icon

Má zmysel snažilkovať aj po 50tke?

andy220
16. dec 2017

Zdravim Vas modri konici,

laska zahorela a s mojou partnerkou sme sa rozhodli pokusit sa o babetko. Ma to maly hacik, ona je mierne po 50tke, ale neustale vitalna a neni v prechode, vyzera pod 40. Ja som zdravy tiez vitalny 40tnik. Sme si vedomi vsetkych rizik spojenych s babetkom vo vysokom veku, ale chceme do toho ist, napriek tomu, ze je uz neskoro a nedozijeme sa asi nasich vnucat. Zaujimalo by ma, ci je tu nejaka zena po 50tke ktorej sa podarilo porodit zdrave babetko, jej skusenosti, rady atd. Minule rodila na kramaroch 52 rocna, tak verime, ze sa deju zazraky a boh nam nadeli. S pozdravom, andy🙂

derdia
16. dec 2017

@evittam ale ja pisem svoj nazor...ved som napisala,ze je to ich zivot...oni ho budu zit,prezivat a vsetko okolo...my nie😉takze rozhodnut sa musia aj tak samy...

jana_eyre
16. dec 2017

@margotka112 mna by napriklad ani nenapadlo davat do suvisu 50rocnych ludi a dochodcov, pretoze to je tiez casto dost vyrazny rozdiel.. 50rocny ludia su este mladi ludia, nikto ich tu nehadze do hrobu, aspon som to nepostrehla..

Ale jednoducho na deti je uz vo vela pripadoch naozaj neskoro a ked sa aj zadari, moze to ohrozit zenu, alebo babo to snad nemoze nikto popriet, ze zena po 50tke to riziko ma velmi velke a ak sa to niekomu podarilo neznamena, ze sa to podari aj inym..

Aj ja si myslim ze dieta je dar, ale povedzte mi uprimne - aky je strop pre vas do kedy by mala zena zvladnut vynosit dieta? (to uz je vseobecnejsia otazka, lebo v poslednom case je tu takychto otazok viac a uvedeny vek je stale vyssi)
Samozrejme je to kazdeho osobne rozhodnutie, ale myslim, ze sa ta tuzba da riesit aj inak ako vlastnym dietatom..

dai
16. dec 2017

@martina2001 co to znamena dostudovat dieta?🙂 ako moj muz si celu vs platil sam ... ja som tiez brigadovala, detto moji bratia, mam v praci podriadenu jtora si nielen financuje studium ale pomaha aj mame a bratovi financne... ako si vychovas tak mas🙂 nehovoruac o tom ze podla toho co tu citam tak platit studium detom budu mat vacsi problem ti mladsi ako ti starsi😉

alaguema
16. dec 2017

@andy220 tých, ktoré rodili po 50-tke, sa tu asi veľa nenájde. A odpoveď na otázku v názve, si musíte dať sami. Neviem...mierne po 50-tke je koľko? 51-52? Kým otehotnie a porodí, môže to byť 53-54? Z toho, že si tému založil ty, usudzujem, že tebe na tom záleží viac (možno sa mýlim). Tvoja partnerka by mala mať rozhodujúce slovo. Tehotenstvo a dojčenie odčerpáva z tela ženy veľa energie, vitamínov, minerálov, ktorých hladiny sú u ženy po 50-tke aj tak nižšie a to aj napriek poctivému dopĺňaniu vo forme výživových doplnkov. O značne nižšej kvalite vajíčok v tomto veku ani nehovorím...A nesúvisí to nijak s tým, ako ona vyzerá mladistvo, alebo aká je vitálna. Sú to, žiaľ, prirodzené prejavy starnutia organizmu. Ja mám mierne po 40tke, nie je to vidieť, tipujú mi o dosť menej, ale ja cítim rozdiel medzi 30-tkou a 40-tkou. Nie veľký, lebo cvičím, zdravo jem a starám sa o seba, ale začala som si uvedomovať, že niektoré zmeny jednoducho nezastavím. Vidím to napr. na pár šedivých vlasoch, ktoré som si objavila a ktoré som ešte pár rokov dozadu nemala. Povieš si - čo to je pár vlasov, áno - nič to nie je, dám si na to hennu a mám krásny preliv, ale je to známka starnutia.

