icon

Má plodnosť u žien a mužov rovnaký časový limit?

14. aug 2025

Plodnosť a jej vymeraný čas.

Pri jednej téme my napadla otázka, či to nie je trochu nespravodlivé, že žena môže mať deti len do určitého času a muž prakticky do smrti? A hovorím teraz o prirodzenom počatí.

Muž môže splodiť dieťa aj v 80tke, ale žena tak do 45ky. Jasné, sú prípady, že aj v 48 či 55ke, ale je to neskutočne ojedinelé. Už aj vo veku 40-45 rokov, je to niekedy problém.

Veľa chlapov vyčíta ženám, že ich tlačia do svadby, do dieťaťa, že veď majú čas. Ale čas má len chlap, žena veľmi rýchlo prepásne mať dieťa. Ona je po 45ke prakticky neplodná, a mužovi stačí len nájsť si mladšiu partnerku a dieťa bude mať aj v 50tke, 60tke či 70tke....

Vraví sa, že tehotenstvo je "jednou nohou v hrobe". Aj keď je žena zdravá, mladá, každý organizmus reaguje inak, aj na tehotenstvo. A aj u ženy je každé tehotenstvo iné. A aký zaberák to musí byť pre ženu vo vyššom veku, okolo 40tky...

A takisto, nestačí len splodiť a porodiť, ale aj sa postarať, vychovať a pripraviť do života. Je to záväzok na 20 rokov. A najťažšie sú prvé roky, keď treba aj niekoľkokrát za noc k dieťaťu vstať, čo už po 40tke nie je také ľahké pre organizmus...

A chlapi si žiaľ absolútne neuvedomujú... Je to nespravodlivé, že oni majú nekonečný čas. Bavíme sa o prirodzenom počatí, nie zmrazených spermiách či vajičkach, ani o umelom oplodnení, či náhradnej matke a pod... ale o prirodzenom počatí.

Prečo nemajú aj chlapi vymedzený čas do 50tky, tak ako my?

Strana
z3
sweet20
14. aug 2025

@anonym_autor cim starsi chlap, tym horsie spermie a menej aj ako u zeny takeho elanu.. uz nema taku psychicku pohodu ani fyzicku nejaka 50 tnicka ako 30 tnicka

viestta
14. aug 2025

@anonym_autor to akože by mali deti rodiť aj osemdesiat ročne starenky len aby bola spravodlivosť nastolena?

lauriik
14. aug 2025

@anonym_autor ja by som rozhodne nezavidela chlapovi, ktory si v 50-60-70 uklohni male dieta 🤷🏼‍♀️ Chlapi sice splodit mozu ale tu energiu, elan a vitalitu, ktoru k dietatu potrebujes uz proste nemaju. A medzi nami, chudak dieta co ma za otca takeho "deda".

autor
14. aug 2025
@viestta

@anonym_autor to akože by mali deti rodiť aj osemdesiat ročne starenky len aby bola spravodlivosť nastolena?

@viestta nie, skôr to bolo myslené tak, že prečo chlap je plodný celý život, lrečo aj neostáva neplodný od 50tky, tak ako ženy bez menštruácie...

anonym_2511ee
14. aug 2025

minule som počúvala jeden podcast s Andym Krausom, ktorý má o 17 rokov mladšiu manželku a malé dieťa, pričom on sám má 58 rokov - sám priznal, že teraz už ľutuje čo urobil, že už je na to starý, či mu to bolo treba a tak podobne, čiže áno sú plodní, ale nie vždy už zvládnu tú starostlivosť a každodenný život, ja by som nezávidela

oliolijanka
14. aug 2025

Je to dokaz toho, ze ide o spolocenstvo, a nie o jednotlivca.
Cize aj ked mladi muzi vymru vo vojnach alebo pri love obzivy, stale mozu zaskocit ti starsi, lebo "poskakat" po zene zvladnu.
Zaroven to ochranuje starsie zeny, ktore si este mozu uzivat lasku, ale neotehotneju, aby od unavy nezomreli pri vynoseni dietata alebo pri porode.
Nie je na tom nic nesptavodlive.

