Má vyšší vek partnera vplyv na zdravie babätka?
Prosím o Vaše skúsenosti, či sa reálne obávať možnych zdravotných komplikacii/postihnuti dietatka vplyvom vyššieho veku partnera. Žena 35r, muž 45r. Rátať a pripraviť psychicky, ze Triple testy vyjdu zle? Dakujem 😉
Nemyslím si že 45 je zrovna už vek že rizikový, u muža samozrejme. Ja som mala 35 a môj muž 41 keď sme mali tretie dieťa a žiadne extra testy oproti iným som neabsolvovala, všetky testy som mala ok.
Je to 50:50. Tak ako aj u mladsich. Netreba dopredu stresovat.
Môžu vyjst kvôli tvojmu veku, ty si už z pohladu tripple testov “stara”. Na vek partnera sa tá nikde pýtať nebudu. Muž je tiež odo mna o 10 rokov starší a obe deti splodil na 1x, skôr mám pocit, že mladší muži majú problem so zdravím, spermiogramom,... V okoli mám mužov (50+), ktorí mali deti a tie deti sú zdrave a všimla som si dokonca, že sú aj nadpriemerne inteligentne.. skôr tu ide o etickú stranku, či mat v takom veku ešte deti(myslim po 50tke), lebo je jasne, že sa už ich dospievania dozit nemusia..
tak tie u gyn ti vyjdu určite divoko, zaplat si rozšírené nájdeš na webe jednak na viac chorôb a trochu ina kvalita , chod na 4D sono do košic fetalecho a uvidíš
diagnostika je v tomto dost popredu
ja som mala 41 tretie a vedz že je to uplne zatial najdzravšie dieta zo všetkých bez dg, za to prvé v mladšom má adhd napr tak neviem , všetko sa hadže na vek nejak ale u nás to nesedi
Ide o vážnu otázku,takže si radšej precitaj nejakú odbornú štúdiu z mediciny na túto tému, porad sa s gynekologom a budes mať odpoveď od odborníkov.
Vek otca nemá žiadny vplyv. Ja som to riešila z opačného garde. Otec môjho dieťaťa je výrazne mladší, tak som sa genetičky pýtala, či to môže "nahrať" dobrému výsledku. Odpoveď bola tá čo dom použila v úvode. Pre pokoj duše treba ísť do Trisomy/ Nifty testov a čím skôr. Koľko nervov a plaču som si mohla ušetriť keďže Triple samozrejme vyšli zle. Ja som mama 40+.
Ja som teraz tehotná a partner ma 48. Ja som o dosť mladšia . Zatiaľ je všetko ok nedávala som si robiť ani tripple testy ani žiadne iné krvne testy na odhalenie chorôb . Doktor vidí že partner je starší no neriešil to ani nič take nenavrhol aby som si dala tieto testy spraviť .
ja 38 r., muž 45 r. ... všetky testy a výsledky v poriadku...45 rokov nie je vyšší vek 🙂
ja som mala 37 a muž 46 keď sa nám podarilo to čo sme nečakali...všetky testy mi vyšli ukážkové a aj priebeh tehotenstva bol v pohode...jediný pokoj mi kazili doktori...pre nich každá matka po 35 je stará a riziková...treba sa nastaviť tak, že všetko bude ok a tešiť sa...my si našu princeznú po 3 chalanoch užívame naplno...😉
@123abeille aj vek otca má vplyv na genetické poruchy, napr. vek viac ako 45 r. u muža je indikáciou na AMC
@ladyar myslím, že sa nemáš čoho báť. Ja som to teraz riešila s mojím lekárom, len u nás je opačný prípad. Ja 40, priateľ 30, tak som sa pýtala, či je to "poľahčujúca" okolnosť ak je on taký mladý. DR mi povedal, že na veku muža absolútne nezáleží. Dôležitý je vek ženy 🙂
@zuzkalujza mne zas povedala dr, že aj vek muža je dôležitý, čím starší tým horšie! Myslela mužov po 50, pre ženu je vraj ideálny vek ešte tých 35
Ale áno, je to 50:50, poznám mladých ľudí a dieťa majú s dg a poznám starších a deti majú zdravucke
Ja som mala 32 rokov ked som porodila syna s Down syndromom.Otec dietata mal 36.Ked som mala 37,5 som rodila tretieho syna uplne zdravy.Takze vek nehra ziadnu rolu.Poznam vtedy 18 rocnu ktora ma dieta s Downom,taktiez zenu ktora v 45.porpdila zdraveho syna.
@canerko má pravdu. Ja mám známu, rodila ako 22 ročná, priateľ mal 28 a majú dcérku s Downom, pritom všetky testy mala ok. A tiež máme v rodine aj taký prípad, že ona rodila ako 46 ročná - prvorodička, on 57 ročný, testy zlé, pravdepodobnosť na Downa mali 1:9 a majú zdravého chlapčeka. Oni sa 30 rokov snažili o miminko, boli veľa krát aj na umelom a nikdy neotehotnela. Nedokázal im nikto povedať v čom je problém. Jedného dňa prišla s tým, že je asi už v prechode, lebo nedostala menzes už 3 mesiace a bum. Išla na gyndu a bola v 4 mesiaci. Doktor povedal, že je to zázrak. Aj napriek všetkému čo si vypočula, že sú už veľmi starý, aj napriek zlým testom sa rozhodli srdcom a urobili dobre. Alex bude mať už 4 rôčky a je to zdravučký , veselý a pohodový chlapček.
ja som niekde čitala, ze pri starších mužoch sa zvyšuje riziko na dwarfizmus (trpasličí vzrast).
Ja umreis, ze vyssi vek. Ved 35 u zeny a 45 u muza je v dnesnej dobe uplne normalne mat dokonca aj prve dieta. Ak je vsetko ok, ste zdravi a na dieta pripraveni, tak do toho.
Ono podľa mňa tým vekom len strašia, v zahraničí rodia oveľa neskôr a tu keď máš 35 si stará na dieťa. Manžel má 38, ja 40 a o 2 mesiace porodím naše prvé bábo a výsledky máme v poriadku tak ak túžite po bábätku nerieš vek a šup do toho. 🙂
Ja som v 20 tke porodila dcéru s rôznymi vývojovými vadami . V 43 rokoch som porodila zdravého syna .
Ale som toho názoru že vek rolu hrá , zvyšuje riziko narodenia nie zdravého dieťaťa. Lenže žiť bez rizika sa nedá a nedá sa ani a 100% eliminovať.

@ladyar podla mna mozu a nemusia byt ziadne je to take 50:50.. U nas maju v poho deti aj 53 rocny a 47rocna a dievcatko je zdrave a ma 6rokov uz 🙂 takze urcite stari nie ste 🙂 moja mama posledne dieta mala v 36tke a brat je zdravy a sikovny 😊 to bude dost aj o genetike ale ak mas strach zbehnite na genetiku este pred otehotnenim 😏 a to vysetrenie vie dost ukludnit 😊 a popripade potom absolvujete po otehotneni tusim od 1tt sa da ist na trisomy testy stoja od 350 do 450eur alebo tak nejako a budete mat istotu ze je zdravucke ak sa bojite 😏 lebo tie tripple testy nie su vobec presne 🙂