Ako odhaliť čo spôsobuje opakované potraty?
Pred mnohymi rokmi som pri snahe o dieťatko o neho v 3tom mesiaci prisla. Bola som z toho dlho veľmi smutná. Minulý rok sa mi konečne podarilo porodiť dieťatko, za čo som veľmi vdacna.
Nedávno som o tom ako sa pripraviť na nove tehotenstvo po strate nenarodeného dieťata napísala clanok tu na koníku. Ohlásila sa mi jedna pani, že ona prišla v priebehu 10 rokov a tri detičky a vystriedala 3 doktorov, nikto nevedel na to prist, že prečo sa to deje. Nakoniec 4 doktor prišiel na to, že mala vysokú zrážanlivost krvi za ta sa v pupocniku zrazala až zablokovala prietok k babatku. Ked sa odhalilo v čom je problém, vedeli jej jednoducho pomoct a 4 dieťa sa narodilo úplne bez problemov.
Zaujímalo by ma z vašich skúsenosti, čo u vas alebo žien vo vašom okolí spôsobilo opakovane potraty. Napadlo mi totiž, že keby mali zeny nejaký zoznam castych a aj menej castych pricin, dali by sa rýchlo otestovať a zeny by nemuseli opakovane trpieť s každou dalsou stratou.
@michaelaray u mna hned po 1 potrate smer hematologia,zistili vrodeny syndrom lepivych dosticiek,nasadili hned injekcie fraxiparine 0,3 a kazdy mesiac opakovany odber krvi a kontrola. To je na riedenie krvi,kvoli zrazaniu krvi
Napr mne vravela jedna fyzio, co robieva aj masaze a veelmi vela zien o tom nevie, ale ze pricinou moze byt aj zla kostrc. Vzdy zenam co maju problem donosit babatko odporuca dokladne vysetrenie kostrce a celkovo panvy.
@bambulienka25 si prosím hetero alebo homozygot pre V leiden ?
Vysoke cytokiny...po 6 mesacnej liecbe kortikoidom som na druhy cyklus otehotnela...cakali sme 13 rokov...
V mojom prípade V Leiden heterozigot. Ale vedela som o tom už od 20 rokov, keď ho zistili mame, tak som bola trápenia a zisťovania, čo mi je, ušetrená. Hneď ako som zistila, že som tehotná napísali mi fraxiparín a zatiaľ je všetko prosperujúce
Kolegyna opakovane potrati v siestom mesiaci tehotenstva.Pri druhom tehotenstve robili biopsiu aj vsetky vysetrenia tak zistili ze jej manzel je prenasac nejakeho virusu a dieta v urcitom mesiaci napadne v bruchu a jednoducho zomrie.Neviem odborny nazov tejto choroby lebo mi bolo trapne sa pitat.Predist sa tomu da vraj hned na zaciatku tehotenstva tym ze matka bude pit antibiotika a ten virus stopne.
Zla genetika. Ja mam translokaciu 13. a 14. chromozomu. Nastastie sa nam to na 3. pokus podarilo, ale su zeny, ktore musia ist na umele, kde sa vyberaju len zdrave vajicka. Mne tuto "chybu" zistili az nahodne po porode.
Nechcem, aby to vyznelo, ze idem poucat, no tych trombofilnych stavov je omnoho viac, nie len mutacia faktoru V Leiden. Ja mam zistene ine dve vrodene mutacie, ktore maju za nasledok to, ze tiez si musim pichat pocas tehu heparin...
@bambulienka25
@bambulienka25 chvalabohu za vedu a jej pokrok 🙂 niektore mutacie boli tusim objavene len cca 30 rokov dozadu. Takto si popichame a problem zvacsa vyrieseny 🙂
@raddkka co je Leiden heterozigot? dik za vysvetlenie.
@canerko nebola to nahodou toxoplazmoza? To je nieco co prenasaju napr macky na ludi a zvykne to napadat plod. Prenasac moze byt aj muz.
@krisbar co znamena vysoke cytokiny v laickej reci? Pre zeny, ktore sa s tym zatial nestretli? dakujem
@amelie2017 za co je zodpovedny pri vyvine 13. a 14. chromozom? Je translokacia chromozomu nieco ako chyba v DNA? Ked je tento nespravny tak v ktorom mesiaci tehotenstva dochadza zvycajne k potratom?
@janna88borin ako sa prejavuju tie ine mutacie trombofilnych stavov, ktore tebe konkretne zistili? Laickou recou povedane. dakujem
Dievčatá ja som bola na tom podobne a to tak, že ked som otehotnela bolo všetko ok, a neskôr sa prišlo nato že babo nerastie v brušku takže ma poslali v 34 tt ano tak neskoro na hematologiu a tam mi nasadili fraxiparin.Takže ja sa tiež pýtam je normálne aby doktor to tak zanedbal?Babatko sa narodilo aj tak malé nestihlo to uz dobehnút.Niečo cez 2kg...
