icon

Kedy je vhodné plánovať dieťa po 30. roku?

bludna
18. aug 2025

Obaja mame tesne po 30tke, sme spolu 2 roky, zijeme spolu takmer od zaciatku. Moja dilema je, ze neviem kolko este mozem cakat. Viem, ze ludia maju rozne problemy s pocatim, tak to nechcem podcenit. Obaja sme aktivni sportovci, nemame nadvahu ani ine zdravotne tazkosti. Chceli by sme mat dieta o 2-3 roky ale to uz budem mat 35 a ked sa len vtedy zacneme snazit, tak sa to moze natiahnut na ovela dlhsie. Zaroven si neviem predstavit byt tehotna uz v tejto chvili, tak sa ani nemozeme zacat snazit hned. Citim taku jemnu casovu tiesen.

anonym_cf35db
18. aug 2025

Ja som s byvalim sa nevedela rozhodnúť 13 rokov 😁potom som si našla nového priateľa a tam sme chceli po 2 mesiacoch ale spravili sme až po viac ako roku … teraz mám 32 a som tehotná, športujem, som chudá a doktor mi povedal že mám pcos ale trvalo mi to 10 mesiacov kým sa podarilo … nikdy nevieš teraz sa nedarí každému žiaľ

bludna
autor
18. aug 2025
@simca06022011

@bludna ano samozrejme, 5 rokov sa mi zda vela... kedysi po 5rokoch uz ludia mali aj dve deti a samozrejme svadbu a vsetko za sebou... a tu sa ludia len otukavaju.. tak vztahy su vyzite a zvyknute na pohodlie, po prichode dietata, moze prist nepohodlie s riadne studena sprcha :D
Ja osobne so teda dieta chcela skor, ale uz v tych 22-23rokoch som to doma oznamila chlapovi ako fakt, a povedali sme si , ze to teda nechame na prirodu , ked sa podari, podari sa... a podarilo sa ... za 4-5rokov :D

@simca06022011 Ale kedysi to bola jedina "zabavka" ktoru ludia mohli mat 😀 Nebolo bezne, ze by si ludia nejak zvlast uzival zivot. Aj sama to na sebe citim, ze cim dlhsie si zijem v pohodli, tak tym tazsie sa mi odhodlava o to vsetko prist.

wella47
18. aug 2025

@bludna ja som si povedala do 30 prvé a do 35 druhé a toho som sa držala.Keď má žena správneho partnera,netreba dlho otáľať😉. Dcéru som mala v 28 a syna v 32. Tento rok budem mať 40 a už by som sa bála mať bábo.Ale,pokiaľ by som až teraz spoznala toho správneho partnera a nemala by som deti,riskla by som to. Záleží od situácie

luccija
18. aug 2025
@bludna

@simca06022011 Ale kedysi to bola jedina "zabavka" ktoru ludia mohli mat 😀 Nebolo bezne, ze by si ludia nejak zvlast uzival zivot. Aj sama to na sebe citim, ze cim dlhsie si zijem v pohodli, tak tym tazsie sa mi odhodlava o to vsetko prist.

@bludna a o čo prídeš?vieš o tom, že aj veľa získaš?Áno a čím budeš staršia, tým pohodlnejšia sama to priznávas.Co máš v pláne najbližší rok, dva?My sme sa začali snažiť v 27 obaja zdraví neboli sme na detailných vyšetreniach a trvalo to 3 roky.Cim viac sa nedarilo, tým mi prišlo všetko malicherné každý výlet, handry, kozmetika.Ty sa rozhodnú podľa seba, ale 3 r by som nečakala, keď nie je extra dôvod vždy bude 100 prečo áno a prečo nie.

bludna
autor
18. aug 2025
@luccija

@bludna a o čo prídeš?vieš o tom, že aj veľa získaš?Áno a čím budeš staršia, tým pohodlnejšia sama to priznávas.Co máš v pláne najbližší rok, dva?My sme sa začali snažiť v 27 obaja zdraví neboli sme na detailných vyšetreniach a trvalo to 3 roky.Cim viac sa nedarilo, tým mi prišlo všetko malicherné každý výlet, handry, kozmetika.Ty sa rozhodnú podľa seba, ale 3 r by som nečakala, keď nie je extra dôvod vždy bude 100 prečo áno a prečo nie.

