icon

Chcem ostať tehotná, ale mám namáhavú prácu

amy1122
4. dec 2021

Ahojte možno mi niektora pomôžete....už vyše roka sa snažíme o dieťa a stále nič...pracujem vo firme už 5 rok ale rozmýšľam ze dám výpoveď lebo už tam nevládzem...ako by sa riešilo keby som ostala tehotná a budem vo výpovednej lehote alebo nezamestnaná? Budem mat na niečo nárok ?
Ďakujem

lenuska9999
5. dec 2021

@amy1122 ak otehotnies ešte pred tým, ako podas výpoveď , tak budeš v ochrannej lehote (ta je max 8 mesiacov.. ale keďže na matersku sa ide 6-8 týždňov pred pôrodom, tak to stihas).

stefi_k
5. dec 2021

Hladaj si inú pracu, nevieš či otehotnieš alebo nie alebo kedy. Poznam viacerych, ktorym sa podarilo dieta až po dlhšej dobe. To na aku davku by si mala narok, je zavisle od toho kedy otehotnieš, porodiš.

simona92101
5. dec 2021

@amy1122 a nebolo by jednoduchsie si vziat PN?oddychnut si,ak otehotnies tak do porodu ostat v klude na materskej a nebat sa o narok na matersku?

hipuska
5. dec 2021

Z akého dôvodu chces dať výpoveď? Kvôli možnému tehotenstvu alebo čisto kvôli náročnosti práce? Ale, do budúcna je určite lepšie byť tehotná, MD, RD vedená ako zamestnaná (s prípadnou PN) ako byť nezamestnanana. Aj napr.v prípade retazoveho pôrodu

amy1122
autor
5. dec 2021

@lenuska9999 v ochrannej lehote ? Musím to lepšie pozret co to je ,lebo to nepoznám.. dakujem

amy1122
autor
5. dec 2021

@hipuska praca je fyzicky náročná a čím ďalej tým horšie... jeden deň som v chlade a druhý deň v mraze ..uź ani nevládzem a vlastne celé sa mi to tam sprotivilo

hipuska
5. dec 2021

@amy1122 jasne, chápem. Bolo by lepšie hľadať si inu robotu. Len to + skúšobná doba. Takže, ak by si zostala tehotná, ktovie ako by sa k tomu postavil nový zamestnávateľ. Tá ochranná lehota je 8 mesiacov ale, je tam podmienka, že by tehotenstvo muselo vzniknúť počas aktívneho nemocenského. A v tvojom prípade to znamená, že v čase, kedy by ti trval pracovný pomer. Takže, nechceš naozaj radšej skúsiť tu pnku na 2 týždne? Aj keď, s tehotenstvom je to otázne, keďže už sa snažíte rok, takže ktovie či otehotnies "hneď"

mogaa
5. dec 2021

@amy1122 súhlasím s tým- hľadaj druhú prácu.....aj keby si tam otehotnela v skúš.dobe a prepustili by ťa, budeš v ochrannej dobe...v tejto práci bude problém aj keby si otehotnela (tehotenskú knižku nedostávaš hneď) a nevedela o tom, môže sa stať čokolvek ak ide i fyzicky náročnú prácu.....nemáš čo stratiť, hľadaj novú prácu....ak máš 270dní nemocenského poistenia, tak budeš mať materskú...ďaľšou podmienkou okren 270dní NP je mať aktívne nem.poistenie alebo ochranná lehota(otehotnieť v akomkoľvek prac.pomere)...aktívne NP si poriešiš jednoducho , aj keby si bola bez práce tak sa poistíš ako samoplatca(DNPO)

dudos
5. dec 2021

@amy1122 ahoj, ja som mala veľmi psychicky a časovo náročnú prácu, o prvé dieťa sme sa snažili 3 roky. Prácu a aj kolektív som mala veľmi rada.Posledná pre mňa prijateľná možnosť bolo tá, že som sa s touto prácou a kolektívom rozlúčila, no už som mala dohodnutú novú prácu. Nechcela som ísť na umelé. Nové zamestnanie bolo menej stresujúce a bližšie k domu. Otehotnela som do troch mesiacov po zmene zamestnania. PZ som mala uzatvorenú na dobu určitú, na 1.rok. Zamestnávateľ mi ďalej pracovný pomer nepredĺžil. Po MD som mala ísť na podporu, vyčerpať ju a následne sa nahlásiť na RD. No ja som v tom čase o tom nevedela. Tak som po MD išla na RD a po skončení RD som bola evidovaná na UPSVaR ale bez nároku na dávku v nezamestnanosti, nakoľko mi počas čerpania RD tento nárok zanikol. Po dvoch mesiacoch som si našla prácu, paradoxne znova u toho posledného zamestnávateľa.