dai
16. dec 2017

@jana_eyre aka je vyska veku? Janka ja poznam fakt dobre ludi v spektre od 18 do 60 rokov - zcasti z prace, vela sukromne - so vsetkymi si tykam a mame kamaratske vztahy... a teda ti poviem ze mam v svojom okoli zeny nad 50 ktore by deti zvladli aj vynosit aj vychovat lavou zadnou - rozhladene, v kondicke, mudre, zabezpecene - je jedno ze vyzeraju na 30 - oni ale hlavne maju mnohokrat viac energie ako ja 🙂 a teraz som v praci akurat riesila 2 moje podriadene - jedba ma cez 100kg - jej vec - zial energie menej ako moja babka den pred smrtou☹ pohlad na svet z mojho pohladu strasne negativny☹ vela sa s nou bavim, snazim sa dat jej zo seba...
Teraz som uviedla 2 extremy samozrejme - ale teda ta nad 50 je pre mna velkym vzorom , detto moja mamina ktora mad uz nad 60 - zivot pre ne je ale gombicka napriek fakt velkemu krizu ktore so sebou nesu, pohlad na svet ruzovy, vsetky problemy riesitelne, kazdy den cvicia... som to v inej teme uz pisala - moja mama nema problem mat sama 4 vnucata na tyzden a decka od nej nechcu ist co sa im tak venuje...

Ja mozem len za seba - pre mna je ta hranica 40 ( ale to pisem dnes🙂) ak sa ale niekto nato citi , zije aktivne, je zdravy a ma co dietatku ponuknut- ked len na par rokov - aj to moze byt omnohi viac ako ponukaju a davaju niektori rodicia v optimalnom veku...

jana_eyre
16. dec 2017

@dai ale ja vobec nepisem o vychovani, o tom nepochybujem ze zena zvladne aj v 80tke.. Ja pisem o vynoseni dietata a zdravi s tym spojenym..

ukulela
16. dec 2017

@andy220 ja len ze - dufam, ze si uvedomujres, ze mlady vyzor, resp pravidelny menzes neznamena, ze zena je schopna pocat. to by vam potvrdil az gynekolog - hormonalny profil, stav vajicok ... ano, aj janet jackson rodila teraz v 50ke, no pochybujem, ze to bolo prirodzenou cestou. my riesime teraz druhe, nemam este 40, ale konzultujem s lekarkou. zatial prirodzenou cestou, len s nejakou vitaminovou podporou. no moj chlap niekde vycital, ze uz v mojom veku je plodny cca kazdy 10ty cyklus (netusim, kde to vycital). podla mna mate mizive percento otehotniet prirodzenou cestou, to by hranicilo ozaj so zazrakom. resp by to potrebovalo pomoct. ja by som vsak uz napr do umeleho nesla.

alaguema
16. dec 2017

@dai hmm...ale 40 a 50 je asi dosť rozdiel, hlavne z fyziologického hľadiska, lebo viem, čo je to mať kvantum energie a zvlášť, ak si držím disciplínu, dávam striktne pozor na stravu a darí sa mi cvičiť denne, dať si ľadovú sprchu a ísť aspoň na hodinku na vzduch - áno, som nabitá energiou možno viac, ako nejaká 25-tka. Ale tehotenstvo je iný stav, nedá sa to porovnávať s bežným fungovaním. Hlavne tretí trimester, potom kojenie, prebdené noci....ktovie ako by vyzerala tá tvoja kamoška 50-tnička v tomto režime. To nemôžeš vedieť. Možno by tej prebytočnej energie zas tak veľa nebolo. Možno by nebola žiadna.

