Mali by ste dieťa, ak by ste trpeli psychiatrickou diagnózou?
Ahojte, mali by ste dieťa, ak by ste mali od 22 rokov psych, diagnózu? Ochorenia psych. charakteru máme v rodine po oboch vetvách (tu rátam aj závislosti). Som na liekoch už 15r, vysadiť ich nemôžem. Ide mi o zdravie dieťaťa.
@anonym_e88e04 veď presne to hovorím. Dnes mnohé ženy užívajú AD, počas tehotenstva, počas dojčenia a ani nevedia, aké poruchy mať dieťa bude. Lebo ak nemá fyzickú, tak tie reálne psychiatrické diagnózy sa prejavia až počas dospievania potvrdia po 18 roku. Ja som bola do 20tky v pohode, potom to prepuklo... mala som a mam oslabenu imunitu, alergie a caste infekty dolnych dychacich ciest. Mama brala lieky pred tehotenstvom aj pocas neho. A ziadne tazke lieky a nie vela. Len jednoducho brala. Do 20tky ziadne psychicke problemy a potom to prislo.
@anonym_autor Autorka, mas už pred 40, užívajte si život so všetkým, co sa vám ponúka. Deti by naozaj mali mat zdraví ľudia, inak je to záťaž pre to dieťa samotné, pre vás a pre celu spoločnosť. Lebo niekto sa potom o nich postarat musí.
@anonym_autor Autorka, mas už pred 40, užívajte si život so všetkým, co sa vám ponúka. Deti by naozaj mali mat zdraví ľudia, inak je to záťaž pre to dieťa samotné, pre vás a pre celu spoločnosť. Lebo niekto sa potom o nich postarat musí.
@anonym_fc48e7 aj ja si to myslím. Ale keď pozerám, koľko žien tu berie AD a majú deti aj popri nich, dnes každá druhá má panickú poruchu a úzkosti, a majú deti, normálne bez problémov ich vychovávajú a neriešia nežiadúce účinky liekov a genetickú záťaž, tak si hovorím, že len ja som tá zodpovedná?
@anonym_e88e04 veď presne to hovorím. Dnes mnohé ženy užívajú AD, počas tehotenstva, počas dojčenia a ani nevedia, aké poruchy mať dieťa bude. Lebo ak nemá fyzickú, tak tie reálne psychiatrické diagnózy sa prejavia až počas dospievania potvrdia po 18 roku. Ja som bola do 20tky v pohode, potom to prepuklo... mala som a mam oslabenu imunitu, alergie a caste infekty dolnych dychacich ciest. Mama brala lieky pred tehotenstvom aj pocas neho. A ziadne tazke lieky a nie vela. Len jednoducho brala. Do 20tky ziadne psychicke problemy a potom to prislo.
@anonym_autor A ak si bola do 20 zdravá a až potom to prepuklo, tak to preto, lebo na to mas genetickú predispozíciu. Keby to bolo z liekov, ktoré tvoja matka počas tehotenstva užívala, tak by si mala nejakú vývinovu vadu a prejavilo by sa to hneď.
@anonym_autor A ak si bola do 20 zdravá a až potom to prepuklo, tak to preto, lebo na to mas genetickú predispozíciu. Keby to bolo z liekov, ktoré tvoja matka počas tehotenstva užívala, tak by si mala nejakú vývinovu vadu a prejavilo by sa to hneď.
@anonym_fc48e7 co sa tyka liekov - prejavilo sa to na mojom fyzickom stave. Pri mojich sestrach mama lieky nebrala a su fyzicky ok. Ja mam od detstva fyzicke problemy.
@anonym_fc48e7 este dolezita vec - mama brala AD pocas tehotenstva. Narodila som sa ako velmi nepokojne dieta, chybal mi potom ten serotonin. Bola som placliva, nekludna, nepokojna. Mavala som do troch rokov vybuchy zlosti. Neskor som bola skor samotar, viac utiahnutejsia so sklonami ku melancholizmu a placlivosti. Svet som vnimala viac negativne ako ostatne deti - chybal mi serotonin. A preto som si ho podvedome dodavala od mladeho veku - cigarety, alkohol. Mne to prislo ako normalna vec v okoli medzi 16-20 rokov, ale pravda bola, ze som sa snazila si dodavat ten pocit stastia a domapin a serotonin. A napokon na VS po 20tke prepukla PP a uzkosti.
To nemôžeš vedieť, či ti reálne naozaj chýbal ten serotonín.
Skôr si myslím, že si vyrastala v depresívnom, úzkostnom prostredí, a práve preto si taká bola. Nemala si byť ako šťastné, bezstarostné dieťa, ak si nemala okolo seba takých ľudí.
