icon

Funguje v SR alebo v ČR niečo ako náhradná matka?

tafipa
26. júl 2019

Ahojte. Je možné v SR byť náhradnou matkou? Nie za účelom finančne si pomôcť, ale pomôcť sestre. Chodí po vyšetreniach, umelé oplodnenie podstúpiť nemôže. Prípadne, funguje to v ČR?

ktochytavzite
28. júl 2019

@extempore ved to ze Car biznis na druhua otazne je ze ake tie deti z umeleho budu vlastne,tiez to nieje prirodzene a este ked darivane vajka ved kludne takto suridenci ptm mozu matcdeti a ani o tom nebudu vediet

pininka1
28. júl 2019

@naloxon neviem kde som písala že lekár nemá povedať páru že nemôže mať deti. Ja vravím o iných ľuďoch, o odcudzovani. To že podľa teba to je proti prírode neznamená že aj pre iných. A či budem alebo nebudem mať depresiu tiež nechaj na mňa. Bavíme sa v rovine teórie, keďže u nás sa to nedá zrealizovať.

naloxon
28. júl 2019

Veľmi si ma potešila už som sa bála že je takéto niečo legálne...gratulujem etickej komisii.

naloxon
28. júl 2019

@jania023 až teraz čítam celé... dievčatá ste nechutné embria sem embria tam...no v skutočnosti sú to vaše deti ktoré skončia v spalovni...

jania023
28. júl 2019

@naloxon v spalovni? Preco? Zo si kde vycitala? Teda moje ani jedno neostalo na ocot a ze ich bolo to mozem povedat

stela01
28. júl 2019

Čo je proti prírode ?
Umelé oplodnenie ?

A transplantácia nieje ?
Antikoncepcia nieje ?

topasitta
28. júl 2019

@stela01 to nevysvetlis 😁 aj plasty su proti prirode a malokto ich nepouziva. To pochopi len ten , kto to zazije a celym tym vsetkym si prejde.

zuzu8511
28. júl 2019

@tafipa za mňa máš veľký obdiv a držím vám palce ,hlavne sestre aby sa im podarilo aj vlastné 🙂 ja osobne som tiež po ivf a naozaj ten kto to nezažije nepochopí aká je tá túžba silná 🙈 verím,že máš so sestrou skvelý vzťah a keby ste sa do toho dali určite to všetko zvládnete 😉 veľmi držím palce.

naloxon
28. júl 2019

@topasitta Viete toho veľmi málo o umelom oplodnení...vaše svedomie. Že vyčítala? Kolegyňa tam pracovala.

naloxon
28. júl 2019

@topasitta a čím si prejdú vaše deti... po vašom embria vám je jedno...milujemzivot.sk 4 bod umele oplodnenie ...nevedomosť neospravedlňuje...je to egoistické myslieť len na seba...mate pravdu kto nezažije neuverí aka je práca v CAR.

tafipa
autor
29. júl 2019

@naloxon mne to lekár povedal a prudko sa mýlil.... Vieš aké to je povedať 19-rocnemu dievčaťu že deti mať nebude? A pozri, mám tri....

naloxon
29. júl 2019

@tafipa v 19 som deti ešte neriešila...mne to povedali až keď som mala 30 a k tomu tvojmu šlachetnemu činu len toľko: Mať dieťa nie je ľudským právom. Deti nie sú veci, aby mali byť v ponuke a aby bolo možné ich kupovať. Neplodnosť je veľkým bremenom, avšak ľudská dôstojnosť nesmie byť obetovaná cieľu vlastniť dieťa.

stela01
29. júl 2019

@naloxon vy ste len počula kolegyňa len pracovala vy ste to nezažila , tak neviem prečo súdite !

missdiva
29. júl 2019

@tafipa u nás nie ale v ČR môžeš robiť nahradnu matku. Na zapade uplne bezna vec. Vo svete sa deju o dost nenormalnejsie veci nez toto, ja to nevidim ako problem, jedine bude blbe (pokial to chce sestra utajit), ze 6mesiacov bude na tebe vidiet,ze si tehotna a dieta potom mat nebudes ale to tiez nie je neriesitelne, napr. sa das na PN alebo sa dohodnes so zamestnavatelom inak.
Este sa treba uistit, ze sestrin muz ju miluje a nenastane situacia,ze od sestry z akehokolvek dovodu odide v case ked bude dieta zverene jemu. Myslim, ze ako matka budes najskor zapisana ty a on, ty sa dietata vzdas a nasledne si ho sestra osvoji. ✊

naloxon
29. júl 2019

@stela01 nikoho nesúdim ide mi len o nevinne deti, ktoré musia trpieť vo vyskumákoch...

naloxon
29. júl 2019

02. Metódy

Umelé oplodnenie v tele ženyUmelé oplodnenie In vitro (IVF)Umelé oplodnenie s intracytoplazmatickou injektážou spermiíIVF s darovanými gamétamiIVF prostredníctvom ``náhradnej matky``

Získajú sa spermie.Spermie sú zavedené do pošvy ženy.Vajíčko je oplodnené vo vajíčkovode ženy. Tehotenstvo pokračuje normálnym spôsobom.

