icon

Druhé dieťa po 36tke

mirkava
2. máj 2015

Je tu veľa mamičiek ktore mali druhe dieta po 36tke. Dokonca po 40tke. Čo obdivujem 😊 Ako ste to baby zvladali? Ja budem mať 36 a mame rocne babo a niekedy mam pocit ze viac uz nieeeee a inokrdy by som este aj chcela. Je pravda ze maly ma vycerpava, zle spinka a zubky nam idu od troch mesiacov takmer v kuse. Mam trochu aj zdravotne problemy, ale napriek vsetkemu byt maminou je tak krasne 😊.

zeriempizzu
3. máj 2015

@duracikova a chciet pomoc od svojej matky s vlastnymi detmi uz sebecke nie je? Chciet mat po 40tke "pokoj" lebo pubertu je tazke zvladat sebecke nie je?

dzejn80
3. máj 2015

Mam znamu, co ma 37 a o chvilu sa stane babickou ...

0silvia0
3. máj 2015

@duracikova nuž, teraz je tvoja mama tu pre teba. Ak by mala 74, tak by si bola ty tu pre ňu 😉 Nie každý má šťastie, že matky môžu s deťmi pomáhať, keďže samy sú pracujúce a potrebujú si z práce aj oddýchnuť a nie pomáhať dcéram s deťmi...

duracikova
3. máj 2015

@zeriempizzu Ja som nenapísala, že chcem pomoc od mojej matky, ale že mi pomáha a tiež som nenapísala, že chcem mať po 40 tke pokoj, ale že dieťa v puberte si rozumie s staršími rodičmi ťažšie. A na svoje otázky si odpovedz sama, ja som žiadne nepoložila.

duracikova
3. máj 2015

@0silvia0 Pointa bola v tom, že si neviem predstaviť, že by som už nemala mamu alebo otca. Každý tu chce mať predsa rodičov čo najdlhšie nie? A tým, že máme neskoro deti, ich o to ukracujeme.

zeriempizzu
3. máj 2015

@duracikova ani ty nevies garantovat ako dlho tu pre svoje deti budes, ani keby si ich mala v 16tke. A to ze si deti nerozumeju s rodicmi v puberte - to je blbost - lebo tam sa nejedna o vek ale o povahu rodica.

zeriempizzu
3. máj 2015

@dzejn80 no sikovna je 😮😮😮

mirka0677
3. máj 2015

ja mám prvé dieťa v 37 a určite ešte chceme minimálne 1 ďalšie. s partnerom sme boli spolu 1 rok, spoznávali sme sa, ďalší sme sa snažili o ďieťa a na tretí rok spolu sa zadarilo. dovtedy som nemala šťastie na partnera, ktorý by so mnou chcel mať dieťa🙂. Preto tak neskoro.
Trošku som sa bála, či bude v poriadku, kvôli tým pravdepodobnostiam všelijakých ochorení ale napr. odber plodovej vody som odmietla ( čo jedného pána doktora úprimne rozhorčilo).
A k tej úsmevnej poznámke od duracikovej, niečo o tom, že moja mama bude príliš stará na to, aby mi s ďeťmi pomáhala: nikdy by som nevyžadovala od mamy pomoc, pokiaľ by sama nechcela a ani by som jej to nedovolila, ak by nevládala. A určite by som len kvôli tomu, aby som mala zaistenú pomoc, neriešila deti skôr, za každú cenu, s hocikým..

zeriempizzu
3. máj 2015

Ak nemas deti, si sebecka lebo deti treba mat, inac si hnusna karieristka. Ak ich mas po 30, si sebecka lebo ich mas neskoro a neexistuje za nic aby si s nimi vychadzala ked budu v puberte, nehovoriac o tom ze na ich stuzkovu pojdes ako starena na vozicku - no fuj sebecka si!

