icon

Funguje v SR alebo v ČR niečo ako náhradná matka?

tafipa
26. júl 2019

Ahojte. Je možné v SR byť náhradnou matkou? Nie za účelom finančne si pomôcť, ale pomôcť sestre. Chodí po vyšetreniach, umelé oplodnenie podstúpiť nemôže. Prípadne, funguje to v ČR?

ceklis
29. júl 2019

@naloxon koľko takych biochemických tehotenstviev žena počas života prežije? Nikto nevie. Presne to iste sa stane s embxrom, ktoré vložia a neuchyti sa. Máš niekde štatistiku aký je pomer oplodnenych, vložených, zamrazenych embryii? Oháňaš sa tu tvojim názorom a plieskas ručičkami, nožičkami, načo to je dobre? Nikto ta tu nepodporí, lebo tato téma je o niečom inom. Take ťažké toto pochopiť?

zabka1987
29. júl 2019

@naloxon 😂😂😂 no toto nie, to už aké sektarky sem chodia? Na com slapes? Ži a nechaj žiť. Len toľko

extempore
29. júl 2019

@willino1 nech by si to zmrazené embryo hneď nazvala "nanučíkom" tak v poriadku to nie je. Tie
Embryá, ktoré sa neuhniezdia počas prirodzeného procesu oplodnenia nie sú životaschopné a za to tá žena nemôže. Nech by si hneď dala pohárik alkoholu (plod vtedy ešte nie je spojený s telom matky, žije z plodového vajca). Takže zase porovnávaš neporovnateľné.

extempore
29. júl 2019

@ceklis ja ti poviem z vlastnej skúsenosti, že napr. ja som neprežila a jedno biochemické tehotenstvo. Keď sme detičky nechceli, chránili sme sa. Keď sme ich chceli, podarili sa na 1x. Teraz už máme odrodené tak sa zas chránime. Znovu opakujem - existuje v prírode nejaký prirodzený výber - niektorí ľudia sú prosto neplodní... Áno, je to hrozné, chápem, že je ťažké si sám pred sebou aj pred okolím priznať, že deti nebudú... Oveľa horšie je však chcieť za každú cenu a ísť cez mŕtvoly.

zabka1987
29. júl 2019

@extempore toto môže napísať iba chudera ktorá nevie, čom si prešla ina žena.... Sekcia ti príde prirodzená, že si ju mala ???

extempore
29. júl 2019

@zabka1987 ja som nemala sekciu, ako si na to prišla?? A o tom, kto tu je alebo nie je chudera by sa dalo polemizovať.

zabka1987
29. júl 2019

@extempore tak nesud!!!! Každý nech ide podľa svojho uváženia, nie niekoho iného co o tom.... vie. Naj vlastnosť Slováka do všetkého sa starať.

abbey1
29. júl 2019

@naloxon Nie je morálne prípustné pre teba! Prečo a akým právom riešiš morálku iných?
Zaujímalo by ma, či mimo tohto fóra morálne pomahas trpiacim. Napríklad hospic, oddelenia dlhodobo chorých, detský domov, útulok, utečenecký tábor,...? Proste na mieste, kde reálne trpia reálne živé bytosti.