1. Spermie sa vezmú od otca a vajíčka od matky.

2. Vajíčka sa dajú do kontaktu so spermiami in vitro (v Petriho miske). Dôjde k oplodneniu. Viacero embryí sa začne vyvíjať.

3a. Vytvorí sa viacero embryí, ale obyčajne najviac 1 až 3 sa prenesú do tela matky. Tehotenstvo potom pokračuje normálnym spôsobom, ak sa nevyskytnú ďalšie komplikácie. Viacnásobné tehotenstvá (dvojičky a trojičky) bývajú bežné. Keď je však viacnásobné tehotenstvo výsledkom IVF, často sa jeden alebo viacero plodov počas tehotenstva zabije, čomu sa hovorí "redukcia embryí".

3b. Embryá, ktoré sa vytvorili v Petriho miske, ale neboli prenesené do maternice, sa alebo zabijú, ak nevyzerajú byť celkom v poriadku, alebo sa zamrazia, aby mohli byť použité neskôr, keby sa rodičia rozhodli mať ďalšie dieťa. Ak si rodičia neželajú ďalšie tehotenstvo, embryá zostávajú zamrazené na dobu neurčitú.

Vajíčko od matky - Spermie od otca - Oplodnenie v skúmavke - Embryo - Vložené do - Maternice

Intracytoplazmatická injektáž spermie (ISCI) sa robí vložením vybranej spermie technikom priamo do vajíčka. Tento spôsob sa pôvodne používal v prípade neplodnosti otca. Jeho rizikom je prenesenie genetických anomálií zodpovedných za otcovu neplodnosť.

Keďže úspešnosť intracytoplazmatickej injektáže je väčšia, než klasické umelé oplodnenie in vitro (IVF), používala sa vo viac než 63% prípadoch IVF v roku 2008, aj v prípadoch, keď otcovia nemali problém s neplodnosťou. (Viď Pierre Jouannet, “Peut-on réduire le risque de grossesse multiple après fécondation in vitro?” Bulletin épidémiologique hebdomadaire, 14. 6. 2011.)

V niektorých krajinách zákon určuje, že umelé oplodnenie musí byť vždy urobené použitím pohlavných buniek aspoň jedného z partnerov. V prípadoch, že jeden z rodičov nedokáže poskytnúť pohlavnú bunku (napríklad, keď muž nemá spermie alebo žena zápasí s ovulačnými problémami) zákony umožňujú požiadať externých darcov, ktorí poskytnú spermie alebo vajíčka.

Bohužiaľ, obchod, ktorý sa spája s umelým oplodnením napr. v USA nie je nijako regulovaný. Je dokonca legálne, aby ženy mohli predávať svoje vajíčka.

"Náhradné matky" sú ženy, ktoré sú ochotné "prenajať svoju maternicu", keď iné ženy túžiace po potomkovi nedokážu dieťa vynosiť a porodiť. "Náhradná matka" vynosí a porodí dieťa páru, ktoré bolo počaté prostredníctvom umelého oplodnenia a vložené do jej materncie. Pri pôrode dieťa odovzdá páru, obyčajne za poplatok.

Niekedy "náhradná matka" otehotnie prostredníctvom inseminácie mužovými spermiami; v tomto prípade je aj biologickou matkou dieťaťa.

Pozor

V priemere na jedno dieťa narodené prostredníctvom umelého oplodnenia vznikne 17 embryí; 16 embryí teda v danom procese zomrie.

03. Legislatíva

Umelé oplodnenie je nahradenie sexuálneho styku medzi mužom a ženou zásahom laboratórneho technika alebo lekára, ktorý sa stáva príčinou oplodnenia. Metódy umelého oplodnenia zahŕňajú darovanie alebo aj predaj ženských vajíčok, umelú insemináciu, oplodnenie in vitro (mimo tela matky) s embryonálnym transferom alebo darovanie a adopciu embryí vytvorených prostredníctvom umelého oplodnenia (IVF).

Na niektorých miestach vo svete platia zákony, ktoré regulujú spôsoby umelého oplodnenia. Takéto regulácie sa týkajú obmedzenia vajíčok, ktoré môžu byť oplodnené a obmedzenia počtu embryí, ktoré sa vkladajú do lona matky - na nie viac ako tri za jeden cyklus. Niektoré krajiny tiež obmedzujú, kto môže využiť umelé oplodnenie na získanie dieťaťa: rezervujú túto možnosť iba pre heterosexuálne páry, ktoré vedia dokázať, že žijú v dlhotrvajúcom stabilnom partnerstve.

