icon

Inseminácia a viera

teressa30
3. okt 2018

Ahojte, prosím dievčatá, odpovedajte tie, ktorých sa to týka... viem, že každý má nejaký názor, ale potrebovala by som naozajstné skúsenosti, nie rady...
Viem, že ste tu mnohé, ktoré to beriete celkom inak, ale mňa zaujímajú názory tých, ktorí mali v sebe vnútorný rozpor, kde sú hranice, nedostala som totiž nikde jasné odpovede.
Rozprávali ste sa s nejakými kňazmi alebo veriacimi lekármi o inseminácii, resp. o umelom oplodnení? S čím ste sa stretli?
Píšte tie, ktoré ste ju z hľadiska viery nepodstúpili aj tie, ktoré áno...❤

maminka1986
4. okt 2018

@anabella111 útočná si jedine ty a TEBA SOM ABSOLUTNE nikde neoznacila tak mi daj laskavo pokoj! Odpivedala som na otazku
@evkao a nie tebe!
Rozculuju ma take zeny ako ty..nemas ziadnu skusenost s ivf...ty ma poznas ked ma súdis ci som šťastná? 🤣🙈😂 ach este aj vestecku gulu máš ako vidím...no ked sa nudis najdi si na komunikáciu na tvojej mudrej urovni niekoho lepšieho a mudrejsieho ako som ja 🙂 ja s tebou o nu nestojím ..
Aaa este mi ukaz kde ja urazam veriacich? Ja som veriaca. Ty vraj tiez ked MA SUDIS ci som šťastná a mam sa podla teba prezentovat na urovni? Juj prepac hlavne ze ty si určite na urovni ked ja nie podla mojich nazorov na TIE ZENY CO O DEŤOCH Z IVF hovoria ako o menejcennych...ci zle čítaš?
Ach so ženami ako ty je škoda velka stracat moj drahocenný cas..kef sa nudis pri rannej kave ako píšeš v profile nájdi si V INEJ diskusií niekoho ineho...ty si v kazdej DISKUSII NA KONIKOVI 😃🙏👌 a vsade dávaš rady ze? Musis mat hrozne nudný život aj manzelstvo....
Maj sa pekne.....

maminka1986
4. okt 2018

@anabella111 pre tvoje info asi zle čítaš alebo necitala si s porozumením....pre tie ktoré IVF absolvovali 👌👌 a tie ktore ju mohli podstupit lebo im to bolo navrhnute a nepodstúpili ju takže nevies co pises ....
No to vsetko aby si vedela že si mimo témy a hlavne mimo IVF uplne

anabella111
4. okt 2018

@evkao ...ano..vsimla som si..aj som to spomenula

maminka1986
4. okt 2018

anabella111
No asi nie som sama ked ste všade a davate "rady "vsade mozne a radsej s vami nechce nik komunikovat lebo vy ste útočná nie je

anabella111
4. okt 2018

@maminka1986 ...Aku pravdu ukazujes?...o oblubenosti pisatela?....Naozaj si si dala tu namahu ..ze si toto nasla v tych roznych diskusiach vacsinou filozofickeho charakteru..kde mam ja svoj jasny nazor?..a v niktorej ma neusvedcis z toho..ze pre nazor pohrdam clovekom?..ziadne invektivy..a tolerancia amoralnosti..Dam Ti na rozlucku jeden zdvihnuty prst..Si tu od roku 2014..a v oblube Ta ma 15 ludi...Ja som tu mesiac a par dni..mna si uz oblubilo 10..Do hadky ma Ty nedotiahnes a..tymto prispevkom koncim..ale ver..ze ak ja davam prispevky..ktore su od prveho dna k zapamataniu..viem si aj zvazit..ze v kazdej diskusii sa najde niekto..kto to neprehltne..a az tak velmi..ze sa unizi k takemu pocinu..ako Ty..Nevadí..s tym sa rata a o to viac..ked ide o moralku..ktora sa bolestivo dotyka svedomia....bru noc.....

terezka1947
5. okt 2018

@sofia82 to iste plati aj pre nezaslepene veriace
Nesud,....
Inak...veriaci clovek je zaslepeny?ak zije svoju vieru a berie ju vazne,je zaslepeny?
Preco sa vysmievame z veci,kt.iny veru vazne?
Ak uz sme tolerantni?
Otazka bola na veriace,cize odpoved ma byt fundovana,od ludi,co o tom.nieco vedia-rada je,obrat sa na odbornika,lebo nie vsetko je dovolene.
V kazdom nabozenstve su ine "pravidla"
Ak ich este my neberieme vazne,tak by sme nemali súdiť,aby sme neboli sudeni....tolerancia
Preco nebojujeme proti napr.islamu,zidovstvu,atd?
Preco prave krestanstvu?to su vsetci krestania hlupi,zaslepeni,atd?ak som krestan,rak nech som poriadne a nevyberam si,v co verit chcem a v co nechcem. Ak nie som krestan,resp.sa mi toto nabizenstvo nepaci,tak potom.hladam nieco ine a snazim sa respektivat pravidla ineho vyznania.
Netlacme krestanov do pozície tych hlupych,tmarskych cudakov iba preto,ze povedia svoj pohlad....alebo ok,tlacme....ale dokazme,ze my sme lepsi....ale nepoukazujme na chyby inych,to.je najlahsie. Budme my v nieco konkretnom dobri...a posl.vec.....nerozpravajme polopravdy,lebo to.je horsie ako klamstvo.