kluska
16. dec 2017

podla mna urcite nie, to uz je skoro ako proti prirode, 40-45 este ok, aj ked uz velmi velmi hranicny vek. Najvyssie riziko je v tom, ze taka zena uz v pripade tehotenstva ohrozuje seba a tiez dieta. S najvyssou pravdepodobnostou dieta neporodi v termine, ale dost predcasne. Predcastny porod, znizena kvalita vajicok + vek, to vsetko robi velke riziko,z e dieta nebude zdrave, pripadne nedajboze sa jej nieco stane, ja som rodila druheho ako 32 rocna a mala som akutnu sekciu, lebo som zacala hrozne krvacat. To zu nie je sranda mat taky vek a pocat a donosit zdrave dieta. To,z e sa dokaze pripadne o neho postarat, to je uz o niecom inom. Mozno to dieta bude v pohode, dobrucke a mozno nie, mozno bude chore a je rozdiel ked sa babka stara o deti trebars 2 dni v tyzdni na 10 hodin a je rozdiel ked ich ma kazdy den 24 hodin a nikdy to neskonci, lebo dieta sa neda len tak odlozit, to dieta nebude mat babku ani dedka, cize nebude mat kto ani pomoct v pripade ked to zu bude vela na nich. Kazda matka mala isto take obdobie, kedy uz mala deti dost, kedy uz to bolo na nu vela a muz v praci a ked si predstavim, ze mam po 50tke, nie dakujem :D
Dalej ja sama mam starych rodicov, mam male deti, 4 a 2 roky a moj otec ma tesne pred 80tkou (mam 34) , to uz je uplne iny vek, deti potrebuju vitalnych rodicov, potrebuju chodit na vylety, sportovat a nie sediet doma alebo tiez, ked budu v puberte, potrebuju mat rodica, ktory ich pochopi a ked budu mat vlastne rodiny, tak budu potrebovat pomoct ci zu financne alebo postrazit deti a pod.
je toho vela, ale isto ja by som do toho nesla. Prilis velke riziko. ked chces mat dieta, co chapem velmi dobre, tak s inou partnerkou alebo potom adopcia, treba mysliet aj na to dieta a aj na partnerku bohuzial. Muzi to maju inac, mozu splodit dieta aj v 60tke, ale zena ma na to vyhradeny cas.

kluska
16. dec 2017

a potom este pridaj minimalne rok- dva na to plodenie deti,a lebo aj viac, lebo ako bolo spominane, ma prilis malu sancu otehotniet a dieta donosit v takom veku. Takze potraty a pod, takze dost mozne, ze to nestihne do tej menopauzy a potom ostava uz len umele oplodnenie a tam sa dava viacej vajicok ako jedno a moze mat aj dvojicky a to zu bude tragedia 🙂 isto do toho nechod

janinah
16. dec 2017

Mňa by v tom veku na mieste tvojej partnerky zastavila jediná vec-strach,že to dieťa môže sa narodiť nie zdravé a čo potom?budem sa oň starať samozrejme,ale ak sa ja pominiem a ono by potrebovalo opateru aj v dospelosti? Som 54r. žena,ktorá rodila tretie dieťa v 42r. a neľutujem,vtedy bola v novinách jedna pani z KE a čakala prvé dieťa v 50tke,či sa narodilo zdravé to už neviem.ˇˇŽeny rodili v 50tke aj za socíku napr. moja mama takú pani pozná tiež.Ja si teh. a babetko teraz v 50+ už neviem predstaviť,nemala by som energiu.Určite sa treba poradiť s gynekologom,žena môže vyzerať mladšie,ale reprodukčné orgány neoklameš.ˇUprimne? na vašom mieste by som to riešila adopciou.

mirunkad
16. dec 2017

no a neviem, či to tu niekto spomenul, ale aj umelé oplodnenie má hraničný vek, a myslím, že 50+ ročnú ženu už nikto na tento proces nevezme.

dominika6
16. dec 2017

@margotka112 súhlasím s @breznica

a akej vitálnosti je tu reč?
nemáš pravdu ani náhodou..držať krok s malým dieťaťom v 50tke,byť vitálna non stop,vládať za ním behať,učiť ho všetkým športom,učiť sa s ním do školy,stíhať všetky krúžky,...či mu len budem celý život hovoriť..prepáč synku..idem si lahnúť som unavená,prepáč,bolia ma klby,prepáč nejdem s tebou nikam lebo nevládzem,nevyjdem,nevyleziem,... lebo lebo...

alice.jant
16. dec 2017

Moja mama porodila poslednú v 40tke; teraz ma 51 a uistujem ta ze by sa na dieta v tomto veku uz nedala ani nahodou, ale jasne, každý sa na to moze inak citit. Ale je uz viac než citelne ze ma 51 a 11 ročnú dceru, a pre obe aby som bola presna. Mama si uvedomuje ze to nieje to iste ako ked behala za mnou a sestrou ako dvadsiatnicka a mala si takisto dobre uvedomuje ze mama je starsia ako mamy rovesnikov a vobec.
A nieto ze porodit po 50tke, ale prosím vás... osobne som nazoru ze ked nejaky vlak uz raz prejde zbytocne sa ho snažíš dohnat silou mocou.

