Aký vek je už vysoký na rodenie detí?
Dnes mám pre vás takú čisto hypotetickú otázku, ktorá samozrejme závisí od mnohých faktorov.. ako sa žena cíti atdˇ.. ale aj tak by ma zaujimalo, aký vek už považujete za kritický, čo sa týka rodenia detí?
nad 40
ideál 38 max. 40 r
@luckamjar odpovedam na otazku podla mojich pocitov a skusenosti. V urcitom veku uz clovek naozaj nevladze riadne fungovat po prebdenej noci a podobne. Ano, chapem, ze zena, ktora po dietati tuzi a nemohla ho mat skor, ide do toho. A ja jej fandim. No a treba sa pozriet aj na druhu stranku veci - dieta na ZS a rodicia, co uz potrebuju dlhsie oddychnut a dobit baterky. Dieta na SS ci VS a rodic oba s dochodkom, co ho nedokaze financne podporit. Dieta na VS, ktore riesi staroslivost o starsieho rodica. Dieta s vlastnou rodinou bez laskavych starych rodicov. Ale o otazke sa bavime skor teoreticky.... toto su veci, co sa mozu a nemusia stat a byt relevantne.
@kikus7 jasne v 40ma človek ako také zázemie kariéru a bývanie nemusí riešiť ci bude s deťmi u mami v detskej izbe alebo u svokry s ktorou sa neznesie, tiež ci bude mat nárok na materskú a ak náhodou nie z čoho bude žiť.... Všetko má výhody aj nevýhody.. Osobne si myslím ze zrelá 40 vie často dat dieťaťu viac ako pojasena 19 ale je to úplne individuálne a vždy záleží na okolnostiach a mounostiach danej ženy a jej partnera 😊
Možnostiach
@queen_mary otec moze byt starsi, bavime sa o matke. A zas nehovorim, ze treba rodit v 17-tich, určité zázemie samozrejme musí byť, ale zase robiť si "vnúčatá" ja neuznávam. Ja som napísala svoj názor, ty máš iný, ok.
Tu vobec nejde o to ako sa ta zena citi, ale ze sa vekom zhorsuje sanca donosit zdrave dieta a zvysuje sa dost sanca porodit dieta s nejakou vadou. Ano, chapem ze niekomu to nevadi, ale z dlhodobeho hladiska to vobec nieje ok. Viem o com pisem, robim s postihnutymi detickami a ked som robila s downikmi, 80% ich matiek boli matky nad 40 rokov. Samozrejme teraz uz je aj ina diagnostika, ale ja mam napr. deti medzi prvyma tretou je 10 rokov a neporovnatelne to bolo, co sa tyka fyzickej kondicie, aj som si musela pichat clexane a pod.
@datelinka31 tak ja osobne som mala tretie v 35-ke...a bolo to super...teraz v 38-ke mám štvrté a už vidím obrovský rozdiel..a to sú tri roky iba..menej vládzem,menšiu trpezlivosť mám.. horšie sa mi vstáva v noci...a občas na sebe pozorujem že už len so zaťatými zubami čakám,kedy bude trochu väčšia...ale každý ako sa cíti a aký má príbeh za tým všetkým..súhlasím ze je to individuálne..
Asi tak 45.. ja ak do 45 nebudem mat dieťa, tak to asi necham tak (mam 30)
Pre mna OSOBNE je to 30 rokov. Ked som este zvazovala 2 deti, tak som chcela stihnut dve do 25. Stihla som len jedno. Mozno, keby som mala ok tehotenstvo, tak by som rychlo isla do druheho. Ale skoro som umrela. Nie dakujem, druhykrat neprosim. Jedno dieta staci, planeta je prepchata. Vek bol mojim kriteriom preto, ze som v skole mala predmet s nazvom detska patopsychologia a vsetky vyskumy ukazali, ze po 27ke sa exponencialne zvysuje SANCA na vyvinove poruchy a psychicke poruchy genetickeho podkladu ako napriklad Poruchy autistickeho spektra ci ADHD. Teraz je takych deti neurekom a je to sposobene prave tym, ze zeny rodia vo vysokom veku. Po 33ke je sanca uz velmi vysoka. Stale je to sanca. Nie pravidlo. A niekto rad podstupi riziko, iny nie. Ja by som do takeho rizika nesla. Preto som chcela stihnut deti co najskor.
