icon

Kedy je ideálny čas na založenie rodiny?

12. apr 2025

Ahojte, s priateľom práve riešime túto kapitolu nášho života a zisťujeme, že narážame trochu na problém. V krátkosti obaja sme na vš takže času je na jednu stranu dosť, ale je prirodzene že sa o tom bavíme. On ešte úplne nevie čo chce robiť, ale veľmi rad by podnikal s čím nemám problém. No povedala som mu že najbližších 10 rokov deti nechcem, bolo by mi ľúto keby sa potom o 20 rokov pozriem nazad aká som bola šikovná, mlada a ja som to zahodila aby som ostala na materskej. On by však chcel deti hned po vš, mne to nepríde vôbec správne, mne sa život zmení ale jeho môže ostať viac menej ten istý, tiež mi príde nezodpovedne mať deti keď nebudeme mať peniaze a navyše bude mať stres z rozbiehania podnikania. Na jednej strane si chcem kariérne sama sebe niečo dokázať, a že všetok ten čas, ktorý som škole venovala nebol zbytočný, ale nechcem deti príliš odkladať až kým bude neskoro. Ako ste to mali vy pri zakladaní rodiny, neodkaldali ste to alebo ste si najskôr urobili zázemie a až potom sa rozhodli mať deti? Ďakujem😊.

Strana
z2
7lenka11
12. apr 2025

Rodila som v 32 a 33 rokoch. Dve deti po sebe. Ak by bola možnosť, isla by som do toho skôr. Ale nám sa tri roky nedarilo.
Mňa napríklad v 30tke prestala napĺňať kariéra, cestovanie po svete ma unavovalo a cítila som sa vyhorená. Teraz mam dve malé detičky, je to síce náročné, ale užívam si to. Je to uplne iný život, iné priority a mňa to s tými deťmi proste baví. Osobne by som išla do deti len vtedy, ak by ste mali vytvorené zázemie a našetrené určité financie. Inak materská nerovná sa vzdať sa života. Rozhodne nemusíš byť doma tri roky. Kamošky vo svete sú doma s deťmi pár mesiacov a normálne žijú, fungujú. Bývala kolegyňa robí v nadnárodnej firme a na materskú ani nenastúpila. Keďže pracuje z domu, stíha dieťa aj robotu (áno, dá dá to, aj keď tu ti bude takmer každý hovoriť, že sa to nedá). Dokonca s deťmi cestuje po celom svete. Ono všetko je o tom, ako si to sama nastaviš a akú budeš mať pomoc. Ak si budete vopred nahovárať, že to nedáte, tak jasne že to nedáte. A to platí v akomkoľvek veku..

autor
12. apr 2025

Ďakujem Vám veľmi pekne, áno viem, že nie je to ideálne to odkladať lebo čim budem staršia bude väčšie riziko. Len na druhu stranu si uvedomujem, že je to veľká zodpovednosť a keby sme dvaja nemáme peniaze alebo sú nejaké problémy už len sa nejak zariadime, ale s dieťaťom to nie je také ľahké aby malo všetko čo potrebuje. A kým sa rozbehne podnikanie to trvá, a hlavne kým to začne reálne zarábať, a teda nechcem byť s dieťaťom v jednej izbe u mojich alebo jeho rodičov bez peňazí ked sme tomu mohli predísť. Keby mam partnera čo už zarába nebola by som proti aj hneď po vš, len mám pocit, že on to ako keby nechápe, že dieťa nie je len tak.

andrejka1974
12. apr 2025

Je to u každého individuálne , určite sa aspoň na chvíľku zamestnala a potom neváhala ísť do dieťaťa , ja som sa po SŠ zamestnala a po roku som išla na materskú prvé som mala v 19 a posledné v 38 a vermi Skorej som zvládali viacej ako neskôr ale pri 5 deťoch to dávame stále

gnotek
16. apr 2025

Je jedno kedy, hlavne, aby vám to vyhovovalo. Ale určite deti až potom, čo máte zabezpečené bývanie + financie. Lebo inak sú páry nervózne, riešia financie, bývanie miesto toho, aby sa deťom venovali plnohodnotne v pokojnej rodinnej atmosfére.
Každý, kto má deti vám určite povie, že vám nič neutečie. Deti vám zmenia život o 180 stupňov.

lauricka
16. apr 2025

Pracuj na svojej kariére, to je tvoja priorita, evidentne, škoda takej šikovnej doma, že a tiež potrebuješ ešte trochu dospieť. Panbohvie, ako sa nádejnému oteckovi vôbec podarí podnikať, tiež sa musí trochu zoznámiť s reálnym životom, takže vy máte isto ešte na deti čas. To chce zrelých ľudí. Ale 10 rokov si asi nefandi, to už môžeš byť na deti aj dosť stará. Ono to spravidla ženu zabrzdí v kariére, ak ti to nie je po chuti, nemáš povinnosť mať deti. Navyše, narodiť sa teraz do tohto sk....eho sveta tiež nie je výhra....

cafelatte
16. apr 2025

Čím skôr tým lepsie, najlepšie do 30tky odrodene...čím neskôr priprav sa ze budeš staršia unavenejsia, narobena a okolo malých detí behať..

sgilvadia
25. apr 2025

Na svojej stužkovej som povedala že ja deti budem mať skoro do 30 určite ( moja mamka patrila vtedy k najstarším a videla som rozdiel, vôbec sa nevedela " pridať do partie") , hneď po VS svadba a na bábätko sme čakali dlhých 8 rokov, rodila som po 30 a vidím na sebe že už som stará na dieťa. Mala som určitý komfort z ktorého sa ťažko odchádza a všetko riešim... osobne by som hneď šupla do dieťaťa kariera príde časom

Strana
z2