A ci si to muzi uvedomuju alebo nie.... muzi si mnoho veci neuvedomuju a aj tak im je dobre, tak naco by si uvedomovali?

autor
14. aug 2025
@lauriik

@anonym_autor ja by som rozhodne nezavidela chlapovi, ktory si v 50-60-70 uklohni male dieta 🤷🏼‍♀️ Chlapi sice splodit mozu ale tu energiu, elan a vitalitu, ktoru k dietatu potrebujes uz proste nemaju. A medzi nami, chudak dieta co ma za otca takeho "deda".

@lauriik no, niekedy je chudák dieťa. Aj keď má 18 a 60-ročnú mamu.

Ide o to, ako chlap furt vraví žene, že majú čas, pričom im už ťahá na 40

autor
14. aug 2025
@anonym_2511ee

minule som počúvala jeden podcast s Andym Krausom, ktorý má o 17 rokov mladšiu manželku a malé dieťa, pričom on sám má 58 rokov - sám priznal, že teraz už ľutuje čo urobil, že už je na to starý, či mu to bolo treba a tak podobne, čiže áno sú plodní, ale nie vždy už zvládnu tú starostlivosť a každodenný život, ja by som nezávidela

@anonym_2511ee ale ženy si to poväčšine uvedomujú ešte pred dieťaťom, že k nemu treba vitalitu....

autor
14. aug 2025
@oliolijanka

Je to dokaz toho, ze ide o spolocenstvo, a nie o jednotlivca.
Cize aj ked mladi muzi vymru vo vojnach alebo pri love obzivy, stale mozu zaskocit ti starsi, lebo "poskakat" po zene zvladnu.
Zaroven to ochranuje starsie zeny, ktore si este mozu uzivat lasku, ale neotehotneju, aby od unavy nezomreli pri vynoseni dietata alebo pri porode.
Nie je na tom nic nesptavodlive.

A ci si to muzi uvedomuju alebo nie.... muzi si mnoho veci neuvedomuju a aj tak im je dobre, tak naco by si uvedomovali?

@oliolijanka no, tento pohľad na vec má niečo do seba 🤔

kiki68
14. aug 2025

No nam znamy hovoril, ze ked boli pred par rokmi v CAR, tak ked mali ist k urologovi tam, ze tam sedeli velmi mladi chlapi, do 30 rokov a hrozne vysledky, podla toho ako sa tam medzi sebou zacali ludia bavit. On tam bol skoro jediny po 40tke. Na muzsku plodnost by som sa dnes nespoliehala, vacsina muzov ma po 35 uz spermie v zlom stave a sice zenu oplodnia, ale zdrave dieta z toho nebude. Priroda je zial nastavena velmi kruto. Ale vacsina muzov, ked ma nejaky rozum tak nechce mat v 60 doma babatko a 3 roky suvisleho revu. Podla mna je zdrava hranica u zeny aj muza do tych 45 rokov. To este clovek vladze.

kiki68
14. aug 2025

Ja by som od chlapa poziadala poriadny spermiogram a hned by sa videlo, ci ma vobec cas a ci vobec bude mat dieta. Kopec chlapov si mysli, ze moze mat dieta a ze maju cas.

anonym_2511ee
14. aug 2025

cítia sa ako samci, že ešte môžu, ale je to na tej žene, aby dieťa vychovala, preto podľa mňa ženy po určitom veku neotehotnejú, aby sa zvládli postarať o potomstvo

autor
14. aug 2025
@kiki68

No nam znamy hovoril, ze ked boli pred par rokmi v CAR, tak ked mali ist k urologovi tam, ze tam sedeli velmi mladi chlapi, do 30 rokov a hrozne vysledky, podla toho ako sa tam medzi sebou zacali ludia bavit. On tam bol skoro jediny po 40tke. Na muzsku plodnost by som sa dnes nespoliehala, vacsina muzov ma po 35 uz spermie v zlom stave a sice zenu oplodnia, ale zdrave dieta z toho nebude. Priroda je zial nastavena velmi kruto. Ale vacsina muzov, ked ma nejaky rozum tak nechce mat v 60 doma babatko a 3 roky suvisleho revu. Podla mna je zdrava hranica u zeny aj muza do tych 45 rokov. To este clovek vladze.

