icon

Bojím sa mať dieťa

amalka147
16. dec 2021

Ahojte baby. Mám otázku. S manželom sa snažíme o bábo, no asi nevychytavame tie správne dni, alebo to jednoducho nevychádza akosi 🙂 Už som začala brať aj inofolic, tak uvidíme. Dobre prejdem k veci. Mala z vás niektorá stav, že má strach mať dieťa? Predsa to nie je bábika, s ktorou sa pohrám a odložím. Bojím sa, že či sa budem vedieť postarať o dieťa, či budem vediet, prečo dieťa plače, či budem vedieť prebaliť a pod. Keď sestra príde k nám, tak sa mi ani krstniatko nedarí niekedy utíšiť, čo plače :(
Dočasne bývame s mojimi rodičmi, ale už staviame domček. Takže kebyže to vyšlo teraz tak by mi možno dočasne aspoň zo začiatku mamina pomohla. Prosím neukameňujte ma pre moje pocity....

petamich
16. dec 2021

su to uplne normalne pocity ;) a nie zo zaciatku skutocne nebudes vediet preco place a bude to skuska omyl - nastastie tie potreby na zaciatku su relativne jednoduche, nas maly ma 5 mesiacov a obcas stale neviem, preco place :D a uz si rozhodne rozumieme viac, proste pojdes instinktivne, nieco si nastudujes, nieco poradi okolie, no a obcas si proste poplaces tiez, bude to v poriadku ver mi

panizima
16. dec 2021

@amalka147 hlavne sa nestresuj už dopredu,

michaela789
16. dec 2021

@amalka147 či budeš vedieť prečo dieťa plače? Ja mám dve, jedno má krátko cez mesiac - väčšinu času NETUŠÍM, prečo plače 😅
A pochybujem, že to nejaká matka má inak. Máš na seba priveľké nároky. S dieťaťom sa musíš spoznávať, vôbec to nie je tak že "je to moje dieťa, tak mám nad ním čarovnú moc, pri mne nikdy neplače ani nie je nespokojné". Môj mladší mi bačí 80% celého dňa niekedy. Prečo, ani srna netuší. Proste má zlý deň a nevie to inak vyventilovať, nemá sa ako inak posťažovať, tak plače. Má na to právo a zo mňa to nerobí zlú matku 🙂
Ak máte zázemie a máte vyštrngané veci ohľadom výchovy, normálne choďte do toho bez zbytočného rozmýšľania. Deti sú super 😉

panizima
16. dec 2021

@amalka147 časom sa to naucis

4stanka4
16. dec 2021

My sme sa o bábätko snažili dlhšie a zajtra sú tomu 2 roky ako som si našla 2 čiarky na teste....akože keby si videla tú paniku v mojich očiach by si neverila 😀 v januári keď som to už mala potvrdené od Dr. Som mame a sestre revala do telefónu že chúďa bábätko čo ja s ním budem robiť že ho isto niekde zabudnem a nebudem vedieť čo s ním 😂 teraz má dcérka rok 1 a 4 mesiace a myslím že je to v celku fajn 😉 naučila som sa čo ako okolo nej, keď som si nebola istá bola na telefóne mama, segra, kamošky a tu sme žijeme 😊 držím prsty nech sa rýchlo zadarí a ver tomu že to stojí za to 🙂

amalka147
autor
16. dec 2021

@4stanka4 trvá to už rok..asi sme netrafili dní 🙂 preto sme nasadili uz vitamíny 🙂

bennn
16. dec 2021

Nemyslim si, že je toto vôbec nejaký problém. Ono bude plakať tak či tak. A ani na verejnosti ak by začalo, tak nik nebude vedieť prečo :D ... niektore deti preplakali cele dni a noci, a niektore boli kludne...

luccija
16. dec 2021

@4stanka4 mňa to chytilo až v porodnici, keď mi povedali, že môžem ísť domov🙂)všetci sa tešili domov a ja strach čo bude...ešte som ani mlieko poriadne nemala.Ale ako sme prišli domov už nebol čas na premýšľanie čo, ak...

4stanka4
16. dec 2021

@luccija no v nemocnici som zase revala ako tur že ju neviem ani obliect....pol hodiny som ju obliekala lebo som sa bala ze jej nieco urobim, potom bolo vsetko na nej obrovske a rozgajdane a v tom ked som "dokoncila dielo" prisla sestricka ze povyzliekajte ju pride ju pozriet dr. Mne lialo dole chrbtom (rodila som v auguste) do toho vselijaka poporodna nalada no co ti poviem 😆 teraz sa na tom smejem ale vtedy som si pripadala totalne nechopna 🥺

4stanka4
16. dec 2021

@amalka147 skušajte kazdy 2 den 😉 a hlavne bud v klude, my sme pochodili aj vysetrenia a sme obaja zdravi. Akurat v robote bol nenormalny stres, stavali sme dom jedno s druhym a ked som sa vybodla na to ze sak budeme aj sami dvaja tak to prislo 🙂

