Ako sa rozhodnúť pre dieťa bez obáv?
S partnerom mame velmi pohodlny zivot, sme zvyknuti na vsvoju volnost. Ale obaja by sme uz chceli dieta, len sa nevieme odhodlat. Cim dlhsie cakame, tym viac sme zvyknuti zit viac a viac komfortne a bojim sa, ze nam to az privelmi nabura zivot. Tie z vas, ktore ste predtym zili aktivne, dokazali ste sa zmierit zo stratou sukromia a z velkej casti aj identity? Nie sme zobrati, svadbu narychlo planujeme az ked otehotniem. Kedy ste citili, ze je ten spravny cas?
Dieta je velka zodpovednost a miestami aj obeta, ale byt rodicom je uzasna vec. Spravny cas pre mna bol ked som mala ukoncenu VS a nasla som si priatela s ktorym som si po case vedela predstavit buducnost a zalozenie rodiny. Ja osobne nie som zastanca svadby, takze ako aj ty aj ja som sa vydala ked som cakala babo skor som partnerovi povedala, ze sa vydavat nechcem- nevidela som v tom dovod. 95% zien je inych ja a zjavne aj ty patrime k tym 5% ☺️ Je to ale uplne ok, vy dvaja si urcujete pravidla a naplnate predstavy vo vztahu- len vy dvaja ste v nom 🤛 Niekto niekedy vymyslel, ze sa maju brat ludia v kostole, maju mat deti po svadbe a atd ale to neznamena, ze sa tym vsetci musime riadit. To iste je aj o detoch, ked si to zariadis tak, ze budes sediet cely den s dietatom doma, lebo to tak budu mat zeny v tvojom okoli tak budes. Ked si to zariadis inac tak to budes mat inac. Milujem svoje deti (8r a 4r) nadovsetko, ale mne osobne nestaci byt iba mamou. Takze zhrniem to na par prikladoch: od prveho momentu sa zapaja do vsetkych cinnosti a povinnosti okolo deti aj manzel (je rodic rovnako ako ja), ked chcem ist nakupovat/ byt s kamoskami/ fitko … idem, manzel je s detmi, ked chce ist on, ja som s detmi, ked chceme ist spolu- dame ich zavarovat, deti chodia od utleho veku k starym rodicom aj na prespavacky, ked nemozu oni, zavarovala nam sesterka/ kamoska a my smer kino/ vecera … na letnu dovolenku k moru (tyzdennu) chodime s manzelom sami a venujeme sa iba jeden druhemu, deti su u mojich rodicov (rodicia stastni, deti stastne, my stastni, len okolie ma s tym problem ako mozem ja ako matka opustit svoje deti 🤣🙈) Ked boli malinki nikdy som ich neuspavala, zaspali sami (deti= samostatni jedinci), ja som si dala radsej kavu a zacvicila si. Nikdy som ich nekocikovala, pre mna to bol zabity cas sa bezcielne prechadzat sama po parku, ak som mala spolocnost, alebo zamer ist nakupit a atd tak som isla. Deti spali kazde poobedie na balkone, za kazdeho pocasia a ja som si za ten cas porobila doma vsetko co som potrebovala. Pocas dna aktivity s babom a ak som potrebovala cokolvek vybavit, nakupit, zariadit dieta islo so mnou. Takze vsetko je len na tebe/ vas ako si to zariadite, ako si deti vychovate. Tiez som si myslela, ze moj zivot sa uplne skonci ked budem mat deti, lebo som vnimala ako to “funguje” v niektorych rodinach, ale omyl- vsetko je len vo vasich rukach ☺️ Vela stastia zelam
@dalyn prosim Vas, ako ste dosiahli ze deti zaspavali same? 🙂 nechavali ste ich vyplakat, ci v pohode vedeli spinkat bez Vas? Ja babo este len cakam, ale paci sa mi takyto pristup, aby aj zena nestratila svoju identitu a volnost, aby mala aj ona kazdy den aspon chvilku pre seba je podla mna velmi dolezite aby vedela nacerpat silu do dalsieho dna. Za akukolvek radu budem vdacna ☺️🙏🏻
A co je to aktivny zivot?