@luccija To viem, ze aj vela ziskam ale podla mna kym nemas deti, tak to co ziskas nevies tak precitit. Narozdiel od toho o co prides 😀 Chcem si v najblizsich 1-2 rokoch este splnit nejake sportove ciele a uzit si kukturny a party zivot v meste, do ktoreho sme sa prestahovali. Akoze nie je to uplne kompatibilne s materstvom ale zaroven sa bojim, ze ked zacneme az o 2 roky na tom pracovat, tak to uz moje telo negativne pociti.

dianka3
18. aug 2025

@bludna Pozri sa ja ti to poviem na rovinu užívaj si života pochodte po svete a užívaj si slobodu. Nie je sebecké nemať dieťa pretože iný už majú a to znamená ze musíš aj ty... nie si ovca co nasleduje stádo. Sebecké je mať deti nasilu lebo druhý ta do toho tlačia. Mať dieťa je už rozhodnutie na celý život a s ním prichádza aj obeta. Ži svoj život a užívaj si ho pokiaľ môžeš pretože každý si svoj život zariadi podľa seba a nie podľa druhých .Daj na svoje pocity a riaď sa nimi ak necítiš teraz potrebu tak je to v poriadku vôbec nehľaď na to čo hovoria iný pretože každý si svoj život žije sám nikto ho nebude žiť za teba. Takže užívajte si život tak ako ho vy chcete 😉

anonym_9dde5a
18. aug 2025

Mozno to tu uz niekto pisal, necitala som komenty, no daj si vyšetriť AMH, co je ovarialna rezerva, podla ktorej sa da cca urcit ako dlho este môžeš čakať, aku mas zasobu vajicok. Po 30 roku ale rapidne klesá ich kvalita. A teda ak chces cakay este 3 roky, uvazovala by som nad zamrazením vajíčok. Skus si pohladat nejaké centrum asistovanej reprodukcie (CAR) v okolí a chod aspon na konzultáciu. Tam ti aj vyšetria amh, prípadne popros svojho gynekológa.

vevebono
18. aug 2025
@selena_luna

@bludna to sa tazko prorokuje. Ak sa este necitis, mozes si dat pre istotu odobrat vajicka. Ja som prve dieta rodila ako 35 rocna, druhe 37, tretie budem mat ako 39 rocna. Problemu s otehotnenim som nemala, deti su zdrave, aj ked statisticky mi vyrazne vzrastla sanca na dawn napriklad. Mohli sme mat deti skor, mame velmi pevny a dlhotrvajuci vztah, ale tiez sme to proste este necitili v 30tke. Lenze toto je len moj individualny pripad spokojnej geriatrickej matky. Neznamena to, ze tebe sa tiez lahko zadari alebo ze to je malina ... mozem ti len drzat palce a priat ti, aby sa vam to podarilo ako budete chciet a aby ste mali zdrave a silne deti.

@selena_luna ako si zvládala tehotenstva s takým vekom? Mňa muž otravuje so štvrtým, a veru uz rozmýšľam, mam 36.. mala sa narodila, to som mala 34 a dr mi takých strašiakov bila do hlavy, na genetické Vady s pribúdajúcim vekom a bla bla..