willino1
29. júl 2019

@extempore nemáš ani šajnu koľko si ich prežila alebo neprežila...a to aj v prípade, že si sa chránila alebo nie... jedine keby si nesexesovala vôbec, tak môžeš s istotou povedať... a biochemické tehotenstvo nie je to isté ako keď sa neuhniezdi... biochemické znamená, že už k uhniezdeniu došlo ale skoro aj "odišlo" embryo... embrya, ktoré sa uhniezďovať ani nezačnú, na to žiadna žena nikdy nepríde... to je presne ten prípad ako tu bol spomínaný, že bola na toľkých vkladoch a ani sa neuhniezdilo... vo fáze pár buniek a je jedno či je to na ceste do maternice alebo v petriho miske nik nevie, či je embryo životaschopné a ani či práve vtedy je maternica tak dokonale pripravená ho prijať... ono sa to len predpokladá... je to len pravdepodobnosť... keď pozerajú na krásne množiace sa embryo najvyššej "kvality" pod mikroskopom, nik v skutočnosti s istotou nevie, či je alebo nie je životaschopné (alebo nemá nejaké ťažké postihnutie)... keď pozerá lekár cez sono na maternicu a jej výstelku, môže sa mu vidieť ako dokonale pripravená na tehotenstvo a uhniezdenie ale s istotou to nie je, zase je to len predpoklad... a presne tak to funguje aj pri prirodzenom oplodnení... žena nemá ani šajnu, koľko sa jej v tele vytvorilo krásnych v najvyššej kvalite embryí, ktoré sa ani nezahniezdili v maternici a ona dostala normálne MS... nijaký test to nikdy neukáže... a nikdy sa nedozvie, či za to mohla alebo nemohla... čo ak mala nejaký stres? práve vtedy? problém v práci, doma, iný zdravotný? ako vieš, že za to žena nemohla? ahaaa, ona o tom nevedela, tak nemohla... žena po IVF o tom vie, tak za to môže... naštuduj si biologiu a nesleduj dogmy...

extempore
29. júl 2019

@zabka1987 je tu téma, tak snáď môžem napísať svoj názor. Príde mi zvrátené, čo všetko ešte dopustíme. O pár rokov sa budú rodiť deti, ktoré nebudú vedieť akú majú identitu - jedna žena ho porodí, iná dá vajíčko. Jeden otec zapísaný v rodnom liste, druhý dá spermie. Dieťa bude mať DNA troch ľudí... A čo ja viem, čo ešte.

extempore
29. júl 2019

@willino1 ja poznám svoje telo, viem ako reaguje a biológiu mám nastudovanú aj vyštudovanú. A môžem ti garantovať, že ja som ani jedno biochemické tehotenstvo neprežila. V časoch, keď sme dieťa ešte nechceli som užívala hak a manžel mal kondóm. Keď sme sa už rozhodli, že deti chceme, podarili sa na prvý šup. Momentálne sa tiež chránime a keď sa mi náhodou čokoľvek nezdá robím si hneď test. Čiže prípadné biochemické tehotenstvo by som isté odhalila.

extempore
29. júl 2019

@willino1 ja poznám svoje telo, viem ako reaguje a biológiu mám nastudovanú aj vyštudovanú. A môžem ti garantovať, že ja som ani jedno biochemické tehotenstvo neprežila. V časoch, keď sme dieťa ešte nechceli som užívala hak a manžel mal kondóm. Keď sme sa už rozhodli, že deti chceme, podarili sa na prvý šup. Momentálne sa tiež chránime a keď sa mi náhodou čokoľvek nezdá robím si hneď test. Čiže prípadné biochemické tehotenstvo by som isté odhalila.

willino1
29. júl 2019

@extempore rozdiel bude len v tom, že o tom tie deti budú vedieť... ale to kde má človek nejakého súrodenca sa predtým koľkokrát dozvedel až pri dedičskom konaní... 🙂 a koľkí mylne si mysleli že sú jedináčikovia ... aj pred 100 rokmi, 200 rokmi... a ako sa niekto na staré kolená dozvedel, že je adoptovaný, alebo z "nevery" a zistil to len náhodou, pretože má znalosti o dedičnosti krvných skupín... takže sa falošne netvárme, že doteraz každý presne vedel, kto je matka a kto otec a koľkých má súrodencov... naivná predstava... keby si dala plošne spraviť genetické testy otcovstva deťom, to by bol šok...

abbey1
29. júl 2019

@extempore Vidíš, podľa teba je HAK v poriadku, podľa inych je to hriech. Každý má svoju morálku a svoje vnímanie toho, čo je ok nadstavené inak. Tak prečo máš potrebu riešiť iných ľudí? Tebe by bolo príjemné, keby tu teraz navrhli bigotne kresťanky a riešili tvoje užívanie HAK?

