Chcem tretie dieťa. Kedy je ideálne ho mať?
... ale neviem sa rozhodnut ktora alternativa je lepsia
bud pokracovat v materskej teraz, alebo ist o rok do prace a mat tretie potom. v prve variante sa mi nepaci byt tak dlho doma, ale medzi detmi by bol maly vekovy rozdiel. mam pocit ze po takom case na materskej sa uz nikde nikdy nezamestnam ☹ .
v druhej variante sa mi nepacia vacsi vekovy rozdiel medzi detmi
ake mate vy skusenosti?
tiez sa mi nepacia reakcie okolia, ked zistia ze uvazujem este nad babetkom... ako keby to nebolo normalne alebo co.
ake mate skusenosti vy?
Ahojte babenky ,všimla som si tuto tému a je moc zaujimavá.Ja sama mám štyri detičky ale vždy som tvrdila že budu len tri.Ked som zistila že čakáme našu Bambulku hrozne ale fakt hrozne som to preživala .Ale teraz som rada že ju mame skratka a jasne neskutočne ju všetci lubime.Inač ja sama som zo šiestich deti ,ktomu najstaršia a medzi mnou a najmladšim braškom je 14ročný rozdiel.
masinka dúfam, že budeš mať pravdu, ja mám brata o 7 rokov staršieho a od detstva sme si neboli blízki a teraz s ním ani nekomunikujem, takže možno to u mojich deti bude fajn - želala by som si to, lebo viem že aj moju mamu trápi keď si spolu nevychádzame ako súrodenci. Inak obdivujem všetky ženy, ktoré majú viac detí ako ja, lebo priznám sa niektoré dni sú hrozné, ale to zas prejde. Ja som pôvodne 3. dieťa neplánovala,nejak sa pošťastilo..... a samozrejme všetci ju ľúbime.
@evula34 vztahy v rodine su o niecom uplne inom nez o vekovom rozdiele deti. moja mama je o 16 rokov starsia od svojej sestry a maju super vztah, moje otec s bratom maju rozdiel len par rokov a vidaju sa akurat na vianoce u babky. Aj ja si s brachami rozumiem ovela lepsie nez moj manzel so svojou o 4 roky mladsou sestrou.
pozeram v tvojom pase ze najstarsiu mas dcerku - mozno je to vyhoda - predsa len starsia baba ma k mladsim surodencom taky materinsky vztah, zatial co starsi brat berie mladsiu sestru ako otravny privesok 😉
masinka máš úplnú pravdu - moj brat bral mňa aj moju sestru - tá je odo mňa staršia o 2 roky tak ako píšeš. Práve v tomto období vidím veľký rozdiel v správaní mojich 2 starších detí - dcera so synom si prestávajú rozumieť, stále sa o niečo doťahujú, hádajú sa, robia si naprieky, ona bude mať 15 syn mal 9 a ten rozdiel tam teraz začína dosť cítiť, lebo keď boli menší boli v pohode, aj sa pohrali, teraz niekedy ťažko komunikujú bez toho aby nevznikla nejaká hádka a ja to musím riešiť, niekedy mám toho plné zuby.
@masinka asi to tak je, dcéra už má úplné iné záujmy, mladší brat pre ňu nie je rovnocenný partner ale niekedy sa im podarí dohdnúť, aj keď hádky sú v prevahe. Viem, aj ja som sa ako dieťa často hašterila so sestrou a dnes sa na tom smejeme. No uvidím ako to bude fungovať vo vzťahu syn a mladšia dcérka, už teraz sa syn prejavuje ako dôležitý voči nej, musím ho niekedy krotiť....
@syslica no jo, tu krystalovu gulu bohuzial nemame :D alebo vdakabohu?
cas ukaze. ale vacsia rodina, viac radosti 🙂
@vandavanda Veď aj my sme sa na rodinnej rade predbežne zhodli, že tretí pokus o syslinku bude 🙂 , akurát to budem aj ja ešte o nejaký ten rok staršia, tak neviem, čo na to príroda. Koník je plný príbehov o snažení sa s pomocou lekárov, obávam sa ale, že na toto by som manžela nehovorila, takže ak sa nám nepodarí normálne, budem sa asi musieť uspokojiť s dvoma syslíkmi. Inak úplne s tebou súhlasím: väčšia rodina, viac radosti!