lenkakravcova
5. okt 2018

@terezka1947 Súhlasím - tolerancia je dôležitá.
Ak niekto povie ze je katolík, a jeho presvedčenie je také, že mu hovorí ze aj kondóm je zlo (nie to ešte inseminacia, umelé oplodnenie..) , tak nech si tak kľudne žije - len nech to neoznacuje za vehementnu pravdu, ktorá má platiť pre všetkých.

Iné náboženstva, presvedčenia to majú inak.
Inak to berie ateista, inak gnostik (ktorému asi kondómy neprekážajú, ani inseminacia, možno ani umelé oplodnenie), inak kresťan katolík, inak kresťan protestant, inak žid a inak moslim (umelé oplodnenie je plne povolené ak sa jedná o bunky od rodičov - spermie a vajíčka sú manželské,, dovolené je i darcovstvo v tom prípade sa ale berie dieťa ako adoptovane - povolené to však je).

terezka1947
5. okt 2018

@lenkakravcova tiez uplne suhlasim,lenze konkretne v tejto teme islo o krestansky.nazor....cize pochopitelne,ze je potrebne napist,ze to treba riesit konkretnu.otazku s fundovanou osobou,lebo.niektore veci u katolikiv nie su dovolene
Jasne,ze to nie je -aspon z mojej strany-presadzovane ako jedina najvyssia pravda pre vsetkych,iba konkretne pre katolikov to tak je
Nemozem predsa napisat ako katolik,ze je to ok,lebo nie je...to by som jej neporadila,skor klamala,ci rozpravala polopravdy,ze je to oj...akoze v duchu tolerancie,rob,co chces
Ked radime,sme aj my sami zodpovedni za to,co radime.

maminka1986
5. okt 2018

@anabella111 začala si skakat TY DO MBA prva bez toho aby si udala jasny dôvod a bez toho aby som ta označila si ty oznacila mna! Rypes v kazdej diskusii staci len dat do googla tvoju prezyvku a mnohi ta msju dost! Nieze namahu som si dala 🙂 ja nechodím denne na MK ako ty mam lepšie a krajšie veci na praci ako tu stracat cas ako napr aj s Tebou vo ty ale asi nemas kedze si tu nonstop a v kazdej diskusii si pises len to svoje!
Ja nepotrebujem abt ma mali v obľubenych 🙈🙈😂 ty asi ano nemas to dopriate v realnom zivote tak si to musis kompenzovať tu ach vyzrej prosim ta na dospelu ženu 😅👍 nie sa tu dotahovat o "like" nie jedna ti to napisala aby si dospela. Si smiesna maj sa

gagik
5. okt 2018

Btw baby,co ste tu proti ivf a hovorite o sebe ze ste veriace (nebudem vas oznacovat) to aj v inych veciach co kaze katolicka cirkev ste take poriadne?napr.co taky predmanzelsky a mimomanzelsky sex?zijete vo sviatostnom manzelstve?chodite kazdu nedelu a prikazany sviatok do kostola?dodrzujete prikazany post,t.j. ze kazdy piatok nejete maso?vediete svoje deti k viere?atd....alebo sa tu bijete do prs len ohladne ivf,napriek tomu ze neplodnost sa vas ani netyka? Ja si myslim,ze snad kazdy vie ,ze katolicka cirkev asistovanu reprodukciu neschvaluje,takisto ako antikoncepciu a ine veci a urcite to vie aj zakladatelka temy,podla mna si chce len pokecat s inymi babami,ktorych sa neplodnost tyka o tejto veci.
Takze za mna,kazdy si sam musi zvazit ako velmi tuzi po babatku a aka velka autorita je pre nho katolicka cirkev plus moralne aspekty a tak sa rozhodnut, dalej ake ma sance na prirodzene pocatie,co si praje snad kazdy,lebo nikto nejde na ivf zo srandy.