Odhliadnuc od genetickych rizik, chapem, ze tie riesi mozno 0,0001% populacie, zhodit autizmus na ockovanie je lahsie predsa, tak zohrava ulohu viacero faktorov- zdravie zeny, psychika zeny (ci je sentimentalny alebo pragmaticky typ... Sentimentalne prvomatky po 35ke su podla mna katastrofa pre dieta. Uzkostlive, prehnane protektivne, "toto nerob, ublizis si", " hentam nechod, narazis sa", dieta idealne obalia do bublinkovej folie...mam realnu skusenost so 4 takymito mamickami, ako cez kopir. Pragmaticke zeny su na tom ovela lepsie, nemaju pocit, ze ich babuliatko umrie na kazdom kroku, take poznam tiez...ale len 2 :D ), dalej je to stabilita vztahu - dieta je zatazkavajuca skuska aj pre vztah, ktory pred tym fungoval ako svajciarske hodinky. Treba mat vela sily, tahat za jeden povraz, ujasnit si dolezite body vychovy a byt naozaj jednotni, aby to vztah udrzal. Tie vztahy, ktore maju problemy uz pred dietatom sa na 90% rozpadnu. Dieta nie je liek na pokazeny vztah, praveze ho zhorsi este viac. Flexibility partnerov- po 30tke uz kazdy nabehne do takeho svojho pohodlneho stereotypu. Cim dlhsie v nom ostava, tym viac sa zvysuje sanca, ze prichod dietata vsetko rozbije. Predstav si, ze mas 43 rokov, doteraz si si zila svoj kazdodenny zivot- praca, konicky, vylety, priatelia, vsetko tak, ako si si naplanovala...a zrazu ti do toho vtrhne dieta, ktore zrusi cely tvoj rezim. Preto hovorim, ze dolezita je flexibilita- ak si dostatocne flexibilna ty aj partner, tak svoj rezim, svoje konicky, svoj zivot sklbite s rezimom dietata tak, aby profitovali vsetci a nikto neprisiel o vyznamnu cast svojho pohodlia , ani vy ani dieta. Ak sa ale tazko prisposobujete zmenam, ste malo flexibilni, tak vas dieta znici. Bud ty upadnes do poporodnej deresie, ze nevies co mas s tym deckom robit alebo cely svoj zivot podriadite iba potrebam dietata a po roku, dvoch bude z vas vycerpany a frustrovany par rodicov, ktori sa ale extremne naviazali na dieta, lebo stratili zmysel predchadzajuceho zivota a ked bude mat ist do skolky, tak to bude tragedia, alebo sa moze stat, ze muz bude chciet zosuladit svoj program s detskym rezimom a zena sa bude chciet plne prisposobit dietatu, co vyusti do hadok a sklamania, zvacsa zeny, ze muz nepomaha, robi si svoje a na nu a dieta kasle, v extremnom priade to muz nevydrzi, odide od rodiny, najde si milenku, novy zivot, kde nebude zväzovany dietatom . Toto sa samozrejme deje aj mladsim parom. Avsak opat, biologicky, fyziologicky su mladi ludia prisposobivejsi a ucenlivejsi. Rychlejsie nabehnu na novy system. Tak to je dane fyziologicky. Mlady orgnizmus sa RYCHLEJSIE prisposobuje zmenam a ekektivnejsie reaguje v stresovych situaciach.