simca06022011
18. aug 2025
@bludna

@bludna nevidím žiadnu "zabavku" na tom... vedeli si ľudia užívat a aj si užívali. Moji rodicia nadmieru napríklad a aj s nami a na rozdiel od dnešnej geriatrie na rodičovských to boli vtedy mladí ľudia 😂 nspr moji mali ledva 40 na moju maturitu. Čiže nešli od deti do dôchodku a úžasne v zdraví si užívajú ďalej. Zaujímavé že v 60tke ani jedna diagnózau nich, zdravi a aktivni su. Ziadny stres v 50tke ze co ak... niečo... lebo deťom treba to a hento a ani naháňačky mezi prácou a školou a skolkou. Všetko má svoje plusy a mínusy... záleží co chceš a ako sa na veci pozrieš... 😊 a napr aj to pohodlie = výchovu zvládli v kľude a bez depresii = možno kvôli tomu ze pohodlie si uz robili aj s deťmi 😁 a nedoniesli si deti do pohodlia 😈

A samozrejme aj keby si sa rozhodla ze deti nechceš je to ok. Aj v 40tke je to ok. Môžeme si vybrať ako komu vyhovuje. Za mňa čím skôr 😁

anonym_a300dc
18. aug 2025
@simca06022011

@bludna nevidím žiadnu "zabavku" na tom... vedeli si ľudia užívat a aj si užívali. Moji rodicia nadmieru napríklad a aj s nami a na rozdiel od dnešnej geriatrie na rodičovských to boli vtedy mladí ľudia 😂 nspr moji mali ledva 40 na moju maturitu. Čiže nešli od deti do dôchodku a úžasne v zdraví si užívajú ďalej. Zaujímavé že v 60tke ani jedna diagnózau nich, zdravi a aktivni su. Ziadny stres v 50tke ze co ak... niečo... lebo deťom treba to a hento a ani naháňačky mezi prácou a školou a skolkou. Všetko má svoje plusy a mínusy... záleží co chceš a ako sa na veci pozrieš... 😊 a napr aj to pohodlie = výchovu zvládli v kľude a bez depresii = možno kvôli tomu ze pohodlie si uz robili aj s deťmi 😁 a nedoniesli si deti do pohodlia 😈

A samozrejme aj keby si sa rozhodla ze deti nechceš je to ok. Aj v 40tke je to ok. Môžeme si vybrať ako komu vyhovuje. Za mňa čím skôr 😁

@simca06022011 podľa mňa rozdiel je v tom že pre nich bolo v mladom veku všetko dostupnejšie. Dnes keď si dvaja 20 roční ľudia urobia dieťa neutiahnu to žiaľ. Najskôr vysoká, potom sa zamestnať kľudne za skoro minimalku a hajde platiť 700€ za hypotéku mesačne z jedného platu a rodicaku. O tom že mladé baby čo nestihli odpracovať na materskú nemajú nárok ani nevravím. Viem o čom vravím. Keby som nebola mala staršieho partnera ktorý dobre zarobil bola by som v zadku úplnom. V ktorom teraz aj som lebo som chcela mať dieťa mladá presne pre to čo píšeš, vzťah nevydržal a dovi. Idem od nuly. A tomu sa asi snažia ľudia do 30tky predísť. Ale som rada že mám dieta mladá a že na stužkovej si budem trsať ako 38 ročná.. len je za to velka daň

bludna
autor
18. aug 2025
@simca06022011

@simca06022011 Tak mozno tvoji rodicia si uzivali ale moji nechodili na mesacne dovolenky do Thajska, ani na vikendove ferraty do Dolomitov. Ani nepoznam nikoho z ich rovesnikov, kto ano. Asi len velmi malo ludi si to mohlo v tych casoch dovolit. Moji rodicia boli uplne bezni pracujuci ludia.

anonym_707cee
18. aug 2025
@lenkakravcova

@bludna a aký máte problém? Po 2 rokoch neviete, či chcete byť spolu alebo čo?
Však ste dospeli 30tnici. Nie 15rocni pubertiaci. Vo veku po 30tke to človek vie už po pár mesiacoch..