Poznam jednych, ktori maju 3 deti z toho dvojicky. Od malinakteho babatka s nimi chodia na hory. A deti sa prisposobili.
Dieta ma o nic neobralo..mozno o trochu spanku ale inak nic ine..tieto katastroficke scenare, ktore vidia ludia ze prichadzaju s dietatom su uz fakt trapne
@dalyn prosim Vas, ako ste dosiahli ze deti zaspavali same? 🙂 nechavali ste ich vyplakat, ci v pohode vedeli spinkat bez Vas? Ja babo este len cakam, ale paci sa mi takyto pristup, aby aj zena nestratila svoju identitu a volnost, aby mala aj ona kazdy den aspon chvilku pre seba je podla mna velmi dolezite aby vedela nacerpat silu do dalsieho dna. Za akukolvek radu budem vdacna ☺️🙏🏻
@bebko1995 ale sak ty mas kazdy den pre seba..aj ked tam to dieta je tak sa o nic neoberas..ked uz ako tehotna ocakavas, ze stratis nejaku “identitu” tak potom budes na tom len a len lipnut a sledovat, ci nahodou nieco nestracas..uz ten pohlad na vec, ze dieta ta o nieco obera je smiesny (ano mozno trochu menej spanku bude ale nic co nezvladnes) a sama sebe robis tou predstavou zle
@bebko1995 ale sak ty mas kazdy den pre seba..aj ked tam to dieta je tak sa o nic neoberas..ked uz ako tehotna ocakavas, ze stratis nejaku “identitu” tak potom budes na tom len a len lipnut a sledovat, ci nahodou nieco nestracas..uz ten pohlad na vec, ze dieta ta o nieco obera je smiesny (ano mozno trochu menej spanku bude ale nic co nezvladnes) a sama sebe robis tou predstavou zle
@ravehami je to sila čítať
@ravehami je to sila čítať
@mdse mne je z toho zle, ja som z toho uz otravena, nic ine nestretavam len zronene mamky, ktore su bite zivotom a stazuju sa na svoje deti a pritom to dieta za nic nemoze..a potom sa zgrupnu na ihre a bavia sa o tom, ktora ma vacsieho satana..tlapkaju sa po chrbte ako to davaju, ako si odopieraju ale proste bojuju..no zle mi je..a pritom sa proste len vysrali na vychovu a su otravene zo svojho zlyhania, ktore je lahsie hodit na dieta
@mdse mne je z toho zle, ja som z toho uz otravena, nic ine nestretavam len zronene mamky, ktore su bite zivotom a stazuju sa na svoje deti a pritom to dieta za nic nemoze..a potom sa zgrupnu na ihre a bavia sa o tom, ktora ma vacsieho satana..tlapkaju sa po chrbte ako to davaju, ako si odopieraju ale proste bojuju..no zle mi je..a pritom sa proste len vysrali na vychovu a su otravene zo svojho zlyhania, ktore je lahsie hodit na dieta
@ravehami súhlasím, ja som rada, že môžem byť matkou. Keby som moc túžila a nešlo to a potom by som tu čítala tieto kecy o strate identity, ak bude dieťa spávať pri mne, tak by som bola asi dosť zronená. Ale niektoré matky si dar materstva nevážia. Kamoške umrelo dieťa v náručí, tej nenapadlo riešiť somariny.
