icon

Ako prekonať strach z vracania a plánovať materstvo?

lenkasmajlovaa
28. feb 2025

Ahojte,

od detstva trpim fobiou strasnou zo zvracania :/ od detstva sa liecim na uzkostne stavy a momentalne chodim aj k psychologicke v nadeji, ze mi to pomoze. V momente ked som s nou a rozpravame sa, je to v poriadku, presne do detailu ma opisuje ako to vidim presne, ale akonahle mam doma svoj ,,stav,, a nastava strach zo zvracania, napr, ked ma prezenie z jedla a boli brucho automaticky si myslim, ze budem zvracat a samu seba vystresujem, ale v tom momente neviem racionalne premyslat :/ strasne ma to ovplyvnuje a neviem co mam robit :/ v praci nedavno kolegyna zvracala a ked som to pocula hned panika ze ako pojdem na wc :/ neviem kto mi pomoze, trapi ma to. A najviac ma trapi otazka typu materstva. Muz by chcel babatko, lenze ja to vzdy odsuvam ze este nech mi da cas. Moj muz vie o mojej diagnoze a dal mi cas, lenze ja nie som si ista, ci niekedy budem schopna sa dat na tehotenstvo a to ma najviac mrzi :/ Kto mi pomoze

andrea_82
28. feb 2025

Uf, s diagnozou nepomozem, napisem len svoju skusenost - pocas mojho tehotenstva som nezvracala ani jeden jediny raz.

barka1
1. mar 2025

@lenkasmajlovaa pripajam sa - ja som teda zvracala raz, behom porodu. A poznám množstvo zien, ktoré nezvracali vobec.
Tiež ti inak nepomozem. Možno tak zmenit psychologa, pretoze popisovat tvoj stav je ti nanic. Potrebujes niekoho, kto ta naučí s tvojou fobiou pracovat. A to ta my tu na fore nenaučíme.

lylyjana
1. mar 2025

@lenkasmajlovaa jedine psycholog alebo psychiter pomozu. Ja som tiez nevracala. Bolo mi 3 mesiace blbo na zaludok? Ano, ale nevracala som ani raz. Je aj liek degan proti vracaniu ked je uz zle.

kiki68
1. mar 2025

Vies ze su lieky proti zvracaniu? Cize toto za mna neni taky problem. Zvracala som obe tehu, ale ja z toho strach nemam. Ale islo by to riesit, keby treba

nevenka
1. mar 2025

Ja mam 4 deti a z tehotenstva som.tiez nezvracala ani raz, iba v stvrtom tehotenstve, ked deti doniesli zo skolky crevnu chripku, tak asi 3 dni mi bolo zle. Akoze nie je to pravidlo, takze tato info Ti velmi nepomoze, vela zien vracia. Tu asi riesit len zo psychiatrickou. Ja teda tiez neznasam zvracanie, chyta ma panika a este horsie, ked to chyti deti. Ak by som si mala vybrat, tak naozaj radsej hnacku 🙄. Ale take silne stavy nemam ako Ty.

zuzubb007
1. mar 2025

Veď nikdo nehovorí, ze budeš zvracať, ja som pri dvoch tehotenstvach nezvracala ani raz, aj všetky kamošky čo mám nezvracali takže je tam mala pravdepodobnosť podľa mňa, ale treba sa liečiť normálne to teda nieje držím palce

sulejmanka
1. mar 2025

Ja mam tri deti. Zvracala som len pri poslednom.

Ak chceš bábätko aj ty tak toto je podľa mňa na psychiatra už. .
Ak ho ale nechceš treba byt k mužovi férová a povedať mu to.

evaachesa
1. mar 2025

Ja som mala celé tehotenstvo úplnú pohodu, ani raz som nezvracala, nemala som ani žiadne zmeny chutí. Ani kamarátky v okolí nezvracali. Musíš sa nastaviť tak, že zvracať jednoducho nebudeš a hotovo. Kvôli dieťaťu niekedy treba podstúpiť rôzne prekážky a prekonať strach. Sú ženy, ktoré majú paniku z ihiel a a predsa si celé tehotenstvo pichajú injekcie. Ty možno ani raz zvracať nebudeš. Chodíš k psychológovi a už to je skvelé že na tom pracuješ, určite to zvládneš. 🍀♥️

