec.
A tieto reči zas o stužkovej atď
..moje otec ma mal asi v 25 a tiež sa mojej stužkovej nedožil.
Daj najskôr na radu lekára, spermiogram dajte spraviť a uvidíte....ako bude, tak bude.
@vilma7 dakujem..nie je to prve tehotenstvo..raz som uz potratila ked som mala 38..a s manzelom sme sa zoznamili az ked som mala 42..preto dieta az teraz..takze druhy potrat😪 Podarilo sa mi otehotniet na druhy raz po tom ako sme skusali..brala som Femibion a to asi zabralo..Vsetky moje kamaratky mali deti az po 40ke a su uplne v pohode aj s detmi takze na babkovske komentare ani nereagujem..volala som do reprodukcneho centra ci sa da urobit vysetrenie cisto len z vajicok a povedali mi ze nie..ze robia vysetrenie ci by bolo zdrave cisto az z embrya. Tak neviem ani kam sa mam obratit ak by som aj nejake vysetrenia chcela.
@beri2505 pozri. Ja som tiez.,,stara paka,, 🙂 🙂 drzim Ti palce, lebo viem, co zazivas. No dieta ma carovnu moc.nejako zenu nakopnut,,akosi omladit po psychickej stranke.
Nehnevaj sa, ale v tvojom veku by som dieťa určite nemala.
Admin! Čo bolo zlé, či málo výstižné na názve "Tehotenstvo po 45"??? Aký zmysel má strčiť do názvu otázku, na ktorú sa autorka nepýta? Načo je toto neustále dobré???!!!! 😡
Admini toto je vaša náplň práce? Meniť názvy tém? 🤦🏻♀️
no veru, v poslednej dobe mám pocit, že na pozícii admina je niekto silno premotivovaný😂 to občas fakt perly
@beri2505 ak si mala uz dva potraty, lekar ti moze bez problemov vypisat papier na hematologiu a genetiku. Tiez je ale potrebne zohladnit, ze 98% potratov v rannom stadiu tehotenstva sa deje z dovodu vyvojovej chyby plodu, s vekom tato pravdepodobnost stupa. V CAR ti vedia vysetrit napriklad AMH-Antimüllerov hormon-tato hodnota udava, kolko oplodneniaschopnych folikulov vyprodukuje telo v najblizsich 6. tich mesiacoch. O ich kvalite to ale nevypoveda nic. Ma to vyznam napriklad pri rozhodovani sa, ci sa z vlastnej ovarialnej rezervy vobec oplati zacat stimulaciu na IVF. Geneticke vysetrenie cisto z vajicok nema absolutny vyznam, pretoze geneticky defektne mozu byt pri vyssom veku partnera aj spermie a je to preto strata casu, aj penazi. Femibion su len vitaminy, pomozu predchadzat defektom ako spina bifida, na kvalitu vajicok velky vplyv nemaju. To skor mozes skusit „pump my eggs“, ale asi najefektivnejsie je poznat hodnotu AMH.
A kam sa obratit:
Vysetrenia ako AMH, hormonalny profil, TSH, FSH, folikulometriu, Vitamin D hodnotu ti vie urobit bezny gynekolog
Vysetrenia trombofilnych stavov hematolog
Celkove poradenstvo, sledovanie cyklu a komplet „balicek“ najlepsie CAR
Tvoj gynekolog sa myli v tom, ze ti vravi, ak si otehotnela raz, otehotnies vzdy. Otehotnies mozes aj v kazdom cyckle, po 35-ke ma vsak bezna zena viac prazdnych ako zdravych folikulov a teda riziko, ze sa z oplodneneho vajicka nevyvinie nic, je velmi vysoke. Ja osobne by som na toto nervy nemala a ak by som si priala co najskor dieta, sla by som do CAR. Prirodzene skusat mozte aj tak a cakacie doby su niekedy aj 2-6 mesiacov, kym vobec zacnes s nejakym vysetrenim/procedurou.
@beri2505 presne ako pise vyssie rivini, chapem ze potraty su bolestiva zalezitost ale treba to brat tak ze drobcek nebol ok, vekom sa rapidne zhorsuje kvalita vajicok.