@anonym_fc48e7 to sa nemusi prejavit hned alebo mudr mohli prehliadnut, pripadne sa bagatelizuje nevšima a potom sa už len hasi maler
@anonym_fc48e7 aj ja si to myslím. Ale keď pozerám, koľko žien tu berie AD a majú deti aj popri nich, dnes každá druhá má panickú poruchu a úzkosti, a majú deti, normálne bez problémov ich vychovávajú a neriešia nežiadúce účinky liekov a genetickú záťaž, tak si hovorím, že len ja som tá zodpovedná?
@anonym_autor vidíš len obla ,nevidiš ako doma funguju, kto im pomaha aké maju zazemie
to že sa to tebe z vonka zda ok nemusi byt vôbec, pravda ....
Al je zdravy partner, tak to mozes risknut. Ja som asperger, cize autista a partner je zdravy, obe deti su ok.
To nemôžeš vedieť, či ti reálne naozaj chýbal ten serotonín.
Skôr si myslím, že si vyrastala v depresívnom, úzkostnom prostredí, a práve preto si taká bola. Nemala si byť ako šťastné, bezstarostné dieťa, ak si nemala okolo seba takých ľudí.
@unicornlady ja som to preberala s velmi skusenymi lekarmi, odbornikmi viacerymi. Velmi jasne mi popisali uzivanie AD pocas tehotenstva, hlavne pocas prveho trimestra a polky druheho. Cize viem, co vznika v plode a ako sa to potom prejavuje - abstinencne priznaky.
@anonym_c74acc to postihnutie je vplyvom liekov, ktore beriem. A dnes je zien s panickou poruchou a uzkostami mnoho a beru AD a anxiolytika.
@anonym_autor aj tak som za nie. Ďaľšia sesternica má úzkostnó depresívnu poruchu. Napriek tomu že sa lieči je to s ňou na nevydržanie. Ona deti nemá, lebo si uvedomuje čo by to mohlo byť. A také že dúfam, že by bolo zdravé je ako ruská ruleta. Keď si tak spomínam, tety v rodine hovorili, že oná je celá teta Hanka , jedna protivná baba, hnusná celý život. A teta Hanka mala možno tiež úzkostno depresiu neliečenú. A ktosi v rode to po nej schytal.
@unicornlady ja som to preberala s velmi skusenymi lekarmi, odbornikmi viacerymi. Velmi jasne mi popisali uzivanie AD pocas tehotenstva, hlavne pocas prveho trimestra a polky druheho. Cize viem, co vznika v plode a ako sa to potom prejavuje - abstinencne priznaky.
@anonym_autor a čo maju s tebou robit ked vidia že nevnimaš argumenty aj tu ideš svoje, doslova nevnimaš .. ja a koniec
@anonym_autor a čo maju s tebou robit ked vidia že nevnimaš argumenty aj tu ideš svoje, doslova nevnimaš .. ja a koniec
@sara07 ja nemam dieta a zatial ho ani nebudem mat, prave kvoli tomu. Cely svoj fertilny zivot som viac menej obetovala pre liecbu AD.
A tvoja diagnóza sú teda úzkosti?
Terapie si neskúšala? Nezlepšilo sa to nijak?
@anonym_autor Ja nechápem, co stále riešis. Bez AD fungovať nemôžeš a riziká užívania v tehotenstve poznáš. Je mala šanca porodiť zdravé dieťa a svoje geny das ďalej do obehu. Ja by som s pocitom, že spravím niekedy niekoho nešťastným, nemohla žiť. Sama vidíš, ake závazné psychiatrické diagnózy sú vo vašej rodine. Ty si myslíš, že tvoje potomstvo to zázrakom obíde?
@anonym_autor samozrejme. A potom vyplakavat, ze ma min.nejake ADHD ci PAS. z čoho asi? Ty si psychicky chorá, potrebuješ ešte aj také dieta? Ako sa o neho budeš starať?
A tvoja diagnóza sú teda úzkosti?
Terapie si neskúšala? Nezlepšilo sa to nijak?
@unicornlady moja diagnóza je panická porucha, tetania, úzkosti. Na terapie chodím s malými prestávkami 15r.
@anonym_autor samozrejme. A potom vyplakavat, ze ma min.nejake ADHD ci PAS. z čoho asi? Ty si psychicky chorá, potrebuješ ešte aj také dieta? Ako sa o neho budeš starať?
@anonym_b4e6db ADHD má okolo 1:10 detí (inými slovami, častý výskyt) a častokrát mizne počas dospievania, PAS je spektrum kde dieťa môže/nemusí skončiť na úrovni kedy už má problém fungovať samostatne. Rovnako je šanca že dieťa zdedí vyššiu náchylnosť na diabetes, na kardiovaskulárne ochorenia, na hromadu iných vecí.
Fungovať na princípe "toto ochorenie sa nám vyskytlo v rodine, čo AK sa vyskytne znova" je vážne scestné. V prípade autorky do toho vstupujú aj iné problémy, ako opísala stranu dozadu (rázštep chrbtice). A ešte na margo AD, sú "bezpečnejšie" varianty, od toho je tam ten psychiater, psychológ, terapia. Keďže je veľa druhov liekov ktoré sa predpisujú...
