icon

Je 30 až 35 rokov neskoro na prvé dieťa?

15. jan 2024

Čo myslíte, baby? Ak majú obaja partneri prvé dieťa vo veku medzi 30 a 35 je to neskoro?
Skôr to akosi ani na jedného neprišlo, chceli sme sa zabezpečiť... a až teraz prišla táto téma.

duppka13
15. jan 2024

Ja som rodila prve v 37, tri mesiace na to som mala 38. Ani raz mi nikto u lekara ani v porodnici nepovedal ze som stara. Sestranica v tom case rodila 41 rocna.
Keby som ale mohla tak rodim skorej, len som neskoro stretla manzela a este sme mali aj problemy s otehotnenim. Ale druhe uz asi nestihneme.

duppka13
15. jan 2024

Este dodam ze moja mama ma mala v 34 a ano je to take ze teraz uz ma 73 a dcera len 2 tak moc dlho si ju uz neuzije, svokra uz aj zomrela a ja sa desim toho ze ked dcera este len dokonci vysoku trebars tak ja uz budem pomaly na dochodku 🤦‍♀️ takze aj preto je lepsie to riesit skor

himedzi
15. jan 2024

@mircalla v 18 končí vývoj, čiže 18 je optimálne na začatie.

timilv
15. jan 2024

Prvé sme mali keď sme mali obaja 32rokov a druhé 37. Za mňa super, mali sme vytvorené zázemie, finančné rezervy, kariéru... Proste žiadny stres a panika ako to utiahneme 🙂

annm81
15. jan 2024

Priemerný vek prvorodičky je mierne pod 30. Zo spoločenského pohľadu je tá 30ka teda úplne normálny vek. Z biologického pohľadu je 30 za optimalnym vekom a 35 už naozaj neskoro.

basulaak
15. jan 2024

@deti95060810 ano bola to ironia…

chvostik1
15. jan 2024

Ja som si dcérku porodila na 30tku. Ale veľakrát som si povedala, že sme ju mohli mať aj skôr. A v tej 30tke som už mohla mať možno aj druhé.

Teraz je to na dieťa bežný vek. Nechcem povedat, že ideálny lebo je to dosť individuálne keďže niektoré ženy sú materiálne a emocionálne na dieťa zrelé aj v 25tke a niektoré zas nie ani v 38cke....

Generácia našich mám rodila v 21-22r a všetci sme tu zdraví, spokojní a s krásnymi spomienkami na detstvo.

katka2602
15. jan 2024

Dcéru som mala v 30 (presne na moje narodeniny) syna v 35. A úprimne? Pri dcére to bolo ok, pri synovi už pociťujeme s manželom,že sme "starí" 🙂 Ľúbime ho nadovšetko, ale už nemáme toľko energie. Keby sme mali prvé v 25 a druhe cca 28-30 tak pre nás by to bol ideál. Ale je, ako je a sme šťastní aj keď sa niekedy mame fyzicky dosť na figu 🤣

queen_mary
15. jan 2024

Je to akurat. Ja som mala prve 28, a druhykrat by som este nejake tie 2-3 roky pockala 😀 este si uzila slobody 😀

gondyo
15. jan 2024

Ja som mala 32 rokov, sestra 33 rokov ..úplne v pohode

hanaxxx
15. jan 2024

Podla mna je to ten najlepsi vek. Clovek stihol nieco vidiet, nieco nasetrit, nieco odrobil, je uz naozaj dospely (vynimky sa najdu). Ak vam to takto vyslo, ze teraz je ten vhodny cas, tak podla mna je to idealne. Pravdaze je uplne v poriadku rodit aj ako 38 rocna, nie kazda zena najde do 30tky muza, s ktorym chce mat dieta.

cookie29
15. jan 2024

@duppka13 toto desi aj mna... ze dieta na VS a ja na dochodku... ale zase na druhej strane, skor sa nepodarilo... a to som sa vzdy prisahala, ze ja nebudem mat deti tak neskoro ako moja mama... (32) a mala som ich este neskor, niekedy si nevyberies.

lneviemmeno
15. jan 2024

ja mam 20 a zachvilku rodim, ale som zabezpecena, mame s manzelom vlastne byvanie, auto, pracu mam velmi dobru a istu 🙂 ako ma kto moznosti, niekto skor niekto neskor. Ale ja som zas z tych, co chce mat radsej dieta skor aj po fyzickej stranke. V cakarni na poradniach napr vidim vzdy mamicky o 10-15r starsie ako som ja a kolkokrat prvorodicky, vzdy sa hanbim, ze som tam ako tinedzerka 😂

tamvtme
15. jan 2024

Nie je to neskoro ale ak chcete deti viac, tak to uz by mohol byt problem....ja som mala prve dieta tesne pred 34.narodeninami a bolo to v pohode....teraz mam 38 a veru na dalsie sa uz necitim....tak si vravim, ze mat o 10 rokov menej, tak asi druhe skusime....