Najlepsie je do promocie klofnut niekoho nech ta oplodni, ved davky i materska bude i tak, co tam potom ze namas kde zit (ved rodicia za doopatrovanie daju dom) ani nemas ziadne pracovne navyky a sancu na pracu o troch ratazovych porodoch mas nulovu - ved stale bude nejaka vlada tak sa da na nu nadavat, ty si predsa nic zle nerobila, len si nesebecky mala deti lebo ved to je tvoje "ludske pravo"
Z vami niektorymi ani tu ani tam. 😩😖😤 hlavne ze prave vy mate patent na rozum a prave ten vas zivot je dokonalo naplanovany.

duracikova
3. máj 2015

@mirka0677 K mojej usmevnej poznamke, obhajujes sa, tak pises blbosti a nevies citat. Staci sa na to pozriet zo strany dietata, nie zo strany rodica, ako na to stale pozeras ty a stale budes pozerat, lebo sa obhajujes. Ale inak chapem, tvoju situaciu, nie kazdy ma stastie a najde si partnera hned. Preto som v mojom prispevku napisala slovo cielene.
@zeriempizzu Neviem to garantovat. Ale existuje takzvana teoria pravdepodobnosti ze? Tie, ktore sa ju ucili, vedia o com hovorim.

zeriempizzu
3. máj 2015

@duracikova tak nech ti ta teoria vyjde lebo tiez uz nie si najmladsia a stale mas moc male deti

duracikova
3. máj 2015

@zeriempizzu Ja by som to zhrnula asi takto. Je mi uplne sumafuk, kedy ma kto deti, alebo ci ich vobec ma. Je to kazdeho vec. Ale zakladatelka sa pytala na nazor, tak sa tu vyjadrujeme k teme. Ja osobne, ak by som sa mala este raz rozhodnut, tak by som mala deti este skor ako mam. Ale ako to v zivote chodi, na to treba okolnosti.

mirka0677
3. máj 2015

@duracikova pred kým sa mám obhajovať? pred tebou snáď 🙂 je tu založená téme, dieťa po 36, píšem k tomu môj skrátený životopis. keby som mala nejaké pochybnosti, vôbec by som sem neprispela. prečítala som si príspevky predo mnou a proste tvoj argument mi prišiel srandovný. to je všetko. aj to, že dieťa si nebude so starším rodičom rozumieť. mama mala 24 a 27, keď som sa narodila ja a brat a napriek tomu sme si nerozumeli. no možno keby nás mala v 16tich...

nicemary
3. máj 2015

@mirkava tak este troska pockaj a potom to skuste. Moja kamoska mala prveho syna v 36, druheho v 38 a tretieho v 40. Tak to bolo naozaj narocne, ale zvladli to.
Vela zalezi na tom, ako si to zorganizujete, ci manzel chodi neskoro z prace, ci pomozu stari rodicia, ci mate na opatrovatelku... Aby neostalo vsetko len na Tebe. drzim palce!

a1cibulka
3. máj 2015

prve dieta som mala v 27 a druhe v 42, teraz riesim aj dvojrocne a aj pubertalne, tiez riesim aj zdravotny stav mojich rodicov, ktori maju dost starosti sami so sebou... obe deti su chcene, a cielene, obe tehotenstva prebehli nadmieru super.... jedna moja spoluziacka je uz babka, dalsiu to co nevidiet caka... na margo roznych prispevkov v diskusii: aj som cestovala, aj vystudovala, aj pracovala a vselico ine... a ako vsetci mam v zivote chvile, ked sa citim uzasne, a chvile, ked sa citim pod psa.. ale keby som sa mala rozhodovat znova, rozhodla by som sa pravdepodobne rovnako... prajem kazdej, ktora sa na to citi, aby sa jej podarilo priviest na svet a vychovat noveho dobreho cloviecika... ked som isla do porodnice s druhym, prave vkladala do hniezda zachrany babatko nejaka mlada zena, pozorovala som ju s muzom z auta, dost dlho vahala, postavala tam az sa napokon rozhodla ho tam nechat... bolo smutne pozorovat ju.... tym nechcem otvorit diskusiu, ze tomu dietatu je mozno takto lepsie alebo nie a podobne, len hovorim, ze bolo smutne pozorovat to dojimave lucenie...