@masinka Som sa pobavila na tvojom dovetku o staršej dcére, u ktorej sa predpokladá materinský vzťah k mladšiemu bratovi. Ja som od brata o 9 rokov staršia a do roly náhradnej matky som bola doslova dotlačená okolím, keď mi všetci prízvukovali ako musím naňho dávať pozor a starať sa oňho... robím to fakticky doteraz.... stále akosi nedospel, okruh sa navyše rozšíril aj o jeho dcérku...
Vzťahy v rodine sú vo všeobecnosti ozaj málo závislé od veku, to by som neriešila, dôležité je podporovať súdržnosť rodiny ako takej, ten pocit spolupatričnosti a zodpovednosti za spoločné záležitosti.
@tomika my mame deti december, januar a teraz bude asi oktober. tak sme to aj naplanovali - kedze pre prvu sme nakupili vybavicku, nechceli sme pre druhe dieta kupovat vsetko nanovo kvoli tomu, ze bude ine rocne obdobie a teraz sme chceli jesenne dieta aby nebol problem so skolkou 🙂
@tomika Myslím si, že to je náhoda - my sme dvaja súrodenci narodení jún a november, moji syslíci sú síce jún a máj, ale obaja boli plánovaní na ten jún 🙂 - no a že sa mi starší narodil presne na moje narodeniny, nie je náhoda, ale rozhodnutie doktora, prenášala som, tak vyvolal pôrod, následne sme mu ešte na sále veľmi pekne poďakovali za darček 🙂 🙂 .
ja mám narodené deti júl a agust - obe sú levice, lebo medzi nimi je rodiel 5 rokov a 13 dní 😉 ak by som mala mať tretie, tak by som to už nekazila a nechala na leto 😀 oslavujú dievčatá spolu, lebo fakt to majú všetko pokope - Maťka narodená 25.7, Anet meniny 26.7, na to 7.8 narodky a maťka meniny 9.9. 😀
@tomika no ja mam deticky 3 a kazde je narodene v inom rocnom období syn jar,druhy syn leto a dcera jesen resp.koniec jesene takze sa smejem ze uz nam chyba iba zimne babatkoa to pravdu povediac by som nechcela vybrat si tak este raz najlepsie bola ta jar resp.apríl konkretne 😉
Muz je 4 juna a starsi syn 7 juna a mladsi 7 septembra... Akurat som vcera rozmyslala, ze ked som chodila do 2 triedy, tak moja mama, ktora mala vtedy 35 rokov patrila k najstarsim mamickam 😀 Dnes su to bezne prvorodicky. Moj brat je odo mna starsi o 7 rokov a myslim, ze vztahy medzi surodencami zalezi na celkovom ovzdusi v rodine, nie na vekovom roziely.
Musim povedat, ze junoe dietatko bola parada, nemusela som ho velmi obliekat na prechadzky po vonku.Aj september bol OK, ale ten koniec tehu pocas horucich letnych mesiacov - na maslu...
baby, ktosi sa tu nedavno stazoval ze je stary a uz nestiha tretie dietatko... teraz som na yahoo citala ze v Holandsku porodila 63 rocna zenska.... tak ziaden stres, do sestdesiatky stihame aj stvrte 😉
masinka, som si všimla v pase, že to bude dievčatko 😕 to už aj viete pohlavie ? 😕
tak teda do 60-tky ešte ten nejaký rok - dva ubehne 😀 😀 😀
masinka, tak budete mať menej výdavkov 😉 ináč, ja mám dve princezničky a ak by som mala mať tretiu, tak by som bola rada /len môj mm nie/ 😉 ja mus stále hovorím, že ak budeme mať tretie, tak to bude Kristínka 😀
Ahojte baby, takéto niečo som tu hľadala...lebo ja by som tiež rada ešte jedno babätko....len mužíček to nejak nechce prijať ☹ ...vraj čo vymyšľam, ked mame dve krasne zdravé deti a k tomu ešte parik....ale proste ta moja tužba...je neuveriteľná
@adrika3544
nezufaj, ako vidim mas len 27rokov...za par rokov deti podrastu a kde je napisane, ze aj muzickovi nebude chybat mimi... 😎
netreba tlacit na pilu. Nechaj tomu volny priebeh... 😉
@dermakova ....ja viem...ale je to také silné...ta tužba....nechcem mať veľký rozdiel medzi deťmi....chcem si ich všetky užiť, tak ked budu menšie a všade chcu s nami chodiť 🙂
Ja sa pridavam k tejto diskusii, pretoze mam tri deticky po sebe - 5r, 3r. a 9mesiacov a je to riadna fuska. Nelutujem a urcite nemyslim na to, ze nas mohlo byt o jedneho menej. Po dvoch dievcatach prisiel chlapec a je to naozaj uzasna zmena a radost. Deti su zdrave a to je dolezite. Urcite mi chybaju peniazky a pracovny kolektiv, ale pocit, ze ma potrebuju deti - moja rodina, je pre mna zadostucinenym. Vsetky tri deti prisli neplanovane: s najstarsou Annou Mariou som koncila 4 rocnik vysky a s Katarinou som statnicovala - velmi uspesne!...no a s Filipom som statnicovala dalsi predmet, ktory som mala navyse. Mne nesmierne pomohla moja mama/babka, manzel ani nie - skor som mala starosti este s nim...teraz si uzivam deti, pretoze ked pojdu do skolky a do skoly, uz nebudeme tak intezivne spolu - stale spolu! Moje deti do skolky nechodia - az do predskolskej, pretoze ak som doma ja, nebudu mi ich vychovavat cudzi.