Dalsia vec je, ze partneri, napriek tomu, ze maju dieta, nesmu prestat byt partnermi, musia si najst cas na seba, na spolocne aktivity, na cas bez deti. Ak su pragmaticki a zabezpeceni, tak si najmu na par hodin v tyzdni opatrovatelku a venuju sa iba sebe. Ak nie su zabezpeceni (tak je otazka, co robili poslednych 20 rokov v praci) a nemozu si dovolit opatrovatelku, do uvahy prichadzaju babky, ktore maju kludne cez 70... Su schopne sa este postarat? Maju zaujem? Maju silu pobehovat okolo maleho Duracela, kym su rodicia na rande? Su pri plnom zdravi? Ak sa na babky neda spolahnut alebo je par prilisne sentimentalny a nikomu dieta neda ani na 3hodiny, tak to casom vyusti do unavy oboch, stupnujucich sa hadok alebo naopak prehlbujuceho sa ticha a vztah pomaly umrie. Dalsou vecou je financne zabezpecenie- ludia dnes siahaju po moznosti mat deti ovela neskor ako ich rodicia hlavne preto, ze detom chcu dopriat viac a lepsie z pohladu financneho zabezpecenia. Dat im lepsie skoly, mat moznost ich poslat do zahranicia, mat pre nich peniaze na štart do zivota. To je vsetko vznesene. A je to naozaj tak? Naozaj mate v 43,45 rokoch tolko, ze ak otec o 15 rokov dostane infarkt, mrtvicu, Crohnovu chorobu ci rakovinu hrubeho creva, rakovinu prostaty (najcastejsie muzske ochorenia), ze matka, ktora bude mat 60, 3 roky do dochdku a 15rocneho pubertiaka, ktory akurat skoncil ZS utiahne vsetko sama? Tam uz sa predpoklada, ze stari rodicia neziju. Samozrejme, umriet mozem aj ja, kludne aj zajtra, stale hovorim o SANCI a PRAVDEPODOBNOSTI. Nastastie som za cely zivot poznala iba jedneho otca rodiny, ktory umrel ako 40rocny a jeho dcery mali 16 a 13. Bola to tragedia. Umrel na rakovinu. Poznala som iba jednu zenu, co umrela vo veku 38rokov a nechala po sebe 18 a 16 rocne deti. Rakovina krcka maternice. Nastastie som poznala iba 2. No v mojom okoli, sprostredkovanom okoli, priamo v rodine bolo x umrti, ked muz tesne pred 60 alebo po 60 umrel na rakovinu ci infakrt. Ked zena v 65 umrela na rakovinu. A poznam aj mnohych, co sa dozili 88, 93, 97, svagrova babka 104.. Avsak statisticky je VYSSIA SANCA, ze umries medzi 60-70 ako to, ze umries medzi 30-40.
Dalsi dolezity aspekt- generacny gap (moja mama ma mala v 47 a nikdy sme si nerozumeli. Ona je clovek inej doby). Ja chapem, ze za poslednych 20 rokov, sa trochu zmenilo myslenie ludi, ale nikdy nebude 60tnik rozumiet 15rocnemu pubertiakovi, ktory je cely tormented, melodramaticky, nepochopeny, vo svete,ktory je cely proti nemu... Inak sa na tento exces pozera 40tnik, inak sa na to pozera matka, ktora ma 35 (lebo mala dieta v 20tke) a inak 60tnicka, ktora si povedala v 45, ze toto je ten spravny cas na dieta. S vekom prichadza rozum, skusenosti. Ano, 60tnik toho zazil viac, nadobudol viac zivotnej mudrosti. Problem je, ze pubertiak ju nechce prijat. On nevidi za horizont. On vidi svoje dusevne rozpoltenie a castokrat ani nechape, ze ten rodic mu chce dobre. A dalsia vec je, ze od rodica sa neocakava, ze bude dietatu ucitelom. Ja ked som mala 15, velmi som si vazila ucitelov vo veku mojej mamy (tesne pred dochodkom, resp, uz v dochodkom veku, ktori nadsluhovali. Povedala by som, ze boli pre mna vzorom ako napriklad Master Yoda. Stari, so storocnymi skusenostami.) no doma som videla unavenu a vystresovanu mamu, co v mojom ponimani nemala ich uroven. Ktora rozbijala salky pri umyvani, trieskala hrncami, vrieskala na cely dom a vetko mi zakazovala, lebo som bola male decko. Ano, pre nu ano. Kym pre ostatnych rodicov boli uz 15,16rocne deti ich partaci, uz sa s nimi bavili ako s dospelakmi, riesili s nimi dospelacke rozhovory, chodili spolu na dospelacke vylety a dovolenky, ja som bola pre svoju mamu male decko, co nicomu nerozumie a ma drzat hubu a krok .. A povedala by som,ze moja mama je velmi moderna babka, ktora na dennej baze vyuziva skype, zoom, facebook, instagram, podnika, uci sa jazyk (ma 75 rokov), postrazi mi dieta, kraca rychlejsie ako ja, nakupuje zasadne online, predava veci na bazosi atd...takze vobec to nie je babicka do truhly a nikdy nebola. Napriek tomu som s nou ako dcera mala nulovy vztah. Lebo vo svojom veku nerozumela tomu, ze to, co ja prezivam je realne, ze moje problemy su rovnako skutocne ako tie jej. V skutocnosti ma vychovavala babka. A takym stylom, ako sa ludia staraju o vnucata. A kedze je to first-handed experience, tak uz len preto som nieco take nikdy nechcela pre svojho potomka.