malabiba
3. máj 2015

@zeriempizzu materstvo aj v 40 je v pohode ak to žena tak cíti....no ja by som tiež do toho nešla, mala som deti do 26 a po sebe 🙂 mám dobrú prácu, 2 VŠ a bývam vo svojom...nerob z nás strašidlá

duracikova
3. máj 2015

@mirka0677 Tak to som rada, ze som ta rozosmiala. Aj by som este nieco napisala, ale nie som ani skodoradostna ani neprajna, tak si radsej kusnem do prstov.

evittam
4. máj 2015

@zeriempizzu Síce to sem nepatrí, ale len pre opravu - ak "niekoho klofneš do promócie nech ťa oplodní" a predtým si nikde nerobila aspoň dva roky tak nárok na materskú nie je. 😉 🙂

augustovkaa
4. máj 2015

Ja keby som stretla toho pravého skôr tiež by som porodila deti do 30 tky. Ale nemala som šťastie. Mne sa tiež osobne nepáči trend zvysujuceho sa veku rodičiek. Ženy sa odvolávajú na to, že najskôr študujú, potom cestujú. Ale veď každá nemá VS, veľa ich necestuje, majú 7 rokov partnera a aj tak deti odkladaju. Neviem, porodiť dieťa v 40 tke je dosť odvážne. Ak dieťa takejto staršej matky bude mať dieťa tiež v 40 tke, to sa žena dočká vnúčata v 80 tke, nie je to trochu neskoro? Ja dúfam, že si užijem aj trochu vnúčatá, nie len že mi ich prinesú ukázat do domova dôchodcov a ja ich nebudem vládat ani popestovat. Moja babka má 85, má už dospelé vnúčatá, veľké pravnucata. Rada spomínam ako sme k nej chodili na prázdniny. Nech si každý robi ako chce, ale posúvanie materstva má nielen vyhody.

alaguema
4. máj 2015

@duracikova prepáč, ale to čo si tu popísala...Ty sa nevyjadruješ k téme na základe vlastnej skúsenosti, ale posudzuješ tých, ktorí to majú inak. Sebecké mať deti po 35? A voči komu? Ja napríklad mamu nevyužívam na pomoc, ale ju k sebe pozývam na oslavy, na návštevy (bývame od seba ďaleko), aby si oddýchla a s deťmi sa hrá a nemusí sa o ne starať, ani mi so staroslivosťou pomáhať, lebo ona má pár rokov po 60-tke a ja som pri plnej sile. Jednou z ďalších výhod toho, že máme detičky teraz, je aj to, že sme finančne už dobre zabezpečení a ak chceme, môžme si zaplatiť opatrovanie a vyjsť si s manželom von a nie sme odkázaní na babičky. To, že budem mať 60, keď bude mať moje dietko 20, ma netrápi. Potrebujú ma hlavne teraz a ja mám na ne čas, pretože pracujem sama na seba, mohla som do toho rizika ísť, pretože manžel je už profesionálne tak ďaleko, že si to môžme dovoliť. Pred 15 rokmi by to nešlo. Obe deti boli so mnou doma tak dlho, ako chceli, nešli s plačom do škôlky a ja som sa neponáhľala "medzi ľudí", lebo som už bola dosť zrelá na to, aby som uprednostnila potreby detí, pred mojimi vlastnými a nebol ani ekonomický tlak, môj plat nijak dramaticky nechýbal. Do MŠ šli, keď to samé chceli. Staršia ako 5 ročná, mladšia ako 4 ročná a obe toho vedeli o dosť viac, než ich spolužiaci, pretože som sa im doma venovala. Keď budú mať moje dcéry 20 a 23, budú to dospelí ľudia a dúfam, že k materstvu sa postavia rovnako zodpovedne a budú si vedomé toho, že je to v prvom rade ich zodpovednosť. A v puberte? Poznám x "mladých" rodičov, ktorí svoje pubertálne deti vôbec nezvládajú...myslím, že toto je naozaj veľmi slabý (takmer žiadny) argument. Ak je vzťah narušený od malićka, v puberte sa nenapraví a predpoklad k tomu, aby ten vzťah narušený bol, je nezrelosť rodiča, jeho neschopnosť správne uchopiť výchovu. A kto tu ako dlho bude...to nikto z nás nevie. Takže o tom ani nejdem polemizovať.