Je to narocne tri deti po sebe, ale mam pocit, ze som v zivote zvladla nieco dolezite a ze si budu surodenci tak vekovo blizko.
Nie sme na tom materialne dobre, nemame ani svoj vlastny dom, ci byt, ale zivot deti je pre nas zazrakom a pozehnanim!!!!
Prajem vam, aby ste sa rozhodli vzdy pre zivot, ci uz to bude teraz alebo v buducnosti!
Laura
@adrika3544
rozumiem...ja mam doma dvojicky- chlapcov a teraz ide do tretieho...Radi by sme este dievcatko, ale je to jedno...
chlapci sa mi zdaju byt uz odrasteni (3roky), takze aj mna chyta tuzba po dalsom uzlicku...
ale zase ak by si par rokov pockala, tak potom si babo uziju uz aj velky surodenci... 😅
@lamianka ...ahoj....to si pekne napísala...lebo moj manžel apeluje hlavne na to, že nemáme vlastné byvanie...iba prerobeny vrch u mojich starkých...ako miesta tu nie je najviac...keby sa teda narodilo to moje vytužené babo, tak by sa mu ušla iba mini izbička...ale to vobec nie je problem....lebo pre deti je hlavná laska, neha rodičov....aby čo mali spapať a ostatné moje dietky neriešia...su skromnučké moje lasečky...som si ich tak naučila, všetkému sa tešia a so všetkým pomahaju...teraz dovysavali a potom boli vyniesť smeti....malichernosti, ale pre mna vyznamné....ja som sama so šiestich detí a asi aj preto tužim po veľkej rodine...teraz ked už chodím do roboty, syn do školky a staršia Laurika(menovkyna) 🙂 ....do prvej triedy...tak mi moji surodenci veľmi pomahajú, a to su všetci mladší 😉 ....robím každý druhy den do večera a moje deti mi chybaju...preto by som chcela byť zase doma aspon na čas..teda ešte s jedným miminkom...no, tak uvidíme...počkam ešte mesiac, lebo musím dopapať jedny lieky a ptom snad už aj ocino poľaví 🙂 ...lebo na také čosi, že sa nám ako sa hovorí pripletie sa u nas stať nemože...preto ho musím spracovať...Aďa
@dermakova ....ja viem ale Laurika je už aj teraz veľka...už ma 7,5 roka...a je veľmi samostatná...teraz mi dovysavala a s bratom boli vyniesť smeti a teraz ideme spolu do obchodu, kde sa učí platiť a nakupovať....kedže je prváčka, tak si všetko vie už prečítať....jej špecialita je kontrola záruky jogurtov 🙂 ....a ona prestrašne chce mimi....kamarátka čaká teraz o týžden babo, a tiež tretie...tak sa tešíme ako malé..celé tehotenstvo sme s nou intenzívne prežívali...dokonca sme plakali za nou, lebo musela kvoli zlým pečenovým testom do nemocky... ☹
@adrika3544
no tak aspon budete mat mimi v okoli...tak netlac na mm a myslim, ze aj on si to casom rozmysli... 😉

@evula34 nic sa neboj, tvoje deti si budu dobre rozumiet aj napriek vekovemu rozdielu. ja mam tiez brata o 4,5 roka mladsieho a druheho o 12,5 roka a vyborne spolu vychadzame. Aj ked je pravda ze pre toho mladsieho som bola vzdy skor ako mama c 2 nez sestra 😉 ale aspon som mala natrenovane prebalovanie ked som mala vlastne deti 🙂
ked sa mladsi narodil, mama mala uz 40 rokov, ked bracho maturoval, bola uz v dochodku