miluna777
16. dec 2017

Nuž, podľa príspevku už ste rozhodnutí do toho ísť. Nad 50 otehotnieť už sa prirovnáva ku zázraku, veď aj na 40 ročné ženy robí každý lekár tytyty, že už je neskoro, majú často problém otehotnieť a sú tu riziká poškodení plodu a genetických vád (čo si budeme nahovárať, niekedy dvíhajú prst už na 35 ročné)... čo potom po 50ke. Inak je to samozrejme vaša vec, či pôjdete do rizika.
Keď sa vytiahne taká debata, každý zrazu pozná kopec mamičiek, čo rodili v 45 a majú zdravé deti... Ja znám dve čo rodili okolo tohto veku a jedna aj druhá majú Downa... Jasné, ľúbia ich aj tak nadovšetko, ale tam je teprv problém, čo s nimi, keď tu rodičia nebudú...
Môže to dopadnúť skvele, že priateľka otehotnie na prvý šup, bez problémov tehotenstvo, dieťa zdravé ako rípa a budete vitálni až do 80ky... Ale rozum do hrsti, štatistiky sú dosť nepriaznivé. Každopádne, držím palce, nech vám to vyjde ako len chcete.

eeffka
16. dec 2017

@andy220 chapem teba ale ona sa musela zblaznit.

dai
16. dec 2017

@alaguema tak ja ju prave poznam po takych zatahoch🙂 vue tahat niekolko noci za sebou tak ze na nwj nevidis... ja po 1-2och uz potrebujem pauzicku🙂
@dominika6 no... o tej vitalnosti - toto fakt musis aj ty uznat ze je vrcholne individualne - ano mozme statisticky povedat ze je vyssia sanca ze zena v 20tke je vitalnejsia ako v 50tke, ale v konkretnom pripade ide o konkretnu zenu a ako som uz pisala vyssie - ja poznam fakt zanedbane rozkysnute dievcata 20rocne s energiou na bode zakladneho prezivania☹

Inak my sme ako deti travili cele 2 mesiace pravidelne u starych rodicoch - aj v ich veku okolo 70tky - chodili sme na huby, bylinky... starky nam vyrabal motokary, kuse... doteraz som presvedcena ze to najhorsie vo vychove co moze byt je stat sa otrokom dietata a plnit mu kazdu jeho tuzbu... neverim ze 11rocnemu dievcatu vadi ze jeho matka neskace ako srnka - ved v tom veku maju dievcata uz svoje vlastne zaujmy ( akurat som tu mala na prespanie takuto skupinku a teda robili sme vsetko mozne ale po gauci sme veru neakakali...)

alaguema
16. dec 2017

@dai tak snáď nechodí na záťahy každý večer. A asi ani niekoľko nocí za sebou pravidelne napr. týždenne, nie? To by potom asi už spadalo do inej kategórie ženy a silne pochybujem, že by mohla pri takom životnom štýle vyzerať na 30. Ak žúrkuje dve noci po sebe, tak to potom dospí. Ale pri malom bábu to nedospíš niekedy aj dva roky. To je trochu rozdiel si myslím...A dve noci po sebe nežúrujem ani ja, lebo ma to už nebaví a radšej sa vyspím do krásy 😎

slimstar
16. dec 2017

z vlastnej skúsenosti, môžem povedať, že každodenné nočné vstávanie, spočiatku velmi časté, celodenné sa naťahovanie s bábom a venovanie mu pozornosti a 24 hodinova starostlivost je dosť náročná aj na 32 ročnú mladú mamu. Neviem, či už sú nejaké deti z iných vztahov a viete obaja, do čoho chcete ísť. Lebo zväčša bezdetný, majú predstavu, že detičky budú len sladko spinkať, ale tak to nie je. Ja som po celom dni, vyšťavená ako citron. Za mna nie, v tomto veku, by som sa zamerala na svoje koníčky a cestovanie.

dilino
16. dec 2017

@kluska úplny suhlas do bodky presne tak

deti95060810
16. dec 2017

v 50tke dieťa by som ja už nechcela...Je to podĺa mńa už príliš neskoro....
poznám maminky čo mali die´ta v 40tke, moja babka v 41, ale to je troška iný vek ako 50...

