Druhé dieťa po 36tke
Je tu veľa mamičiek ktore mali druhe dieta po 36tke. Dokonca po 40tke. Čo obdivujem 😊 Ako ste to baby zvladali? Ja budem mať 36 a mame rocne babo a niekedy mam pocit ze viac uz nieeeee a inokrdy by som este aj chcela. Je pravda ze maly ma vycerpava, zle spinka a zubky nam idu od troch mesiacov takmer v kuse. Mam trochu aj zdravotne problemy, ale napriek vsetkemu byt maminou je tak krasne 😊.
@alaguema ja som pisala ze si sebecka? 😕 asi si ma pleties s niekym...
No ja by som mala deti aj skor, len to 2x nevyslo-preto hovorim ze odkladat do nekonecna nie je dobre, cloveka moze nieco prekvapit v zdrav stave a riesenie byva casto na dlhe lakte.
S tymi starymi rodicmi-zodpovednost za starostlivost maju rodicia ale preco nevyuzit aj starych rodicov, pokial maju zaujem a vladzu? Vo vasich ociach je to priam zneuzivanie a hriech. Predsa ked mam dobry vztah s rodicmi a svokrovcami, tak s nami "ziju" a zdielaju aj starosti aj radosti. Ja "sluzby" starych rodicov intenzivne vyuzivam 😀
@malabiba nikde ani netvrdím, že pod 25 to nejde. Ale to, čo vidím okolo seba vo väčšine prípadoch je, že zápasia s finančnými problémami a je problém s prácou, čo predstavuje ideálnu živnú pôdu pre prípadné problémy vo vzťahoch v rodine, ktorá je pravidelne vystavená stresu . Ja to ale neodsudzujme...iba pozorujem a diskutujeme, nie? Reagovala som hlavne na to, ako tu jedna dáma obvinila ženy, ktoré rodia po 35 zo sebectva. Je jasné, že je to individuálne, ale v priemere by sa dalo povedať, že dnes je žena pripravená zakladať rodinu okolo 30-tky. To je opäť len výsledok pozorovania. Netvrdím, že je to pravidlo. No a tvoja posledná veta...len nech sa rodia deti (do akýchkoľvek podmienok?), lebo demografická krivka? Je síce veľkorysé, ako vám tu poniektorým leží na srdci budúcnosť ľudstva, ale dovolím si podotknuť, že jednej zdravej žene má v prvom rade záležať na tom, do akých podmienok privedie ona svoje dieťa a až potom sa môže zamýšľať nad budúcnosťou národa, či svetovej populácie. Mala by mať jasno v tom, či je schopná mu dať všetko, čo potrebuje. Lebo niekde v Afrike majú demografickú krivku možno lepšiu, ale kde je kvalita života tých detí? V našich šírkach ten problém materiálneho zabezpečenia nie je až taký akútny ako tam, ale naši mladí ľudia sú aj veľmi nezrelí. Dnešná generácia 20-ročných sa nedá porovnať s tým, akí boli mladí pred 40-50 rokmi. Naše mamy nás v tom veku rodili a starali sa o nás. Dnes nájsť zrelú 20 ročnú dámu je pomaly zázrak. Väčšina ešte len frčí na sociálnych sieťach a o realite nemá ani šajnu. Tým nechcem moralizovať nad mládežou, ale iba poukázať na to, ako sa populácia mení. Je to samozrejme vplyvom doby. Ako tu niekto rozumne napísal, kedysi za socíku bol slobodný priestor rodina - teda odchod z pôvodnej a založenie vlastnej. To bol spôsob ako sa sebarealizovať. Dnes je omnoho viac podnetov, možností. Je prirodzené, že mladý človek ich chce skúsiť.
@michaelkanr jasné, ak vládzu a chcú (niektorí len nevedia povedať nie, že áno? 😉 )...poznám aj takých, ktorí nevládzu a nechcú, ale robia to, lebo sú proste potrební. Keby to nerobili, ich deti by boli v štichu. No a kto svoje deti nechá v štichu...málokto. Tak fungujú.
@alaguema však samozrejme ja len že za jednu skúsenosť netreba hádzať všetkých do jedného vreca lebo ja tých výnimiek 20 a menej ročných poznám viac. Mali sme susedu čo chlastala prvú ligu, fetovala a mala 33 rokov a rodičia sa jej starali o deti. Keby mám podľa nej súdiť tak by bola alkoholička asi polovica mk 😀
@decode no, neviem...ja teda tých 20 ročných poznám zopár, lebo máme v rodine, ale ani jedno nie je ani dospelé (iba na papieri), ani zrelé a našťastie si to uvedomujú a neplánujú si zatiaľ zakladať rodiny. Vďaka bohu za zdravý rozum. Isteže...ak by sa "pritrafilo", museli by expresne dospieť a robiť čo sa dá, ale obávam sa, že rodičia by buď pomohli, alebo by sa mladí topili v problémoch...a nie len materiálnych. Je pravda, že sú aj 30-tnici, ktorí sú totál neschopní, ale to je už skôr výnimka. Väčšina už má niečo odpracované a má nejaké aspoň základné predpoklady k tomu, aby bez pomoci okolia vedeli zabezpečiť rodinu. To je proste normálna logika dnešnej doby...veď niektorí majú kvôli odkladom 20, keď končia strednú školu.