Samozrejme, je to moje osobne presvedcenie,nieco co mam odpremyslane sama v sebe a rozsiskutovane do najmensieho detailu s manzelom.
Su rozne typy ludi. Ja som pragmaticky analytik, ktory ma rad cisla, tabulky, grafy, vyskumy a ich vystupy. Niektore veci mam nastavene ako hodnoty svedomia a z tych nikdy nepopustam, no mam ich tiez rozanalyzovane a postavene na zaklade, ktory MI dava zmysel. Ostatnym nemusi, ani to neocakavam. Pri ostatnych veciach kladiem vzdy na misku vah uzitok vs. riziko. Aby som do niscoho isla, moj osobny uzitok musi byt vyssi ako riziko, ktore podstupujem. Co znamena, ze sa nevyhybam riziku. V niekotorych veciach konam velmi rizikovo- ale ten uzitok, ktory je na druhej strane mostu je pre mna nevypocitatelny. Pre mna osobne by bolo prilis rizikove porodit po 30tke, lebo NECHCEM niest riziko akehokolvek poskodenia mojho zdravia ani zdravia mojho potomka. Ine je, ked sa mi narodi chore dieta, ktore vyzaduje specialny pristup a ine, ked sa mi narodi zdrave dieta, ktore v priebehu zivota ochorie. V tom prvom pripade viem regulovat riziko, v tom druhom az tak nie. Ako zabranim, aby moje dieta dostalo rakovinu? Da sa tomu zabranit? Keby sa dalo, kazdy rodic by robil vsetko pre to, aby sa to nikdy nestalo. Napriek tomu je takychti deti vela.
Otehotniet nie je raketova veda. Vynosit dieta moze a nemusi byt zivot ohrozujuce. Odchovat dieta do dospelosti je zavazok a velka zodpovednost. Mojho otca si nepamatam. Umrel, ked som bola malicke dieta. Cely zivot som vyrastala ako polosirota. A ano, chybalo mi mat otca. Nikdy by som preto nedopustila, aby moje dieta prezilo to, co ja. Zivot bez otca a so starou matkou. Ked som isla do prvej triedy ZS, ona prave odisla do dochodku. No stale si myslim, ze vek nie je az tak zasadny ako stabilita vztahu a naozajstna suhra partnerov. Takmer 50% manzelstiev konci rozvodom. Nieco take by som tiez nedopustila pre svoje dieta. Netreba sa tak zameriavat na dieta a spravit si z neho modlu. Treba sa viac zamerat na to, aby vztahy, v ktorych sme tie deti spolodili boli stastne, naplnene, aby dieta doatalo ten najlepsi priklad rodicovskej lasky do zivota. Ked dieta vnima milujucich rodicov, ktori su na jednej vlne, pozorni jeden k druhemu, hrmonicky zijuci v peknom vztahu plnom ucty, rovnako sa dieta bude spravat aj k svojmu partnerovi a k svojim detom.
Mozno niekto povie- nemala som dieta skor, lebo nebol partner a nebola prilezitost a x krat son potratila. Kazdy ma svoje dovody. Pre mna osobne je tisickrat lepsia adopcia ak mam partnera a nedari sa. Ak by som nemala partnera, tak neriesim vobec. Ale opat, je to iba moje osobne presvedcenie, ktore nikto iny zdielat nemusi, ze dieta nie je povinnost a ani podmienka k prezitiu plnohodnotneho zivota. A ak uz jedno mam, kludne staci. Radsej sa lepsie postaram o jedno, ako by som mala ukracovat o cokolvek dve. Bude mat rovesnikov kamaratov. Koniec koncov, rodinu si nevyberies, priatelov ano.