@bebko1995
Ked sa nam narodil syn byvali sme v prenajme v 2iz. byte- 1. izba bola spalna (kde sme mali pri posteli postielku) 2. izba bola obyvacka. Babo som nakojila, pomojkala, polozila do postielky a pohybovala sa po byte, nechali sme si otvorene dvere do obyvacky, nahlas sme s muzom/ kamosmi/ rodicmi pri kave kecali, aby nas babo poculo. Ked som bola sama doma, zaspavali pri hudbe, pri ktorej som cvicila 🤣 Naucila som ich na hluk, aby mi zaspali v nakupnom centre, na kave, v restike skratka kdekolvek kde sa pohybuju ludia a je tam hluk. Neexistovalo, ze niekto k nam prisiel a musel byt potichu, lebo dieta spalo 🙈 Ak zacalo v postielke plakat pribehla som, alebo manzel, pomojkali, prihovorili sa mu a znovu odisli. Malokedy sme ho vyberali z postielky. Na rukach sme neuspavali, syn bol velkac- ja 50kg nedala by som to. V noci som si dala budik, nakojila, ulozila do postielky. V posteli s nami nespavali, spim iba s manzelom 🤣🤛 S dcerou ten isty proces, len to sme uz mali svoj 4 byt a kazdy mal svoju izbu, takze ona zaspavala od 2m. vo svojej izbe 🙂 Mam dve deti a kazdy je uplne iny aj ked su z jedneho cesta a s oboma sa to dalo- naucit ich na to, aby sme aj my mali cas (s manzelom) pre seba a aby som si aj ja oddychla a mala cas na domacnost a seba. PS: a asi je zo neuveritelne, ale kazdy den som sa stihla osprchovat, namalovat, kazdy druhy den si umyt vlasy a kazdy treti si zacvicit 😂🙏 Drzim palce
@bebko1995
Ked sa nam narodil syn byvali sme v prenajme v 2iz. byte- 1. izba bola spalna (kde sme mali pri posteli postielku) 2. izba bola obyvacka. Babo som nakojila, pomojkala, polozila do postielky a pohybovala sa po byte, nechali sme si otvorene dvere do obyvacky, nahlas sme s muzom/ kamosmi/ rodicmi pri kave kecali, aby nas babo poculo. Ked som bola sama doma, zaspavali pri hudbe, pri ktorej som cvicila 🤣 Naucila som ich na hluk, aby mi zaspali v nakupnom centre, na kave, v restike skratka kdekolvek kde sa pohybuju ludia a je tam hluk. Neexistovalo, ze niekto k nam prisiel a musel byt potichu, lebo dieta spalo 🙈 Ak zacalo v postielke plakat pribehla som, alebo manzel, pomojkali, prihovorili sa mu a znovu odisli. Malokedy sme ho vyberali z postielky. Na rukach sme neuspavali, syn bol velkac- ja 50kg nedala by som to. V noci som si dala budik, nakojila, ulozila do postielky. V posteli s nami nespavali, spim iba s manzelom 🤣🤛 S dcerou ten isty proces, len to sme uz mali svoj 4 byt a kazdy mal svoju izbu, takze ona zaspavala od 2m. vo svojej izbe 🙂 Mam dve deti a kazdy je uplne iny aj ked su z jedneho cesta a s oboma sa to dalo- naucit ich na to, aby sme aj my mali cas (s manzelom) pre seba a aby som si aj ja oddychla a mala cas na domacnost a seba. PS: a asi je zo neuveritelne, ale kazdy den som sa stihla osprchovat, namalovat, kazdy druhy den si umyt vlasy a kazdy treti si zacvicit 😂🙏 Drzim palce
@dalyn wau, takuto kamosku by som potrebovala aby ma to naucila, lebo v mojom okoli nepoznam nikoho kto takto riesi veci a strasne sa mi to paci, ze proste to dieta si tak prisposobit svojmu zivotu. Vsetci sa velmi prisposobuju tomu bábätku, co ja samozrejme chápem, ale neviem si to vobec predstavit nonstop chodit po malom byte po spickach a nemoct travit cas s kamaratmi, rodinou a aby sa vsetci nam prisposobovali. Dakujem velmi pekne za rady, snad budem mat dost sily to takto aplikovat 🙂
@ravehami neviem, mne príde skôr naivné si myslieť že príchodom dieťaťa sa nič nezmení a o nič neprídem 😊 potom sa bábo narodí, a môže sa narodiť fakt náročné dieťa ktoré ani na chvílku nemôžete dať niekomu postrážiť ani dať na ruky, lebo je na Vás naviazané a keď s tým človek nerata, môže to byť pre neho dosť náročné na psychiku ☺️ ja sa radšej na to chcem v hlave pripraviť aby som si potom vedela povedať že je to len obdobie a deti so sebou prinášajú aj také zmeny, že obcas stratíme priatelov a niekedy aj na nejaky cas samé seba, pretože tomu dieťatu sa budem urcite musieť viac prisposobit.