glade22
1. mar 2025

Tiež mám fóbiu z vracania, keď mi je ťažko od žalúdka celá sa potím a trasiem od strachu a keď doma deti vracajú, nejem poriadne 2 týždne. Napriek tomu som zvládla 5 tehotenstiev s celodennymi nevoľnosťami v 1.trimestri. Našla som si systém, čo a kedy jesť, aby mi nebolo až tak zle a brala som aj lieky proti vracaniu. Tiež prežívanie nevoľnosti v tehotenstve je iné ako pri viróze 🙂 to, že nosis dieťatko tomu dáva iný význam. A povedzme si úprimne, najhorší na tom všetkom je ten strach. Pri každom tehu som vracala 1x a vždy som si povedala, že "to vôbec nebolo také hrozné"
Fóbiu mi to neodstránilo, stále sa bojím a zážitkami s deťmi sa to možno aj zhoršuje, ale naučila som sa s tým žiť.

siska53
1. mar 2025

@lenkasmajlovaa nuz... Nie vzdy musis vracat. Pri prvom ma len napinalo cca 2 dni. Pri dcerke sice pevy trimester, ale nevracala som! A je x ludi, co ich ani nenapina.

lenkasmajlovaa
autor
1. mar 2025

@sulejmanka u psychiatra sa liecim a ked som mu o tomto probleme povedala len mavol rukou ze on to nepoklada za irelavantny problem nemat dieta a predpisal mi zvysenu davku liekov a tym to haslo neriesi ze preco to tak mam nic .. uvazujem zmenit psychiatra len ci ma druhy zoberie netusim

lenkasmajlovaa
autor
1. mar 2025

@siska53 viem ze nemusim aj muz mi to hovori ale ja mam tak psychiku nastavenu ze si myslim ze budem a hned ma chyta panika :/ neviem ako z toho von

maryetta
1. mar 2025

Podobna tema tu uz bola istotne lebo som k nej pisala.
Predpokladam ze zvracanie nikomu nie je prijemne.
Tiez som ako dieta vela zvracala. Plac popri tom... odpor.
Este aj v puberte bolo obdobie ked mi z nicoho prislo zle...
a zial ano aj 4x tehotenstvo. Ma asi "vytrenovalo" dostatocne ☹ kedy mi bolo tak zle ze som brala kazde to zvracanie ako ulavu. Vedela som ze mi bude aspon chcilku lepsie.
Teraz ked chytime doma crevnu virozu... to uz ide nejako "automaticky". Jasne stale je to neprijemne ci uz ja utekam alebo ratujem deti ale...
asi je to podobne ako soferovanie-ze strach prejde len treningom...

lenkakravcova
1. mar 2025

@lenkasmajlovaa dnes už z toho nemusíš stresovať.
Po prvé veľa žien nevracia vôbec. Napr ja som vracala raz za 3 tehotenstvá. Aj to z mojej hlúposti (chcela som skúsiť zjesť kiwi 🥝 so šupkou 😅).
A po druhé existujú už dnes lieky proti zvracaniu v tehotenstve. Keď by ti bývalo zle, dáš si ich predpísať a po nich sa už nezvracia. Účinkujú veľmi dobre. Kamarátka ich berie. Keď berie pravidelne, tak nevracia.

iwesska
1. mar 2025

Ja som v tehotenstvach nevracala ani raz. A priprav sa na to,ze deti vela zvracaju. Ci uz babatka,ale aj potom neskor,ked chytia rozne fajnove zaludocne virozy. Mne tiez z toho nie je dobre,ale ked ti je zle,tak zaludok sa nepyta,ci chces zvracat,proste to vyvratis a nemas cas riesit,ci to chces alebo nie,to iste u deti. Cim castejsie s tym prijdes do kontaktu,tym bude tvoj strach mensi. To je KBT terapia. Mas ju uz za sebou?

sulejmanka
1. mar 2025

@lenkasmajlovaa tak skús zmeniť psychiatra. Možno iný by ti pomohol lepšie.