@bludna ja som otehotnela ako 34 rocna a druhe ako 36 rocna bez problemov a rychlo. Ale nemusi to byt pravidlo.
@lenkakravcova no neviem, neviem ja som po 2 rokoch si az bola ista, ci je to pre mna vazny vztah a uvazujem o dalsej budiucnosti alebo nie. Pk par mesiacoch som ani po 30tke nebola schopna to identifikovat.

rivini
18. aug 2025

@bludna dieta mozes „planovat“, zivot to moze zariadit rozne. S muzom sme si tesne po 30 je tiez uzivali zivot, v 33 zacali s temou dietata a rodila som ako 36 rocna. A mala som neskutocne stastie. Asi 80% deti v mojom okoli je z IVF, kvoli veku zeny. Nelutujem sice, ze sme deti nemali skor, ale uvedomujem si, ze to uz nebolo samozrejme a ze sme naozaj mali stastie. A ano, mojej 40 rocnej susede s 10 a 12 rocnymi detmi trochu zavidim, ze ona si teraz ten zivot uziva a nemusi menit plienky a vstavat 500x v noci. Lebo to nie je len o planovani tehotenstva, ale aj o tom, ci chces v 40 ke este kojit, vstavat v noci a riesit v 50 ke prvaka, ci pubertiaka. Ak dieta chcete, neviem, na co cakate…mozte ho splodit dnes, ale aj az o desat rokov🤷🏻‍♀️

anonym_49b5d9
18. aug 2025

@bludna toto v podstate nie je otázka, len taký trochu bezradný výlev. Nikto to ti nedá odpoved, koľko mozes čakať. Môžeš mať super AMH, žiadny problém, partner ukážkový spermiogram a napriek tomu môže trvať roky, kým (ak vôbec) budeš mať dieťa. Nie je to len o tom mať napr. zamrazené vajíčka, ale aj vynosiť a porodiť. Ale to asi vieš. Ak cítiš “jemnú časovú tieseň”, tak je asi na mieste sa silno zamyslieť nad tým, či dieťa reálne chceš, či naplní tvoj/váš život, alebo je to len niečo čo by si potenciálne chcela ale ak sa nepodarí, tak ťa to až tak nezlomí, a podobne. Lebo aktuálne si podľa svojho príspevku vo fáze “no možno, ale teraz chcem ísť na diskotéku”, o tie 2-3 roky možno budeš chcieť, a nebudeš môcť. Odpovedz si na otázku, čo potom, ako sa s tým vyrovnáš/vyrovnáte. A na základe toho buď skúšajte, alebo čakajte, alebo nechajte veciam voľný priebeh.

anonym_eaa036
18. aug 2025
@bludna

@simca06022011 Tak mozno tvoji rodicia si uzivali ale moji nechodili na mesacne dovolenky do Thajska, ani na vikendove ferraty do Dolomitov. Ani nepoznam nikoho z ich rovesnikov, kto ano. Asi len velmi malo ludi si to mohlo v tych casoch dovolit. Moji rodicia boli uplne bezni pracujuci ludia.

@bludna Thajsko a Dolomity su extrem, generacia nasich rodicov chodila do Chorvatska, Grecka, Tunis, poznavacky Anglicko, Pariz a to s nami alebo bez (a boli sme u starkych, lebo starke sli do dochodku v 55) a ked som skoncila VS, moj otec mal tolko rokov co ja teraz....a odvtedy si opat uziva. Ja vsak mam male deti a kym skoncia VS, budem na dochodku. Ten vztah co ma vela aktivnych bezdetnych parov po 30tke sa nazyva "lenive nedelne dopoludnie" - vstanes si kedy chces, ranny sex, kava v posteli, potom na hory/do mesta/grilovat s kamosmi/len tak lenosit a vecer sa vratit, planovat dovcu ci predlzeny vikend na Island alebo Siciliu a dat si vinko a tak. Preto sa na to necitis a cim dalej to viac budete oddalovat. A potom to bude horsie a vystacite si s jednym.