0silvia0
4. máj 2015

@duracikova pointa možno dobrá, ale nič v živote sa nedá naplánovať na 100 percent 🙂
A k tomu rozumeniu si s rodičmi - mňa porodila mama ako 20-ročná a nikdy som si s ňou nerozumela. Takže netreba zovšeobecňovať, život sám prináša rôznym ľuďom rôzne situácie a s heslom poroďme všetci prvé dieťa do dvadsaťpäťky by dnes málokto súhlasil 😎
Poznám ženy, ktoré sa zaprisahávali, že deti nechcú a dnes majú aj tri. Poznám aj také, ktoré vždy túžili po rodine a deťoch a sú slobodné a bezdetné, lebo nenašli toho pravého... takže všetko fakt nenaplánujeme...

dai
4. máj 2015

k porozumeniu s rodicmi...
asi len tolko - moze nemusi fungovat - akurat som sa bavila s kamoskou - rodila v 19tich , teraz ma dceru vlastne na konci SS - nevie si s nou rady - nepocuva ju, hovori mi ze mali vzdy skor kamaratsky vztah ako matka s dcerou - prave vyplyvajuci z veku a teraz nato doplacaju - mlada ju nepocuva absolutne, ziadne hranice nadstavene, malo pochopenia...
- inak casto tu citam od mladych mamin ako budu chodit spolu na discu s dcerou ci synom - ako sorry ale to by som chcela vidiet🙂 uz vidim ako pubertalne deti su nadsene ze ich matka ( ktora je v danom veku pre nich aj tak stara - je jedno aky ma vek ) s nimi ide na discu a strapnuje ich... ( ako som pisala, moja mama rodila velmi mlada - brata v 19tich, mna v 22 , posledne dieta v 27 ako uz stara🙂 ale teda bola uplne ina doba... - nikdy s nami na discu neisla napriek tomu ze fakt vyzerala super, a moja puberta bola pre nu strasna, nerozumeli sme si absolutne... teraz nastastie si rozumieme perfektne ale s vekom to nesuvisi😉 )

michaelkanr
4. máj 2015

@duracikova smiesne ako sa tu zenske pustia do niekoho, kto uvedie slusny argument, len im nie je po chuti🙂 chapem ako si to myslela a suhlasim s tebou. Ved je uzasne ked ma dieta aj starych rodicov, ktori sa mu dokazu venovat. A samozrejme mat tu rodicov co najdlhsie. Pri planovani rodiny su to vsak skor podruzne dovody, prvorade je asi najst partnera, s ktorym tie deti chcem mat. Od toho vsetko zavisi. Ja mam pocit ze u nas sa s tehotenstvom zacina prilis skoro (este pred skoncenim ss) alebo zas trosku neskoro (prve dieta okolo 35 je uz zo zdrav dovodov aj inych trosku neskoro). Ale neda sa vsetko idealne vykalkulovat, vstupuju do toho premenne.

dankaa78
4. máj 2015

ahoj.budem mat 37 a musim povedat ze naozaj nie som tak fit ako pri prvom babetku..ale myslim si ze kazdy organizmus je iny.Urcite je lepsie mat dieta cim skor ale niekedy su plany ine🙂a navyse zeny okolo 40 tky su vraj najviac sexi😀