extempore
29. júl 2019

@abbey1 ja tu neriešim, čo je, alebo nie je hriech. Ja riešim to, čo je morálne a etické. A v tejto chvíli je aj naša spoločnosť nastavená tak, že náhradné materstvo u nás legálne nie je. A ak viem prečo. Vieme do dôsledkov posúdiť, čo by znamenalo zákonom povoliť náhradné materstvo? Rozmohol by sa čierny trh s maternicami. Dovážali by sa sem ženy z krajín tretieho sveta, ktoré by fungovali len ako inkubátory pre ženy, ktoré si tehotenstvom nechcú zničiť postavu. Viď Kim Kardashian, Sarah Jessica Parker, atď....

willino1
29. júl 2019

@extempore no neviem ako máš naštudovanú biologiu, ale už som to raz písala, biochemické tehotenstvo znamená, že embryo sa už začalo uhniezďovať a vylučuje hcg... ale ak sa embryo z rôznych dôvodov nezačne uhniezďovať, tak to nezistíš ani náhodou a svoje telo môžeš poznať dokonale... a teda máloktorý pár má doslova dieťa na prvý šup a to aj zdravý pár... takže berieš antiku (je jedno akú a divím sa, že to považuješ za morálne, pretože je to narušenie prírodného cyklu), chceš dieťa, takže vysadíš antiku... a pokiaľ neotehotnieš hneď prvý cyklus ako vieš, že sa embryo nevytvorilo? lebo ak ty vieš že sa vytvorilo alebo nevytvorilo, tak si na úrovni pána Boha... a jediná na celej zemeguli... čo ak po vysadení antiky otehotnieš až o 6 cyklov neskôr? odkiaľ vieš, že počas predchádzajúcich piatich cyklov si o nejaké embryo neprišla? možno aj o päť embryí... nemáš ani šajnu... žiadne hcg ti to neukáže... ani silnejšia MS nebude... len si prišla o embryo... hmmm, ako to vieš? daj návod...

abbey1
29. júl 2019

@extempore Ale ty skutočne nedokážeš pochopiť, čo tu ide začiatku píšem? To je tvoja morálka, tvoja etika, tvoje vnímanie správneho. A to má každý nadstavené inak.

extempore
29. júl 2019

@willino1 ja ti tu píšem o sebe, tak čítaj s porozumením... Môžem prisahať, že obe deti sa nám zadarili na prvý šup - v danom cykle som si vždy merala bazalnu teplotu.. napr. pri dcére som mala 4.8.2016 ovuláciu a 15.8. som mužovi už dala na narodky pozitívny tehotenský test. Pri synovi to isté. Moja sestra sa smeje, ale je to doslova tak, že som mala v živote len dvakrát nechránený sex - a mám dve deti. Čiže hypotetické prípady typu čo ak... Ja neriešim. Ja dom to mala takto. A svoje telo naďalej sledujem. Od druhého pôrodu, čo je už 2,5 roka neberiem hak. Presne viem, kedy mám ovuláciu (teplota, hlien) a na deň presne menštruáciu. Lenže ty tu splietaš najprv biochemické tehotenstvo a potom stav, kedy sa embryo ani neuhniezdi. Ak sa ani neuhniezdi, nie je možné aby sa v moči zjavil HcG. Tak?

willino1
29. júl 2019

@extempore ahaaaa, takže tebe sa podarili dve deti na prvý šup... a 99% žien, ktorým sa to nepodarilo podľa tvojho vyjadrenia, svoje embryá "zabíja"... aj tvoja sestra... milé... 🙂

zabka1987
29. júl 2019

@extempore pri biochemickom sa v moci hcg zjaví, ale to by taka vyštudovana zdravotacka mohla vedieť.