@kiki68 ja by som povedala, že zdravá hranica je do 40 u oboch

autor
14. aug 2025
@kiki68

Ja by som od chlapa poziadala poriadny spermiogram a hned by sa videlo, ci ma vobec cas a ci vobec bude mat dieta. Kopec chlapov si mysli, ze moze mat dieta a ze maju cas.

@kiki68 keby ti ako 35-ročnej povie, že máte čas? By si ho brala k doktorom, nech to potvrdia? 😃 Zaujímavá úvaha, by mu sánka padla 😃😃

anonym_fed358
14. aug 2025

Poviem vám dnešný môj zážitok u hematologičky. Moji rodičia mali tri dcéry, ja som najmladšia. Moje sestry mali vo veku mama (20,24), otec (24,28). Mňa mali vo veku mama 39, otec 43. Moje sestry sú absolútne v poriadku, nemajú žiadne zdravotné problémy. Ja som po oboch zdedila snáď všetko - všetky alergie a problém s imunitou, trombofíliu, zvýšený cholesterol, aktuálne už aj problém s diabetom, gastro problémy, gynekologické problémy, kŕčové žily apd. Kompletne som to vychytala. Dnes mi hematologička vysvetľovala, že pri tehotenstve vo vyššom veku, kedy sa už rozvinuli v tele určité diagnózy a procesy na pozadí - aj keď sa ešte neprejavili, dieťa vychytá všetky. Pri tehotenstve, kde sú oba rodičia mladí, to tak spravidla nie je. Čiže to, že žena môže mať dieťa do 45 a muž do 80 je síce fajn, ale že sa vám narodí dieťa, ktoré vychytá všetky vaše defekty v genofonde je druhá vec.

eleanor2510
14. aug 2025

@anonym_autor preco? Lebo to tak zariadila priroda prave preto, aby sa o tie deti mal aj kto postarat. Kedysi sa ludia dozivali ledva 30-40 rokov (v praveku), muzi aj menej, kedze lovili zvierata a vykonavali ine nebezpecne cinnosti, tak bolo normalne, ze v 15 sa rodilo, aby ako-tak dochovali rodicia dieta do veku, ked samo mohlo mat deti. Priroda nemoze za to, ako velmi sa zmenila nasa spolocnost. A ked sa to tak vezme, velmi, ale velmi sme sa odklonili od prirodzenosti a aspon priroda nam dava najavo, ze takto nie, ked uz sami si to neuvedomujeme. Nikto ti predsa nebrani mat dieta v dvadsiatke.

autor
14. aug 2025
@anonym_fed358

Poviem vám dnešný môj zážitok u hematologičky. Moji rodičia mali tri dcéry, ja som najmladšia. Moje sestry mali vo veku mama (20,24), otec (24,28). Mňa mali vo veku mama 39, otec 43. Moje sestry sú absolútne v poriadku, nemajú žiadne zdravotné problémy. Ja som po oboch zdedila snáď všetko - všetky alergie a problém s imunitou, trombofíliu, zvýšený cholesterol, aktuálne už aj problém s diabetom, gastro problémy, gynekologické problémy, kŕčové žily apd. Kompletne som to vychytala. Dnes mi hematologička vysvetľovala, že pri tehotenstve vo vyššom veku, kedy sa už rozvinuli v tele určité diagnózy a procesy na pozadí - aj keď sa ešte neprejavili, dieťa vychytá všetky. Pri tehotenstve, kde sú oba rodičia mladí, to tak spravidla nie je. Čiže to, že žena môže mať dieťa do 45 a muž do 80 je síce fajn, ale že sa vám narodí dieťa, ktoré vychytá všetky vaše defekty v genofonde je druhá vec.

@anonym_fed358 hmm, myslíš, že sa genofond takto prenesie, aj keď má žena 20 a muž 50?

viestta
14. aug 2025
@anonym_autor

@viestta nie, skôr to bolo myslené tak, že prečo chlap je plodný celý život, lrečo aj neostáva neplodný od 50tky, tak ako ženy bez menštruácie...