anabella111
5. okt 2018

@maminka1986 ....To su zeny..ktore..toleruju interupcie..sexualnu nemravnost..amoralnost..a netoleruju iny nazor...Je ich tu s tebou cca 5-6?...☺Iny priklad na anabelu si nenasla?..ze si za slova zasluzi medailu...ze povedala to ..co si ine myslia a nemaju odvahu povedat?..Vela IP mi za ten mesiac prislo prave v tomto duchu..vdaky za reprezentaciu moralky...na mieste kde sa amoralnost argumentuje len krivou toleranciou a v praxi prijatia opacneho nazoru ani neexistuje..Ty a podobne Ti sa vykynozite same..presne podla modelu..ktory napodobnujete..a preco som Ta oslovila?..Lebo si agtesivne napadla jednu pisatelku..ktora Ti na to nedala dovod..Tvoje chovanie je agresivne a mstivé...Vziat rozum do hrsti..tak si ten najlepsi priklad..preco sa vyhybat praktikam..ktore su Bohu nemilé...Lebo riskujeme postihnutú dušu...........

kathhii
5. okt 2018

Ahoj,
viem, že tu urćite do mňa začne niekto skákať,
som katolíčka, som veriaca-ale bola som na IUI.
Kňaza som sa nepýtala, u nás sú starý kňazi a viem, čo by mi na to povedali...Tí nechcú pokrstiť ani dieťa slobodnej matke...
Určite závisí od toho s akým kňazom sa budeš o tom rozprávať- niektorí kňazi majú ľudský prístup a niektoré veci neberú tak radikálne.

Ja som počula o tom, že IUI s manželovými spermiami nie je v rozpore s vierou- ale neviem, či to tak je naisto, fakt si to zisti.

Pokiaľ ide o darcovstvo buniek tam je cirkev vyslovene proti- pretože je to narušenie partnerstva. Takisto ani umelé oplodnenie, kde už vznikajú embryá umelo v labáku- tu nastáva etický problém- selekcia embryi- ktoré prenesieme a ktoré necháme umrieť- tu sa naozaj človek hrá na Boha a ďalšia vec je, čo urobíme s tými embryami, ćo zostanú?
Potom je jediná možnosť si dieťa adoptovať...

Boh nám dal slobodnú voľu, takže je stále na nás, ako sa rozhodneme,. Dal nám rozum, aby sme vynašli veľa užitočných objavov- len je veľmi ťažké urćiť, čo ćloveku prospieva a ćo je cesta do pekla...

My tu nie sme na to fundovaní, to sa treba obrátiť na kňazov, možno / určite/ je o tejto problematike vydané aj nejaké usmernenie. Takže tak.
Držim palce, aby si spravila správne rozhodnutie.

maminka1986
5. okt 2018

@kathhii nebola si na ifv tak si nastuduj obivf viac
Je soft ivf kde je malo embryy alebo len jedno vajíčko odobraté..
Embrya su zmrazene PODOTÝKAM nie kazdej vynde ket alebo et hned to je vklad embrya do maternice ak by di nevedela ;) nirkto ma 7 embryi vynde vklad hned niekomu ani ten 7. Nie twkze to nie ze vsetky vzdy sa zlukviduju a ze co potom s nimi. Trochu viac objektivity treba nie ze sa likvidujú....to len k tomu ivf

sofia82
5. okt 2018

@terezka1947 Ahoj. Aj ja som veriaca a vobec nemam pocit, ze by som sa niekomu vysmievala.Poukazala som iba na nieco, s cim sa tu denno denne clovek stretava pri citani niektorych prispevkov a opovazila som sa podelit o jednu myslienku, ktora ma v tej chvili napadla. Maj sa pekne.

terezka1947
5. okt 2018

@gagik ano...na vsetky odpovede

terezka1947
5. okt 2018

@gagik ale este dopisem,napriek tomu,ze to vazne beriem este si o sebe nemyslim,ze som.perfektna,zdaleka najlepsia,dokonca ani len lepsia ako vsetci ostatni....ale som za pravdivost v zivote,cize ked nieco robit,tak poriadne...nie len vybrat si,co ano,co nie...a tiez som bola v zivote postavena pred otazky,kedy by bolo lahsie zrelativizovat to,vc co verim,ved doba je ina,ved co mi.kto bude kazat....aj tato mamicka sa pytala,ci to,co riesi je ok u krestanov,takze musim jej odpovedat,ze nie....nie tolerantne ju cicikat,ved to neber tak vazne...lebo tym jej viac ublizim ako pomozem
Aj ked z luskeho hladiska ju chapem...ani nevie ako ju chapem.