alaguema
4. máj 2015

@michaelkanr moje deti majú starých rodičov, ale majú ich na užívanie si jeden druhého a nie preto, že si bez nich neporadíme. Ja ti uvediem tiež slušný argument prečo nemať deti skoro - nie je zabezpečenie, potom tu dámy vyplakávajú, ako finančne nestíhajú. Nie je prax, chabé, alebo žiadne pracovné skúsenosti (ak predpokladám, že po ukončení VŠ pracuje jeden-dva roky a potom otehotnie, aby to "stihla" do 25-tky) - návrat do práce ťažký (zvlášť, ak rodí reťazovo) - viď x tém, v ktorých dámy vyplakávajú nad tým, že ich nikto nechce zamestnať, čo sa potom voľne prepája s problémom číslo jedna - nie sú zebezpečení a majú chabé výhliadky sa v dohľadnej dobe zabezpečiť, lebo ten druhý plat zúfalo chýba a pracovná príležitosť akosi nie a nie prísť, keďže žienka dokopy nič nevie a má dve maličké deti. Ďalší pádny argument - nezvládajú to psychicky. Netvrdím, že všetky, ale zas stačí čítať MK - nezvládam to, nemáme peniaze, som stále doma, s deťmi, lezie mi to hore krkom...ešte že je tu MAMA, ktorá mladých ťahá z najhoršieho, vypomôže finančne aj opaterou o detičky namiesto toho, aby si našetrili z dôchodku na dovolenku k moru. Ako vyzerá ten slušný argument v tomto svetle?

michaelkanr
4. máj 2015

@alaguema nespravnej osobe to adresujes🙂 ja som mala dieta pred 30, takze aj vs skoncena, aj zabezpecena aj rozcestovana aj co to odpracovane som mala🙂 ved hovorim o 2 extremoch. Ked byvam s rodicmi v 2izbaku, bez vyhliadok na vlastny byt a partner na slusnu pracu-tak nebudem mat dieta, to da rozum. Ale odkladat dieta do nekonecna, pretoze este nemam dost a v praci ma povysili atd atd-tiez nie je z mojho pohladu spravne. Zistis ze mate nejaky problem a uz treba chodit po vysetreniach, objektivne plodnost klesa kazdym rokom, navyse adopcie k 40 su tiez tazsie ak nie nemozne. Takze treba najst ten spravny balans.

alaguema
4. máj 2015

@michaelkanr súhlasím. Ja som ani nikde nepísala, že treba uprednostniť kariéru. Ale mať niečo odpracované, odžité, nejaké zabezpečenie a hlavne na to dozrieť. Mať deti skoro len preto, aby som nebola "stará", keď budú mať oni 20-25 a aby som prípadne mohla vypomáhať s vnúčatami, tak to je fakt sorry za výraz ale že idiotský dôvod. Dobrý dôvod je kvalitný vzťah so zodpovedným mužom a fakt, že mám pocit, že tým deťom budem vedieť už niečo dať po všetkých stránkach. Ak si mala dieťa pred 30, tak ja som so svojim prvým otehotnela iba o dva roky neskôr...taký rozdiel? A druhé som porodila ako 36 ročná. Tak fakt neviem, kde a ako som sa previnila sebectvom 😀

horana
4. máj 2015

@alby2014 1) nie je to pase, je to dnesne nastavenie, ktore moze a bude casom zmenene, dufam, pre nase dobro, nemyslim ani tak pausalne ale tie infose co mozu byt za rizika tych vyssich vekov sa viac rozsiria, bude to zjavnejsie, a za par generacii to zacne by vidiet aj prakticky, zeny zacnu viac zvazovat, teraz je to nove, mnohi to podvedomo odmietaju, hlavne tie, ktorych sa to tyka a ktorych nie je malo, ba skor zacina byt vacsina, co je logicke
2)3)4) chces povedat ze vdaka 9. rocniku, co je o 1 naviac oproti nasej generacii 8 rociek sa to posunie o 10 a viac rokov nasledne, nie, doba studii s tym nema co robit, skor po studiach sa vela ludi nevie najist, stale musia cestovat a este sa zabezpecovat, este si nic neuzili, dalej vdaka HA ktore zmeni ich horm. hladiny nemaju tendenciu hladat partnerov, ale je tam vela faktorov, bolo by to na traktat...nie su psychicky zreli neumerne dlho, vyrastaju ludia ktori vlastne akoby neboli pripraveni nikdy. Chcu donekonecna naplnat len nejake vlastne potreby. Je to mmch casto presne naopak, oni nie su zabezpeceni malo, priemerna mlada rodina sa ma najlepsie za znamu historiu, paradoxne vyplakavame, ale prave naopak pre celkovu prilis vysoku uroven a prilis vela moznosti, preto aj klesa porodnost zapadnej civilizacie, uz aj tie mysi to tak maju: https://dennikn.sk/blog/mysi-raj-upadok-spolocn... Je to prirodzene vyustenie, tie zeny sa vlastne chovaju prirodzene, ale ukazuje to ze so spolocnostou je nieco v neporiadku. Tak sa to snazi priroda ozdravit aj takto. Len je to poukaz na to ze prave ta nasa civilizacia s priemerne 1,47 dietata na zenu a casto az v neskorom veku nemusi prezit a nahradi ju ina. Co je ale ako som vypozorovala na diskusiach prave zastancom toho co je dnes uprimne jedno po nas potopa, hlavne ze ja sa budem mat este OK a hadam aj moje dieta, dlhodobejsie nasledky ma nezaujimaju...je to typicke...