@anonym_b4e6db ADHD má okolo 1:10 detí (inými slovami, častý výskyt) a častokrát mizne počas dospievania, PAS je spektrum kde dieťa môže/nemusí skončiť na úrovni kedy už má problém fungovať samostatne. Rovnako je šanca že dieťa zdedí vyššiu náchylnosť na diabetes, na kardiovaskulárne ochorenia, na hromadu iných vecí.
Fungovať na princípe "toto ochorenie sa nám vyskytlo v rodine, čo AK sa vyskytne znova" je vážne scestné. V prípade autorky do toho vstupujú aj iné problémy, ako opísala stranu dozadu (rázštep chrbtice). A ešte na margo AD, sú "bezpečnejšie" varianty, od toho je tam ten psychiater, psychológ, terapia. Keďže je veľa druhov liekov ktoré sa predpisujú...
@cyneric to sú tie bezpečnejšie varianty, ktoré úžívam. Nemám ani antispychotiká, ani TCA AD, ani žiadne stabilizátory nálady a hypnotiká.
@anonym_autor Tým pádom sa dostávame asi na úroveň "čo iný psychiater, to iný názor".
@cyneric za 15r mám tretieho psychiatra a tým, že poznám aj primára oddelenia, a chodím ku jeho žene na terapie, tak si dovolím povedať, že mám všetky informácie o nežiadúcich účinkoch AD na vývoj plodu ako aj na genetickú záťaž a predispozície.
Ak mas tieto diagnozy, velmi by som zvazovala ci dp dietatka ist. Lebo tu nejde len genetiku ale aj o teba. Mat dieta je strasna narocne fyzicky, teda aspon pre mna bolo, v noci som sa realne vyspala prvykrat ked mala dcera hadam 2,5 roka. Ale aj ine. Musis tomu dietatu byt k dispozicii 24/7. A byt proste v stave.
Co sa tvojej diagnozy tyka, je dobre ze to riesis, ze chodis na terapie atd. Vzhladom k tetanii staras sa aj o svoju vyzivu? Mineraly vitaminy atd.? Najma magnezium, D, B a kvalitna strava? Pohyb? A za dalsie, skusila by som na tvojom mieste aj hypnozu.
@unicornlady moja diagnóza je panická porucha, tetania, úzkosti. Na terapie chodím s malými prestávkami 15r.
@anonym_autor ja teda nie som odbornik, tetaniu mam aj ja a aj uzkosti a lieky neberiem ziadne, ani nie som v liecbe. Si na tom velmi zle? Nedokazes bez liekov fungovat? tetaniu mi diagnostikoval neurolog a generalizovanu uzkostnu poruchu psychiater, u kt. som bola raz kvoli tomu, ze som chcela vediet ako zvladnut strach z lietania. Sama psychiatricka mi povedala, ze vidi, ze to zvladam dobre, ze som sama sebe terapeutom a nic mi nenasadila. Vraj netreba.
A ako matka som bola najstastnejsim clovekom na svete, mne deti praveze pomohli.
@cyneric práve preto som doposial nemala deti, u mna sa neda znizit, vekom sa lieky pridavaju.
@anonym_autor akú diagnózu? To je najpodstatnejšie
@cyneric za 15r mám tretieho psychiatra a tým, že poznám aj primára oddelenia, a chodím ku jeho žene na terapie, tak si dovolím povedať, že mám všetky informácie o nežiadúcich účinkoch AD na vývoj plodu ako aj na genetickú záťaž a predispozície.
@anonym_autor Môžeme sa takto 'naťahovať' donekonečna, tiež absolvujem vyšetrenia/terapie, tiež som sledovaná, tiež som bola oboznámená niekoľkými odborníkmi o tom aké sú vedľajšie účinky mojej liečby a aká je pravdepodobnosť prenosu rodinnej anamnézy. Diagnózu máme podobnú. Sme ale dve rozdielne osoby, ak mne bolo povedané že riziko je v rámci akceptovateľných medzí tak buď to bude vecou názoru odborníka alebo do toho vstupujú ešte iné faktory okrem medikamentov.
@anonym_autor ahoj,ja mám deti a depresia,úzkosti sa naplno vypukli po nich ...kebyže je to pred deťmi asi by som do tehotenstiev nešla.😔Aj keď teraz mi robia veľkú radosť,není to ľahké.
@anonym_autor ahoj,ja mám deti a depresia,úzkosti sa naplno vypukli po nich ...kebyže je to pred deťmi asi by som do tehotenstiev nešla.😔Aj keď teraz mi robia veľkú radosť,není to ľahké.
@leonakr preto som svoje materstvo obetovala, na vrub mojej choroby.

@anonym_autor kamoska brala počas tehotenstva AD , syn sa narodil s mentálnou poruchou. Neviem či to ma nejakú súvislosť , ale každý liek ma vedľajšie účinky