titla
5. okt 2018

V diskusii niekoľkokrát zaznel argument, že sa tu vyjadrujú ženy ktoré „o sebe vyhlasujú, že sú veriace, ale len odtiaľ-potiaľ,“ prípadne, že si vyberajú len čo im vyhovuje.
Ja to vidím inak. Verím v Boha, nie v neomylnosť katolíckej cirkvi a jej predstaviteľov. Aj katolícka cirkev mení svoje postoje. Medzi samotnými duchovnými nájdeme silne ortodoxných aj liberálne zmýšľajúcich. Nemám pocit, že som menej veriaca, len pre to, že o veciach rozmýšľam a vytváram si vlastný názor, i keď je niekedy v rozpore s hlásenou náukou. Veď keby to ľudia nerobili, tak doteraz si kupujeme odpustky a upaľujeme čarodejnice (toto vyhlásenie berte prosím s rezervou len ako extrémny príklad).
Možno moje presvedčenie nie je správne a príde chvíľa, keď následky svojho omylu (ak sa ho dopúšťam) pocítim a precitnem, ale zatiaľ sa snažím riadiť svojim svedomím. Verím, v existenciu Boha, jeho lásku a milosrdenstvo a modlím sa, aby sa moje rozhodnutia ukázali ako správne, keď ma raz bude súdiť.

viky8
5. okt 2018

jedna kamaratka sa velmi snazila, nedarilo sa im, bola aj na inseminaci, tusim niekolko x, stale nic ... uz planovali umele oplodnenie a zistila ze je tehotná , dokonca ma už deticky 2, prirodzene... je veriaca ale na umele oplodnenie by sla.. a ja by som sla tiež .. Boh nam predsa dal mudrost a moznosti na to, tak podla mna by bol hriech to nevyuzit. To že to zatial cirkev neschvaluje neznamená ze ,,Boh je proti" 🙂 tusim si cirkev prisposobuje niekedy len to co im pasuje 🙂

monikazs
5. okt 2018

@teressa30 hranice su len v tvojej hlave.

kathhii
6. okt 2018

@maminka1986
Píśem všeobecne,
navyše som v centre bola / štúdijne/ a viem ako to tam funguje, takže viem, čo všetko sa tam robí...Ak máš viac ako jedno oplodnené vajíčko a čo s ním- OK zamrazíme- a budeme ho mať zmrazené 100 rokov? a potom čo s ním? zase sa len vyradí... Takže zase sa bavíme o tom, že nejaké embryo sa zlikviduje- hypoteticky...

kathhii
6. okt 2018

@maminka1986

Vysvetli mi aký je potom rozdiel medzi tým, že či sa embryo zmrazí, neprenesie a neskor keď sa uskladenie nezaplatíś zlikviduje, alebo sa to spraví na začiatku? Ak sa to podarí na prvý raz, tak sa dostaneš predsa pred takúto dilemu.
OK, po rozmrazení sa Ti vśetky embryá nepreberú- OK, už prirodzene uhynuli...
Atď atď...
Podstupila som iba IUI na vlastnej koži a som rada, že sa mi podarilo otehotnieť nakoniec spontánne.

maminka1986
6. okt 2018

@kathhii mala si stastie ze si otehotnela spontanne a tiež vdaka iui lebo tam sa nastartuju vajecniky...keby nemôžeš dlhe roky otehotnieť tak ti je to v ty chvilu jedno..a su to len bunky...len tolko k tomu dodam 🙂 takže mi nevstupuj do svedomia a,ďalším laskavo.

terezka1947
6. okt 2018

s tymi bunkami je to take zaujimave
ked ide o potrat,tak to su iba bunky-nic neznamenaju,iba bunky
ked ide o zelane,vytuzene tehotenstvo,o tie bunky sa neskutocne starame a nutne ich potrebujeme,doslova o nich bojujeme
ake zrelatiizovane vsetko v tom svete-teda,zrelativizovali sme si to
este stastie,ze nie sme panmi sveta,to by bolo,keby sa vsetko dialo podla nasej svojvole

arthemiis
6. okt 2018

Myslím si že viera má v ťažkých situáciách človeku pomáhať a nie ho obmedzovať a spôsobovať vinu. NIKDY by som sa neriadila vierou v takýchto ťažkých otázkach ale len svojim srdcom.

anabella111
6. okt 2018

@arthemiis ...Kto vedie Tvoje srdce?

arthemiis
6. okt 2018

@anabella111 ja si ho vediem ja si zodpovedám za to aký budem mat život 🙂

anabella111
6. okt 2018

@arthemiis ...To je pravda...

gagik
7. okt 2018

@anabella111 sorry,ale vidim, ze mas jedno dieta,preco nemas viac deti,ked teda tvrdis ze si veriaca?

viky8
7. okt 2018

@gagik to okolo veriacej ženy musí zákonite pobehovať 8 detí 😂😂😂

gagik
7. okt 2018

@viky8 nie, ale umyselne sa braneniu pocatiu tiez katolicka cirkev neschvaluje,ked teda niekto o sebe prehlasuje ze je veriaci a zije podla viery,tak nech si z nej nevybera len to co sa mu hodi.