icon

Ako zvládnuť úver na stavbu a túžbu po dieťati?

Včera o 15:29

Ahojte. Píšem anonymne lebo nechcem aby ma niekto spoznal. Momentálne ideme s manželom riešiť úver na stavbu domu so šfrb, uvidíme ako to dopadne či nám to schvália. Chceli sme si najprv zabezpečiť bývanie, aby sme mali zázemie a potom bábätko. No naťahuje sa to, ktohovie kedy nám to schvália, ak schvália a môj manžel chce dieťa až keď budeme mať schválený úver lebo teraz máme provizórne bývanie pre nás dvoch. Mňa už tlačí vek na dieťa lebo mám už 30 rokov a vždy som chcela prvé do 30tky. Manžel si myslí, že keď nám všetko pochvaľujú, že do mesiaca budem tehotná. Ja by som to neodkladala, no on nechce skôr, aby sme sa začali snažiť. Ďalej v práci tiež nie sú ideálne vzťahy, mala by som chuť dať výpoveď a ísť na materskú, no teraz ideme riešiť ten úver a najradšej by som to dotiahla už do materskej. Som zúfalá lebo sa to všetko naťahuje a aj vzťahy v práci sú na psychiku. Každý len materská, materská a dnes mi kolegyňa nenápadne naznačila, že by sa zišlo zmeniť prácu, či nad tým nerozmýšlam a ja vravím, že ideme vybavovať úver a to je dosť dôležitý finančný záväzok alebo že druhá možnosť, aby som šla na materskú. Mne je nepríjemné vravieť, že manžel chce až keď budeme mať schválený úver a nikto nevie ako dlho to bude trvať. Čo by ste robili vy? Presvedčiť ho alebo mám čakať? Už mi ide na nervy ako sa to všetko naťahuje a roky utekajú

anjelicek26
Včera o 15:30

Hladaj si inu pracu, nech sa tam vies s usmevom neskor vratit. A som na strane manzela, zasa roky to uz nepotrva, par tyzdnov a snad uz vybavite. Nemas 40...

anonym_5fb869
Včera o 15:33

1. Sfrb moze byt NEKONECNY pribeh, hovorim z vlastnej skusenosti
2. Do mesiaca tehotna byt nemusis
3. Ak Ti su neprijemne tieto debatky, ved to ludom povedz "dieta pride ked bude spravny cas a prosim mozeme sa rozpravat o niecom inom dakujem"

anonym_5fb869
Včera o 15:34
@anjelicek26

Hladaj si inu pracu, nech sa tam vies s usmevom neskor vratit. A som na strane manzela, zasa roky to uz nepotrva, par tyzdnov a snad uz vybavite. Nemas 40...

@anjelicek26 sfrb vybavovanie teda urcite netrva par tyzdnov. Asi nevies o co sa presne jedna. (Co chapem ked nebyvas na slovensku, ale nezlahcuj to). Minuly rok to riesil brat s manzelkou, trvalo im to mesiace, skoro cely rok. A nakoniec neschvalili. Takze potom dalsie mesiace riesenia inej hypo + kupa, stahovanie, atd atd

autor
Včera o 15:37
@anonym_5fb869

@anjelicek26 sfrb vybavovanie teda urcite netrva par tyzdnov. Asi nevies o co sa presne jedna. (Co chapem ked nebyvas na slovensku, ale nezlahcuj to). Minuly rok to riesil brat s manzelkou, trvalo im to mesiace, skoro cely rok. A nakoniec neschvalili. Takze potom dalsie mesiace riesenia inej hypo + kupa, stahovanie, atd atd

@anonym_5fb869 ak nám to neschvália, musíme brať z banky. No chceme to skúsiť lebo cez banku preplatíme na úrokoch 60 000 a títo s 1% úrokom by bolo super. Len nechceme, aby sa nám to naťahovalo lebo musíme tento rok začať stavať máme zmluvu s firmou do určitého času, aby prišli peniaze

anonym_eeb6be
Včera o 15:37

Kedy si plánujete podávať žiadosť? Alebo už ste žiadosť podali?

autor
Včera o 15:39
@anonym_eeb6be

Kedy si plánujete podávať žiadosť? Alebo už ste žiadosť podali?

@anonym_eeb6be chceli sme 15. januára hneď ako to spustili, ale natiahlo sa to dokým nám uctovnicky povypisovali potvrdenia o príjme a teraz firma musí poslať ešte cenovú ponuku. Tak snáď čím skôr

anonym_fcd6ac
Včera o 15:40
@anonym_autor

@anonym_eeb6be chceli sme 15. januára hneď ako to spustili, ale natiahlo sa to dokým nám uctovnicky povypisovali potvrdenia o príjme a teraz firma musí poslať ešte cenovú ponuku. Tak snáď čím skôr

@anonym_autor a kde bývate teraz?

anonym_eeb6be
Včera o 15:42
@anonym_autor

@anonym_autor dobre, treba čím skôr, aby sa nevyčerpal rozpočet. A čo znamená, že máte provizórne bývanie pre dvoch? Viete do neho priviesť dieťa?

autor
Včera o 15:43
@anonym_fcd6ac

@anonym_autor a kde bývate teraz?

@anonym_fcd6ac rodičia majú za domom menší provizórny domček tak zatiaľ tu, ale to je pre nás dvoch a teraz v zime fungujeme na kúrení drevom v krbe

autor
Včera o 15:45
@anonym_eeb6be

@anonym_autor dobre, treba čím skôr, aby sa nevyčerpal rozpočet. A čo znamená, že máte provizórne bývanie pre dvoch? Viete do neho priviesť dieťa?