Ale opat zopakujem, aby sa zasa niekto nezacal fucat, ze niekomu nieco prikazujem alebo zakazujem- toto je nieco, cim sa riadim ja, dava to zmysel mne a mojmu muzovi a je to moje osobne nasravenie a presvedcenie. Ak niekto zdiela podobne, je to v poriadku. Ak s nim niekto nesuhlasi, je to tiez v poriadku. Kazdy nech sa zariadi sam podla seba, ako mu to najlepsie vyhovuje, urcite nemam zaujem sa s nikym hadat a obhajovat svoj pohlad na zivot, lebo je moj a uplatnuje sa v mojom zivote. Takisto ludia,ktori sa rozhodnu mat deti 50tkou, maju pravo na svoje rozhodnutia a nemusia nikomu nic vysvetlovat, preco a naco a ako. Kazdy nech si zije podla seba, no bolo by pekne aspon sa zamysliet nad tou úmerou riziko/úžitok. A brat do uvahy vztah. Nech netrpi dieta, ktore sa na svet nepytalo.
ja som mala 35 keď sa narodil syn a za seba hovorím, že to bolo neskoro (zdravotné dôvody, nedarilo sa 7 rokov) keby som si mohla vybrať tak hneď po vysokej škole
ja som mala necelých 33 a už mám "na mále"... možno keby bola žena maximálne zdravá a nič jej nie je, tak by som dala maximum na cca 38 rokov. viac nie. ale za mňa je už aj 33 veľa. nikdy človek nevie, čo mu príde v živote do cesty a potom je ťažké mordovať sa s malými deťmi aj prípadnou chorobou :(
Vek je len číslo...ja mám 31 a cítim sa úplne ako mladucha, ako keď som mala 20 a vidíš, že sa tu nájdu ženy čo veď nad 30 už považujú za geriatriu, pri tom pre mňa absolútne ideálny čas 😅 Teraz čakám druhé a som spokojná , nechcela som dieťa skôr a ani teraz si nemyslím že mať dieťa skôr by bolo pre mna správne. Ja mám zase (nepopulárny v dobe umelých oplodnení) názor, že žena by mala rodiť len toľko a do vtedy, ako jej to príroda sama povolí. Úprimne je mi to ale úplne jedno či nejaká cudzia žena porodí v 18 alebo 48, nie ja jej budem vychovávať deti 🙂.
Za mna max. do 40, ale je to velmi individualne, zalezi to od milion faktorov , nielen od toho ake ma clovek zazemie a zdravotny stav ale aj od vychovy okolia.....ja napriklad som mala vaznu znamost od 18tich do 26 a moji rodicia ma vzdy viedli k tomu aby sme si " davali pozor' len aby som nahodou neotehotnela, ze si mam najskor VS dokoncit, najst pracu, vybudovat nejaku karieru, byvanie poriesit zasa partnerovi rodicia ti zasa z nabozenskeho hladiska a hlavne aj co by povedali ludia keby som otehotnela pred svadbou🙃 tak sme sa nakoniec aj rozisli a kym som stretla mojho muza mala som 32, prva dcera sa narodila v mojich 33 a aj prave kvoli veku (ale nielen) budeme mat teraz 2. dcerku ja budem mat 35.viem ze manzel tuzi este po synovi ale ja by som asi 3 materske po sebe nedala tak sme sa dohodli ze este uvidime , osobne mi pride uz pre mna 38 a viac dost ale mame aj v rodine mamicky ktore mali dokonca 1. dieta po 40tke a zvladaju to super, su aktivne sportuju, popri materskej pracuju na pol uvazku a su spokojne ale mam aj kamosku ktora ma 27 a stazuje sa v kuse ze sa jej babo budi AZ 2x za noc a nevladze fungovat cez den ...