augustovkaa
19. aug 2025
@wella47

@bludna ja som si povedala do 30 prvé a do 35 druhé a toho som sa držala.Keď má žena správneho partnera,netreba dlho otáľať😉. Dcéru som mala v 28 a syna v 32. Tento rok budem mať 40 a už by som sa bála mať bábo.Ale,pokiaľ by som až teraz spoznala toho správneho partnera a nemala by som deti,riskla by som to. Záleží od situácie

@wella47 Ja som porodila presne ako ty, dcéru v 28 a syna v 32. Ešte som chcela tretie do 40 ale neukecala som manžela .

lenkakravcova
19. aug 2025
@anonym_707cee

@bludna ja som otehotnela ako 34 rocna a druhe ako 36 rocna bez problemov a rychlo. Ale nemusi to byt pravidlo.
@lenkakravcova no neviem, neviem ja som po 2 rokoch si az bola ista, ci je to pre mna vazny vztah a uvazujem o dalsej budiucnosti alebo nie. Pk par mesiacoch som ani po 30tke nebola schopna to identifikovat.

@anonym_707cee to je asi hlavne o rozhodnutí sa. Či človek s tým daným človekom chce byť už zvyšok života alebo nie. Niekto to vie skôr, niekto neskôr. Ja osobne som sa nad tým zamýšľala približne po troch mesiacoch, čo sme spolu chodili, v 18r - vtedy som si povedala že s tým mužom ostanem. V 21r som sa vydávala.

terezka1947
19. aug 2025

@bludna s dieťaťom sa nedá experimentovať,buď ho chceme alebo ho nechceme.
Vhodný čas nemusí byť nikdy,buď je to hľadanie vhodného partnera,či užívanie si života,či zdravie.
Keď mám vedľa seba človeka,kt.sa,na dieťatko teší a chce ho tak ako ja a neriešime nič vážne,v čom je problém?
Keby ste to dieťatko chceli,už ho máte.
Neexistuje speci vhodná a nevhodná doba,lebo budúcnosť úplne ovplyvniť nevieme. Vieme iba plánovať. A dieťa sa vždy naplanovat nedá,to nie je hypotéka,či kúpa domy,či nová práca.

selena_luna
19. aug 2025
@vevebono

@selena_luna ako si zvládala tehotenstva s takým vekom? Mňa muž otravuje so štvrtým, a veru uz rozmýšľam, mam 36.. mala sa narodila, to som mala 34 a dr mi takých strašiakov bila do hlavy, na genetické Vady s pribúdajúcim vekom a bla bla..

@vevebono uplne lavou zadnou, akoze jasne, boli ma chrbat ked sa sklanam k postielke, ale necitim sa nejako extra stara. Kondiciu mam sice horsiu ako v 30tke, ale paradoxne lepsiu ako v 20tke. Mam kamosky, co mali babatka ovela mladsie a tiez sa im uz do toho nechce, ale tiez aj take, co dalsie tehotenstvo prekvapilo opat po 17 rokoch a zvladaju to tiez uplne v pohode.
Ano, s vekom pribudaju geneticke chyby, ale napriklad dawn sa rodi viac mladsim zenam - lebo statisticky aj rodia viac deti. Ta chyba sa moze objavit kedykolvek, rovnako ako problem otehotniet. Ale 4 babatko uz neplanujeme, aj kvoli tym statisticky vysokym cislam moznosti roznych syndromov.

vevebono
19. aug 2025
@selena_luna

@vevebono uplne lavou zadnou, akoze jasne, boli ma chrbat ked sa sklanam k postielke, ale necitim sa nejako extra stara. Kondiciu mam sice horsiu ako v 30tke, ale paradoxne lepsiu ako v 20tke. Mam kamosky, co mali babatka ovela mladsie a tiez sa im uz do toho nechce, ale tiez aj take, co dalsie tehotenstvo prekvapilo opat po 17 rokoch a zvladaju to tiez uplne v pohode.
Ano, s vekom pribudaju geneticke chyby, ale napriklad dawn sa rodi viac mladsim zenam - lebo statisticky aj rodia viac deti. Ta chyba sa moze objavit kedykolvek, rovnako ako problem otehotniet. Ale 4 babatko uz neplanujeme, aj kvoli tym statisticky vysokym cislam moznosti roznych syndromov.