@anonym_eeb6be tak nie je to tú moc ideálne pre dieťa a navyše máme tu zimu pokiaľ nekúrime drevom teraz v zime. Čiže také dosť bojovejšie podmienky pre nás dvoch hlavne teraz v zime

anonym_eeb6be
Včera o 15:47
@anonym_autor

@anonym_eeb6be tak nie je to tú moc ideálne pre dieťa a navyše máme tu zimu pokiaľ nekúrime drevom teraz v zime. Čiže také dosť bojovejšie podmienky pre nás dvoch hlavne teraz v zime

@anonym_autor v tom prípade by som počkala. Neviem ako je to s výstavbou ale pri kúpe sme videli peniaze o pol roka po podaní žiadosti. Musíš rátať aj s tým, že sa bábo podarí hneď. Dom vtedy zaručene dokončiť nestihnete. Začala by som sa snažiť až vtedy, keď už bude dom pekne rozostavaný a vieš, že to u nebude dlho trvať.

autor
Včera o 15:51
@anonym_eeb6be

@anonym_autor v tom prípade by som počkala. Neviem ako je to s výstavbou ale pri kúpe sme videli peniaze o pol roka po podaní žiadosti. Musíš rátať aj s tým, že sa bábo podarí hneď. Dom vtedy zaručene dokončiť nestihnete. Začala by som sa snažiť až vtedy, keď už bude dom pekne rozostavaný a vieš, že to u nebude dlho trvať.

@anonym_eeb6be a brali ste na stavbu domu či kúpu bytu?

anonym_eeb6be
Včera o 15:52
@anonym_autor

@anonym_eeb6be a brali ste na stavbu domu či kúpu bytu?

@anonym_autor kúpa rodinného domu (označené to bolo ako kúpa bytu v RD)

reanda
Včera o 16:00

to sa uz tak velmi ponahlas, ze chces radsej dieta priviest do provizornych podmienok, plus si potom tehotenstvo a rane materstvo 'vychutnavat' este popri vybavovackach a stavbe domu a potom stahovani? len preto, ze si si niekedy dala metu, ze budes mat dieta do tridsiatky? uz tych par rokov ti plodnost neznizi, to skor stres z okolnosti a tlaku, co na seba vytvaras.. inak doteraz ste co robili, ze ides riesit vsetko naraz, aj uver, aj dieta a este aj nespokojnost v praci? tu pracu si mala asi riesit v prvom rade, ked tam nie si spokojna a nie drzat a cakat, ze to vyriesi materska

bomba36
Včera o 16:01

Vy ale momentálne naozaj nemáte podmienky pre dieťa, manžel premýšľa správne. Nemáte nič vlastné, dieťa sa síce môže podariť hneď a nemusí, ale treba rozmýšľať realisticky. Manžel je s tebou v provizórnom bývaní u svokry, nemáte tam zrejme ani súkromie a predstava že do toho by malo prísť dieťa mu určite nepridáva na dobrej nálade.
V práci by som kolegyniam povedala nech si láskavo hľadia svojho a starajú sa o svoje ikry. Nechápem prečo by som sa cudzím ľuďom mala spovedať, kedy pôjdem na materskú. A máš ešte len 30, nie že už 30.
Predstav si že "náhodou" teraz naozaj otehotnieš - dosť je možné že budeš s malým bábätkom v záhradnom domčeku, manžel nebude mať s tebou žiadne súkromie lebo bude mať u seba nonstop svokru lebo veď jej to tam patrí, vypadne tvoj príjem a tú pôžičku nakoniec nedostanete. Aj také sa môže stať.

konikkon
Včera o 16:28

@anonym_autor ved nemate kde byvat, nemas kam priniest dieta, tak to je snad dostatocna odpoved na tvoju dilemu. Ked sa narodi dieta a pojdes na matersku, uz nevybavis nic. Manzel ma pravdu. 30 rokov je normalny vek.

autor
Včera o 16:32
@reanda

to sa uz tak velmi ponahlas, ze chces radsej dieta priviest do provizornych podmienok, plus si potom tehotenstvo a rane materstvo 'vychutnavat' este popri vybavovackach a stavbe domu a potom stahovani? len preto, ze si si niekedy dala metu, ze budes mat dieta do tridsiatky? uz tych par rokov ti plodnost neznizi, to skor stres z okolnosti a tlaku, co na seba vytvaras.. inak doteraz ste co robili, ze ides riesit vsetko naraz, aj uver, aj dieta a este aj nespokojnost v praci? tu pracu si mala asi riesit v prvom rade, ked tam nie si spokojna a nie drzat a cakat, ze to vyriesi materska

@reanda rok len trvalo kým sme dostali stavebné povolenie a minulý rok keď sme ho dostali, už neboli peniaze zo šfrb čiže sa riešili papierovačky a všetko k tomu. V práci som dva a pol roka, už mám zmluvu na dobu neurčitú čo mi teraz pri žiadosti o úver môže pomôcť, ale nespokojná som lebo je tam nepríjemná vedúca, ktorá by ma odtiaľ najradšej dostala preč

domkakvet
Včera o 18:36

@anonym_autor vybavte si to cim skor a potom dieta.

anonym_07c163
Včera o 18:39
@anonym_autor

@anonym_autor rychlejsie to mas v klasickej banke,tam to mas vybavene raz dva,tu cakate aj mesiace.

autor
Včera o 20:09
@anonym_07c163

@anonym_autor rychlejsie to mas v klasickej banke,tam to mas vybavene raz dva,tu cakate aj mesiace.

@anonym_07c163 len zase koľko preplatíme na úrokoch a nemáme nadštandardné príjmy žiaľ 😕 no radi by sme čím skôr lebo sú to pre nás stresy

anonym_496d52
Autor odpoveď zmazal