horana
4. máj 2015

Vztah matky k dietatu je individualnou zalezitostou, bez ohaldu na vek, ano moze byt ze 18r. rodicka ma s dietatom prilis kamaratsky vztah a nema autoritu, moze byt aj ze 40r rodicka ako moja byvala kolegynka sama uplne otvorene hovori ze je dietatu skor tetou, je tam odstup ako nejaka vychovavatelka. Nevie sa s dietatom pojasit, pohrat na pieskovisku. To sa nedokazu ani mnohe 30tnicky, ale 40 tnicky uz statisticky raritnejsie, vek robi svoje. A je z pistania unavena a podrazdena, hoc navonok by ste u podla fasady ohodnitili ako vysportovanu 30tnicku. Sama vravi : ano, mala som dieta neskoro!
Ked bude mat jej dieta deti vo veku kedy ona mala ju, nebudu uz mat asi prilis pricinlivu babku, taku ktora vnesie regulernu 3.generaciu a jej vplyv, taka ktora da svoj sice mozno obcasny ale realny vplyv vychovny, iny od rodicov. Toto ziadna opatrovatelka ze peniaze nenasupluje, co by je benefit zaujimajucich sa starkych, ktori chcu, su ochotni sa podielat na vychove svojich vnucat. Ale tak niekto asi nevidi rozdiel a zaplati si cudziu zensku, namiesto starkych, ked vladne v rodine odtazita atmosfera, plna egoizmu, kazdy za seba a pre seba.
Ono fasadou zena dokaze oklamat, casto aj to vladanie este aj je, ale vajecniky jej nemladnu, tie neogabe fitkom ani makeupom. Tie su v tele od narodenia zeny a posobia na ne stale viac rizikovych faktorov. Jednoducho to tak je.

malabiba
4. máj 2015

@alaguema z extrému do extrému 🙂....jedny píšu - po 35 zle - sú staré a sebecké....a ty - pod 25 zle -psychicky nezvládajú a nemajú kde a z čoho žiť....to sa dá takto zovšeobecniť????....však mnoho problémov majú aj ženy na materskej po 30-tke, nielen v 25-ke, a rovnako aj finančné, alebo všetky po 30-ke sú zabezpečené, scestované, vzdelané?.....mala som 17 keď som zmaturovala, 18 ročná som už pracovala, aj popri VŠ, cez prázdniny - brigáda Rakúsko, keď som promovala už som čakala druhé bábo, robila som aj popri tehu, hneď po skončení VŠ ďalšia kvalifikácia, aby som sa mohla zamestnať aj po deťoch, aj na strednom Slovensku....suma sumárom som mala 27, prax, vzdelanie, deti škôlka, jasle, čiastočne prefinancované bývanie a išla som na plný úväzok do práce...cestovali sme veľa a iba s deťmi...takže nie je to pravidlo, že pod 25 to nejde.....nemyslím si, že je zle mať deti aj neskôr, mne sa to podarilo takto....nemám rada odsudzovanie, len preto, že mne sa to nepáči a nepoznám celý životný príbeh človeka.....len nech sa rodia deti, bez ohľadu na vek a vzdelanie, lebo demografická krivka klesá