V Slovenskej republike je právna úprava umelého oplodnenia nedostatočná a zastaralá. Umelé oplodnenie nie je upravené zákonom, ale len opatrením Ministerstva zdravotníctva SSR č. 24/1983 o podmienkach pre umelé oplodnenie. Toto opatrenie pod pojmom umelé oplodnenie chápe výhradne umelú insemináciu (semenom manžela alebo darcu). Nehovorí teda nič o umelom oplodnení in vitro (IVF). Umelé oplodnenie je podľa tohto opatrenia určené len manželom, u ktorých sú na to zdravotné dôvody. Ďalšími podmienkami sú plnoletosť ženy, jej vek spravidla do 35 rokov a spôsobilosť oboch manželov na právne úkony. V praxi sa však na Slovensku vykonáva aj asistovaná reprodukcia in vitro s použitím vlastných aj darovaných spermií i vajíčok, či dokonca darovaných embryí. Robí sa selekcia, zmrazovanie aj ničenie embryí. Umelé oplodnenie sa v praxi robí aj iným žiadateľom/kám ako manželom. Prax na Slovensku je teda obdobná ako v mnohých iných krajinách, kde sa umelé oplodnenie robí neregulovane a bez ohľadu na práva embryí.
Čo sa týka tzv. „náhradného materstva“, na Slovensku takáto prax nie je celkom možná, pretože matkou dieťaťa je podľa Zákona o rodine vždy žena, ktorá dieťa porodila – bez ohľadu na to, kto je darcom vajíčka, alebo embrya.
Úkony umelého oplodnenia sú na Slovensku uhrádzané zo zdravotného poistenia – v prípade IVF sa uhrádzajú tri cykly.

Chýbajúca regulácia predstavuje problém. Napríklad v roku 2009 sa objavila v novinách šokujúca správa, ktorá obletela svet: „Žena v Kalifornii porodila osmorčatá!“ Matka, ktorá porodila osem detí prostredníctvom umelého oplodnenia bola rozvedená, mala už šesť iných detí, bola nezamestnaná a žila zo štátnej podpory.

Pretože súčasťou techník umelého oplodnenia je vytváranie väčšieho počtu embryí, než aké je možné preniesť do maternice, aj na Slovensku existuje množstvo zmrazených embryí, ktoré čakajú na svoj osud v kryoprezervačných laboratóriách.

Štát by celkom určite mal mať eminentný záujem chrániť ľudský život pred takýmto osudom.

Zapamätajte si: Na Slovensku neexistuje komplexná regulácia techník umelého oplodnenia, a aj tie predpisy, ktoré existujú, sa nedodržiavajú.

naloxon
29. júl 2019

@missdiva Ty v tom nevidíš problém...no Vy ste všetci veľmi ústretoví a tolerantní ...nieste voličky Čaputovej?S takymto primitívnym prístupom budu mať za chvilu deti aj geyovia lebo sa im ponúkne nejaká dobrosrdečna osoba, ktora chce celosvetový mier, že im vynosí dieťa....Je mi z Vás zle..

stela01
29. júl 2019

@naloxon nechápem na čo si sem dala tento screen ver že pary či manželské alebo na “divoko “ v tom majú jasno !
A vytiahnuť tu pani ktorá v Amerike mala xy deti čo sme v Amerike ? Ak by sme boli nezapodievame sa tu nad touto otázkou !?
Aj u nás sa v tejto problematike posúva doba .... raz sa bude tiež dať “ prenajať maternica “ tak ako niekto žiada o ladvinu ..... alebo chodí na dializu tiež znasilnuje prírodu ? Tiež bol odsúdení už na smrť !
Každá minca má 2 strany !

naloxon
29. júl 2019

@stela01 Takže to čo sa robí s embryami to Ti nevadí? Neviem tuším sa to nerobí ani pri dialýze a ani pri transplantacii obličiek.

stela01
29. júl 2019

@naloxon nikde tá tu nikto neuráža a netaj sem už aj politiku ?!
Kam si zas ušla aký gayovia ?!
My sa tu bavíme o umelom oplodnení kde je muž a žena ty o čom ?
Každý proces je iný ale tiež je to v konečnom dôsledku znásilňovanie prírody a zaludnovanie ?
Však netransplantujme nechajme to na prírodu nech nás tu nieje tak plno .....