@selena_luna ďakujem ti za odpoveď. Ja som to videla teraz, prvé som mala v 21, druhé v 24 a tretie v 34, a uz teraz si hovorím, ze som na to stará. Ale je to také porovnanie, akú som mala energiu, ked boli starší maličký, furt sme boli niekde, naháňala som ich, aj trpezlivosť bola väčšia. A teraz ma krpatá za dve hodiny zdola, ona stale energiu, a ja vyflusnuta 😁😁 ale muž strašne chce chlapca, a ja som tomu celkom otvorená, milujem detičky, ich vôňu, ale bojím sa toho veku. Niekedy, ked nemám toľko sily si poviem, ze počkám na vnúčatá, však chalan uz ma 15 😁😁 a potom po dobre prespatej noci si poviem, ze v pohode, jedno este zvládnem. Lebo chalani zachviľu vyletia z domu a mala ostane sama s rodičmi.

siska53
19. aug 2025
@lenkakravcova

@anonym_707cee to je asi hlavne o rozhodnutí sa. Či človek s tým daným človekom chce byť už zvyšok života alebo nie. Niekto to vie skôr, niekto neskôr. Ja osobne som sa nad tým zamýšľala približne po troch mesiacoch, čo sme spolu chodili, v 18r - vtedy som si povedala že s tým mužom ostanem. V 21r som sa vydávala.

@lenkakravcova len ja to yak rychlo posudit neviem.. preto u mna tie dva roky su u mna taka zlomova hranica. Ale kazdy to moze mat inak, jedna kamoska sa vydavala po pol roku...

lenkakravcova
19. aug 2025
@siska53

@lenkakravcova len ja to yak rychlo posudit neviem.. preto u mna tie dva roky su u mna taka zlomova hranica. Ale kazdy to moze mat inak, jedna kamoska sa vydavala po pol roku...

@siska53 ja poznám jednu, čo sa brali po 2 týždňoch 😄 a sú spolu už asi cez 12 rokov.
Ale toto by aj na mňa bolo rýchlo 😃

selena_luna
19. aug 2025
@vevebono

@selena_luna ďakujem ti za odpoveď. Ja som to videla teraz, prvé som mala v 21, druhé v 24 a tretie v 34, a uz teraz si hovorím, ze som na to stará. Ale je to také porovnanie, akú som mala energiu, ked boli starší maličký, furt sme boli niekde, naháňala som ich, aj trpezlivosť bola väčšia. A teraz ma krpatá za dve hodiny zdola, ona stale energiu, a ja vyflusnuta 😁😁 ale muž strašne chce chlapca, a ja som tomu celkom otvorená, milujem detičky, ich vôňu, ale bojím sa toho veku. Niekedy, ked nemám toľko sily si poviem, ze počkám na vnúčatá, však chalan uz ma 15 😁😁 a potom po dobre prespatej noci si poviem, ze v pohode, jedno este zvládnem. Lebo chalani zachviľu vyletia z domu a mala ostane sama s rodičmi.