willino1
29. júl 2019

@extempore nie, ty si písala, že ty presne vieš, kedy prídeš o embryo... lebo hneď utekáš po test... a ja som ti na to napísala, že biologicky to nie je možné, pretože keď ti test ukáže tehotenstvo (či je to moč alebo krv) a potom príde MS tak to je biochemické tehotenstvo a embryo sa už minimálne začalo uhniezďovať, pretože až vtedy sa vylučuje hcg... pokiaľ sa vytvorí embryo, ale sa ani nezačne uhniezďovať, žiadny test ti tehotenstvo neukáže... a teda ja by som si v živote nedovolila povedať, že viem koľko embryí sa mi "podarilo" za svoj život vytvoriť (v spolupráci prirodzene... 🙂 ) vedz, že o tejto situácii všetky baby čo podstúpili IVF veľmi dobre vedia, koľkokrát sa po vklade žiadne biochemické tehotenstvo neukáže... lenže oni vedia, že im bolo embryo vložené a existovalo... na rozdiel od bežnej baby po pohlavnom styku, ktorá o tom nevie ale procesy po vklade embrya do maternice sú také isté ako procesy keď embryo doputuje vajcovodom do maternice... dokonca to približne v centrách aj "časujú" aby sa to zhodovalo približne s prírodným procesom... prosím ťa, poriadne si naštuduj tieto procesy a potom sa rozhoduj o tom, ako sa vyjadruješ k "zabíjaniu" embryí... a ver, že drvivá väčšina žien, čo má za sebou dlhý proces, kým sa dopracovala k dieťaťu toto ovláda ako "otčenáš" takže potom ich dosť rozčuľujú blbé poznámky báb, ktoré si to ani poriadne nenaštudujú a budú sa vyjadrovať, ako si baby "zabíjajú" svoje embryá... a ešte od baby, ktorá nerozozná biochemické tehotenstvo od "žiadneho" tehotenstva napriek vzniku embrya akýmkoľvek spôsobom... tobôž od baby, ktorej sa deti podaria na prvý šup... a ozaj, keď už 2,5 roka neberieš HAK, ako vieš o koľko embryí si prišla, ktoré sa ti neuhniezili?

jania023
29. júl 2019

@extempore ked ti deti vyrastu a oznamia ti ze nemozu mat deti hned budes hrat na inu nôtu
Ty v podstate sa snazis presvedcit nas vsetkych o tvojej pravde. Tak ako ty nesuhlasis s nasimi nazormi tak ja niesom stotoznena tymo tvojimi.
Nahoda je svina a aby nejake to dieta zo skumavky podla vas odpad ludstva este nezachranoval vasu cistu ludsku rasu ked to raz budete potrebovat.
Nepolemizuj co by si robila keby si bola neplodna pretoze niesi.Ako lahko sa radi ludom jed sa ta to netyka. Sama som si tym presla ze ked som riesila tu istu situaciu ja uz to zrazu nebolo take lahke ako som radila ja a preco? Lebo sa ma to tykalo

naloxon
29. júl 2019

@abbey1 Áno pomáham tam kde reálne trpia a sú na hranici života a smrti ale to Tebe a Tebe podobným nič nehovorí to by ste ani nepochopili lebo mate obmedzené myslenie a ste egoisti...Ja píšem čo je moralne prístupné pre ľudstvo zhladiska biomedicinskej etiky, mimochodon som to citovala z rozhodniutia etickej komisie, takže nebuďte vztahovačne a už si o tom aj niečo prečítajte alebo sa opytajte v CAR čo sa stalo s Vášimi embryami.

ktochytavzite
29. júl 2019

@willino1 no len ty so asi mylis pojmy ,lebo vlozene embryo a nieco co sa prave oplodnilo a len pituje ke uplne ,vkladaju sa uz embrya kt sa vkladaju do matrnice,nie vajcovodov.

abbey1
29. júl 2019

@naloxon Ty čítaš, čo ti kto píše, alebo len plujes síru? Ja sa nemám koho čo pýtať. Ja som nič podstúpiť nemusela. Rovnako netušíš, kde a ako ja pomáham. Stanovisko tej komisie si môžeš ty vziať za svoje, ale nevnucuj ho iným. Každý sa musí do zrkadla pozrieť sám a rovnako sa raz spovedať z hriechov. Ale určite nie nejakej komisií či ženám tu na MK.

ktochytavzite
29. júl 2019

@naloxon pravdepodobne sa pouzili na vyskum .

extempore
29. júl 2019

@willino1 to kde čítaš? Ja som napísala , že sa zabíjajú embryá pri IVF, nie v prirodzenom cykle...

extempore
Odpoveď bola odstránená
extempore
Odpoveď bola odstránená
extempore
Odpoveď bola odstránená