marianarem
16. dec 2021

@amalka147 Ja som bola medzi mojimi kamoskami uz posledna, co otehotnela, takze som videla, ze mat dieta nie je med lizat. Tiez mam chronicke zdravotne problemy, takze som mala pred materstvom velky respekt. Ale zase mi prislo, ze ak nevyskusam kvoli strachu, tak mi to mozno neskor bude dost luto.
No a musim povedat, ze maly je sice zlaty bezproblemovy chlapcek, no narocnosr toho celeho este daleko predcila moje predstavy. Prve tyzdne sa mi zdalo, ze toto sa neda zvladnut. A predsa...nedavno mal maly 2 roky a ono to nejako ide 🙂 Neviem ako, ale ide 🙂 Je v tom aj vela radosti, je to aj zaujimave a mam pocit, ze to ma velku hodnotu. Pre mna je strasne dolezity dobry partner, ktory je schopny ustat aj narocnejsie situacie.
Tak drzim palce, nech sa vam zadari 🍀

marcela64
17. dec 2021

To je si myslím taký bežný stav, bežné pocity, predsa len máš zodpovednosť za toho človiečika, ale postupne budeš vedieť ako na to. Budete si na seba zvykať a všetko bude super 🙂

thoughtfulweirdo
17. dec 2021

Ahoj, za seba ti poviem, že už mám druhé dieťa a ja proste neviem, prečo plačú 🤣 nepoznám, čo bábätko zrovna potrebuje, čo mu chýba, neviem rozlíšiť typy plaču. Veľa žien to asi vie, ja nie 😅 tak proste idem postupne hlad, plienka, únava, potreba kontaktu (väčšinou bol problém práve toto), nejaká bolesť, diskomfort, nuda... A nejako vždy obaja plakať prestali 😁 a napriek tomu, že staršia bude mať 4 a ja mám stále každý deň pocit, že vlastne vôbec neviem čo robím, čo mám robiť a nechápem, že mne niekto zveril na zodpovednosť dve živé bytosti- ešte všetci žijeme a darí sa nám zdá sa skvele 😄 takže sa neboj, je veľmi pravdepodobné, že hlavne na začiatku naozaj nebudeš vedieť, čo máš robiť, ale nejako to deň po dni proste pôjde 😁

enoula
17. dec 2021

To sú úplne normálne pocity, ved dieta je zmena, obrovska trvala zmena v živote. Ale kolko starosti a nerovov a unavy a neviem coho este pride s nim, tak zároveň aj tolko radosti. Zivot naberie iny smer,zmysel 🙂 bude dobre, neboj 🙂

elizabeth56
17. dec 2021

@amalka147 ahojky môj malý má teraz 10m a tiež som sa dosť bála mať dieťa ale dá sa to zvládnuť a to ja mám slabé nervy ale manžel a svokra a rodina mi celkom pomáha ... zo začiatku to bolo dosť náročné ale nič sa nevyrovná tej láske čo citim k malému on je moja láska ❤️ A to som si myslela že mať chlapca mi bude také vzdialene ale je to naj ❤️❤️ Inak krsniatko place lebo deti sú radi doma a s maminkou ...môj malý je neskutočne štastnýkeď príde domov ... zo začiatku mal malý koliky takže to bolo náročné ale zvládli sme to ... moj maly miloval byt zo zaciatku v nosici a pri mne to vedel vydrzat dlho alebo bol rad aj v satke takze to mi dost pomohlo...

vivi76
18. dec 2021

Je to zdravý rešpekt.Je správne si uvedomovať,že dieťa nie je hračka.Na druhej strane nič ťa na to nepripraví,len skočiť do toho rovnými nohami a učiť sa zapochodu. Je to záväzok ,ale zmení to život v mnohých ohľadoch neuveriteľne pozitívnym spôsobom.

alison11
25. dec 2021

@amalka147 Každé dieťatko plače aj preto keď necíti maminú vôňu a utíši sa najlepšie len pri maminke.Ja milujem deti a pokiaľ boli detičky spokojné tak u mňa neplakali dokým neboli hladné či unavené.A Veru keď som čakala svoje deti tiež ma prepadla panika čo budem snimi robiť sama,muž vpráci,my bývame vo svojom na prvého sme si počkali 4roky od svadby.Ale naučila som sa rozumieť potrebám svojich synov.Tomá tak akždá dobrá mama že má strach na začiatku.A k oplodneniu pokiaľ nie si vpohode a máš strach otehotnieť dovtedy sa vám nepodarí splodiť bábo,lebo máš blok vsebe zo strachu.Psychika veľa robí.Buď vpohodke a nepanikár,kým nie je dôvod a potom neboj pomôže Ti mamina aj v pôrodnici vysvetlia a uvidíš bábätkovská reč nie je až taká ťažká 🙂 pokiaľ bábo otáča tváričku z jednej strany na druhú a má otvorenú pusinku ak zobáčik či pästičku olizuje je hladné a pokiaľ mrnčí z rpestávkami chce spať len samému to nejde a buď treba kolísať alebo si knemu ľahnúť a hladiť po chrbátiku či pri kojen zaspí.Ak nie je hladné či smädné buď chce na ruky alebo treba prebaliť 🙂A ak odmieta jesť ale pästičku si pchá do ústočiek tak rastú zúbky nato sú géliky,hryzadlá či panadol sirup 🙂.

mimikarol
25. dec 2021

Ja som ani plienku nevedela dať, keď sme odchádzali s pôrodnice išla som za sestričkou, že ma niečo s rukou a to som ju len zle obliekla. Ja som sa tak strašne bala, narodila sa 2150g, vo všetkom bola ako vo vreci. Pomoc sme nemali s ňou žiadnu, po týždni muzovej dovolenky to ostalo celé dni na mne. Naučila som sa za pochodu, ako xy druhých žien. Teraz má už 6 rokov, prežila bez ujmy na zdraví 😊