@ravehami neviem, mne príde skôr naivné si myslieť že príchodom dieťaťa sa nič nezmení a o nič neprídem 😊 potom sa bábo narodí, a môže sa narodiť fakt náročné dieťa ktoré ani na chvílku nemôžete dať niekomu postrážiť ani dať na ruky, lebo je na Vás naviazané a keď s tým človek nerata, môže to byť pre neho dosť náročné na psychiku ☺️ ja sa radšej na to chcem v hlave pripraviť aby som si potom vedela povedať že je to len obdobie a deti so sebou prinášajú aj také zmeny, že obcas stratíme priatelov a niekedy aj na nejaky cas samé seba, pretože tomu dieťatu sa budem urcite musieť viac prisposobit.
@bebko1995 To veľmi veľmi závisí od dieťaťa. Dieťa nie je bábika Baby born, že si ho "prispôsobíš" k sebe, myslím to v dobrom, lebo čo ty popisujes, tu fázu mám už za sebou a dobre to poznám 😉 Áno, môžeš mať nastavený režim, lenže sa to nedá pri každom dieťati. Tiež mám dve, kým pri prvom som sa musela na čas presťahovať k našim, aby sme sa mohli viacerí pri ňom striedať v štýle "ja ho mám dve hodiny, ty zatiaľ spíš, a potom sa striedame", tak dcéra je ako sa hovorí za odmenu, áno, pri nej sa dá fungovať aj ináč (zatiaľ).
Život sa ti zmení. Veľmi. Ale identitu nestratis.. Len získaš ďalšiu.
@bebko1995 ja som dojčila, bolo nemožné aby spali bezo mna. Fakt. Fungovalo možno mesiac. Určite dieťa nenechaj vyplakať. To je najhorsia metóda a ubližujes dieťaťu
@bebko1995 To veľmi veľmi závisí od dieťaťa. Dieťa nie je bábika Baby born, že si ho "prispôsobíš" k sebe, myslím to v dobrom, lebo čo ty popisujes, tu fázu mám už za sebou a dobre to poznám 😉 Áno, môžeš mať nastavený režim, lenže sa to nedá pri každom dieťati. Tiež mám dve, kým pri prvom som sa musela na čas presťahovať k našim, aby sme sa mohli viacerí pri ňom striedať v štýle "ja ho mám dve hodiny, ty zatiaľ spíš, a potom sa striedame", tak dcéra je ako sa hovorí za odmenu, áno, pri nej sa dá fungovať aj ináč (zatiaľ).
Život sa ti zmení. Veľmi. Ale identitu nestratis.. Len získaš ďalšiu.
@oblecenie99 ďakujem 🙂 určite treba rátať aj s takouto možnosťou, viem že nie každá maminka má šťastie na dieťa ktoré sa ľahko prispôsobí 🙂
@bebko1995 ja som dojčila, bolo nemožné aby spali bezo mna. Fakt. Fungovalo možno mesiac. Určite dieťa nenechaj vyplakať. To je najhorsia metóda a ubližujes dieťaťu
@mooonika1975 ďakujem, viem, že to nie je podľa najnovších poznatkov zo psychológie vhodné riešenie, preto som sa na to pýtala, ako to pani dosiahla ☺️
@lienka.7 Ja som mala stastie, ze mne aj deti spali v noci. A ked bol chory ci havo alebo deti chore, tak som tiez nespala, lebo sa nedalo . Pamatam si nocne vencenia o 2-3 rano, ked ho prehanalo 😅
@siska53 ale určite, všetko má svoje "pre a proti"... ale vieš, aby niekto napisal, či ho dieta nebude príliš "obmedzovať".. alebo mu nenarusi ich stereotyp...🤦♀️ ako ten nech ho fakt radšej nema. A to už nehovorím o tom, ze sa môže čokoľvek stat... a co bude robiť potom? Inak tiež mam asi zázračné deti, lebo spali, jedli, ...nevymyslali. všetko tak ako mali 😁
@bebko1995 to, ze dieta potrebuje matku je normalne..narocne obdobie nema len matka ale aj dieta..narocne obdobie ale neznamena ziadnu stratu identity..ak niekto pride o priatelov lebo mal dieta, ktore potrebuje matku tak asi to neboli priatelia..to co opisujes je vacsinou prve mesiace az rok..ktory ubehne tak rychlo, ze nevies..tiez som mala obe deti, ktore neboli ako z filmu a instagramu takze to nepisem ako matka ktorej dieta prespalo celu noc a uz od narodenia chodilo k babke na vikendy..vsetko bude take ako sa nastavis a ako to budes vnimat a ako sa na to pozerat, v podstate na 99% to stoji len na tvojom pristupe k danej situacii..na plac dietata sa mozes pozerat ako na nieco co ta deprimuje a leze na nervy ale mozes sa na to pozerat aj na tak, ze dieta nevie rozpravat a nevie ti povedat co mu je a tak spieva aby matku zavolalo..vsetko je len a len na tebe