@anonym_autor ale vieš o tom, že schopnosť sexovať nemá súvis s plodnosťou? A kvalita spermií aj ich počet vekom klesá, takže s tou plodnosť ou u mužov po 50 to až také ružové nebude. Ja sa napríklad celkom teším na to, že už nebudem riešiť vložky a antikoncepciu. Ja by som bola za to, že by stačilo podpísať miestoprisazne prehlásenie, že sa už neplánujem rozmnožovať a menzes ako taký by bol zrušený. Rozmnožovať sa treba vo veku, keď je šanca deti vychovať a dat im všetko čo potrebujú. Je jedno o aké pohlavie sa jedna.

autor
14. aug 2025
@eleanor2510

@anonym_autor preco? Lebo to tak zariadila priroda prave preto, aby sa o tie deti mal aj kto postarat. Kedysi sa ludia dozivali ledva 30-40 rokov (v praveku), muzi aj menej, kedze lovili zvierata a vykonavali ine nebezpecne cinnosti, tak bolo normalne, ze v 15 sa rodilo, aby ako-tak dochovali rodicia dieta do veku, ked samo mohlo mat deti. Priroda nemoze za to, ako velmi sa zmenila nasa spolocnost. A ked sa to tak vezme, velmi, ale velmi sme sa odklonili od prirodzenosti a aspon priroda nam dava najavo, ze takto nie, ked uz sami si to neuvedomujeme. Nikto ti predsa nebrani mat dieta v dvadsiatke.

@eleanor2510 táto téma mi napadla v súvislosti s inou témou, ktorú som dnes čítala. O tých manželoch, kde on už 3 roky rozbieha živnosť a ona nech ešte počká s deťmi....

anonym_fed358
14. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_fed358 hmm, myslíš, že sa genofond takto prenesie, aj keď má žena 20 a muž 50?

@anonym_autor áno, i keď smerodajná je matka, ale aj muž v 20tke nemá rozvinuté chorobné procesy v tele tak ako muž v 50tke. Čiže vychytá od muža dieťa 90%, na druhej strane má hostinné prostredie matky, kde ešte nie sú patologické procesy. Tak mi to bolo vysvetlené.

autor
14. aug 2025
@viestta

@anonym_autor ale vieš o tom, že schopnosť sexovať nemá súvis s plodnosťou? A kvalita spermií aj ich počet vekom klesá, takže s tou plodnosť ou u mužov po 50 to až také ružové nebude. Ja sa napríklad celkom teším na to, že už nebudem riešiť vložky a antikoncepciu. Ja by som bola za to, že by stačilo podpísať miestoprisazne prehlásenie, že sa už neplánujem rozmnožovať a menzes ako taký by bol zrušený. Rozmnožovať sa treba vo veku, keď je šanca deti vychovať a dat im všetko čo potrebujú. Je jedno o aké pohlavie sa jedna.

@viestta veď jasné, aj to som spomenula v príspevku, že deti teba aj stihnúť vychovať. A nebolo týmto príspevkom myslené, že žena má menštruovať do 80tky, ale že prečo tak ako sa to nezastaví u nás, sa to pred 50tkou nezastaví aj u chlapa...
Ale vysvetlila mi to @oliolijanka

autor
14. aug 2025
@anonym_fed358

@anonym_autor áno, i keď smerodajná je matka, ale aj muž v 20tke nemá rozvinuté chorobné procesy v tele tak ako muž v 50tke. Čiže vychytá od muža dieťa 90%, na druhej strane má hostinné prostredie matky, kde ešte nie sú patologické procesy. Tak mi to bolo vysvetlené.

@anonym_fed358 uhm

anonym_2511ee
14. aug 2025
@viestta

@viestta tiež som sa tešila na koniec menštruácie (a s tým súvisiace migrény, boľavé cysty v prsníkoch, anémia, únava), ale prišli iné chuťovky ako návaly, nespavosť, úzkosti, problémy s kĺbami, myómy v maternici tak teraz neviem či som len ja exot a ostatné si to vysmiate užívajú ale to tak dobre zvládajú

kiki68
14. aug 2025
@anonym_autor

@kiki68 keby ti ako 35-ročnej povie, že máte čas? By si ho brala k doktorom, nech to potvrdia? 😃 Zaujímavá úvaha, by mu sánka padla 😃😃