lenkasmajlovaa
autor
1. mar 2025

@iwesska myslim, ze nie

adkoalauri
1. mar 2025

Pri dvoch tehotenstvách som ani raz nevracala, takže nerieš dopredu to, čo bude,ale to,čo je teraz...za život toľko vecí zažije i prežije človek,že zvracanie je len "čerešničkou" na torte

glade22
1. mar 2025

@iwesska ako by prebiehala táto terapia v tomto prípade? Pozerať si videá vracajúcich ľudi? Vyvolávať si vracanie? Zamestnať sa na infekčnom? 🙂

simca06022011
1. mar 2025

no dobre... tak ale skus sa zamysliet.. ked uz taketo zlahcovanie a kedeco od leakra nepomaha. CO by sa stalo, keby si nebodaj zvracala? vsak svet sa nezruti... Neviem, co si taky clovek v panike zo zvracania predstavuje? ze co? ja ked mam z niecoho nervu a bojim sa, tiez sa viem vystresovat (aj ked nie na lekara), tak si vzdy poviem.. ze a co ekd sa to stane? no nic... a kaslem na to. Proste su veci, co za trochu nepohodlia stoja..

glade22
1. mar 2025

@simca06022011 fóbia je iracionálny strach z niečoho...to sa nedá racionálne odôvodniť, alebo veľmi ťažko

glade22
1. mar 2025

@simca06022011 u mňa to vzniklo po niekoľkých veľmi narocnych a stresujúcich situáciach v súvislosti s vracaním....a moja psychika sa nastavila tak, že tento stav znamená extrémny stres a že to proste už nezvládnem ešte raz zažiť

tetapetra
1. mar 2025

@lenkasmajlovaa môžem ťa potešiť, ja som nezvracala 🤷🏻‍♀️. Každá z nás je iná. Nemôžeš sa na to pozeráť, že ak ona, tak aj ja

dzejsik
1. mar 2025

@lenkasmajlovaa v tehotenstve ti na pripadne nevolnosti moze lekar nasadit Xonveu, ta ich potlaca … a moze byt ze ziadne mat nebudes

simca06022011
1. mar 2025

@glade22 urcite je to hrozne, ale tak skusit nieco treba... tam vela nepomaha, ja som odpadaval pri pavukoch, vyskach.. az mrakoty som mala, triasla som sa ako osika a nervy, dobreze som sa ja z toho nepozvracala... a aj tak som to musela dat a nejak si to v hlave prepnut, preotze je bezna sucast zivota a nemozem v dome odpadavat. Jasne, ze su veci, co su neprijemne, clovek to neznasa, vsak kto uz len rad zvracia, alebo hnackuje, alebo si dava pichat injekcie, ist k lekarovi, soferovat atd (lebo vsak aj z toho maju ludia fobie).. ale proste ked musis. A jasne, ja to len odporucam skusit, aj ked to asi kazdy skusi... nejak to riesit... hlavne tie paniky z toho ze niekto zvracia a co ked budem aj ja, ked tade pojdem, alebo co ked budem musiet na wc.. no ako... to je odveci, nelogicke totalne.
A myslim, ze mamy potom uvazuju uz inak.. proste pre drobca, hocico a vela zien, sa proste pre tie deti prekona v kadecom.
Plus ako tu pisu zeny, nemusi jej vobec byvat v tehu zle..

tetapetra
1. mar 2025

@barka1 to je normálne. Adrenalín, hormóny a to všetko musí ísť von. Bola som na tom podobne. Sestrička dala misku, pohladkala,že to je ok.

iwesska
1. mar 2025

@glade22 Ja nie som psycholog. Ale robi sa to tak,ze si predstavis tu situaciu ktorej sa bojis,kedy sa citis najhorsie a len ju pozorujes,nechas ju spracovat mozgu bez toho,aby si zo situacie utiekla. Ked mozog zisti,ze sa nic zle nestalo,tak tuto myslienku nebude predostierat ako hroziace nebezpecenstvo. Nestaci brat lieky,treba to vedome spracovat,nie predtym utekat. Su aj ovela horsie fobie ako tato. Mam s tym bohate skusenosti.

zuzikak
1. mar 2025

skus si najst veci co zabranuju zvracaniu. To ti aj psychicky pomoze. Budes vediet, ze to ucinkuje, tak budes mat pocit istoty. Napr. zazvorove lizatka alebo zazvorove susienky, popijat po duskoch kolu na striedacku s mineralkou, nemat zaludok ani plny, ani prazdny a jest lahsie jedla atd. Ono tie prve mesiace aj tak budes jest to co si telo vyziada. Ja som tak isto nezvracala ani pri jednom tehotenstve.

nikoletka1989
19. máj 2025

@lenkasmajlovaa pisala som spravu