Za seba keby som stretla mojho muza skor urcite by som brala porod v nizsom veku ale jednoducho ak su tam objektivne dovody preco sa skor neda nikoho nesudim.
@queen_mary ako sa to zoberie, z jednej stránky máš pravdu ale neviem si ho predstaviť za 18 rokov ako 80 rocneho deda na stuzkovej svojich detí. Celkovo názory na výchovu a dvojgeneracny rozdiel vo vychove robí svoje. To ze si budu deti užívať jeho peniaze je fajn ale nie je to všetko. Ja by som to teda nemenila za mladších rodičov aj ked mozno menej zabezpečených. Radšej by som si ich tu uzila dlhšie, je to predsa väčšia šanca.
Za mňa je maximálny vek 35. Ale je to len môj osobný názor.
@zuvelyn tiez nechapem ako niekto moze 30tnicky povazovat za stare - ja mam stale rovnako energie ako v 20tke, som mudrejsia, vobec nelutujem, ze sme ho nespracovali tak skoro...
.praveze som za to aj vdacna, lebo kde som bola psychicky vtedy a teraz, je neporovnatelne - takto viem, ze budem pre dieta lepsou matkou (nie stihackou), trpezlivejsou, mudrejsou, viac uzivajucou si, kedze uz mame vsetko uzasne zabezpecene. A vobec sa nebojim co bude, ked budem mat 60 a dieta len 20...ja sa o seba staram, vyzivujem telo, nemam stres a ratam s tym, ze ako dochodca sa budem citit az 80+. Fakt je blbe, ze 40tnicky su bez energie...
A to ze sa zvysuju nejake rizika u plodu v zene po 30tke...omg. Ake je to %? Adhd a pod.choroby nie su sposobene vyssim vekom ale hroznou stravou, ktorou sa ludia a hlavne deti “zivia”.
max 38
to ze dnes rodia vsetky mozne celebrity po 45+ a aj viac, uprimne, môzu si to predovsetkym dovolit financne, maju servis aj doma (upratovanie a pod.) - len pravda, akou cestou k tehotenstvu prisli asi vela neprizna.. 😉
cim je clovek starsi, tym menej vladze a aj telo starne, je to zakon prirody a je to prirodzene a toto sa oklamat neda..
ja by som sa skôr zamyslela nad kvalitou vztahu s partnerom a tam zvazit, pretoze dieta nie je zarukou, ze vztah sa utuzi, zaisti a pod.. dieta je najväcsia zmena a preverenie vztahu
@elementissa s niecim suhlasim,s niecim nie.vsetko zavisi od konkretneho cloveka,zivotospravy,velmi zalezi od toho aky styl zivota vedie,ci maju v rodine urcite vrodene choroby,neda sa to zovseobecnit.napr.mam mladucke kolegine,ktore isli na matersku zarovno somnou(ja 32,oni okolo 25).vsetky blede,50 kg vystresovane baby,co ratali kazdu korunu na vybavu,nic ine ich nezaujimalo len aby nepribrali,ale dolezite bolo ci stihne termin na nechty,a ci sa velmi pri porode tam dole zmeni,ci ich bude este partner chciet.vsetky rodili s epiduralom alebo cisarskym,jedno dietatko zial vrodenu vadu 😔 na vahe +25kg,ked ich teraz obcas stretnem,tak cigaretka v ruke,znicena,dieta vie ledva mama povedat..druhy priklad,rodili sme viacere po 30tke,bez problemov,no stress,vsetko v poriadku,spokojne matky,po porode po par tyzdnoch fit,niektore pracuju z domu,stihaju lavou zadnou..preto vravim,ze vsetko zavisi od konkretnej zeny,a roznych faktorov,nie vzdy je dolezity len vek. Za mna je strop 40 rokov.
Pre mna vsak bolo v zivote dolezite zazemie,fin.zabezpecenie,dobry partner,byvanie.a nie vek a rychlo odrodit.