@vevebono podla mna este nie si stara :D ale chapem kazdu jednu, co uz proste nechce vstavat k plienkam. Musite si to s muzom rozhodnut 🙂

viera012345
19. aug 2025

@bludna Chápem,ze páry pristupujú zodpovedne k rodičovstvu, lebo casto môže príchod dieťaťa veľmi komplikovať život/potencionálni rodičia nemajú vyriešenú bytovú otázku, ukončené vzdelanie, nemajú zamestnanie, atď./Nechápem však, keď základné podmienky su splnené a napriek tomu to odkladajú,ze kedy sa začnú snažiť o počatie/mnohokrát z radosti urobia povinnosť -maraton ako počať/. Píšem bez snahy uraziť autorku,alebo hocikoho,len neviem,ci sa dá celý život nalinajkovat, všetko plánovať...

anonym_e1ffbb
24. aug 2025
@bludna

@lenkakravcova Nemame nijaky problem, len ja sa este necitim na to mat dieta hned, chcem si este trochu uzivat. A tiez sa obavam toho ci 2 roky nie su predsalen malo.

@bludna ja v zivote lutujem moj postoj, ked som mala 30 a hovorila si, ze este si musim uzivat. Este som chcela cestovat, kariera a tak. Absolutne som sa na deti necitila. Teraz mam 2 krasne deti, ale uprimne by som aj tretie chcela, len uz sa na to necitim skrz vek. Keby viem vratit cas, tak mam deti skor, aby sme stihli aj to tretie. Bohuzial, ani vo sne by mi nenapadlo, ked som mala tridsat a necitila som sa ani na jedno dieta, ze raz budem tuzit az po troch. Cestovanie ma pockalo, kariera tiez, ale vacsiu rodinu uz mat nebudem.

doda3103
24. aug 2025

Vidíš ja mám 33r skoro 15rocneho a druhá má skoro 7r. Ja si zas neviem predstaviť plánovať teraz prvé keď chcem tretie a vyše 2roky sa nedarí 😔 sama si musíš povedať s partnerom čo chces a kedy. Z mužovej strany máme v rodine aj 2sestry a ani jedna nemá deti lebo ich nechceli a vyhovuje im to takto. Sama sa rozhodni ako to cítiš a nerieš čo hovorí okolie. Ja nebudem mať ani 40r keď bude syn maturovať😁 nám to takto vyhovovalo a áno bol plánovaný,síce môj manžel je starší cca o 6rokov odomna.
Necítia sa teraz na dieťa tak to nerieš. Po polroku ta to už môže kľudne ťahať a začnete sa snažiť. Držím palce 🍀

mon8060
24. aug 2025

O čom je tento príspevok? Nepochopila som to.cakas radu alebo čo? Tak aj chces aj nechceš dieťa...OMG 😳

anonym_cb8614
24. aug 2025

Ak si len teraz zacala nad tym rozmyslat a budes rozmyslat stale častejšie, ja si myslim, ze to pomaly o rok max dva pride..

zuz1177
24. aug 2025

@bludna najdolezitejsie je, aby ste sa obaja citili na to pripraveni. To ako rychlo sa to podari nevie nikto predpovedat. Ja som napriklad otehotnela hned v oboch mojich tehotenstvach (raz som mala 31 a druhy krat 36).

jablko13
24. aug 2025

@bludna My sme obaja uplne zdraví, cvicíme, zdravá váha, zdravý zivotný stýl. Nefajčíme, nepijeme, športujeme 🙂 Aj tak sme sa začali snažiť, keď som mala 29 a nedarilo sa 4 roky. Až potom som ho presvedčila, nech ideme na umelé. Nech sa ide vyšetriť. Ja som bola v poriadku - nadpriemerné výsledky. On slabý spermiogram - čo je už úplne bežné dnes. Našťastie sa to podarilo hneď na prvýkrát. Teraz mám 34 a prvé dieťa (má 6 týždňov zajtra). Takže ak si myslíš, že je to ten pravý, tak to veľmi neodkladaj. Ak začnes prineskoro, môže sa stať, že potom už neotehotnieš. Ale samozrejme, môže sa stať, že otehotnieš hneď na prvý šup 🙂 Treba aj s tým počítať. Ja by som počkala maximálne rok.