Kedy je už neskoro otehotnieť? Diskutujte s nami!
Ahoj, diskusia čisto zo zvedavosti..viem že je to individualne, ale podľa Vás kedy je už fakt neskoro otehotnieť, že fakt by ste si povedali fuha to už je vysoký vek na babo. Ja viem niektoré baby čo majú 40 vyzeráju lepšie ako tie čo majú 25. Úplne chápem, že genetika a aj športové aktivity robia svoje..ale v tomto prípade mi vek nepríde, len ako číslo..napr keď otehotnela judiniova alebo Beňova tak som si povedala že fiha riadne odvaha (v zmysle ze vstávať a pod. Samozrejme nie je to moja starosť, neriešim a absolutne to neodsudzujem, viem sa vcitit, že keď sa niekomu roky nedarí je vďačný..ja to vidím tak že najneskôr rodit v 42 a čo vy?
boli tu také diskusie pohladaj, niekto považuje za 40 babu za babičku s natačkami a štrikovanim
pritom mnoho 50 vyzeraju lepšie ako 30 a maju aj kondičku stále
nedivim sa že to tu pišu
mne gynekolog povedal, že ideal prvé do 35tky a ako viac rodičia kľudne aj do 40-42 rokov 🤷🏽♀️ a že už mal aj 48 ročnú prvorodičku .. to je už podľa mna odvaha 😀 ale za mna ako sa žena cíti..
každá aké ma podmienky, ako stihne otehoniet, atd .. nedá sa povedat čo je dobre a čo nie, a čo je už vhodné a čo nie
užasné maminy nájdeš v každej vekovej kategorii , unavené a vyhorené maminy tiež ..
Pre mňa do 30, max 33/34. Ja mám 27 a už nechcem ďalšie deti. Ale v mojom okolí je teraz tehotná 49 ročná žena a beriem to ok, je to jej vec, keď sa na to cíti.
Mala som obidve 2 deti do 30tky a potom uz nikdy neprisla tuzba po dalsom. Som rada, ze som to stihla zamlada, plna energie a teraz mam klud 🙂
@veselo_neveselo ja si za seba predstavujem že ak sa mi ďalšie dieťa nepodarí do 40-41 už to siliť nebudem, lebo poznám svoje hranice..a vôbec nesúdim ak sa niekto rozhodne podstatne ísť do toho neskôr..viem sa vcítiť do niekoho komu sa nedarí a nebolo cieľom u nejakej ženy vyvolať že jej uchádza vlak..len som bola zvedavá či sa tá hranica nejak výrazne posunula..kedysi bola v 25tke už stará dievka..tak že ako sa to vníma teraz..nič iné za tým hľadať netreba naozaj..a teda ak sa táto diskusia niekoho dotýka tak ju radšej ukončíme..naozaj to nebolo cieľom
Je to veľmi individuálne, ako sa kto cíti. Ja mám prvé dieťa teraz v 20 a neľutujem, mám plno energie. Mňa mama mala v 32 a sama som videla, že to už nedávala. Pre mňa vždy bol a aj je strop tak do 27, nedokážem si predstaviť byt tehotná v 35 či 40, to už si chcem život užívať a nie vstavat v noci k bábätku. Ale každý má iný názor a každý sa môže cítiť inak. Niekto môže mať viac energie v 40 ako 20-ročná atď. 😌
Podla mňa ideálne do 30, max posledné v 35. Ale toto je môj názor, ktorého sa ja snažím držať. Je mi jedno, nech si niekto rodí aj v 49ke keď sa na to cíti, ale ja si to neviem predstaviť. My sme sa aj s mužom dohodli, že ak by sa náhodou do 33 (jeho 35) nezadarilo, tak radšej žiadne dieťa. Často vidím 12 ročne deti s takmer 50 ročnými rodičmi, mne to príde strašidelné, keď si predstavím, že by moje dieťa išlo mať promócie a ja by som išla do dôchodku pomaly
Ja som mala dieťa ako 29 ročná, ale chcela som dávno predtým. Teraz mám 38 a už by som nechcela. To nočné vstávanie a bábätko by mi vadilo najmenej. Mne by vadilo v 45 mať prváka, učiť sa, riešiť skolkarske choroby. V cca 55 rokoch pubertu. Ja už chcem byť v takom veku starká 😊
Max do 40. Potom už ide dole vodou
Kazda zena je ina,ja to beriem len z mojho pohladu,kedze si seba napr.v 20tke neviem predstavit ako matku.za prve neviem,z coho by som dieta financovala v takom veku,kde by sme byvali atd.nocne vstavanie nerobi dobre hadam ziadnemu cloveku,ci ma 18 ci 40.deti som mala po 30tke,posledne som rodila v 37 rokoch a to si aj najviac uzivam.