kluska
15. jan 2024

no prve som mala v 30tke, bola som rada, ze som mala dieta skor ako moja mama, ta mala prve dieta v 35tke. Ked to zhodnotim ako dieta svojich starsich rodicov, tak je to neskoro. Ale je pravda, ze teraz ma vela zien deti v takom veku. Za mna je to ale trosku neskoro. Napr aj teraz mam 40, 10 rocneho a 8 rocneho syna, moj oco uz nezije, mama ma 77 rokov... kdezto mam vela kamosiek co ich mami maju po 60tke...

kvadrinkaaa
15. jan 2024

Za mna neskoro, ale to je každého vec. Potom si budete hovorit, preco ste jo nemali skor.

kluska
15. jan 2024

@cookie29 no podla tej tabulky je to skor vek pred 30tkou a nie 30+ ;) 29 rokov je podla nej priemer a nie 32-35 a podobne.

viky173
15. jan 2024

no je to uz veru dost, ved sa vnucat mozno ani nedozijete

domkakvet
15. jan 2024

Je to v pohode vek.

duppka13
15. jan 2024

@cookie29 jasne to si nenaplanujes ani nevyberies, to je zivot 🤷‍♀️ my sme chceli s muzom 3 deti a horko tazko sa nam jedno podarilo. Keby som si to mohla naplanovat tak urcite by som chcela deti skor ako som mala v 37, nech som s nimi co najdlhsie. Pripadne by som si dala aspon zamrazit vajicka. To urcite poradim aj dcere.
Takto myslim ze vnucat sa ani nedozijeme.

mikadooo
15. jan 2024

Nie, nie je.

selena_luna
15. jan 2024

Vobec nie je neskoro. Prvy porod 35, teraz ma caka druhy v 37.
Zdravotne sa o seba viac starame, uz nie su ludia taki upracovani ako v minulosti. Ja som mala vysledky s druhym babom porovnatelne s 25 rocnymi rodickami ( rizika trizomii).
A clovek je pokojnejsi, nema pocit, ze nieco "zmeskal" kvoli dietatu, viac si to uziva, je aj zabezpecenejsi. Moja sesternica pediatricka zas hovori ze so "starsimi" rodicmi sa jej ovela lepsie spolupracuje.
A tiez s otcom mojich deti som bola uz aj v 25tke, neponahlali sme sa, deti su planovane, nie je to nic na rychlo, ale vyvrcholenie vztahu aj zivota.

11bodka11
15. jan 2024

Neskoro. My sme mali druhe ked som mala ja 34 a muz 36 a lutujeme ze sme druhe nemali skor.

iwet25
15. jan 2024

Mne sa deti narodili ked som mala 33 a 37. Tehotenstvo super, lepšie hodnoty krvi som mala ako tehotná. Pri deťoch vladzem, z tohto hľadiska sa necítim stará. Ale čoraz viac si uvedomujem ze moja mama mala 40r keď som končila strednú školu. A moje baby maju teraz 2 a 6r. Ze ja sa možno vnúčat ani nedozijem alebo mojim deťom nebudem vládať pomôcť.

11bodka11
15. jan 2024

@iwet25 presne. Moja mamina ma teraz 58 rokov, ja 37. Ked moja dcera bude mat 37 ja budem mat 71. Hrozna predstava. Moj svokor ma 70 rokov. Pripada mi akoby to bol moj dedo.

yoxinka
15. jan 2024

Toto má každý úplne inak. Ja som po 35 rodiť odmietala. Prvé sme mali, keď som mala 27. Obaja sme mali skončenú vysokú, mali sme prácu, mali sme vlastné bývanie. Deti máme tri, posledné som porodila 34 ročná. Viem, že dnes je úplne trendy mať prvé dieťa v 40tke, ale mám 39 a bábo by som už nechcela. Ale zase, mám tri deti. Keby nemám žiadne, zrejme by som to vnímala úplne inak.

cafelatte
15. jan 2024

Prvé v 24, posledné v 36, už sme unavení okolo malej behať. Môj názor deti čím skôr.

almia
15. jan 2024

Je to už dosť rokov .. som rada že v tomto veku už mám tri krásne detičky aj keď ešte malé ..ale sú

cookie29
16. jan 2024

@kluska lenze ta tabulka je z 2021 a kazdy rokom ten priemer stupa... napriklad u nas vo fr to v 2022 bolo tusim 32

kiki68
16. jan 2024

My mame takto v 34/35 a v poho. To je akurat vek podla mna. Nie si stara, ani moc mlada. A uz mas trosku rozumu tomu nieco obetovat