@michaelaray faktor V leiden je jeden z faktorov zrazenia krvi .. každý človek dedí pren dve alely- jednu od otca jednu od matky .. zdravá alela je A a chorá je a.. pokial človek ma AA, aa je homozygot- zdravý alebo postihnutí .. ja som zdedila jednu “ zlu” od matky a druhu dobrú od otca , čiže som Aa teda heterozygotnu formu mám .. co je v tomto prípade “lepšia-polovičná “ .. neni to úplne odborné ale pre predstavu
U mna nieco geneticky podmienene, porucha tvorby placenty.inak som v juli konecne porodila
Ja mám trombofiliu mutáciu MTHFR C677T homozygot tiež faxik. No mám ešte zvyšene cytokyni.
@michaelaray pomohlo niečo na tie cytokyni? Ja sa liečim už rok brala som igamplia injekcie no nepomohli výsledky zlé dala mi vo februári medrol v júli vklad plus intralipidy pred vkladom aj po no aj tak vklad nevyšiel.
@michaelaray tiez som v priebehu 4 rokov 3x potratila a gyn ma poslal na dalsie vysetrenia az po 3 potrate. V tom case som zial nemala dostatok info a vacsina gyn berie 1-2 potraty za uplne bezne. Nas poslali na genetiku a tam zistili manzelovi geneticku poruchu - reciproká translokácia. Mali sme na vyber 2 moznosti, bud IVF s PGD alebo opakovane skusat, kym to nevyjde. Dnes mame nastasie 14 mesacnu zdravu dcerku. Keby nas poslali na vysetrenie hned po prvaom potrate uz sme mohli mat viac deti. Chyba je aj v celom systeme, kedze vacsina dr po pricine opakovanych potratov ani nepatra.
@kiki68 ahoj, pri akom vyšetrení na to prišli?
@zuza3210 hej, prvé. Ja som koncom 6teho týždňa zistila, podľa testu, že som tehotná na druhý deň som volala, či môžem prísť na kontrolu. Zobrala má ešte v ten deň. Robila mi sono a predpísala fraxiparín. Videla gestacny vak a pohyb v neutrálnej trubici. Krv na hcg mi nebrala. Fraxiparín beriem od toho dňa. Teraz som v 22 týždni a vyzerá, že všetko je ok.
@michaelaray je to geneticka porucha, ktorá spôsobuje trombofiliu - vysokú zrážanlivosť krvi. Heterozigot znamená, že som ju zdedila len po jednom rodičovi, teda postihnutý je len jeden gén, ktorý toto spôsobuje. Homozigotna porucha je, keď obaja rodičia majú túto poruchu, a ty si ju zdedila po oboch. No a v normálnom živote to spôsobuje vysokú zrážanlivosť krvi. Zväčša u mužov to sú skoré infarkty. U žien sa to vie prejaviť vďaka hormonálnej antikoncepcii, hormóny zhusťujú krv a môže vzniknúť zrazenina. Pri tehotenstve sa zase vie krv zraziť v pupočníku a dostať do tela bábätka a zabiť ho alebo zabrániť správnemu vyživovaniu. A úplne štandardnom živote sú komplikácie napr. pri zlomeninách, trhaní zubu, dlhom cestovaní v aute a lietadle. Vtedy sa nasadzuje nízkomolekularny heparín v injekciách zvyčajne liek fraxiparín. No a aj počas celého tehotenstva a šestonedelia sa tieto injekcie používajú. Mne moja hematologička hovorila, že už im po novom posielajú na genetické testy zrážanlivosti krvi každú tehotnú. Neviem, či je to tak len u mojich lekárom, alebo všade, ale určite ak ste ešte neboli tehotná a plánujete, vyžiadajte si u gynekológa hematologické vyšetrenie. Týmto syndrómom vraj trpí 70% obyvateľstva.
@michaelaray Ja som pred deviatimi rokmi stratila babo v 9tt lebo som vraj mala toxoplazmozu a rubeolu.Lenze ja som ziadne priznaky nemala a neliecila sa ani na jedno ochorenie.Ked urobiki biopsiju plodu pptpm ma poslali na infekcne a ze vraj telo si poradilo z chorobami.O rok som otehotnela znova a porodila dieta s Downom.Ci malo aj to dajaky suvis alebo cista nahoda to sa uz nikdy nedozviem.

@michaelaray áno trombofilia - zrážanie krvi. Následne podávanie fraxiparinu hneď ako sa zistilo tehotenstvo. Počula som to u viacerých v rodine a okolí.