@alaguema..... zasa zovšeobecňovanie..... pravda je, že z lásky sa žiť nedá...ako som už písala, 23 ročná čaká bábo a čakali iba na to kedy spromuje, majú s mm firmu, byt, auto, vo firme už robí a asi aj popri materskej bude mm pomáhať, podľa toho ako to celé bude zvládať, ako sa s bábom budú cítiť.....takže to nemusí byť zázrak.....a každý ma inú predstavu o tom, čo je pre dieťa dôležité - napr.: niekto potrebuje zázemie, užiť si, mať peniaze, dom, aby dieťa malo všetko, iný trebárs vychováva dieťa v naturálnom štýle niekde v Zaježovej, iný v podnájme a sú tiež šťastní - každý ma iný pohľad na svet - a každý chce dať dieťaťu to svoje
@malabiba teraz si ma už naozaj rozosmiala 😀 My sme taká naturálna rodinka a v Zaježovej sme pár krát boli...a nič tam nie je zadarmo, ľudia, ktorí tam žijú, si svoje domy kúpili rovnako ako si kupujú rôzne iné veci, ktoré nie sú schopní dopestovať, dochovať, alebo vyrobiť sami. Zoznam tých vecí je celkom dlhý. Aj my sa doma snažíme o čiastočnú sebestačnosť, ale ono to nie je až také jednoduché aká o tom môže byť romantická predstava. A k tomu zvyšku - ja nepokladám peniaze za také dôležité, ale schopnosť napĺňať všetky potreby rodiny áno. Nič viac, nič menej.
@alaguema No ja som skončila strednú s maturitou presne tak, ako aj moji spolužiaci a zmaturovala som lepšie, ako bezdetní. Skôr je to o prioritách. Ja som dieťa chcela, síce až po škole, ale podarilo sa. Muž v tej dobe zarábal v CZ takže na potrat sme mali peniaze a ani by to nepocítil na výplate.
Nás rodičia hodili do vody. Mama mi dala ultimátum, že mám tri mesiace na to, aby som sa odsťahovala z domu. Ani o deň viac. Neubehli ani dva mesiace a už som hľadala podnájmy a odišla som skôr, ako som mala termín 😀 To je aj chyba rodičov. Ak by na začiatku dali najavo, že sorry, ale ja sa ti o riť a dieťa starať nebudem, bolo by to všetko inak. Nám svokrovci chceli pomáhať, ale zamietli sme to a teraz som rada, že som od našich podporu nenašla. Sice sa na vnuka tešili, ale to bolo asi všetko v čom pomohli.
Ahoj, tak ja som nemala po 36 ale v 35 dvojičky a musim povedať že si to užívam oveľa viac teraz ako keď som.msla deti v mladšom veku. Som pokojnejšia, nerozhadzu ma banality ako predtým a proste cítim sa skvele byť matkou mmaličkých babatiek po 35 😉
@duracikova mne nasi tiez neskutocne pomahaju, ale to len preto ze som mala dieta ako 34 rocna a oni su uz na dochodku. Nikdy nemozes vediet co bude. Mlada babka nepomoze lebo musi pracovat a by si sa cudovala kolko maju ludia okolo 75 elanu 😉.
@alaguema ja som mala 21 keď som sa vydávala ( nemusela som sa) a 22 keď som porodila prvé dieťa - chceli sme a boli sme obaja vyspeli na to. A vôbec som si nepripadala mladá, od nikoho sme nič nedostali a ani sme nič nečakali, , zariadili sme si všetko sami a starali sa sami. A myslím že te 1-2 roky neni až taký rozdiel. Takže neni sú všetci rovnakí. A čo poznám tak výnimiek je dosť. Mm sa dokázal postarať, poctivi sporil a hneď po svatbe sme bývali vo svojom.
...
Baby, nejako sa tá pekná diskusia zo začiatku témy preklopila do zvláštnych rozmerov a už ma to nebaví čítať, ja by som radšej niečo k pôvodnej téme. Nechcete si založiť inú tému? A tu by sa pokračovala v tom milom úvode.
Zaujímalo by ma ako to prežívajú maminy po tej 36-ke, ako riešia prerušenie kariéry ak nejakú budujú, ako zdravotne, čo manžel, rodina a tak.