To je velmi individualne. Su 40 -tky ktore su plne energie a zivota. Ja som mala 34 rocna a mne to dalo dost zabrat, som úzkostliva a to uz ma 10 rokov. Myslela som, ze vekom ako bude maly starsi to prejde ale nie je to tak. Po fyzickej stranke ma aspon núti sa hybat, lebo bike, plavanie, prechadzky atd…. Ale sama citim, ze kedy som ho mala ako 20 rocna aj tym mozgom, bez strachu a zivot je Gombička, bolo by to lepsie. Cize mne, ked niekto povie, ze ide rodit po 40-tke ja si iba poviem, ze fuu ja by som to nedala. Ale neodsúdim nikoho, lebo je to rozhodnutie rodiny
Ja som rodila v 40 a 43. Do tretieho by som kvôli veku v žiadnom prípade už nešla. Mam dve deti.
Stále to oste dookola. Ja by som otázku položila inak. Ak by ste mali bývanie (nie u rodičov!) a fajn chlapa, chceli by ste mať prvé dueta v 20tke?
Ja áno! Ale v 20tke môj ex chodil na VS q teda podmienky neboli, ani tie iné.
Takže mat môjho muža od q8stich, robím šťastná v tej 20tke! Do 27 som chcela mat odrodene- idealne do 23 🤪!
Ale - neboli podmienky, nebol správny partner! Takže prvé sa nám narodilo v 36 ďalšie v 40 a ešte uvidíme 😁.
Ale ja vidím aj rozdiel rodit pre 2-3 do 25 rokov a ďalšie v tej 40tke. To iz je celkom upratany život, veľké deti a co si budeme - aj niečo odzite a preskakuje s nimi. Ja uplne chápem také zeny, keď povedia v 40tke na ďalšie dieťa- co ti šibe!??
Ka som vždy túžila mat deti skoro a v 40tke ruka hore a plná života užívať dovolenky, záľuby s mužom. Haha 😄 človek mieni pan Boh mení, ze?
Takže asi tak. Ale pokial by mi zdravie nesluzilo, tak by som nemala deti. To iz je ake také zbytocne co by bolo keby bolo.
Kedysi som bola presvedcena, ze optimalny vek na dieta (deti) je do 30 rokov, ze uz sa clovek stihne aj financne trochu pripravit aj vyzrety uz by mal byt a potom zrazu nebolo s kym 🙂 takze som rodila prve (a posledne) dieta v 35 a dalsie nebude, aj kvoli veku, lebo to bolo narocne, lebo by som nechcela mat hned druhe a byt doma na retazovej materskej (nic pre mna, ja mam svoju pracu rada a zaroven aj dietatu som sa chcela venovat) a v 40+ uz rodit nechcem.
To je ale cisto moj subjektivny nazor a postoj, ako to maju ini a kedy rodia ine zeny mi je v zasade uplne jedno. Akurat moj osobny nazor je, ze by na to dieta mal byt clovek pripraveny - mentalne, financne a idealne ho mat s partnerom, ktory nie je debil ale to je zasa mozno trauma z detstva, ktoru som si preniesla do zivota.
Pre mňa osobne je strop 35 čo sa týka mňa. Každá by si to mala určiť pre seba a svojho partnera
Pre mňa max do 38, lebo keď si predstavím, že v 60 by som mala len 20rocne dieťa, či by som sa aj vnúčat dožila potom..
Ja som mala druhe v 34 a je to neskoro. Ked si predstavim ze ked dcera bude mat 35 tak ja skoro 70. Hrozna predstava. Ja ked som mala 35 moja mamina mala 58.
@svetlonos 36 a 40 presne aj ja 😆 som sa normálne zhacila a kontrolovala nick, číslom to nepísala ja 😄😄😄 a plný súhlas s tebou. V 20 som bola mebyburena, vs ruka hore,... Potom práca a chlap prišiel až po 30. Kým sme začali riešiť bývanie atď, drb, 36. A zďaleka som na odd nebola najstaršia.