Ja som 3 roky doslova nespala, hore som bola 20x za noc, znicena a dolamana, unosena..a v podstate v momente jak som si to prestala brat osobne som bola ovela menej vycerpana..lebo ta psychicka unava z premyslania nad vecami a myslienkami je fakt ovela tazsia ako ta fyzicka..preto vravim, je to na tebe 🙂 drzim palce
@siska53 ale určite, všetko má svoje "pre a proti"... ale vieš, aby niekto napisal, či ho dieta nebude príliš "obmedzovať".. alebo mu nenarusi ich stereotyp...🤦♀️ ako ten nech ho fakt radšej nema. A to už nehovorím o tom, ze sa môže čokoľvek stat... a co bude robiť potom? Inak tiež mam asi zázračné deti, lebo spali, jedli, ...nevymyslali. všetko tak ako mali 😁
@lienka.7 no to urcite, taky, nech radsej nema. Akekolvek spoluzitie s kymkolvek je urcite obmedzenie, lebo sa musime tolerovat navzajom. A dieta bez pochyb zmeni cely chod na nejaky cas, ale kto chce, vie si to dieta naucit a nemusi byt obmedzenim pri aktivnom zivote. Len nema.cas citat, ci autorka popisala aj to, co je v jej poninami aktivny zivot - vystupy na vrcholy hor alebo nocny zivot - bary, diskoteky.
@lienka.7 no to urcite, taky, nech radsej nema. Akekolvek spoluzitie s kymkolvek je urcite obmedzenie, lebo sa musime tolerovat navzajom. A dieta bez pochyb zmeni cely chod na nejaky cas, ale kto chce, vie si to dieta naucit a nemusi byt obmedzenim pri aktivnom zivote. Len nema.cas citat, ci autorka popisala aj to, co je v jej poninami aktivny zivot - vystupy na vrcholy hor alebo nocny zivot - bary, diskoteky.
@siska53 je to oboje. Aktivne sportujem a prilezitostne vyhladavam aj nocny zivot. To mi je jasne, ze take prve 2 roky pojde do uzadia ale toho sportu by som sa vzdat nechcela. A aj dost cestujeme. Zijeme v BA ale par mesiacov v roku travime mimo. Toto mi tiez bude chybat.
@siska53 je to oboje. Aktivne sportujem a prilezitostne vyhladavam aj nocny zivot. To mi je jasne, ze take prve 2 roky pojde do uzadia ale toho sportu by som sa vzdat nechcela. A aj dost cestujeme. Zijeme v BA ale par mesiacov v roku travime mimo. Toto mi tiez bude chybat.
@autorka bude to znieť ako otrepana fráza, ale ako si zariadis, tak jednoducho budeš mat. A nie, dieta na tebe nemusi byt nalepené do 5 rokov 24/7/365... aj iná osoba sa o neho dokáže v pohode postarat. Aj chlap zvládne všetko okrem kojenia 😁 len mu treba dat moznost/prilezitost👍
Nakojis malé, nech sa paci môže ísť 3 hodiny kocikovat a ty máš trosku času pre seba. Co sa tyka tvojho aktívneho života, kamoška s kočíkom behavala, korculovala... 3x do týždňa chodila cvičiť. Kým ona bola v posilke, vonku bola mama a kocikovala. Cize opäť, dá sa všetko. Ono dieta ti naozaj eni všetko od základov, veľa tomu treba obetovať, ale sama uvidíš, že ti potom ako obetu vôbec brat nebudeš. Dieta treba od malá učiť ak na druhých ľudí a budeš mat oveľa ľahši zivot. Žiadne zaspavanie na cecku do 3 rokov, skákanie na fitkopte a one kraviny co tu popisujú niektoré 🤦♀️ ja mam stále malé obe deti a v pohode chodím/e kino, divadlo, a aj muz ma to pivo a ja na kafe s kamoškami 😁. Cize ked sa takto nastavíš, pocitis to co najmenej
Kto chce, tak dieta pre neho nie je obmedzenim. Moja dcera sledovala jednu, co ma 4 deti ( teda, uz by mala mat 5, len teraz nejak neprispieva) a ona krasne ukazala, ako sa to da zvladnut aj s väčším poctom deti, vzdy aj sportovala, aj sa venovala detom a vela precestovali, davala aj take tie triky a tak.