@anonym_autor ano, brala, ja som 7 rokov bola vo vztahu s prave muzom medzi 30 a 37 rokov, ked sme sa rozchadzali on mal 38. Ja som mala pri rozchode 30 a 5 rokov sme sa pokusali o dieta a jedine boli opakovane potraty. Cize keby chcem dieta a niekto mi povie “ cakajme do 40”, tak si checknem to, ci vobec nejake spermie ma. Ja som v 31 nasla muza, co sme spolu a na prvy sup dve deti. Sme vekovo rovnako a dohodli sme sa na tom prvom ze do mojej 35 a naozaj bolo. Dalsie sme mali v 40, ale tam boli ine dovody a uz nam neslo o to, ci sa to podari. Ale long story short, ja som mu hned asi po 2-3 mes povedala, ze chcem mat dieta a ci on vobec chce. Po nejakom roku a pol sme sa bavili podstatne vaznejsie.

eleanor2510
14. aug 2025
@anonym_autor

@eleanor2510 táto téma mi napadla v súvislosti s inou témou, ktorú som dnes čítala. O tých manželoch, kde on už 3 roky rozbieha živnosť a ona nech ešte počká s deťmi....

@anonym_autor ved to je prave to chybne nastavenie muza, ale v tomto pripade aj zeny. Mali sa dohodnut jasne, ci a kedy chcu deti. Ak nie, kopnut takeho muza uz davno a hladat ineho. Alebo ho poslat na lov mamuta, nech si uvedomi priority v zivote 😃 Tu ale zial musi byt iniciativna zena, lebo ona ma ten vymedzeny cas. Plus navyse v tom pripade, ked ho zena este aj zivi, je to cele zle a bolo to treba ukoncit uz davno, lebo to je ocividne chybny kus muza, ktory by v prirode moc dlho neprezil

beronsche
14. aug 2025

@anonym_autor bože to sú úvahy... 🤦🏼‍♀️

kiki68
14. aug 2025
@anonym_autor

@kiki68 ja by som povedala, že zdravá hranica je do 40 u oboch

@anonym_autor ja som v 39 povedala, ze bud budem do leta tehu, alebo vsetko ide prec a nebudeme to viac drzat. V lete som uz aj rodila pred ani nie 2 mes. Ja som tiez nechcela dieta po 41, aj ked v nemocke ma lamali hned na dalsie a gyn tiez. Ze este nam urcite pride nejaka nehoda, praskne kondom. Som ho schladila, ze som sa prisla pobavit po podviazani vajecnikov 😂 Nie, uz by som dalsie dieta rodit nechcela. Hoci viem, ze fyzicky by to islo a otehotnela by som velmi rychlo.

autor
14. aug 2025
@kiki68

@anonym_autor ano, brala, ja som 7 rokov bola vo vztahu s prave muzom medzi 30 a 37 rokov, ked sme sa rozchadzali on mal 38. Ja som mala pri rozchode 30 a 5 rokov sme sa pokusali o dieta a jedine boli opakovane potraty. Cize keby chcem dieta a niekto mi povie “ cakajme do 40”, tak si checknem to, ci vobec nejake spermie ma. Ja som v 31 nasla muza, co sme spolu a na prvy sup dve deti. Sme vekovo rovnako a dohodli sme sa na tom prvom ze do mojej 35 a naozaj bolo. Dalsie sme mali v 40, ale tam boli ine dovody a uz nam neslo o to, ci sa to podari. Ale long story short, ja som mu hned asi po 2-3 mes povedala, ze chcem mat dieta a ci on vobec chce. Po nejakom roku a pol sme sa bavili podstatne vaznejsie.

@kiki68 👍🏻

autor
14. aug 2025
@beronsche

@anonym_autor bože to sú úvahy... 🤦🏼‍♀️

@beronsche chcela som vedieť názor iných 🤷🏻‍♀️

lenkakravcova
14. aug 2025
@anonym_autor

@beronsche chcela som vedieť názor iných 🤷🏻‍♀️

@anonym_autor je to tak prirodzene nastavené. Aby muži pracovali a ženy rodili a starali sa o deti. Tak to bolo roky rokúce. Len teraz je taká móda, že aj ženy si robia kariéru a potom to nevedia skĺbiť dokopy. Alebo si po rokoch vyčítajú že mali mať deti skôr, a nepracoval toľko, lebo nestihli mať dieťa alebo deti.. no každý je strojcom svojho šťastia. Spravodlivosť na tomto svete nečakaj. Tu to nie je o tom, aby sme si tu len užívali. 🙂

Strana
z3