@beri2505 neviem preco ked si volala do reprodukcneho centra ta neusmernili,kedze o tom nic nevies…najprv sa robi hormonalny profil,ked mas 2 potraty za sebou ziadala by som o vymenny listok na hematologiu,mozno potrebujes tabletky alebo injekcie na riedenie krvi,vymenny listok na endokrinologiu,ci mas ok stitnu zlazu,kludne aj od obvodnej…kvalita vajicok sa zistit neda a zial po 40 uz casto nebyva dobra,preto su tam vacsie rizika potratov.Je na tebe ako sa rozhodnes ,vsetko ma svoje pre a proti,ak sa budete pokusat prirodzene a mas napriklad nekvalitne vajicka,mozes zas potratit ale kludne moze vyjst aj dalsie tehu v poriadku…pri IVF je super,ze mas moznost si zaplatit genetiku embryi a vkladaju len genetiky ok embryia,cize pri tehu uz nemusis absolvovat platene testy,ktore v tvojom veku by si musela asi aj tak absolvovat,riziko tam je to,ze ivf nie je 100% sanca a aj ked by vkladali geneticky ok embrya,nemusi sa to uchytit. Odporucam minimalne rychlo zistit ake mas amh,aby si vedela kolko mate casu na snazenie sa a hematologiu kvoli potratom
@lucia13022023 moja 40 🤦♀️a v 43 sa stala babkou 😅
@beri2505 autorka ja som myslela že už máš všetky vyšetrenia obehane ale podľa toho čo píšeš zjavne nie. V tvojom prípade to začni riešiť fakt urýchlene a určite tie vyšetrenia potrebuješ. IVF totiž nie je zárukou pokiaľ budeš mať imunitný problém alebo problém s krvou a zbytočne budeš riešiť náročný proces IVF. Okrem toho na tieto vyšetrenia sa opäť dlho čaká tak aby si nestratila aj ďalší pol rok - rok. V tvojom veku pokiaľ ti zistia nízke AMH už budú najskôr odporúčať darované vajíčka. Fakt to rieš čo najrýchlejšie ak chces mať dieťa z vlastných vajíčok. Silno držím palce. Ak chceš viac info ohľadne IVF, pridaj sa do skupiny: IVF - skúsenosti, rady, úspechy.
A urcite dat vysetrit aj,partnera. Tam vyva teraz problem castejsie akp,u zien.
@domininini aj moja mamina mala už vnuka v 43 od sestri 😁 mňa mala "neskoro" v 31
Aj ked som sama deti stihla do 30tky a teraz si uzivam pohodovy zivot a tesim sa vnucata 🙂, aj tak chapem tvoju tuzbu po vlastnom potomkovi. Skoda, ze ste neskusali skor, ked sa poznate od 42 r., po 45 rokoch mi to uz pride ako zazrak otehotniet, ale drzim ti palce! Bude to narocne, ale nie nemozne, doverovala by som lekarovi.
@lucia13022023 vnuka v 43? kolegyňa v 36 r... od 16 r ml. dcéry....
@deti95060810 áno, sestra mala 22 rokov 🙃
Ja som mala prve ako 28 rocna,druhe ako 34 rocna a lutujem ze to druhe nebolo skor. V 40 tke budem mat len 6 rocne dieta. To druhe dieta ma znicilo,som unavena,vyšťavená,nevyspata. Nevladzem.
Moja mamina sa stala babkou ako 49 rocna. A moja svokra ako 40 rocna.
@podbel2512 toto je tak individualne. Moja mama mala 17, ked som sa narodila ja a ked sa jej narodilo prve vnuca 45 a to nam kricala, ze je skoro babkou...🫣🫣🫣 posledne som rodila v 40tke, tak to uz bola teda spokojna, ze super, ale ze by ona nikdy nerodila- no pochopitelne, ona mala odrodene uz v 19 tke. 🫣🫣🫣🫣moja krstna bola napriklad uz v 34r. babkou prvy krat a druhy krat sa dockala tiez v 60tke😄. Ale z muzovej rodiny normalne rodili zeny do 50tky, takze ma muz napriklad surodenca mladsieho o 18r. a jeho bratranci surodencov mladsich o 25r.🤷♀️🤷♀️🤷♀️🤷♀️ ak ide prirodzene a rodicia su s tym stotozneni, je to len a len ich vec (a urcite rataju s neprebdenymi nocami a vsetkym okolo toho...)
@vevesh no len ked porodii v 45ke tak v 60tke bude mat dieta 15. To sa ta mama neboji ze dieta bude sirota a ostane same na svete? Bez rodicov,bez súrodencov. Nezodpovedne to je.

@h2 presne tak...už zajtra by som volala do CAR a objednala sa. Snažiť sa prirodzene aj polrok môže byť zbytočne veľa. A určite by som si dala vyšetriť embryá a nenechala nič na náhodu. 🤷