A ked som chodila cvicit kedysi ja, tak tam chodila jedna aj po porode - mimci bolo s nami, spinkalo.
Nikdy som sa športu nevzdala a mám lepšiu postavu po 40ke než 18 ročné, deti nie sú brzdou čo sa týka zdravého živ.štýlu a pohybu.
@dalyn wau, takuto kamosku by som potrebovala aby ma to naucila, lebo v mojom okoli nepoznam nikoho kto takto riesi veci a strasne sa mi to paci, ze proste to dieta si tak prisposobit svojmu zivotu. Vsetci sa velmi prisposobuju tomu bábätku, co ja samozrejme chápem, ale neviem si to vobec predstavit nonstop chodit po malom byte po spickach a nemoct travit cas s kamaratmi, rodinou a aby sa vsetci nam prisposobovali. Dakujem velmi pekne za rady, snad budem mat dost sily to takto aplikovat 🙂
@bebko1995
No uprimne z mojho okolia takto funguje iba moj brat so svagrinkou (tiez maju 2 deti) Tiez nespavaju s detmi, neuspavali, obe sme kojili a atd takze neviem- bud sme mali stastie na nenarocne deti, alebo sa to naozaj da a je to iba o rodicoch a o tom ako si to zariadia. Neviem posudit. Ak si z Ba- mozeme dat stretko 🙂 Ak si to uz teraz nevies predstavit, tak to neznamena, ze dieta nemas mat, prave naopak, vela veci si zariadis inac- budes spokojna ty, manzel aj babo. Ver tomu, ze sa to da a pojde to a nie nikdy nemusis nechavat vyplakat dieta v postielke, aby vobec zaspalo 😉, nemusis pustit dietatu z mobilu rozpravku, aby sa vobec najedlo a nemusis ho brat zakazdym na ruky, aby sa utisilo. Drzim palce
@bebko1995
No uprimne z mojho okolia takto funguje iba moj brat so svagrinkou (tiez maju 2 deti) Tiez nespavaju s detmi, neuspavali, obe sme kojili a atd takze neviem- bud sme mali stastie na nenarocne deti, alebo sa to naozaj da a je to iba o rodicoch a o tom ako si to zariadia. Neviem posudit. Ak si z Ba- mozeme dat stretko 🙂 Ak si to uz teraz nevies predstavit, tak to neznamena, ze dieta nemas mat, prave naopak, vela veci si zariadis inac- budes spokojna ty, manzel aj babo. Ver tomu, ze sa to da a pojde to a nie nikdy nemusis nechavat vyplakat dieta v postielke, aby vobec zaspalo 😉, nemusis pustit dietatu z mobilu rozpravku, aby sa vobec najedlo a nemusis ho brat zakazdym na ruky, aby sa utisilo. Drzim palce
@dalyn ďakujem ☺️🩷
A co sa tyka nacasovania, tak s ohladom na dnesne problemy s pocatim, s akym velkym predstihom ste sa zacali pokusat o dieta?
A co sa tyka nacasovania, tak s ohladom na dnesne problemy s pocatim, s akym velkym predstihom ste sa zacali pokusat o dieta?
@anonym_autor nam to trvalo cca 3 roky 😊 ale zas brali sme to velmi zlahka ☺️
@anonym_autor
Syn po 3m, dcera na prvy sup pocas covidu.

Záleží od toho, aký si človek. Možno sa budeš dívať na to dieťa a vravieť si, ako som tak dlho mohla žiť bez neho. A možno budeš vidieť len to, že nespi, plače, stále niečo potrebuje. Je to len a len o tebe.