katulienkax
16. dec 2017

Nechcem zelat nic zle, ale co ked sa vam narodí velmi hyperraktivne dieta. Moja je náročná a to nemam ani 40 a mam dost. V 50 ani za svet toto.

ivka185
16. dec 2017

V 50 alebo mierne po nej by som urcite cakala na vnucatka a nie na dieta , moze vyzerat aj na 20 ale organy ,maternicu a ostatne ma patdesiat rocne a to neoklames.A to nehovorim o moznych zdrav. problemoch ktore mozu nastat. Podla mna mat dieta v takomto veku je uz trosku extrem.

anetkaadamko
16. dec 2017

nájdi si mladšiu a maj deti s nou...

skumavka
16. dec 2017

@andy220 ja to mám v opačnom garde, medzi mnou a mojím manželom je dosť veľký vekový rozdiel (vyše 20 rokov), ja mám aktuálne 37, máme 16 ročnú dcéru, 9 ročného syna a 18 mesačného drobca. Hak neuzivam, bábätku sme boli otvorení, nechali to na prírodu a tá nám dopriala. Pri prvej dcére som mala 21, paradoxne viac som si užila az dalsie tehotenstva a materstva. Ľudia majú občas blbý komentár, načo nám vraj bolo toto tretie, presne s tou stužkovou majú najčastejší argument, potom užívanie si, dovolenky, cestovanie a bla bla... Vidieť však naše deti spolu, všetky sa ľúbia, krásne sa dopĺňajú, to je pre nás to najväčšie šťastie, nás toto čo žijeme napĺňa. Čo bude neriešim, vestecku guľu nemám a zožierat sa s tým nemienim a keby sa prihlásilo aj štvrté, privítali by sme ho s radosťou.

ukulela
16. dec 2017

@skumavka mna vytacaju argumenty, ze stuzkova ... ach, kristova noho .. o 20 rokov uz stuzkove nebudu, decka budu mat napr ako v amerike ples bez rodicov a hotovo. ze stuzkova - popravde, oslavovat, ze dieta skoncilo strednu skolu? to by malo byt samozrejmostou.

suve99
16. dec 2017

Zahrávanie sa s ohňom, vodou i vetrom.....

Vaše rozhodnutie, nemám právo ani pre, ani proti...ja by som do toho NIKDY nešla....

malzeville
16. dec 2017

Syn / v poradí tretí / sa narodil ked som mala 36r , prvá dcera v 25, druha v 33r
Najstaršia tym že bol odstup vekový sa dost súrodencom venovala cim mi naozaj pomohla bo som mala psychicky náročnú pracu
Opravy zositov doma , porady prípravy do skoly / učila som na strednej / deti tym vela získali bola to s nimi " skola hrou " ja som mala tym aj viac času na domáce prace
Zapajat deti do diania v rodine je užitočné a potrebné - dnes mam pocit v mnohých rodinách vurastaju " jedinacikovia" aj ked sú 3-4 deti , každé je samo pre seba nemaju velmi zaujem venovať sa surodencovi
Takze je dôležité či ťa mamička uz má deti skúsenosti co ti hovoria na eventualny príchod suroďenca
A este /syn má uz 36, ked mal 10 a prisla som preňho dondruziny mala som 46 bola som z mamičiek najstaršia , deti synovi kricali prisla po teba babka / - nuž mierne sedive vlasy aj ked mladistvý výzor /
A to bolo v r. 1991 - že si deti nevšimaju a nedajú to spoluziakovi pocítiť nie je pravda
V dnešnej modernej dobe je to oveľa horšie deti dôkazu byt kruté šikana na dennom poriadku
Ked je to v našich silách nepodporme to nevystavme deti frustraciam len preto , že my sne to chceli ..

martina2001
16. dec 2017

@dai do študujú, neznamená že financujú, podstata celá či vôbec do žijú, tento rok ma otec 60ku, syn je prvák gymnazista. Neviem síce čo si študovala, ja právo pri tomto sa v podstate pracovať dá, no čo sa pýtam tak pri medicíne moc nie

martina2001
16. dec 2017

@eliska13 nebolo to mierene na financie, ale podstatu dožiť sa ukončenia štúdia. My napríklad uprednostňujeme školu pred brigadou