extempore
Odpoveď bola odstránená
abbey1
29. júl 2019

Nepochopím jedno. Akým právom niekto chce na základe svojej viery, svojho svedomia či zmýšľania, diktovať druhému ako má žiť?! Veď vy si žite podľa seba a nechajte druhého žitného vlastný život. Nikdy som umelé oplodnenie podstúpiť nemusela, ale Nikdy v živote by som si inej žene nedovolila písať, čo smie a čo nie.

ktochytavzite
29. júl 2019

@naloxon jejto nevadi,ona je darkynou vajec.Ale mas pravdu,je to nechutne svtym biologickym odpadom-deti,zamrazne,vyhodme,dar na vyskum,ved je to len embryo.Ja chapem ze je to tazke byt neplodny ale za taky fenu,nvm ja by som sa aj hambila povedat,ze moje dieta je z uneleho oplodnenia.Druha vec,robili vyskum na detich z umeleho oplodnenia a su na tom zdrav horsie ako deti prirodzene pocate,ved ano chudatka boli mamocene v petrho miske.A myslim si ze s tymi embryami kt sa meazia dlhsie sa kseftuje ale nik o tom samozrejme netusi.

naloxon
29. júl 2019

@abbey1 Umelé oplodnenie nie je nikdy morálne prípustné...nie je to o viere je to o vražde. Mne tu vôbec nejde o ženy ale povinnosťou každého normálneho človeka je chrániť život a o to sa vždy budem snažiť či sa to niekomu páči alebo nie...

ceklis
29. júl 2019

@naloxon nepochopila si vôbec ale vôbec čo ti
@abbey1 napísala. Čítaj znova.
Kto si, aby si súdila druhých? Sama nevies koľko takych nepodarenými embryii si počas života “zabila”.
Ja som bola na nativnom cykle, aj za to ma ideš hodiť do kosa??? Moje nervy žena, si dospela, trochu rešpektu by sa ti zišlo. Prajem pekný den

ceklis
29. júl 2019

@tafipa teraz k téme. V Brne sú centra kde to riešia. Dala by som Ti aj link ale nebudem tu robiť reklamu. Ak nad tým uvažuješ, skús sa informovať priamo tam. Držím jej silno palce nech sa jej podarí byt mamou. ❤️

naloxon
29. júl 2019

@ceklis Ešte raz a naposledy nikoho nesúdim len nechcem aby sa pokračovalo v tychto zlocinoch pachanych na embryach

naloxon
29. júl 2019

@naloxon Zaujimalo by ma ako si prišla na to že sama neviem koľko tachých nepodarených embryí dom zabila..a to sa dá ako? Biologia Ti asi nič nehovorí...

ceklis
29. júl 2019

@naloxon tak si zaloz nejaku organizáciu a bojuj proti tomu. A hlavne, si dospela a nie je všetko čierno biele!!! Ja som mala len jedno, aký zlocin to bol? Toto mi vysvetli prosím. A hlavne ten rešpekt niekde kde tvoje názory nebudú pochopené by si mohla mat. Kľudne si rob svoju propagandu proti ivf a všetkému okolo, len nie na fóre kde sa pýtajú na úplne niečo iné. Tieto veci by si ako dospela osoba mohla vedieť vyhodnotiť.

willino1
29. júl 2019

@naloxon prepáč, ale tie embryá to je len pár buniek... nemajú žiadnu nervovu sústavu a o "utrpení" nemôže byť ani reči... je to ako "utrpenie" embryí, ktoré vzniknú bežne po pohlavnom styku a neuhniezdia sa... takže nesplietaj blbosti... nikto nikde "nepestuje" nejaké deti mimo materníc... umelá maternica ešte neexistuje... takže tu neporovnávaj embryo a človeka... pretože potom to berme tak ako treba a cakomprásk a poprosím vyvinúť nejaké testy pre všetky ženy, ktoré ukážu, o koľko embryí za svoj život prišli aby si to mohli celý život vyčítať, ako ich embryá trpeli... a čo všetko spravili zle, keď svoje embryá "zabili" keďže sa v maternici u nich neuhniezdili... možno mali priveľku námahu práve v období hniezdenia, alebo vypili pohárik alebo fajčili, alebo mali úraz... tak nech si to odskáču keď boli také nezodpovedné... takže tu nezločinuj... láskavo... PS: tiež mám deti z IVF... nezostal ani jeden mrazáčik... a keby zostal, tak by som po neho išla aj keby som mala rodiť v 50-tke... ty si ešte nepočula, ako si ženy svoje embryá pomenúvajú, že? mrazáčiky, snehuliačiky, eskimáčikovia, vločky... a ty tu budeš na nich vybaľovať, že páchajú nejaké zločiny... teeeeda, si iná káva... naozaj urobíš lepšie keď budeš mlčať... tu chodia ženy, ktoré pre svoje embryá, aby s nich boli deti urobia možné aj nemožné ... a ich chceš poučovať...