Myslim si ze na tuto otazku ma odpoved priroda.Je nieco ine ked zena prirodzene otehotnie v 45ke lebo je este plodna. A ine ked si v 50ke da umele oplodnenie svojich zmrazenych embrii. Ale to je tiez Uz len jej vec . Kazdy by mal riesit len seba. V tomto. Moj porod v 37ke tesne pred 38 bol lepsi ako v 33 aj kojenie uz slo lahsie a bez problemov. Ratam ze budem kojit aj v 40 kedze som za prirodzene odstavenie dietata. Mala mà 5r vie citat aj pisat . Poznam matku co sla hnet po maturite na matersku. Jej 8r mà problemy s pisanim a SJ ( rodicia obaja nezamestnani +dlhy) deti do 5 poobede von nepusti Lebo ona pozera tv a jej muz spi vecer ich pustia na dvor a o 8 idu spolu do tesca na nakup .Mladi rodicia a ziju ako dochodci. Ale to uz je ich vec. Ja som spokojna stym ako žijem a Keby sa pritrafilo aj tretie dieta po 40ke verim zeby som si aj snim vedela uzivat zivot. Je to velmi individualne a kazdeho osobna vec v akom veku mà deti . Vsetci sme smrtelni na to by mal mysliet kazdy rodic co bude s detmi Keby sa nieco stalo. Vek je len cislo vsetko je o cloveku. Moja starenka sa v 93 vedela viac tešit z pravnučata ako svokra v 77 z vnučky ci teraz v 82 Lebo svokra nikdy nemala zaujem o deti ani svoje proste ju ine veci naplnali ) Tato otazka uz tu bola x krat a zas a znovu uplne zbytočne.
To sa takto neda, mas zeny co su can 40tke zdrave, maju kondicku a mas zeny co su v 25tkr uplne ze na rozsypanie. A to sa neda pausalizovat. Lebo tam rozhoduje vobec to v akom stave je to telo, mysel tej zeny. Ja som napriek rizikovemu tehu bola v 34 rokoch ako tehotny terminator. Dve hodiny po porode lietala ako sarkan, holky tam 22,25 rocne uplne ze rozsypane, ledva sa pohli. Z tohto dovodu si hovorim, ze kde to ta konkretna zena citi ako dobru volbu, chce dieta , tak nech ide do toho.
Pre mňa konkrétne to bolo 35 a aj sa tak podarilo. Syna som mala v 26 a dcéru v 35. Ten rozdiel som riadne cítila. Nielen pri tehotenstve, ale aj teraz pri výchove. Telo starne a človek nevládze to, čo pred 20-timi rokmi. Ja som mala aj skorú menopauza, už ako 37 ročnej mi začala vynechávať menštruácia a ako 42 ročná som skončila. Takže som rada, že sa druhé podarilo. Chápem, že ak nie je vzťah alebo sa nedarí, tak to skúšajú aj vo vyššom veku, ake pokiaľ sa dá, netreba to odkladať.
Ja mám 38 a veru už sa na tehotenstvo necítim. Jasné keby prislo tak by bolo, ale pre mňa osobne to je už dosť.
Do 40 max. Vekom je naša DNA čoraz viac poškodená, dochadza k mutaciam, nerada by som odovzdávala takýto geneticky materiál. Je jedno, ako sa žena citi a ako vyzerá, prírodu neoklame. Taktiež pri starších mužoch je zvýšené riziko rôznych mutácii a rastie šanca, že dieťa bude mat autizmus...
Inak je to každého osobná vec, keď sa rozhodne do toho ísť aj po 40ke, mne to žily netrhá, mna by už nik nenahovoril (mám 46, takze nepozerám sa na to očami 20nicky, pre ktoré sú 40 nicky starenky)
@datelinka31 pocat, vynosit a porodit dieta je jedna vec a druha vec je poskytnut mu vychovu, vzdelanie a zazemie na min. 20 rokov. Podla toho mi vychadza vek na rodenie 40 rokov max a o to viac ak by sa malo jednat o jedine dieta. Aj v minulosti zeny bezne rodili okolo 40tky, len zvycajne uz niekolke dieta v poradi a nerobila sa z toho senzacia.

@nelca84 ja by som zasa nechcela super mladu matku bez penazi, ktorej som sa smykla a frajer ju opustil 😅🤣 taky vaso mika musi byt super otec, a bude mat 60 o rok.