@maminecka2 hovoriš mi z duše..... Ďakujem 😊
U vás vo firme....aha tak to hej, bytostne sa ťa to dotýka, ty berieš ako štatistiku Vašu firmu,ja som písala všeobecne
Bohužial dnes papier neznamená vzdelanosť a ešte pár rokov a nebude znamenať nič.
To čo dnes produkuju VS nemá do buducnosti využitie na pracov. trhu
Ja nepoznám mudrych+( nevzdelaných ???) to že niekto nemá VS diplom neznamená ze je nevzdelaný,može byť viac sčitaný a mať viacej praxe ako ten s diplomom.Nepoznám takých ,ktorí by si dorábali školu a nie su makači na stavbe....Vedia si zarobiť aj bez papiera svojou šikovnosotu a pracovitosťou.
Absolventi spred 20 rokov maju z mojho pohľadu papier z VS odpostatnený viac
@lucinkaboz ako povies... nevien co je pre teba vseobecny nazor, kolko realnych ludi aj poznas alebo to mas len z pocutia - ja ti aspon uvadzam realne priklady pricom nepisem o nejakych skladoch ale skusenosti mam z 2och firiem - kaxda cez 2000 zamestnancov s nastupnym platom cez 1000 euro - priemernym nad 1500 kde si clovek bez titulu ktory podla teba nic neznamena neskrtne... beriem ze ty poznas tisicky ludi bez skoly zarabajucich tisice eur... osobne tiez takych poznam ale spocitam ich na dvoch rukach...
@dai a ktorá že to je tá slovenská firma, ktorá zamestnáva 2000 tisic ľudí len s titulom a ich priemerny plat je 1500 v čistom predpokladám? Teda ty poznaš dve tisicky ludi a vieš aj že kazdy z nic ma po čase nad 1500
tomu sa mi nechce veriť sorry
a potom si velmi ovplivnená tym,kde žiješ ale zobud sa, ak ziješ v niečom takom predpokladám v BA,je to len bublina, vyjdi z ulity a porozhliadni sa po tej realite na Slovensku,kedže mne pišeš ze ja som mimo.Urazila som tvoje Ego.To je všetko.Vzdelanost neznamená inteligenciu.
@lucinkaboz 🙂 prepac ale moje ego nemoze urazit nejaky anonymny moechtegern😉 nikde som nepisala o sr firmach... pracovala som v 2och nadnarodnych firmach doteraz - a s platmi som si 100% ista kedze robim vo vyssom manazmente a robim s nimi ... kazdy zije realitu aku si zvoli - ja zijem v takej kde sa vzdelanie ceni a ver ty mne ze ludia su tu aj inteligentni ( preto si asi aj vyberaju pracu kde zarobia ako niekde muklivat za 400 euro... ) - samozrejme ze ty v tvojej realite ich mozes spochybnovat... ak ti to zlepsi zivot tak nech sa paci🙂
@dai nic v zlom, ale ja s VS vzdelanim som fakt muklovala za ubohych 500 eur... A naozaj co sa vzdelania tyka, tak VS, v dnesnej dobe fakt nic neznamena, ale, ze absolutne nic. Predpokladam, ze tych ktorych tu ty spominas, tak to nie su absolventi nasich skvelych sukromnych skol.... A uprimne ti poviem, ze ja teda tiez poznam okolo seba plno ludi, ktori si zarabaju svojimi rukami a samozrejme aj rozumom ovela viac a to teda dooooost podstatne viac ako ja s VS, skus mi povedat kolko tak zaraba vzdelana ucitelka? 😉 A v zivote by ma nenapadlo tvrdit, ze ludia bez VS, nie su inteligentny a rozhladeny, naozaj poznam takych co maju VS a nepoznaju zaklady gramatiky a nie vsetci s VS sa zase zamestnaju v nadnarodnych spolocnostiach. Inak poznas tu rozpravku od H.CH.Andersena, fakt si teraz nespomeniem ako sa volala, ale bola o tom ako smetiari prestali zbierat smeti a co sa dialo potom, moja mama mi ju velmi rada citavala a doteraz mi to utkvelo v pamati. Nikdy neposudzujem cloveka podla vzdelania, lebo aj profesor mudr pudr moze byt take hovado, ze az 😉
Ale inak uplne mimo temy sa tu frci....
@maciatkolulu asi tak... sme uplne mimo temy... a ako som pisala - ja nie som momentalny absolvent, vtedy este sukromne vs neboli ked som ja studovala - nahodou som v tejto teme lebo sa ma dotyka🙂 u nas podmienka je vs vzdelanie - samozrejme ci ma aj nato aby u nas robil sa ukaze na pohovoroch kde sa hodnotia aj ine veci...