Keby som aj rovno dnes otehotnela tak rodim ako 40 rocna, uz by som do toho nesla, nezvladla by som to ani fyzicky ani psychicky. Ak by som este dieta nemala mozno by som do toho sla ale len z cistej nevedomosti co ma vsetko caka. Takze pre mna tych 40 je strop aj vzhladom k tomu ze ked by dieta maturovalo uz by som bola pomaly na dochodku a vnucat by som sa asi nedozila vobec
@ukulela
no tak nejak 😁 a chceme ešte jedno k tomu. Mne doktor v 35 povedal, že už mám len 20% sancu na otehotnenie ako geriatricka pacientka 😂 Normalne ma nasral! Stačili byt mesiac bez stresu a práce - do mesiaca som otehotnela. Ďalšie keď som prestala kojit tiez do mesiaca. Tak nejak ako geriatrička 😁 Aj keď nechcem veľmi vyskakovať, neviem ako zvládneme s mm pubertu, na to úprimne sa bojím pomyslieť 🫣 Ale tak hádam ju všetci v zdraví prežijeme 🤪
@svetlonos s tymto geriatrickym oznacenim ma tuez dobre nastvali 😃 a pritom co vrz bez ochrany to dieta 🙈 posledneho syna som rodila v 37cke,behom hodiny odrodene.na izbe somnou bola 19r mamicka,ktora 2 dni nevstala z postele,o dieta nemala zaujem,nic prenho nedoniesla,cele noci jej plakal a ju ani nenapadlo ho nakrmit ci prebalit 😏
@simona92101
no sú poniektorí lekári komici 😄. Ja som zas mala 22 ročnú a zavidela som jej kontrakcie, medzi ktorými si v pohode dokázala zjest obed. Mne vyvolavacka zabrala o 2 hodiny tak, ze som sa ani vybaviť nestihla. Čítala som ako treba lanelo na suché pery a medzi kontrakciami sa napiť najest 🤣. Ja som mala po minúte a za tu minutu kludu som hresila ako pohan, ze co za debila také kraviny písalo- isto chlap! To som tam nasrana hovorila nahlas. Muz sa mi priznal, že bol vďačný za kovid a ten nahubok, smial sa strašne a sestrička tiez. Úplne chápem 😁. Ja som bola za 6 hodín hotová a ta mlada ešte ani na ďalší deň nebola na izbe. Normalne som chytila paniku, ze to neprežila. Doviezli ju o dva dni, ze po x hodinách museli robiť akutny cisársky. Mala infuziu od bolesti, 4x jej to nastavovali, co ju to tak hrozne bolelo. Ja sombjej podávala a brala maleho z rúk po kojeni. Sestričky protivne, ze nech sa vzchopi, kto sa jej bude o neho doma starat 🙈 no otras! A to sa pri tom starala ako najlepšie vedela ešte aj kojila.
A tiež, mladý organizmus a pozri ako sa chuda vytrapila. Ono to fakt zalezi od vselicoho a nie len od veku. A to som športový netyp!
Moja mama mala druhe v 45 rokoch a bolo to fajn. Sestra je uplne v pohode. Ale teraz ma sestra 19 rokov, zacala vysku a mama to plati z dochodku. Sestra je v prvaku. Nejaky predpoklad, ze sa postara o vnuca ja neviem, ked sestre bude 30 je pomerne nerealny. A vsetci vieme, ake dolezite je mat niekoho kto sa nam postara o deti cez prazdniny alebo ked su chore. Na mame je vidiet, ze starostlivost o dieta v starsom veku ju vycerpala. Nemala cas cvicit, nemala cas sa o seba postarat - kozmetika blbosti. Jednoducho lietala okolo dietata a clovek v starsom veku nema taku energiu na vsetko. Do toho menopauza kedy to telo potrebuje viac ako obycajne. Vsetko zanedbavala a je to vidiet na fyzicke aj postave.
Ako je na tebe ako sa rozhodnes, ale ja vidim ze porodit dieta a postarat sa do dospelosti su 2 rozdielne veci. Je vidiet ked ma zena dospele dieta v 46 rokoch alebo v 66 rokoch. Tych prvych par rokov to je vzdy v pohode - otazka je co neskor. Musis pocitat aj s tym, ze pokial nemas nasetrene tak s dietatom to bude extra tazke a nemozes sa spoliehat, ze ta bude dieta dotovat, pretoze si ho mala v neskorsom veku. Treba zvazit viac faktorov ako len porod.
Ked sestra skonci vysoku mama bude mat 69 rokov - pokial sestra nebude opakovat rocnik na vyske. A to je fakt dost.
Za mňa je 40 strop za zváženia všetkých životných okolností (stabilný partner, zázemie, zdravie...). Prvé dieťa som mala v 27, druhé dieťa budem mať v 36. Dve deti sú konečné číslo, manžel už na tretie nepristúpi, takže to rešpektujem a už sa nad tým nezamýšľam. Ak by som mohla spätne niečo ovplyvniť - druhé dieťa by som mala skôr, ale najprv prišiel covid, potom vojna a obávala som sa, čo bude. Nakoniec som musela chodiť po lekároch, aby som sa k druhému dieťaťu vôbec dopracovala. A chodím doteraz. Pred druhým otehotnením som mala lepšiu kondíciu ako som mala pred prvým otehotnením. Holt, telo si ale pamätá všetky tie choroby atď. Toto tehotenstvo je ťažšie, náročnejšie, komplikovanejšie a rizikové. U mňa osobne platí, vek nie je len číslo.
@svetlonos no ja som prve v 32 r porodila skoro v aute,muzovi som temer klucku odtrhla co som mala take kontrakcie a panko si s kludom anglicana dolieva vodu do ostrekovacov🙈ale teda na geriatricku prvorodicku lavou zadnou,bez lekara,bez analgetik,len s asistentkou na 3 zatlacenia.aj moj muz ma presviedcal ze som strasne hresila pomedzi kontrakcie,aj ked nechapal kedy som to stihala,ja si to nepamatam 😃🙈🤦♀️
@petronela1985 určite časom sa zvyšujú aj riziká
@simona92101
😂 tak ti garantujem, ze tu vodu by nedoplnil alebo by si teda tiež vypočul vybraných slov. A to som mu nikdy škaredo nepovedala. Slak by ma pri prvom trafil. Pri druhom by aj kolesá mohol v klude vymeniť 😁

@sima234 našťastie ich tvoj názor nezaujímal