Vsetko co som tu tvrdila je len ze tych inteligentnejsich medzi ludmi s vs vzdelanim bude asi viac ako bez neho - samozrejme ze ludi bez vzdelania nepresvedcim a vzdy bude nejaky protiargument ( potom ale neviem preco aj ti bez vzdelania tlacia svoje deti na vs a su nasledne nato hrdi... )
Ako som pisala kazdy je zodpovedni za svoje stastie, zato kym sa obklopuje a aj co so svojim zivotom spravi 😉 ja som so svojim zivotom spokojna, verim ze sj vy ostatne😉
Mohli by sme sa pomaly vratit k teme, co poviete?
@dai tvoj uvodný prispevok bol o nejakych nevzdelaných ženách niekde neviem či tu či v inej diskusii,ja teba neurážam,ked ty mas taku potrebu tak si napíš čo chceš.
Dnes aj VS vzdelaní a inteligentní ludia mukluju aj za 400 eur a nie je to žiadna hanba,
verim že maju možno maju viac ako ty
nie je všetko v živote len o diplome a prachoch moja
@dai a dodoatok nikde som netvrdila,ani netvrdím ze všetci s VS su bez inteligencie,takže nebud opäť ješitná,uražliva a nečitaj čo medzi riadkami nie je,dobru noc
@lucinkaboz ak maju viac ako ja tak je to super a vsetko v poriadku kedze ja som - ako som pisala - spokojna a mam vsetko co potrebujem🙂 verim potom ze nemaju ani ziaden dovod sa stazovat a nadavat🙂
Ak ti to nebude vadit tak v style pisania sa nebudem znizovat na tvoju uroven a zaroven ta tiez poprosim vratit sa k teme😉 dakujem pekne
Moja mamina mala posledneho brata v 35 a vsetko bolo super do jej 50tky, kedy brata chytila brutalna puberta a mamina v 50 na neho nestacila uz tak ako na nas v tej 35. A vtedy priznala, ze ho mala neskoro. Cize ja by som v 35 a vyssie uz babatko neriesila prave kvoli tomu ako by som to zvladala v 50 a nie v 35 ked porodim. Ale to je len moj nazor a zase keby napr. nemam este deti kvoli tomu, ze by sa nam nedarilo otehotniet tak by som bola rada keby boli aj v 35.
@mirkava tak aby som sa vratila k teme... ja sa zatial citim asi najlepsie v prvom trimestri - nie je mi sice dobre ale neda sa to porovnavat s mojimi prvymi dvomi tehotenstvami ktore som viac menej stravila na pn... my sme nejak 3tie aktivne neplanovali, skor sme sa len s tou myslienkou pohravali - obaja sme z troch deti tak nam to niekde asi bolo prirodzene... pozitivny test bol pre nas oboch sokom ale len 1 den - muz to prijal super a stale mi je velkou oporou... nas zivot to samozrejme zmeni - nase deti uz su bezproblemove a teraz zase mimco🙂 uvidime co bude, najskor to samozrejme musime dotiahnut do uspesneho konca - takze sa sice tesime ale zatial len tak potichu😉

@alaguema ja som rodila ako 19 ročná naši nám nedali ani cent na výbavu. Muž mal 23 (takže nie som žiadna zlatokopka, keďže obaja sme z nebohatej rodiny. Po 2 mesiacoch od pôrodu som odišla od rodičov a šli sme do podnájmu. 55km od mojich rodičov a 165 od svokrovcov. Nikto nám nepomáhal ani so sťahovaním, všetko sme si zariaďovali sami. Maturovala som s 3mesačným drobcom a učila som sa sním popri domácnosti a varení, ktorá bola iba na mne. Syna som mala u mamy na víkend keď mal dva roky aj to sme v sobotu po neho prišli, nikto nám nedáva financie, na všetko sme sami. Nikdy sme nikde nevyplakávali, nikoho neprosili, nikto nám nepomohol (jediná finačná pomoc prišla vyplatením stavebného sporenia, no to dostane aj 30-40 ročná.) Takže toľko k mladým matkám. My sme sa brali po 2,5ročnej známosti a otehotnela som po dvoch rokoch, takže žiadne prespanie sa.
Určite je ľahšie robiť si deti v 30ke, keď máte vyštudované, máte vlastné bývanie, našetrené peniaze, ale slušne vie žiť aj baba, ktorá nemala ani prd, ale sama a vlastným úsilím všetko dosiahla bez reptania a revania a odvolávania sa na rodičov, ktorí predsa zarobia. Moja mamka má 42 rokov a zariadila si to ako ja (len druhé dieťa čakala po šiestich rokoch, kdežto my už čakáme teraz ďalšie a nevie si to vynachváliť. Neviem si ju teraz predstaviť pobehovať okolo dieťaťa, keďže po dni s našim synom musí oddychovať aj pol dňa a to máme ešte dobré dieťa 😀